Vishandel Volendam vertrekt na 38 jaar uit Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Vishandel Volendam vertrekt na 38 jaar uit Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Vishandel Volendam vertrekt na 38 jaar uit Hoog Catharijne

Vishandel Volendam vertrekt na 38 jaar uit Hoog Catharijne
Marco en Henry Schilder van Vishandel Volendam
Broers Marco en Henry Schilder hebben de knoop doorgehakt: na 38 jaar vertrekt Vishandel Volendam uit Hoog Catharijne in Utrecht. Door de verbouwing van het winkelcentrum en de verruimde openingstijden, zien ze geen andere mogelijkheid meer dan te vertrekken. De viswinkel verhuist per half juni naar Leidsche Rijn Centrum.

Broers Marco en Henry Schilder hebben de knoop doorgehakt: na 38 jaar vertrekt Vishandel Volendam uit Hoog Catharijne in Utrecht. Door de verbouwing van het winkelcentrum en de verruimde openingstijden, zien ze geen andere mogelijkheid meer dan te vertrekken. De viswinkel verhuist per half juni naar Leidsche Rijn Centrum.

’s Morgens om 05.00 uur klinkt de wekker van eigenaar Marco Schilder. In alle vroegte bezoekt hij vissers en rokerijen in Volendam en laadt de vers gevangen producten in de wagen. Om06.30 uur  haalt hij zijn personeel op met een bestelbus en rijden ze met z’n allen naar Utrecht. “Zo’n 38 jaar geleden is mijn pa hier begonnen, inmiddels hebben mijn broer en ik het stokje van hem overgenomen. Het is prachtig werk.”

De verbouwing van Hoog Catharijne zorgt voor een forse stijging in de huurprijzen van de panden. Dit, én de regel dat ondernemers de deuren tot 20.00 uur ’s avonds open moeten houden was voor de broers de druppel. “Dat gaat gewoon niet. We beginnen iedere dag vroeg in de ochtend en als je dan verplicht wordt tot 20.00 uur open te blijven zijn we rond 21.30 een keer terug in Volendam. Dat is niet te doen. Ik ga hier niet zitten wachten tot ik op een dag een blaadje onder mijn neus geduwd krijg met: je moet voor ‘t pand nu het driedubbele betalen. Dus dan moet je knopen doorhakken.”

Even slikken

De reacties van de klanten zijn overweldigend, vertelt Marco. “Mensen bellen, mailen en spreken ons aan. Ze vinden het heel erg. Niemand gelooft het. Ook het personeel eerst niet.” Tot 2 juni zit de vishandel nog in Hoog Catharijne. “Richting de zomermaanden gaat het hier om ons heen langzamerhand in een bouwput veranderen.”

Al jaren geleden besloten de broers om in de toekomst een tweede vestiging in Leidsche Rijn erbij te nemen. Dat het nu ook daadwerkelijk tot een einde komt in Hoog Catharijne is even slikken, maar ook het begin van iets moois, vindt Marco. “Ik heb er ook wel zin in. Het is tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan.  Alles is helemaal nieuw. Mooi interieur, stoeltjes, goede locatie. Dat is ook wel prettig voor ons.”

Vishandel Volendam zit al 38 jaar in Hoog Catharijne

 

 

39 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Wat erg. Daar gaat nummer zoveel.
  Veel succes op de nieuwe stek jongens.

 2. Yoshua

  Heel erg jammer dat ze er straks niet meer zijn en ik niet meer kan gaan genieten van de top producten die ze verkopen. Gelukkig zijn op zaterdag de spakenburgers nog op Vredeburg aanwezig. Weet zeker dat de mensen in Leidsche Rijn enorm van hun gaan genieten. Helaas voor de mensen uit de stad.

 3. jasper

  neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 4. Marko

  En weer een lokale winkel die Hoog Catherijne verlaat. Zijn er ook lokale winkels die wel blijven, of is HC straks inwisselbaar voor iedere ander winkelcentrum wereldwijd? Waarom zou ik dan nog naar HC komen en niet naar een ander winkelcentrum waar parkeren goedkoper is?

 5. Joost

  Heb toch het idee dat deze “lokale” ondernemer, die elke morgen met al zijn personeel uit Volendam komt rijden voornamelijk vertrekt vanwege de ruimere openingstijden. Als hij gewoon wat lokaal Utrechts personeel aanneemt kan die gewoon blijven zitten.
  Overigens matige vis voor te veel geld.

 6. Utrechter

  We hebben onze ziel verkocht aan Klepierre. Die kunnen die hoge huren zich blijkbaar permitteren vanwege de toeristen (ook uit Nieuwegein enzo) die komen winkelen, maar de gemiddelde Utrechter heeft al lang niets meer te zoeken in het centrumgebied tussen Neude en Jaarbeurs. Jammer maar helaas. Gelukkig gaan ze er in Leidsche Rijn op vooruit en zijn er ook elders in de stad nog veel goede vishandels over. Succes jongens!

 7. Cor Nelis

  Jullie hebben groot gelijk!! Waar is de tijd gebleven dat je zelf kon beslissen wanneer je open bent? En na 38 jaar gaat de verhuurder de spelregels veranderen en je bent verpicht je daar aan te houden. Complimenten dat jullie niet toegeven aan deze Noord-Koreaanse methoden. Tot ziens in Leidsche Rijn Centrum!!

 8. Peter van Zoest

  Ach, wat maakt het uit. Er is nu toch een seafood-tentje op het stationsplein.

 9. Ouwe henk

  Jammer,,,heel jammer,,,,sukses!!!

 10. Loesje

  Echt heel erg Jammer, waar haal ik nu op donderdag in mijn lunchpauze mijn broodjes haring? Maar ik begrijp het wel. Heel veel succes op jullie nieuwe stek in Leidsche Rijn en bedankt voor vele jaren heerlijke visjes!

 11. Joost

  Je hebt helemaal gelijk Marco. Hoog Catharijne had al weinig unieke winkels maar nu is het helemaal en en al grote ketens. En dan eisen dat zelfs een visboer tot 20.00 open blijft…bespottelijk. Maar ja, zo werk je de laatste kleine ondernemers er wel uit…

 12. Teunis

  Goed nieuws voor ons, aan deze kant van het Kanaal. En misschien een reden voor sommigen om ook eens wat vaker die brug over te gaan.

 13. Sytze

  Vaak een trein later genomen om de lekkerste en meest verse vis mee te kunnen nemen. Onvervangbaar endoodzonde!

 14. Benya

  Vind t niet erg, was toch te veelste overpriced en duur. Alleen maar omdat die kantoormedewerkers nergens anders te recht kunnen voor hun visje. Op de zaterdag is t goedkoper en nog verser ook.

 15. Herman

  Jammer hoor, nu moeten we het doen met de “Seafood bar”, dat klinkt toch wel anders dan “Vishandel Volendam”.

  Toch zullen de heren uit Volendam mee moeten willen ze de ook in de 21e eeuw succesvol blijven, vroeg of laat blijft Leidsche Rijn ook tot 20.00 uur open. Wel eens van wisseldiensten gehoord, je hoeft niet de hele dag in de dag te staan, door afwisselen kun je soms nog uitslapen ook….

 16. Ruud

  Heel erg jammer! Topkwaliteit vis; ik zou niet weten waar ik deze kwaliteit elders kan vinden in Utrecht. Dat wordt dus pendelen naar Leidse Rijn. Ik vrees dat we er de zoveelste modezaak voor terug krijgen. Bah! Utrecht, denk na over winkelruimte die betaalbaar is voor ondernemers!

 17. Steve

  Utrechter, vele goede vishandels over in Utrecht?
  De Gebroeders van Zuilen in Maarssen – Dorp en vishandel G. vd Mheen op Overkapel (let op, alleen op vrijdag) en Vishandel Sier op Hoog Zandveld (Nieuwegein Zuid) zijn ok.

 18. Katja

  Blijven alleen nog maar ketens over. En open MOETEN blijven is toch achterlijk ?

 19. karel

  Ik vond het al jammer dat Vishandel Volendam ineens was verdwenen uit Winkelcentrum Overvecht! En nu dus ook in Hoog Catharijne, groot gelijk daar is niets anders meer te vinden dan dure modeketens… Graag ga ik dus naar Leidsche Rijn; broodje Haring halen….

 20. Cico

  Bedankt Volendammer, voor al die heerlijke haringen die zo mooi werden geserveerd met een prikkertje, augurk en uitjes. Genoot er iedere keer van, net zoals de ingevroren vissoepen en de kibbeling! Mooie prijzen ook, want het was topkwaliteit. Moet nu helaas een stuk verder fietsen naar de Twijnstraat voor mijn vis.

  Ik zie dat gejubel over Hoog Catharijne met lede ogen aan. Lokale ondernemers die meerwaarde bieden verdwijnen. Grote internationale ketens nemen de plek in, want alleen zij kunnen de enorme huurprijzen betalen en hun tent runnen met flexkrachten, waardoor die openingstijden geen probleem zijn. Ik zie dat als een verschraling.
  Ik hoop dat de hele tent failliet gaat, zodra klanten merken dat ze 3x zoveel betalen voor hetzelfde en de hype uitdooft. Kunnen de kleinere ondernemers weer eens een kans krijgen.

  Voor een historisch duiding: eind jaren ’60 (opening Hoog Catharijne 1.0) was de vrees dat de grote ketens lokale ondernemers weg zou concurreren een aandachtspunt. Ik hoor er nu geen haan naar kraaien. Wie zei nog maar dat Utrecht een linkse stad was? Het is hyperkapitalisch geworden, met Utrecht als merk en de Dom & Nijntje als mascotte.

 21. Toine Goossens

  Het besluit van de familie schept de mogelijkheid voor een nieuw concept. Een viswinkel in combinatie met een visrestaurant, c.q. vis snack bar.

 22. Cornelis

  Een typisch geval van waar regels en beleid, in dit geval van Klepierre, hun doel compleet voorbij schieten. Klepierre mag zich wel eens achter de oren krabben en zich afvragen wie ze hier nu mee dienen, behalve hun eigen portemonnee.

 23. Utrechter2

  @Herman: het is al één ding als de ‘markt’ het zou beslissen. Nu wordt het door een verhuurder afgedwongen. Met leuke boetes (er was ooit een tijd dat vooral de overheid boetes uitdeelde). En dan ook nog eens tussentijds.
  Verliezers framen als ‘achterblijvers uit de 19e eeuw’ die helemaal niet meer ‘van deze tijd’ zijn is zo je weet wel welke politieke partij…..en je weet wel welke fractievoorzitter…….

 24. Uuuuu

  Overdrijven om weg te gaan alleen voor de openingstijden. Je kunt gewoon personeel aannemen en goed de uren verdelen.
  Hoog Catharijne is niet meer wat het is geweest een oude doos nee ze zijn goed bezig daar moet ik eerlijk zeggen. Prachtig winkelcentrum aan het worden 1 van de mooiste van Nederland! Waar oud en nieuw bij elkaar komen! Vishandel Volendam is zo ie zo niet meer van deze tijd daar krijg je the seafood bar ervoor terug ook gewoon goede vis maar veel moderner dan die oude meuk. Tip wil je ook lekkere vis eten ga dan langs Seven seafoods in Overvecht centrum 1000 keer beter dan Volendam!!

 25. Michel

  Dit is dus detailhandel van hoge kwaliteit wat van HC verdwijnt. Kan er weer een Mis Etam bij of een Swirl. Wat een ongelooflijke verarming.

 26. Floor

  Jammer in een woord JAMMER. Ze hebben de kwaliteit wat je niet op de markt vindt en dan is het erg jammer dat ze weggaan. En dan opmerkingen van ouderwets, ik zie niet wat er ouderwets is aan deze winkel maar ja dat zal wel aan mij liggen.Dan wordt er gezegd ga naar seafood, net of dat goed is. Moet nog maar zien of die het 38 jaar volhouden.
  Maar de Volendammer vishandel wens ik veel succes in Leidsche Rijn Centrum

 27. Cornelis

  @Uuuuu: Personeel aannemen en uren verdelen kunnen ze zelf ook wel bedenken, maar als je dat als ondernemer moet doen om maar aan de regels (want tot 20.00 uur open) te voldoen is dat nogal een duur grapje. Voor visboeren, bakkers en vergelijkbare zaken zijn die extra uren in de avond totaal niet interessant en kost het alleen maar een boel geld om de toko open te houden.

 28. Ties

  Nou, met z’n allen naar LRC dan. Gelukkig ligt er intussen een extra spoorbrug om eind dit jaar minstens 6 keer per uur daarheen te kunnen gaan (in 2 of 3 minuutjes).

 29. MARCO Giebels Vitorino

  Ik woon in het buitenland, zodra ik voet zet op de hollandse bodem, was ik telkens snel bij hun om een heerlijke haring te proeven. En dat beviel telkens héél goed, dus voor mij is het géén enkel probleem om ze ergens anders op te zoeken !!! Sukses aan de Leidsche Rijn !!!

 30. Corry van den Broek

  Mijn zoon komt met grote regelmaat bij ze en ik weet zeker dat hij jullie erg gaat missen. Verder vindt ik Hoog Catharijne erg mooi aan het worden alleen is het niet normaal dat ze iedereen dwingen om.mee te gaan in de regeltjes waardoor de kleine ondernemers niet meer kunnen blijven bestaan. Dit zijn juist de winkeltjes die een winkelcentrum aantrekkelijk maken want de grote ketens kom je in elke grote stad wel tegen!

 31. Marthe

  Het is zeker jammer dat dit soort zaken verdwijnen en HC steeds meer een doodgewone overdekte winkelstraat wordt, maar laten we ook realistisch blijven. Er waren best mouwen te passen geweest aan het openingstijdenprobleem. Kennelijk hebben de heren Schilder moeite met delegeren en vinden ze dat ze zelf alles van openen tot sluiten moeten doen. Dat is niet meer van deze tijd.
  En topkwaliteit… mwah, ja, als je het vergelijkt met wat je in de supermarkt kan krijgen wellicht. Verder was dit een hele standaard zaak met een heel standaard assortiment (ik verbaas me elke keer weer hoe je in een zaak met zoveel vierkante meters zo weinig variëteit kan bieden). Als ik echt goede vis, en een keertje iets anders dan de standaard moot zalm of de gefrituurde pangasias die door moet gaan voor kabeljauw wil, dan ga ik naar de markt op Vredenburg of naar Seven Seas op Overvecht. Die laatste zaak is echt een aanwinst voor de stad: ontzettend ruim assortiment, vers en lekker! Ik blijf nog even aan deze kant van de brug 😉

 32. Alias

  Goed nieuws! Ben een klant van het eerste uur. Vanaf juni alleen nog even de gele brug over en het ouderwets genieten van alle top visproducten van deze top zaak gaat gewoon weer door. Ik kijk er naar uit.

 33. w

  als je 12,50 voor een broodje haring gaat vragen kun je gewoon open blijven!

 34. Toine Goossens

  @Cornelis,

  Uuuuuuuuu verwijst naar de zeer succesvolle nieuwe viszaak Seven Seas op Overvecht die de viswinkel combineert met een eetgelegenheid. Nieuwe omstandigheden, eisen nieuwe concepten. Viswinkel Volendam had die stap ook kunnen maken, maar hebben daar van afgezien. Het zij zo.

 35. K. Linker

  Tsja, 483 soorten panties, 174 soorten jeans, duizenden soorten schoenen, ketenshops in Hc, tien meter verder op Vredenburg dezelfde merken , 100 meter verder, weer van hetzelfde, een behoorlijke visboer, daar moeten we voor naar
  Leidse Rijn, leve de vooruitgang!

 36. De Almeida

  Aan iedereen die het heft over de vooruitgang het gaat niet om de opzet van de winkel. Het gaat over wat je krijgen kan, een bakje kibbeling voor pakweg 3.50 of met patat voor 5 euro dit inclusief saus. Bij de vooruitgang (the seefood bar) betaal je voor niet een bakje kibbeling maar fingerfood 7.95 zonder patat met patat heet dan FISH & CHIPS wel geserveerd met friet, saus en salade Kibbeling 12,95, dit is lekker goedkoop toch?
  Waar is een haring met uitjes bij de vooruitgang? Of is dat ook vingerfood? Ho ja ze verkopen alleen bevroren vis en haring moet lekker vers zijn….en ter plekke schoongemaakt worden….ho ja dat kunnen de flexwerkers niet hebben ze niet op school geleerd.

  Ik kan zo door gaan de vooruitgang is veel te duur om te eten en op een plek zonder uitzicht of lekker verse vis, alles wat daar verkocht wordt is diepvries en niet milieubewust maar dat is normaal bij die Amerikaanse ketens…..

 37. Mirjam

  Jullie zijn van harte welkom in Leidsche Rijn!

 38. Willemien

  Willemien en Francisca,
  Heeeeeeel erg jammer. Na 38 jaar sluiten. Wij komen graag naar Leidsche Rijn al moeten we met de trein een omweg maken voor de heerlijke kibbeling. Tot ziens in Leidsche Rijn.

 39. R. van Empel

  Ik. Ind het heel jammer. Af en toe koop ik nu vis in Hilversum – waar ik regelmatig moet zijn – bij dr Volendammer in de Kerkelanden, maar mijn eigen vishandel mis ik. Is er indrrdaad een vestiging op Overvecht?
  Van Empel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).