Vlaggen halfstok bij Universiteit Utrecht voor vrij en veilig onderwijs Vlaggen halfstok bij Universiteit Utrecht voor vrij en veilig onderwijs

Vlaggen halfstok bij Universiteit Utrecht voor vrij en veilig onderwijs

Vlaggen halfstok bij Universiteit Utrecht voor vrij en veilig onderwijs
Foto: Universiteit Utrecht
De vlaggen op de gebouwen van de Universiteit Utrecht hangen vandaag halfstok. Hiermee herdenkt de universiteit de moord op de Franse docent Samuel Paty.

De vlaggen op de gebouwen van de Universiteit Utrecht hangen vandaag halfstok. Hiermee herdenkt de universiteit de moord op de Franse docent Samuel Paty.

Scholen in Frankrijk herdenken vandaag de dood van docent Samuel Paty. Op 16 oktober werd hij vermoord, omdat hij in de klas omstreden tekeningen van de profeet Mohammed had laten zien. De Universiteit Utrecht spreekt zich uit tegen deze daad.

“Alle leraren – wereldwijd – moeten zonder angst of druk van buitenaf hun lessen kunnen geven. Goed onderwijs leert mensen dialoog voeren, ook over moeilijke onderwerpen. Daarvoor is een veilige leeromgeving nodig waarin iedereen welkom is, en ruimte om verschillen samen met respect te onderzoeken.”

Oproep tot herdenken

Afgelopen vrijdag riepen onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob alle scholen en leraren in Nederland op om mee te doen aan de herdenking. In een brief aan alle vertegenwoordigers schreven ze: “De vlag kan halfstok. Zoek als leraren elkaar op en bespreek bijvoorbeeld met elkaar hoe het gesprek over soms moeilijke onderwerpen in de klas gevoerd kan worden. En voor zover dat niet al gebeurd is, kunnen ook de leerlingen en studenten betrokken worden, door samen met hen de acties te doen of gesprekken te voeren, of door het houden van een minuut stilte.”

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Dus alle scholen en universiteiten gaan nu de cartoons laten zien die de aanleiding vormen en starten daarna een discussie ?

  Ik geloof er helemaal niks van. De vrijheid van meningsuiting en van onderwijs is allang opgeofferd in de angst voor de islam. Liever buigen dan de kans om te worden uitgemaakt voor racist. Het onderwijs is de aanstichter van een groot deel van de problemen die we in dit land hebben. Een grondige hervorming is het enige dat het onderwijs nog kan redden. Onderwijs in dit land zou vrij en veilig moeten zijn? Ik daag een ieder uit om als docent te verkondigen dat je stemt op PVV of Fvd. Linkse dogma’s worden in het onderwijs als enige ware feiten gepresenteerd en onze jeugd komt gehersenspoeld van de opleiding af. Afwijkende mening zijn onacceptabel en worden gestraft, zowel voor leerlingen als voor medewerkers. Tijd voor een onderwijshervorming. Instituten die uitsluitend demagogisch gedreven onderwijs geven krijgen geen enkele vorm van overheidsfinanciering meer.

  3

 2. hoi

  Niet alleen de islam hoor
  https://dub.uu.nl/nl/nieuws/%E2%80%98volkert-waar-ben-je%E2%80%99-uu-docent-bedreigd-na-facebookpost

 3. Coen

  Ach de rechtse huilertjes zijn er weer.

  Hebben geen enkel idee wat er wel of niet in het onderwijs gebeurd, daar ze zelf overduidelijk te weinig onderwijs hebben genoten.

  Overigens nogal dubbel. Je wil wel alles over de Islam kunnen zeggen, maar docenten mogen geen vraag over Volkert stellen. Dat gaat dan weer te ver. Als er vrijheid van debat is, dan ook overal over en niet alleen over jouw (rechts) welgevallige onderwerpen. Dat is dus academische vrijheid. De censuur waar rechts zelf constant voor pleit beloofd weinig goeds. Academische vrijheid gaat beide kanten op.

  Prima actie van de universiteit trouwens.

 4. JdV

  @Coen: Ach de linkse deugertjes zijn er weer. Aannames en demoniseren even in het standaard assortiment (“overduidelijk weinig onderwijs hebben genoten”).
  Ik heb ruime ervaring in het onderwijs, zowel als student als als werknemer.
  Wat mij betreft heel graag het onderwerp Volkert op elke school behandelen. In ruil daarvoor graag dat docenten alles over de islam mogen zeggen zonder dat hun hoofd er af gaat. Lijkt me een prima deal. De censuur van links is al volop in gebruik. Tijd voor verandering, Tijd voor echte academische vrijheid. Niet alleen wat in het linkse deugstraatje past.

 5. Kadoendra

  Ik keur de moord op de Franse docent Samuel Paty niet goed.
  Maar naar mijn idee zijn er wel meer en betere onderwerpen om de vrijheid van meningsuiting te belichten.
  Een cartoon van de profeet onder een ezel, een cartoon van Jezus achterop een varken, als weldenkend mens besteed ik geen aandacht meer aan die Charlie Hebdo onzin.
  De schilderijen van Rembrandt gaan niet over de vrijheid van meningsuiting, maar ik vul daar liever mijn tijd mee dan met die Charlie Hebdo rotzooi.

 6. Utrecht voor Utrecht

  Maar waaróm is er toch dat idee dat er op universiteiten vooral “linkse” mensen zitten? Als dat zo zou zijn, wat kan daarvan dan de oorzaak zijn?

  En als we dat dan koppelen aan dat ándere idee dat er alleen maar overbetaalde ambtenaren en rijkeluiszoontjes en -dochtertjes aan de universiteit zitten, zou het dan niet voordeliger zijn om “rechts” te stemmen?

  Als er het vermoeden is dat er alleen “linkse deugertjes” op de universiteit werken en het “Tijd voor verandering” is, waarom dan geen actie opzetten om meer “rechtse” mensen te laten solliciteren? @JdV, u heeft gestudeerd. Als u ook gepromoveerd bent, mag u ook lesgeven. Kansje wagen?

  Ook kan ik me voorstellen dat bij de meeste studies (economie, spaans, scheikunde, psychologie), het tonen van cartoons van profeten weinig meerwaarde heeft.

 7. HArry

  Het gaat dus om het grondwettelijk recht om te beledigen. En wie kan dat beter uitleggen dan Rowan Atkinson

  https://www.youtube.com/watch?v=h3UeUnRxE0E

 8. Coen

  Welke censuur van links?

  Links is nog nooit echt aan de macht geweest in dit land.

  Wat ik wel merk is dat alles wat links denkt met de grond gelijk gemaakt wordt. Kennelijk mag de publieke omroep nooit een links geluid mogen horen, of er wordt door bepaalde partijen al via de kamer geprobeerd een eind aan te maken.

  Wie probeert er dan te csnurereren eigenlijk?

  Vrijheid van meiningsuiting is bij alle linkse partijen in Nederland gegarandeerd in betere handen.

 9. Subsidie

  Dergelijke acties zijn zinloos en wellicht zelfs respectloos zonder de vermelding van de islam. Vergelijk deze actie met de verklaring van BLM door het University College van de UU.

  https://www.uu.nl/en/news/statement-on-black-lives-matter

 10. Bromsnor

  @HArry, Bromsnor bedankt u voor de link. Mr Atkinson propageert dialoog. Daar kunnen we allemaal wat van leren.

 11. cas

  @ Coen, “Vrijheid van meiningsuiting is bij alle linkse partijen in Nederland gegarandeerd in betere handen.”, Volgens mij is rechts toch iets vaker liberaal dan links. Vooral als je naar de oorsprong van een aantal linkse partijen gaat kijken. Deze uitspraak van jou is absoluut geen waarheid.

 12. Coen

  @ cas

  Alle linkse partijen in Nederland zijn sociaal-DEMOCRATISCH. Er zijn 1 of 2 rechtse partijen die doen alof ze liberaal zijn, maar in feite rechts conservatief zijn.

  We zien bij ver-rechts dat zij vooral alleen voor vrijheid van eigen parochie pleiten net als (religeuze machten)en andere geluiden willen bestrijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).