Vijf Utrechters over #MeToo: ‘Hij was fout, punt uit’ | De Utrechtse Internet Courant Vijf Utrechters over #MeToo: ‘Hij was fout, punt uit’ | De Utrechtse Internet Courant

Vijf Utrechters over #MeToo: ‘Hij was fout, punt uit’

Vijf Utrechters over #MeToo: ‘Hij was fout, punt uit’
Over de hele wereld laten mensen, zowel vrouwen als mannen, weten dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo ook in Utrecht. Op Twitter werd #MeToo in het leven geroepen door actrice Alyssa Milano. Ze deed dat naar aanleiding van beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein.

Over de hele wereld laten mensen, zowel vrouwen als mannen, weten dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo ook in Utrecht. Op Twitter werd #MeToo in het leven geroepen door actrice Alyssa Milano. Ze deed dat naar aanleiding van beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein.

Volgens Centrum Seksueel Geweld worden er in Nederland ieder jaar 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld. Vaak wordt geen aangifte gedaan. Het verhaal van vijf Utrechters over wat hen is overkomen.

‘Ik ben regelmatig betast’

Danique Kannekens (27) werkt al jaren in de horeca, en heeft naar eigen zeggen al veel gekke dingen meegemaakt. “Ik ben tijdens mijn werk regelmatig bij mijn borsten of billen betast. Dat lijken voor sommige mannen kleine dingen, maar op den duur is het enorm frustrerend. Vooral als er alcohol bij komt kijken, lijken grenzen te vervagen.” Van achter de bar ziet ze veel gebeuren dat niet door de beugel kan. “Dapper dat vrouwen zo open durven te zijn over hun ervaringen via #MeToo.”

Een andere jonge vrouw die in de Utrechtse horeca werkt vertelt: “Je hoopt natuurlijk dat het niet expres is, maar als je als vrouw door een horecagelegenheid loopt – al dan niet als personeel – wordt er aan je gezeten. Dat wuif je weg, want het is ’normaal’ om hier en daar in je kont geknepen worden.”

Op haar achttiende werd ze door een man over de bar heen bij haar borsten gegrepen terwijl ze een fles wijn probeerde te pakken. “Vaste gasten hebben hem direct de zaak uit gewerkt. Ik was in shock en later zo overstuur dat ik naar huis gebracht ben. Door goede gesprekken met mijn bedrijfsleider kwam ik er weer bovenop.”

Geen steun

Jaren later gebeurt het ook bij een andere werkgever. Een collega die op dat moment niet aan het werk is, raakt haar meerdere malen ongewenst aan. “Hij was zichtbaar onder invloed. Hij betastte mijn borsten en kwam met zijn hand onder mijn jurk, hij drukte zich tegen me aan. Na meermaals schreeuwen dat hij moest stoppen, duwde ik hem zo hard weg dat hij van een verhoging viel.”

Toen omstanders dat zagen, hadden ze pas door wat er aan de hand was en werd hij de zaak uitgezet. De vrouw kon echter niet op steun van haar werkgever rekenen. “Ze zeiden letterlijk dat ik toch niet echt was verkracht. Ze zagen geen reden om hem te ontslaan op grond van wat er die avond gebeurd was. Toen ben ik zelf opgestapt. Later bleek dat hij ook andere meiden had betast.”

Ze voelde zich niet serieus genomen: “Mijn verhaal was niet erg genoeg. Ik heb uiteindelijk geen aangifte gedaan omdat dit soort dingen niet in je voordeel werken, ook al ben je slachtoffer. Je wilt niet bekend staan als dat ene meisje.”

‘Het enge is de normalisering’

Sinds Isabeau Jensen (24) vijf jaar geleden naar Utrecht verhuisde voor haar studie, is het volgens haar om de paar maanden wel raak. “Ik werd soms wel twintig minuten lang achtervolgd door mannen die dingen van mij wilden in Hoog Catharijne, ik ben betast in clubs en nageroepen op straat. Het enge hieraan vind ik de normalisering ervan. Daardoor spreken mensen zich er niet zo snel over uit.”

Jensen geeft aan dat ze een dubbel gevoel heeft over de actie. “Enerzijds is het goed omdat het laat zien hoe vaak het gebeurt en om hoeveel mensen het eigenlijk gaat. Anderzijds zijn er veel mensen die zich er ook nu niet over uitspreken. Zij moeten zich niet onder druk gezet voelen. We leven nu eenmaal in een wereld waarin je wordt aangekeken op iets wat iemand anders bij je doet. Dat is jammer.”

Wantrouwen tegenover mensen

Een bekende van Jensen wil anoniem blijven. Hij woont op een plek in Utrecht waar ouderen gemengd wonen met jongeren. Hij bracht een bezoek aan een oudere heer naar aanleiding van een oproep: de man voelde zich eenzaam. “Hij legde zijn hand op mijn been en bracht die steeds dichter bij mijn kruis. Ik ben vertrokken en heb aangifte gedaan. Wat overblijft is een gevoel van wantrouwen tegenover mensen.”

“Het voelt alsof het algemeen wordt geaccepteerd. Daardoor voelt het alsof ik het zelf ook maar moet accepteren. Dat is verkeerd”, vertelt Anne Driessen (20). De Utrechtse student vindt het belangrijk dat mensen in de openbaarheid treden met hun ervaring. “Het brengt mensen bij elkaar en zet aan tot nadenken. Het kan een verschil maken. Wat men niet weet, kunnen ze ook niet veranderen.”

‘Ik wilde het niet aan mezelf toegeven’

Vorig jaar hielp Driessen een slechtziende man de weg te vinden naar zijn bestemming. Ze liep vanaf de Mr. Tripkade met hem mee richting Overvecht. Onderweg spraken ze over haar studiekeuze en die van zijn dochters. “Hij bedankte me voor mijn hulp en gaf me drie zoenen. Ineens greep hij me bij mijn borsten en billen. Ik verstijfde eerst en rukte me toen los. Onwerkelijk. Het gekke was dat ik dacht dat ik het verprutst had, alsof ik duidelijker had moeten zijn.”

Ze deed geen aangifte. “Ik wilde het niet aan mezelf toegeven. Ook was ik bang dat ik me aanstelde, en dat mijn omgeving dat vervolgens zou bevestigen.” Pas later valt bij haar het kwartje. “Ik was op klaarlichte dag keihard aangerand terwijl ik iemand probeerde te helpen. Hij was fout, punt uit – hij zat aan me terwijl ik dat niet wilde.”

“Ik vind het eigenlijk best eng om me hierover uit te spreken. En dat is precies het probleem”, sluit Driessen af.

7 Reacties

Reageren
 1. Man

  En dan heb je dus ook nog mensen die onder dit bericht op Facebook dingen zeggen in de trant van: “ze heeft er zelf om gevraagd” en “secretaresses de met hun borsten lopen te zwiepen”.

  Dit soort reacties en dit soort mensen zijn nu precies het probleem (wat aan de kaak wordt gesteld). Als een vrouw (of man) geen expliciete toestemming geeft of wanneer hij/zij zich later bedenkt is het gewoon in de basis al niet ok aan iemand te zitten en natuurlijk compleet not done om verder te gaan. Hoe haal je het eigenlijk in je hoofd?

  Zelfs als iemand seksualiteit uitstraal, iemands goed recht (waarschijnlijk om de “juiste” persoon aan te trekken), dan is het niet ok ome iets tegen iemands zin in te doen. Wellicht is de boodschap namelijk niet voor JOUW bedoeld.

  Hoe moeilijk kan het zijn om dit te begrijpen. Ik heb eerder het idee dat, veelal mannen die te ver gaan en veel verder dan te ver gaan, met name mannen zijn die moeilijk met afwijzing en nee om kunnen gaan. Als zij wat anders in het leven zouden staan en mensen menswaardig zouden behandelen, zouden ze ook niet zo’n moeite hebben om echt liefde en sex te ervaren.

  Mannen, want het zijn toch vaak mannen, pas je gedrag en je houding aan. Dat vrouwen (en soms ook mannen) dingen laten gebeuren (en soms/ vaak toch echt heel duidelijk nee aangeven, in woorden of lichaamstaal) heeft met angst, machteloosheid te maken en het is kennelijk zo normaal om lastig gevallen of zelfs aangerand te worden (of nog erger) dat er niet geluisterd wordt naar lastig gevallen vrouwen (of mannen). Wanneer er dus dingen gebeuren heeft dit dus helemaal niks met goedkeuring of het prettig/ leuk vinden te maken.

  Een man.

 2. Aniwe

  De enige norm die hier geldt is dat mensen met hun tengels van een ander af moeten blijven! Ouders leer het uw kinderen!

 3. Roos

  Fijn dat DUIC ook aandacht geeft aan deze kwestie. Ik herken de hierboven beschreven situaties en mechanismes. Een van de lastigste zaken daarin vind ik om steeds de afweging te moeten maken hoe op ongewenste intimiteiten te reageren.

  Bij de inhuldiging van de voetbalvrouwen in park Lepelenburg afgelopen zomer kwam ik bijvoorbeeld in zo’n situatie terecht. Ik was iets te laat om nog in het park te kunnen staan en ging dus, net als vele anderen, aan de waterkant van de Singel staan. Ik zocht een plaatsje op net voor een groepje 60+ plussers (mannen en vrouwen), en lachte even verontschuldigend achterom omdat ik wellicht iets in hun zicht was gaan staan. Een van de mannen glimlachte terug en ik was gerustgesteld omdat ik hiermee aannam dat ik dus niet al te veel in de weg stond. Toen ik later weer doorliep (en dus langs dat groepje terug omhoog probeerde te komen) voelde ik dat diezelfde man aan mijn billen zat. Ik had eerst niet door wat er gebeurde en wist daarna niet zo goed wat ik moest doen: nu “een scene gaan trappen” of er maar gewoon zo snel mogelijk vanaf zijn door verder te lopen? Ik heb toen dat laatste gedaan, maar ervaar achteraf toch een soort van spijt omdat ik daarmee in feite dit soort gedrag heb gedoogd. Ook bedacht ik mezelf (conform het verhaal van Anne Driessen) dat ik misschien überhaupt niet had moeten lachen naar deze groep oude mensen in deze feestelijke setting van een inhuldiging in onze stad.

 4. Laurens

  Het wordt tijd dat wij, mannen, niet alleen van achter ons toetsenbord onze steun uitspreken aan vrouwen die dit soort dingen meemaken. Een goed voorbeeld is catcalling. Gebeurt de hele dag, overal in de publieke ruimte, dus we kunnen niet zeggen dat we het niet hebben geweten. Ik zie het in ieder geval vaak gebeuren. Juist in deze situaties moeten wij, mannen, de ballen hebben om ze aan te spreken. Vrouwen moeten in de praktijk gaan ervaren dat ze er niet alleen voor staan, dat er een meerderheid van de mannen is die hier niet aan meedoet en, belangrijker, bereid is om voor ze op te komen.

 5. G.H.

  @Roos: concluderen dat je niet had moeten lachen is de schuld (in ieder geval voor een deel) bij jezelf neerleggen. Volkomen ten onrechte.
  Er is NOOIT een excuus om ongevraagd aan een ander te zitten. Die hork moet z’n tengels thuishouden. Al ga je daar in je nakie staan dansen.
  Dat hij een vriendelijke glimlach ziet als een vrijbrief om aan je te zitten is gewoon schokkend.

 6. Monique

  Nee = nee

 7. BdV

  Ja = ja

  Waarmee ik wil zeggen dat het in veel gevallen al ongewenst is om nog speciaal ‘nee’ te moeten zeggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).