Na een opknapbeurt van vijf jaar wordt de gerestaureerde Domtoren officieel opgeleverd. Dit wordt zaterdag 9 november gevierd met een uitgebreid programma. Er is muziek, klokgelui en een lichtshow. Ook koningin Máxima is aanwezig en zal samen met en burgemeester Dijksma de nieuwe verlichting van de Domtoren onthullen. De feestelijkheden vallen samen met de jaarlijkse Sint Maarten Parade, die tijdens de viering aankomt op het Domplein.
Iedereen is welkom om het evenement op het Domplein bij te wonen. Wel meldt de organisatie dat toegang niet meer mogelijk is zodra het Domplein vol is.
Er is een divers (muzikaal) programma, met onder meer stadsbeiaardier Malgosia Fiebig die het carillon bespeelt, rapper 3wish, Looney Lunatic, Kiddy & Freedom City, geveldansers Flying Street Art, FLO, SanDeMan, Chris Alain en de band Leoparte. Het evenement wordt vanaf 18.30 uur live uitgezonden via RTV Utrecht.
Sint Maarten Parade
Parallel aan het programma op het Domplein vindt de jaarlijkse Sint Maarten Parade plaats. De parade met lichtsculpturen, zelfgemaakte lampions, orkesten, koren, dansers en andere performers start om 18.00 uur bij het Wilhelminapark en komt rond 19.20 uur aan op het Domplein. Er worden duizenden mensen verwacht langs de route. Daarnaast verwacht de organisatie zo’n 1.400 mensen die met de parade meelopen.
Klokken gieten en restaureren
Voorafgaand aan de viering op zaterdag organiseert het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) op 8 november om 19.30 een lustrumlezing. Tijdens deze lezing geeft de Utrechter Simon Laudy, die bekend staat als de bekendste klokkengieter van Nederland, een unieke inkijk in de wereld van klokkenrestauratie. Aanmelden voor de gratis lezing kan online.
Domtoren kleuren
Ook aan de kinderen is gedacht. Op zaterdagochtend om 11.00 uur ontvangt de burgemeester in aanwezigheid van mascotte Dommy de Domtoren kinderen van verschillende basisscholen, om met elkaar de levensgrote Domtoren in de Zadelstraat in te kleuren. Tijdens het kleuren zal Malgosia Fiebig kinderliedjes op het carillon spelen, gevolgd door een concert van het UKG. Alle kinderen krijgen een Nijntje-koekje van bakkerij Blom . Aanmelden is niet nodig en iedereen is welkom.
Podcast
Ter ere van de onthulling van de Dom lanceert het UKG op 9 november een tweede aflevering in de Podcastserie ‘Het Geluid van Utrecht’. De editie gaat over ‘Het Geluid van de Domtoren’, met interessante feiten, leuke weetjes over en geluidsfragmenten van de klokken in de Dom.
10 Reacties
ReagerenGrappig om te lezen dat de nieuwe verlichting dan pas onthult wordt. Terwijl hij vorige week op 30 oktober al aan heeft gestaan. Schiterend.
@Sorcerer: kijken of alles naar behoren werkt, kan nu eenmaal niet in het donker….
Zit directeur Streefkerk in het Dommy de Domtoren pak en staat Jaap van Engelenburg naast de burgemeester?
En hoe laat begint het programma op het Domplein…? (Uitzending vanaf 18.30 zegt nog niets over de aanvangstijd)
Ik heb al prachtige foto’s van een rode, gele, witte, groene, paarse, oranje en blauwe Dom in mijn fotoalbum. Vanuit mijn luie stoel gemaakt. De redactie maakt zoveel reclame voor haar boekje ‘Zicht op de Domtoren’. Ze hadden beter kunnen wachten tot dit soort foto’s opgenomen konden worden. Gemiste kans!
Het enige dat ík hoop is dat de Dombeheerder Jaap morgenavond aanwezig is en naast koningin Máxima te zien is!
Verder succes Utrecht!
mooi feestelijk moment voor de stad!
Ik heb als “jochie” in 1950( ?.) het luiden van de Kerstklokken op de “Luidzolder” met m’n vader mee mogen maken en ook aan de touwen gehangen, onvergetelijk….in het personeelsblad van het KNMI “ (de Weerhaan”)- mijn vader op het KNMI)werkte- heeft hij daarover geschreven….Ik ben intussen 90 jaar en woon in Vlijmen, waar je de Domklokken jammer genoeg niet kan horen…
Leuk dat er zoveel Utrechts positief bewustzijn groeit. Zeker in het onderwijs, zowel basis als middelbaar zou er meer kennis kunnen zijn over de bijzondere unieke historie van onze stad. Als oorspronkelijk niet Utrechter heeft het mij vroeger altijd verbaasd waarom de Utrechters niet openlijk trots durfde te zijn over hun mooie stad, zoals Amsterdamers of Rotterdammers. Eindelijk gelukkig lijkt daar nu pas de laatste jaren een kentering in.
Als wij de Dom + alle die Hooge gebouwen gaan verplaatsen 10 km buiten Utrecht samen met een paar duizend mensen dan hebben eindelijk wat ruimte en rust..Utrecht is nu Vol.
Utrecht van vroeger is beter.