Vlaaien op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Vlaaien op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Vlaaien op de Neude

Vlaaien op de Neude

Over voedsel wordt veel geschreven maar over de historische verhouding van voedsel met de Nederlandse stad is nog weinig gepubliceerd. Het boek ‘Vlaaien op de Neude’, dat morgen op de Dag van de Architectuur wordt gepresenteerd, toont de historische verbondenheid van de stad Utrecht met zijn voedsel. Het laat zien waar Utrechters door de eeuwen heen voedsel verbouwden en waar zij hun groenten en vlees haalden. Hoe zag het voedsellandschap van de stad eruit? Het boek, dat bestaat uit een rijkdom van historisch materiaal, schetst een nieuw beeld op de stad Utrecht, waarin voedsel lange tijd op vele plekken zichtbaar was.

Met het boek ‘Vlaaien op de Neude’ wil het Utrechtse bureau voor stedenbouw en landschapsarcitectuur Terra Incognita, inspirerend en serieus, bijdragen aan discussies over stadslandbouw, die momenteel door velen gevoerd worden. Vertrouwdheid met het voedsellandschap van vroeger en van nu is het begin om op een frisse manier na te denken over het voedsellandschap van de toekomst. Dat stadslandbouw momenteel prominent in de aandacht staat blijkt ook uit het feit dat de Dag van de Architectuur dit jaar in het teken staat van het thema ‘voedsel en architectuur’. In Utrecht is op 22, 23 en 24 juni op verschillende locaties een breed programma te bezoeken met exclusieve open huizen, expedities, lezingen, film en food met een hoofdprogramma bij Nutrecht, het CAB gebouw, achter station Zuilen. Ook het juni nummer van Post Planjer , het Utrechtse bulletin voor architectuur en stedenbouw, is volledig gewijd aan ‘voedsel en de stad’, met bijdrages over hoveniers en moesgrachten, trendy restaurants en frisse eetconcepten in de stad, stadslandbouw en wat de gemeente daarin te bieden heeft en het project ‘Het Nieuwe Werklandschap’ van Utrecht Manifest.

‘Vlaaien op de Neude. 2000 jaar stadslandbouw en voedsellandschap in Utrecht’ is geschreven door Frank Stroeken en wordt uitgegeven door Terra Incognita, stedenbouw en landschapsarchitectuur te Utrecht (ISBN: 9789090268675). De kaarten in het boek zijn gemaakt door Robert Arends. Het boek is 20×24 cm en uitgevoerd met hoogwaardig 120 grams papier in een genaaide paperback en wordt vanaf 23 juni verkocht, o.a. door de betere boekhandels in Utrecht. De prijs bedraagt 19,75 euro inclusief verzendkosten. Bestellingen zijn ook mogelijk via frank@terra-i.nl. Voor informatie kunt u bellen: 030-251.30.23 of 06-521.59.139.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).