Vijf gratis wegwerpmondkapjes voor Utrechters met laag inkomen; Vakbond FNV niet tevreden Vijf gratis wegwerpmondkapjes voor Utrechters met laag inkomen; Vakbond FNV niet tevreden

Vijf gratis wegwerpmondkapjes voor Utrechters met laag inkomen; Vakbond FNV niet tevreden

Vijf gratis wegwerpmondkapjes voor Utrechters met laag inkomen; Vakbond FNV niet tevreden
Utrechters die in het bezit zijn van een U-pas kunnen vanaf dinsdag vijf gratis wegwerpmondkapjes ophalen. FNV noemt het een ‘stap in de goede richting’, maar zegt tegelijkertijd dat het geen structurele oplossing is.

Utrechters die in het bezit zijn van een U-pas kunnen vanaf dinsdag vijf gratis wegwerpmondkapjes ophalen. FNV noemt het een ‘stap in de goede richting’, maar zegt tegelijkertijd dat het geen structurele oplossing is.

Begin oktober vroeg vakbond FNV in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad of het mogelijk was om minima, bijvoorbeeld vanuit de bijzondere bijstand, een financiële vergoeding te geven voor mondkapjes.

Een andere optie die werd genoemd was om degenen met de lage inkomens vijf stoffen en wasbare mondkapjes te geven. “Dat zou heel veel mensen wat lucht geven”, schreef FNV toentertijd.

Sympathiek

Nu kunnen Utrechters met een U-pas vijf gratis wegwerpmondkapjes ophalen bij het wijkbureau. Maureen van der Pligt van FNV noemt het een sympathiek gebaar, maar zegt ook dat dit niet de maatregel was die zij hadden bedacht.

“Vijf wegwerpmondkapjes zijn na twee dagen al op. Het was beter geweest als de mensen stoffen mondkapjes hadden gekregen die gewassen kunnen worden. Er had misschien iets langer over nagedacht moeten worden.”

De vijf gratis wegwerpmondkapjes kunnen door bewoners met een U-pas opgehaald worden bij de wijkbureaus in de stad. Deze zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 12.00 uur.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Als die selectief linkse gast van “We gaan ze halen” niet met een leeg vliegtuig naar Griekenland was gevlogen maar met een vol vliegtuig met bijstandsgerechtigde en werkende armen zodat deze mensen ook eens een mooie vakantie mee hadden gemaakt had het meer opgevallen dat een grote organisatie als de FNV de armoede probeert te bestrijden met een bepaalde hoeveelheid mondkapjes.

 2. FB

  50 mondkapjes bij de Vomar voor 4,99 = 10 eurocent per stuk. Het is maar waar je druk om maakt.

 3. [email protected]

  Zolang ik mensen met een bijstandsuitkering nog zie roken,drinken of autorijden in hun eigen auto heb ik mijn vraagtekens bij dit gebaar.

 4. Scherpschutter

  Een vakbond(!)…die oproept om bijstandtrekkers gratis mondkapjes te geven…?!

 5. Yoshua

  Zoals FB al zegt mondkapjes kosten 10 cent.
  FNV kan toch wel beter nadenken, spatmaskers kosten 70 cent, kan je afspoelen onder de kraan.
  Stoffen mondkapjes uitwassen, heb je wasmiddel voor nodig, wat erg duur is.

 6. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje vraagt zich af waarom er voor wegwerp is gekozen?

  Slecht voor het milieu en de mensen hebben er maar 5-10 dagen iets aan.

  Stuurvrouwtje stelt voor ze 5 herbruikbare kapjes te geven. Zijn ze meteen helemaal onder de pannen.

  Win win.

  FNV begrijpt het 🙂

 7. JdV

  Als we ze wasbare kapjes geven vraagt de FNV vervolgens om wasmachines aangezien ze die niet hebben.

 8. Wouter

  @FB: Toch weer 5 euro die deze mensen aan hun levensonderhoud kunnen besteden. Je koopt er een paar kilo pasta of aardappelen voor. Het probleem voor mensen met een laag inkomen is niet de prijs van een individueel product, maar de opstapeling van dat soort bedragen en de druk die dat op hun levensonderhoud legt. Het argument “het is maar een paar euro” is makkelijk (goedkoop zo je wilt 😉 ), maar onzinnig voor de situatie waarin die mensen verkeren.

 9. FB

  @Yoshua: op rijksoverheid.nl:
  “Spatscherm (face shield) geen vervanging voor mondkapje
  Op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm. Ook wel face shield genoemd. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Bedrijven, scholen of andere organisaties kunnen er wel zelf voor kiezen om andere beschermingsmiddelen te verplichten. Zoals een spatscherm.”
  Slecht advies. zeker nu vanaf 23-11 een mondkapje in elke binnenruin=mte verplicht wordt.

 10. Derk van Dorth

  Wegwerpen van muilkorfjes gebeurt helaas overal op de Utrechtse straten. Hadden de hersenen van de drager zuurstoftekort?

 11. Anne Marie ten Berge

  Waar de overheid het dragen van mondkapjes VERPLICHT, moeten deze aan iedereen GRATIS uitgereikt worden.
  Waar de overheid het dragen van spatschermen VERPLICHT. moeten deze aan iedereen GRATIS uitgereikt worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).