Vijf jaar lange restauratie Domtoren gaat bijna beginnen | De Utrechtse Internet Courant Vijf jaar lange restauratie Domtoren gaat bijna beginnen | De Utrechtse Internet Courant

Vijf jaar lange restauratie Domtoren gaat bijna beginnen

Vijf jaar lange restauratie Domtoren gaat bijna beginnen
Met het overhandigen van de sleutel van de Domtoren aan de directeur van aannemingsbedrijf Nico de Bont kan de vijf jaar lange restauratie van het iconische bouwwerk beginnen. Over een paar weken begint de bouwplaats zich te vormen, daarna wordt er nog zes maanden gewerkt aan de steiger rond de toren en kunnen de echte werkzaamheden beginnen.

Met het overhandigen van de sleutel van de Domtoren aan de directeur van aannemingsbedrijf Nico de Bont kan de vijf jaar lange restauratie van het iconische bouwwerk beginnen. Over een paar weken begint de bouwplaats zich te vormen, daarna wordt er nog zes maanden gewerkt aan de steiger rond de toren en kunnen de echte werkzaamheden beginnen.

De historische figuur Willem de Torenwachter kwam donderdagavond abseilend naar beneden om de sleutel van de Domtoren te overhandigen aan wethouder Victor Everhardt. De wethouder gaf de sleutel vervolgens aan de directeur van het bouwbedrijf.

Willem de Torenwachter komt met de sleutel van de Domtoren naar beneden.

Naast de bouw van de steiger gaat het aannemingsbedrijf het komend halfjaar samen met de architect het definitieve tijdsschema voor de restauratie afronden. Voor dat laatste wordt elke steen aangeraakt, bekeken en getekend. Per steen volgt de afweging: niets aan doen, restaureren of vervangen. Pas daarna begint het echte herstelwerk.

Volgens de planning begint de restauratie in de zomer van 2019. Naar verwachting duurt de restauratie vijf jaar. Het natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de toren moet worden gerestaureerd en vervangen. Daarnaast is er onder meer werk aan de balustrades, het voeg- en houtwerk, lood en leien dak van de spits en het uurwerk. De kosten zijn ruim 37 miljoen. Na deze restauratie is de Domtoren vrij van groot onderhoud voor de komende vijftig jaar.

Sleutel wordt overhandigd aan de wethouder

Bouwteam

Nico de Bont had bij de aanbesteding voor de restauratie het laagste inschrijfbedrag en de hoogste kwaliteitsscore. Beoordeeld is op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Hierbij was kwaliteit het meest zwaarwegend. Naast de aannemer, werkt de gemeente Utrecht ook samen met een restauratiearchitect en erfgoedspecialisten. Samen vormen zij een bouwteam.

De Domtoren werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd en moet eens in de 50 jaar grondig worden aangepakt. De eerste geleding (0 – 40 meter) is in redelijke staat, blijkt uit het onderzoek van de restauratieadviseur. De tweede geleding (40 – 70 meter) is in het begin van de twintigste eeuw nog gerestaureerd, maar vergt al meer werk. Het meeste werk zit echter in de lantaarn (70 – 95 meter). Daar is ook nog veel materiaal te vinden dat stamt uit de originele bouwtijd van de Domtoren.

Fotoverslag

(Foto's: Robert Oosterbroek)

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Anlies

    Wtf! Ik dacht dat ze al bijna klaar waren..!

  2. Harry

    @Anlies: Hoe kwam je bij dat rare idee?

  3. Yoshua

    Zou leuk zijn wanneer ze de Dom een beetje pimpen naar deze tijd.
    Bij Laagraven zit zo’n ronddraai chinees.
    Lijkt me enig om zoiets boven op de Dom te bouwen.
    Eten boven op de Dom terwijl je ronddraait.
    Goed voor het toerisme en toekomstige hoogbouw natuurlijk.
    Dom 30 meter hoger betekend hogere gebouwen in de stad.
    Bevalt het restaurant niet, haal je het er weer af, en is alles zoals het altijd is geweest.

  4. Harry

    @Harry
    Verdorie zijn er nu 2 Harries?
    Ik was de eerste hier hoor! 😉

  5. katja

    Nu nog de Domkerk herbouwen (desnoods van plexiglas). Gelijk een trekpleister erbij !

  6. Roland Verheijen

    Mijn grootvader Ir van Heukelom (ook architect van de Inkpot) heeft in de jaren ’20 een restauratie van de houten klokkenstoel gedaan. Hij deed dat in eigen tijd en werd beloond met een kast van het eikenhout van de oude klokkenstoel, moest hij wel zelf ontwerpen. Die kast staat nu bij mij.
    Hij ontwierp toen ook het bijgebouw en de Micheapels kapel met interieur en ramen van glazenier Jan Schouten. Zelfde als in de Inkpot.
    Wens de renovatie veel succes met deze klus!

  7. Simon

    Dacht ik ook Anlies! De huidige steigers zitter er al een tijdje tegenaan immers..

  8. w

    ooit komt er een dag dat ie niet meer te restaureren is… en hij gesloopt zal worden.
    moeilijk voor te stellen maar zal over ca. 200 jaar realiteit zijn

  9. Marcel

    37 miljoen? De aannemer heeft het aangenomen voor dit bedrag? Wie betaalt t ook alweer? En hier even een wedje maken? Na 3 jaar 57 miljoen! Na 5 63 miljoen.
    wedden dat?

  10. w

    correctie:
    200 jaar lukt nog wel, maar haalt de Dom de 1000 jaar?

  11. G.H.

    @Roland Verheijen: Wauw, een kast om te koesteren!

  12. Margot

    @roland verheijen, wij van de huidige restauratie van de Domtoren willen graag met je in contact komen. Heb je instagram? Of twitter? We hebben @torensUtrecht als account bij beide. Stuur ons een berichtje. Maar bellen of mailen met de gemeente kan ook. Ze weten wie ze moeten hebben als je belt over de restauratie. Alvast bedankt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).