Vijf jaar cel geëist voor Utrechtse broers voor miljoenenfraude met zorggeld | De Utrechtse Internet Courant Vijf jaar cel geëist voor Utrechtse broers voor miljoenenfraude met zorggeld | De Utrechtse Internet Courant

Vijf jaar cel geëist voor Utrechtse broers voor miljoenenfraude met zorggeld

Vijf jaar cel geëist voor Utrechtse broers voor miljoenenfraude met zorggeld
Drie Utrechtse broers stonden dinsdag voor de rechter omdat ze miljoenenfraude zouden hebben gepleegd met PGB-budgetten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daarom 5 jaar cel voor de hoofdverdachte, 4 jaar voor zijn beide broers en een beroepsverbod.

Drie Utrechtse broers stonden dinsdag voor de rechter omdat ze miljoenenfraude zouden hebben gepleegd met PGB-budgetten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daarom 5 jaar cel voor de hoofdverdachte, 4 jaar voor zijn beide broers en een beroepsverbod.

De drie mannen hebben voor meer dan 7.000.000 euro aan fraude gepleegd met geld dat bestemd was voor clienten met een zorgvraag. Zij zouden zich onder de paraplu van het Utrechtse bedrijf Dolia Thuiszorg B.V., bezig hebben gehouden met valsheid in geschrift, oplichting en witwassen. Ze zouden onder meer huizen en grond in Turkije hebben gekocht van de opbrengsten.

“In deze zaak gaat het om drie broers die met veel criminele energie de samenleving voor meer dan 7.000.000 euro hebben benadeeld door zogenaamde PGB-fraude te plegen”, zei de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dinsdag daarom gevangenisstraffen tot 5 jaar en een beroepsverbod tegen de broers.

Zorg declareren

Het OM verwijt de verdachten dat zij meer zorg declareerden dan in werkelijkheid werd verleend aan cliënten. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat er individuele zorg werd gedeclareerd, terwijl de cliënten één of twee dagen naar de dagbesteding gingen. Voor budgethouders die meerdere maanden in Turkije verbleven, werden toch de nodige uren aan zorg in Nederland gedeclareerd, terwijl die niet gegeven konden zijn.

Dolia was een familiebedrijf. Er werkten meerdere familieleden van de broers en er werden familieleden of vertegenwoordigers van cliënten ingehuurd om zorg te verlenen. Het vermoeden is dat er met tientallen familieleden of vertegenwoordigers is samengewerkt om te frauderen.

Terugvorderen

Gemiddeld zou er iets meer dan de helft van het totaal gefactureerde bedrag aan zorg met de budgethouders of diens vertegenwoordiger zijn gedeeld. Verzekeraars en gemeenten hebben aangekondigd de onterecht uitgekeerde gelden te zullen terugvorderen. Tientallen cliënten of vertegenwoordigers zijn ook als verdachte aangemerkt en onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.

De verdachten zouden gezamenlijk in de periode tussen januari 2014 en april 2018 honderden facturen valselijk hebben opgemaakt. Ze dienden deze in bij de gemeente of verzekeraar, die de budgetten uitkeerden. Die budgetten waren bestemd voor zorg en de gelden hadden dan ook alleen zorg besteed mogen worden.

Het OM stelt dat de verzekeraars en gemeenten voor een totaalbedrag van 4.700.000 miljoen euro zijn opgelicht. De totale inkomsten uit PGB – 7.800.000 euro – zouden door de broers zijn witgewassen. “Ze hebben voor bijna een miljoen euro geïnvesteerd in grond en onroerend goed in Turkije en ze hebben er royaal van geleefd”, aldus het OM.

Kwetsbare positie

De officier van justitie neemt het de verdachten kwalijk dat met hun handelen anderen in een al kwetsbare positie verder in de problemen hebben geholpen. Meerdere aanvragers – die soms al in een financieel moeilijke positie zaten – zouden namelijk de ten onrechte uitgekeerde zorggelden terug moeten betalen.

Wat het OM betreft zijn de echte slachtoffers de zorgbehoevenden van de familieleden die hebben meegeprofiteerd: “Deze budgethouders leven vaak jaren in armoede omdat het geld moet worden terugbetaald, waardoor er geen geld is om dingen te doen wat juist zo goed is om hun handicap, ziekte of ander ongemak dragelijk te maken. Verdachten hebben hier allen een rol in gehad en ik neem hen dat ernstig kwalijk.”

Straffen

De officier eiste een gevangenisstraf van 5 jaar voor de hoofdverdachte. “Hij zette de lijnen uit, had de formele contacten met de buitenwereld als er problemen waren en hij besliste over zogenaamde dividenduitkeringen,” zei de officier.

De tweede broer hoorde 4 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij organiseerde de contacten met de budgethouders en stuurt de vestigingen aan waar nog enige zorg werd geleverd, zoals Café De Lieve.

De derde broer regelde de facturen, administratie en betalingen. Hij hoorde ook 4 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen alle drie de broers eiste de officier een beroepsverbod voor de duur van vier jaar.

13 Reacties

Reageren
 1. Jonas

  5 jaar brommen? Voor miljoenen euro’s? Ik denk dat de gemiddelde boef hiervoor zou tekenen..

 2. profiteurtje

  Blijven toch nog wel wat vragen over zoals, wordt er beslag gelegd op het onroerend goed/grond in Turkije, wat gebeurd er met de meeprofiterende familieleden , wordt er nog geld terug gevorderd??? En dan als klapper een beroepsverbod van vier jaar…wat mij betreft en ik denk dat velen er zo over denken LEVENSLANG deze profiteurs uit de zorg bannen!

 3. Scherpschutter

  Opnieuw een voorbeeld waarom het zo’n slecht idee is om een belangrijk dossier als zorg in overheidshanden te laten. In tegenstelling tot in het bedrijfsleven (waar een prikkel is om doorlopend prestatiemaximalisering te leveren om de gunst van de klant te behouden in een streven naar winstmaximalisering) kent een overheid deze prikkel in het geheel niet. Het geld komt toch wel binnen, en in die hoedanigheid raakt het onderwerp extreem zorgvuldige controle op de besteding van de gelden (en natuurlijk het leveren van kwaliteit) al snel een ondergesneeuwd onderwerp.

  Het is tijd. Tijd voor een totale privatisering van de zorg.

 4. Janny

  Wát zijn het tegenwoordig voor lui, die zó misbruik maken van andermans handicap én zorgnoodzaak. Misselijkmakende figuren, die deze afhankelijke mensen, nog verder in de ellende storten.

 5. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Schitterende reactie van jou!
  Die “zorg”broertjes werken niet bij de overheid, het zijn de vrije jongens die jij zo graag ziet in de zorg!

 6. Yoshua

  Er zitten nog steeds een groot aantal ouderen is spanning of die ook worden vervolgd.
  Een jeugdvriend van mij zijn ouders en daar kennissen van hebben ook meegedaan aan het gratis geld krijgen van de broers.
  Deze mensen zijn nu bang dat ze de vele tienduizenden euro’s moeten terug betalen dat ze hebben geïnvesteerd in grond en woningen in het geboorte dorp.
  Probleem is dat de woningmarkt in Turkije nu is ingeklapt en kunnen ze het onterecht gekregen geld niet zomaar terug betalen zonder verlies.
  Voor veel mensen loopt het met een sisser af.
  Het OM pakt niet alles aan.
  Veel mensen stonden op de loonlijst tegen betaling zodat ze een hypotheek konden afsluiten voor een woning.
  Wanneer het OM dit ook nog eens zou aanpakken dan weet ik niet of al die mensen met vervalste loonstroken hun hypotheek mogen houden van de verstrekker.
  Het lijkt er nu op dat de arme oudjes die met de pgb fraude te maken hebben alleen worden aangepakt en de rest met rust wordt gelaten.

 7. Robert

  @Yoshua
  Probleem is niet dat de Turkse huizenmarkt is ingestort maar dat die oudjes niet nadachten, of erger, wel nadachten toen centjes bedoelt voor zorg gebruikt werd voor andere doeleinden.
  Daarnaast is 5 en 4 jaar voor dit delict weer erg slapjes van het OM. Op misbruik van het sociale systeem(zorg, uitkeringen, pensioenen,etc). zou imo veel zwaarder gestraft mogen worden. Zeker als dat gebeurt vanuit een familie/criminele organisatie.

 8. Scherpschutter

  @Kadoendra 9/10/2019 – 13:03

  De opdrachtverstrekkers die deze criminelen betaald hebben waren helaas geen private bedrijven. Die laten zich niet bestelen. Was ook de opdrachtverstrekker een gemotiveerd bedrijf in plaats van een lakse overheidsorganisatie, dan was er uitmuntend toezicht gehouden op zorgvuldige besteding van de gelden.

 9. bee

  wacht even want dit is nog maar de eis .
  in 9 van de 10 gevallen valt de straf lichter uit dan de eis.
  wie wil er niet 4 jaar vastzitten voor 7 miljoen.
  over het terugvorderen hoor je niets omdat dat simpelweg niet gebeurt.
  deze figuren blijven altijd fraude plegen ,om het even of ze voor zichzelf werken of voor een baas.
  als wij dit zouden flikken dan krijg je het driedubbele aan straf van wat hun gaan krijgen.

 10. Jos

  Wat Scherpschutter niet zo goed doorheeft is dat het door hem zo geroemde bedrijfsleven in bijna zo veel gevallen verantwoordelijk is voor fraude en corruptie EN strafbare feiten, juist in zaken met overheidsorganisaties.

  Zij gaan er ook vandoor met verreweg het meeste subsidiegeld dat de overheid uitkeert.

  Het neo-liberale model is ook zo ontworpen dat privé-partijen belastinggeld kunnen wegsluizen voor eigen gewin.

  Precies wat je nu al jaren in de zorgsector en de farmaceutische industrie tegenkomt.

 11. Scherpschutter

  @Jos

  Als de overheid fatsoenlijk toezicht zou houden op de besteding van gelden (zoals ieder bedrijf dat ook zou doen) dan was er niets aan de hand. Zo simpel is het werkelijk, Jos! Dat doet een overheid alleen niet.

  Het interesseert de overheid niets, want in tegenstelling tot ieder bedrijf dat moet vechten om de gunst bij klanten, komt het geld toch wel binnen. Overheden pakken gewoon af. Mooie bijkomstigheid (voor de overheid) van het huidige model is dat diezelfde overheid bij misstanden gewoon naar het bedrijfsleven wijst. Win-win! Bovendien zijn overheden ook totaal incapabel op zorgvlak. Werkelijke zorgspecialisten werken bij zorgorganisaties, zoals al het werkelijk capabel personeel op andere vlakken natuurlijk ook voor het bedrijfsleven kiest.

  Overheden behoren zich niet met zorg te bemoeien. Totale privatisering is het enige medicijn. Geen enkele organisatie die van nature zo gemotiveerd is om de best mogelijke dienst te leveren tegen de laagst mogelijke prijs dan een bedrijf dat voor overleving afhankelijk is van de vrijwillige gunst van andere bedrijven en particulieren.

  Geen vetgevulde honingpot zo verleidelijk voor diefachtige handjes als de honingpot van een volgevreten luie ongemotiveerde beer die liefst hele dagen ligt te slapen omdat hij de honing zelf vrijwel ongelimiteerd kan jatten van de hardwerkende bijtjes…

  Totale privatisering! Nu graag…

 12. Rob H.

  Scherpschutter wil graag naar het Amerikaanse systeem, waarin een groot deel van het land geen zorg kan veroorloven, of failliet is na een medische ingreep…

 13. Kadoendra

  @Scherpschutter

  U stelt dat de overheid geen toezicht heeft gehouden.

  Maar uit het bovenstaande artikel blijkt dat de overheid wel toezicht heeft gehouden, want anders was er nooit spraken geweest dat deze strafbare feiten aan het licht waren gekomen!

  Of bedoelt u dat er in het bed van alle leidinggevend personen uit het bedrijfsleven een ambtenaar moet gaan liggen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).