Vijfde tiny forest van Utrecht geopend in Majellapark | De Utrechtse Internet Courant Vijfde tiny forest van Utrecht geopend in Majellapark | De Utrechtse Internet Courant

Vijfde tiny forest van Utrecht geopend in Majellapark

Vijfde tiny forest van Utrecht geopend in Majellapark
Wethouder Lot van Hooijdonk bij de opening met leerlingen van de Asch van Wijckschool. Foto: Gemeente Utrecht
Het vijfde tiny forest van Utrecht is woensdag geopend in het Majellapark. Leerlingen van de Asch van Wijckschool mochten de naam verzinnen en hebben het minibos Bosch van Wijck genoemd.

Het vijfde tiny forest van Utrecht is woensdag geopend in het Majellapark. Leerlingen van de Asch van Wijckschool mochten de naam verzinnen en hebben het minibos Bosch van Wijck genoemd.

Naast het tiny forest werd woensdag ook de nieuwe speeltuin geopend. Wethouder Lot van Hooijdonk, kinderen van de school en buurtbewoners waren aanwezig bij de opening. Samen onthulden zij het informatiebord bij het tiny forest waarop onder andere de naam is te lezen.

Het Bosch van Wijck heeft een open ruimte waar kinderen op warme dagen buiten les kunnen krijgen. Ook kan het gebruikt worden als ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

Verkoeling

Het tiny forest draagt daarnaast bij aan de biodiversiteit van de omgeving, het biedt verkoeling op warme dagen en waterberging bij zware regenval. Ook heeft het minibos een educatieve functie. Zo kunnen bijvoorbeeld scholen uit de buurt er gebruik van maken om onderwijs te geven over de natuur.

In Utrecht zijn inmiddels vijf van dit soort minibossen en het plan is om er de komende tijd nog twee aan te leggen. Waar die komen is nog niet bekend. De gemeente is samen met het Instituut voor Natuureducatie op zoek naar initiatiefnemers.

De opening van het minibos in het Majellapark stond eigenlijk gepland op 18 maart tijdens de Nationale Boomfeestdag. Dat is toen vanwege de coronamaatregelen niet doorgegaan.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Wat een groen geneuzel weer.
  Het Majellapark staat vol mooie volwassen bomen en is heerlijk koel vertoeven in de zomer. Daar is echt geen tiny forrest voor nodig, dat ding op de Cremerstraat is ook een gefaald hobby project.
  Laat ze dat geld liever besteden aan fatsoenlijk groen beheer want daar laat de gemeente veel groene steken vallen.

 2. HArry

  Dat gaat die bossen uit Finland en de US die in onze “bio”massacentrales verdwijnen echt niet compenseren jongens.

  We worden weer op kinderlijke wijze in de maling genomen.

 3. Hans

  Even iets positiefs: klein maar fijn, dit kleinschalig groen.
  Maar veel belangrijker: er komt een groeiend bewustzijn tot stand, zo langzamerhand, wat betreft het grote belang van biodiversiteit in natuur en milieu. Dat is wat er werkelijk toe doet.
  Tot slot: veel kleine bossen maken uiteindelijk een steeds groter verschil.

 4. MJPD

  De vijfde al weer? Dat gaat snel en is dat niet een beetje veel? Lijkt me dat het geld, het schijnt de gemeente zo’n 20.000 Euro te kosten per project, beter kan worden besteed aan boombeplanting her en der in plaats van een heleboel kleine ‘struiken’ op een klein stukje ovaal? Maar ja, linkse hobby’s.

  Kijk ook op zo’n ding uit, op zich best geinig maar geplaatst in een buurt met nauwelijks tot geen kinderen. De KDO’s elders zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit gebeurt weliswaar (sporadisch) maar kinderen vanuit de KDO’s heb ik er nog nooit gezien. Het zandstrandje er voor is overwoekerd met onkruid en nodigt uit tot een hondentoilet en wordt misschien ook als zodanig gebruikt. De ‘bomen’ lijken het redelijk te doen, al lijkt alles overwoekerd door onkruid.

 5. Loet

  Waarom heet het Tiny Forest en niet gewoon Klein Bos?

 6. Hans

  De losse reacties op dit item zijn natuurlijk prima. Maar wat meer achtergrondinformatie over de zin of eventueel onzin van zo’n minibosje kan geen kwaad. Wie zin / tijd heeft kan dit artikel erop na lezen:

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/het-tiny-forest-rukt-op~bf168db5/

 7. Scherpschutter

  @Hans

  Je moet zaken wel in het juiste perspectief plaatsen. Hier zien een wethouder vol trots een stukje grond van 10 bij 20 met wat spriet-boompjes aankondigen, de mond vol van biodiversiteit en hoe nuttig dit NIETIGE stukje grond wel niet is voor het afkoelen stad, waar diezelfde wethouder er aan de andere kant van de stad een geimporteerd stuk bos ter omvang van de totale gemeente Utrecht PER JAAR er doorheen stookt in de biomassacentrale…omdat dit zo lekker voor het milieu en klimaat zou zijn.

  De sceptici hebben hier gewoon gelijk en het toont opnieuw maar eens aan dat Utrecht onder dit bestuur in essentie tot een openbaar gekkenhuis is verworden dat niet alleen kiezers in de maling lijkt te nemen, maar vooral ook zichzelf….

  Wat zijn we nou in vredesnaam aan het doen?

 8. wollie

  mijn schoonmoeder heet tiny bos, maar echt groene vingers heeft ze niet

 9. Herman

  Hopelijk vindt de wolf deze bossen ook.snel, er schijnen ook kindjes met rode jasjes te spelen…..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).