Vluchtelingenhulp: in de oude moskee van Lombok wordt de Mount Everest verzet | De Utrechtse Internet Courant Vluchtelingenhulp: in de oude moskee van Lombok wordt de Mount Everest verzet | De Utrechtse Internet Courant

Vluchtelingenhulp: in de oude moskee van Lombok wordt de Mount Everest verzet

Vluchtelingenhulp: in de oude moskee van Lombok wordt de Mount Everest verzet
Ruim honderd kledingpakketten per dag worden er voor vluchtelingen samengesteld in de oude moskee in Lombok. Wat begon als een kleinschalig initiatief om de omstandigheden voor de Utrechtse vluchtelingen te verbeteren, is in een paar weken uitgegroeid tot een goed geoliede machine waar tientallen vrijwilligers en zelfs vluchtelingen zelf aan bijdragen.

Ruim honderd kledingpakketten per dag worden er voor vluchtelingen samengesteld in de oude moskee in Lombok. Wat begon als een kleinschalig initiatief om de omstandigheden voor de Utrechtse vluchtelingen te verbeteren, is in een paar weken uitgegroeid tot een goed geoliede machine waar tientallen vrijwilligers en zelfs vluchtelingen zelf aan bijdragen.

“Kunnen we niet beter met zijn allen op de foto? Zonder al deze vrijwilligers hadden we niks bereikt.” Mariem Ihattaren (23) is duidelijk als ze wordt gevraagd om te fungeren als gezicht van een opvallend collectief. Ruim zes weken geleden tijdens de eerste vluchtelingenbijeenkomst van de gemeente werd duidelijk dat de nieuwe gasten in de stad het moeten gaan doen met bed, bad en brood. Samen met Sabrine Chaghouani (28) stelde ze meerdere vragen over deze sobere opvang aan de gemeente om tot de conclusie te komen dat er niet meer inzit voor deze mensen. Na de bijeenkomst besloten ze samen met zeven andere meiden hier wat aan te gaan doen.

Dat besluit is inmiddels uitgegroeid tot een groots project. De oude moskee in Lombok puilt uit van de kledingpakketten in Albert Heijn tasjes. Overal zijn de tasjes gerangschikt op maat, soort en jongens- of meisjeskleding. De chaos is inmiddels een georganiseerde geworden. “De eerste lading die we binnenkregen was geen berg, maar een Mount Everest van kleding,” zegt Chaghouani.

Naar schatting hebben al ruim duizend vluchtelingen een kledingpakket gekregen dankzij de inzet die wordt geleverd aan de Kanaalstraat. De kleding is ingezameld door zeven moskeeën in de buurt. Van alle kleding die binnenkomt worden pakketten gemaakt die bestaan uit shirtjes met korte en lange mouwen, twee broeken, nieuw ondergoed, warme trui en vest, een winterjas, sjaal, schoenen, nieuwe sokken en nieuw hemd. Elk pakket moet uit hetzelfde bestaan om zo een eerlijke en kwalitatief goede verdeling van de kleding te kunnen verzorgen.

De pakketten worden niet zomaar onpersoonlijk weggegeven. Tijdens dagen waarop de kleding wordt verstrekt, worden er kleine evenementen georganiseerd om er zo ook een leuke dag voor de vluchtelingen van te maken.

Vluchteling als vrijwilliger voor vluchtelingen

Inmiddels staan er al zes weken lang elke avond tientallen vrijwilligers voor de deur die soms even een uurtje of soms de hele avond komen helpen. Een opvallende vrijwilliger is vluchteling Tamer (29). Hij wil graag helpen om zo wat om handen te hebben. Op de zevende verdieping van het Beatrixtheater is vrijwel niks te doen en hier kan hij zich nuttig maken en de taal leren. “You are from the krant, right?”

Tamer heeft Syrië en zijn gezin moet achterlaten omdat hij tegenstander is van het regime in zijn land. Op Facebook had hij hier een bericht over geschreven waardoor hij gedwongen werd om een jaar in zijn woonplaats Hama te leven zonder er uit te kunnen gaan. “Ik ben hier om een beter thuis te vinden. In de stad waar mijn vrouw en dochters zijn is het relatief veilig, maar dat kan elk moment veranderen.” Na een lange reis hoopt hij in Nederland een beter leven te kunnen opbouwen en zijn studie Internationale Rechten een vervolg te kunnen geven.

Rompertjes gezocht

‘Even geen kleding brengen voor vluchtelingen graag’ is er momenteel op de voordeur geplakt. Er is op het moment even te veel kleding op voorraad. Via de Facebook-pagina, die simpelweg de naam Vluchtelingen project Utrecht kent, wordt aangegeven waar op dit moment wel behoefte aan is. Rompertjes en nieuw ondergoed zijn altijd welkom.

64 Reacties

Reageren
 1. De vrolijke noot.

  Ik ben tegen het regime van Rutte/VVD, waar kan ik heen, ik kan niet naar Duitsland, kan niet naar Duitsland daar is het al vol.
  Waar kan ik heen, kan niet naar Belgie, kan niet naar Belgie, daar is het ook al vol, enz., enz.

 2. Ilse

  Wat ontzettend gaaf dat dit in onze stad gedaan wordt! Dank je Mariem Ihattaren en je vriendinnen om dit initiatief te nemen, want veel mensen willen iets doen maar weten vaak niet hoe.

 3. Hans Oudwijk

  “In de stad waar mijn vrouw en dochters zijn is het relatief veilig, maar dat kan elk moment veranderen.”

  Zei de ‘man’ tussen neus en lippen door in een veilig en gezellig samenzijn met andere, bij hun gezin weggelopen ‘mannen’ van zijn clan. Hij nam nog maar een slokje van de aangereikte warme muntthee.

 4. Objectivist

  Een prototype economische vluchteling.

  Quote: “Tamar heeft Syrië en zijn gezin moet achterlaten omdat hij tegenstander is van het regime in zijn land. Op Facebook had hij hier een bericht over geschreven waardoor hij gedwongen werd om een jaar in zijn woonplaats Hama te leven zonder er uit te kunnen gaan.”

  De definitie van een vluchteling is iemand die uit vrees voor geweld of leven zijn woongebied ontvlucht. Tamar is dus geen vluchteling. Een straf om een jaar een stad niet uit te mogen is vervelend, maar uiteraard geen grond om Tamar hier als “vluchteling” te bestempelen. Tamar kan terug!

  “Ik ben hier om een beter thuis te vinden.”

  Ah! Daar komt de aap uit de mouw…Economische motieven! Maar dat was op zich al duidelijk doordat heerschap een stuk of 8 perfect veilige Europese landen heeft moeten doorreizen om in het Land van Honing en Melk uit te komen.

  Quote: “In de stad waar mijn vrouw en dochters zijn is het relatief veilig, maar dat kan elk moment veranderen.”

  Iemand die zich echt zorgen maakt over veiligheid, laat uiteraard niet zijn vrouw en kinderen achter.

  Quote: “Na een lange reis hoopt hij in Nederland een beter leven te kunnen opbouwen en zijn studie Internationale Rechten een vervolg te kunnen geven.”

  Dat is begrijpelijk Tamar, maar helaas. Het wordt een enkeltje Damascus.

  P.s: Wat een Hollandsch roomblank gezelschap op de foto! De Oemmah had zich kennelijk even verstopt voor het fotomomentje met de Kafir of…..?

 5. Frank

  Godallemachtig wat weten de heren toetsenbordridders het weer precies allemaal.

  Nog maar weer even voor de zekerheid. Opdat zij het niet vergeten:

  http://wetten.overheid.nl/BWBV0001002/geldigheidsdatum_23-10-2015

 6. Hans Oudwijk

  Frank 23 OKTOBER 2015 OM 16:36
  citaat Frank ‘Godallemachtig wat weten de heren toetsenbordridders het weer precies allemaal’.

  Hoho, wat is dat nu? ‘Heeren toetsenbordridders’. Dat is toch meervoud beste Franken?
  Hoe zit dat nu? Zijn wij nu beiden eigenlijk één enkele twee-éénheid – Objectivist/Hans Oudwijk – die onder meerdere namen schrijft of zijn wij twee apart te onderscheiden éénpersoonsmenschen die elk voor zichzelf onder zijn of haar eigen (nick)naam schrijft? Duidt mij/ons ik/wij we(e)t(en) niet meer hoe jij/jullie daar nu tegen aan kijk(t()en).

 7. Jos

  Top initiatief!! 🙂 ik ben trots op Utrecht.

  En zoals dat gaat met internet commentaar: haters gonna hate, hoop woorden met weinig inhoud en huilie huilie over taal.

  Verder niets te zien hier. Carry on and stay awesome.

 8. Objectivist

  @Hans Oudwijk 23 OKTOBER 2015 OM 17:11

  U zou het doel achter deze ledige beschuldigingen moeten inzien. Scribent Frank is een lager opgeleide Marxist die -helaas voor hem- (vermoedelijk in zijn jongere jaren) iets te lang in de boeken van nozems Marx en Horkheimer is blijven hangen, in het bijzonder bij het hoofdstuk “Critical Theory”…Daar komt de énige gesprekstechniek die heerschap beheerst, rechtstreeks vandaan:

  Merk in beginsel op: Scribent in kwestie bekleedt immer de “anti” positie. Nooit de “pro”!! Onder geen beding de “pro”!! Hij is altijd tegen x. Of tegen z. Nooit VOOR a, b of c. Herken de strategie. Het komt allemaal rechtstreeks uit de Marxistische leer. Val aan om het aanvallen en blijf aanvallen. Hoe onredelijker en onzedelijker hoe beter.

  Wenst u hem stil te krijgen? Gebruik dezelfde techniek. Bekleed zelf de “anti” positie, stel vragen, val aan en verbaas u over de totale ledigheid die u zult aantreffen…

  Bon. Ik ga de atmosfeer weer eens verrijken met een shitload plantenvoer (Co2)!

  Gegroet,
  Objectivist

 9. De vrolijke noot.

  @Frank, is een zielig gevalletje achterlijk links wegkijken en vooral trappen tegen een ander mening.
  @Jos, dat soort is straks de klos, of niet Jos.

 10. Marianne

  Een geweldig initiatief! Dit is iets om trots op te zijn als stad.
  Wat goed ook dat hier over geschreven wordt, want deze bescheiden mensen blijven zo te zien liever uit de schijnwerpers en pers en zijn vooral gewoon hard aan het werk.
  GEWELDIG WERK LIEVE MENSEN!

 11. jvanheerikhuize

  Fantastisch wat jullie doen. Keep up the good work!

 12. Iris

  Wat een fantastisch werk wordt daar gedaan…
  Zoals overal zijn en voor-en tegenstanders van vluchtelingenopvang, maar misschien kunnen die lekker met elkaar in de kroeg gaan zitten. Hier worden tenminste handen uit de mouwen gestoken, super!

 13. Frank

  Ik sluit me bij de vorige drie mensen aan.

 14. Martin

  Complimenten DUIC, dat jullie aandacht besteden aan dergelijke kleine maar zo waardevolle initiatieven. Niets dan respect voor Mariem en Sabrine & allen die zich inzetten. Mooie herbestemming voor de oude Moskee, trouwens 🙂

 15. Jasmijn Fyrjal

  Ik sprak met een Syrische man die in de Jaarbeurs verblijft.
  Het is een open slaapzaal van 500 man. Maar hij klaagde niet.
  Hij had een toch van twee weken overleefd, en alleen geslapen in de trein en bus. 1200 euro betaald voor een boottocht met 85 mensen op een stuurloos bootje met als enige instructie ‘zoek het groene licht’. Hoe wanhopig moet je zijn om dit te ondernemen.
  En dan maar afwachten of je inderdaad je vrouw en kind over mag laten komen. Wat zijn dit soort acties nodig!

 16. Frank

  Zo is dat. En er zijn hier mensen wier kleinkinderen over een tijd zullen vragen::”Opa, wat deed jij toen er mensen aan de grenzen van Europa stierven? En die moeten dan zeggen: “Ik zat mij op een lokale nieuwssite te beklagen over de mensen die ik niet kende en van wie ik niets wist, maar die ik desondanks de deur wees.”

 17. Meisje

  Precies @Frank Jij snapt het.
  Ja het is een probleem al die vluchtelingen.
  Ja dat is het.

  Maar gaan al de klagers Assad vermoorden of ISIS wegjagen?
  Gaan de klagers zorgen voor veiligheid in Syrië?
  Gaan de klagers er voor zorgen dat mensen in Turkije een bestaan op kunnen bouwen?
  Nee.

  Ze zijn hier. De vluchtelingen uit een door oorlog verscheurd en kapotgemaakt land.
  En ja wij hebben hard belasting betaald, voor onze door de PvdA en VVD uitgeklede, verzorgingsstaat.
  En nu zullen we er wat van moeten maken met z’n allen.
  Simpel.
  Er is een nieuwe realiteit, wen er aan, het is niet anders.

 18. De vrolijke noot.

  DE LINKSE ELITE HEEFT ZICHZELF GEVONDEN OP DE DUIC, GA VERDER MET DROMEN VAN EEN MULTICULTURELE SAMENLEVING DIE GEDOEMD IS TE MISLUKKEN, OMDAT MEN DOOR EEN ROZE BRIL NIET REALISTISCH KAN DENKEN OF HANDELEN.
  GA OOK VOORAL DOOR MET MENSEN NIET SERIEUS TE NEMEN, WAT JE OOST ZAL JE ZAAIEN.

 19. Van Pimpelen

  … vrijheid van drukpers is een groot goed; dactylografische spasmen zijn ‘n heel ander verhaal…

 20. wimutrecht

  In een ander artikel over “de Vluchtelingen” heb ik het illustere duo “Oudwijk en Objectivist” al eens gevraagd; wat hun bijdrage tot nu toe is geweest behalve redeloos foeteren. Ik druk mij voorzichtig uit. Ik heb hen gevraagd of zij ooit in den vreemde ervaren hebben wat de omstandigheden zijn voor een mens in die omstandigheden waardoor miljoenen mensen op drift zijn of wat hun bijdrage nu is. Hebben zij nu mensen geholpen in de Jaarbeurs of in het AZC. Hebben zij taalles gegeven en ondertussen geluisterd?. Ik wel, ik was in Ruanda, in Haïti, in Sierra Leone, in Afghanistan, in Cambodja etc. En dan was ik nog beschermd maar heb ervaren wat een in elkaar gestorte samenleving is, wat het is om machteloze niet meer gewassen mannen, vrouwen en kinderen te zien en te voelen die kapot zijn van hun ervaringen en die van anderen en ondertussen gaan de verschrikkingen door en dat alles ruik ik nu nog in momenten dat ik terugdenk of teruglees..
  Dat is dat deel maar daarnaast speelt onze eigen geschiedenis: Mijn familienaam is opgedoken uit vonnissen door mijn voorvaderen als rechters aangenomen. Zij vonnisten in 1213 en later en spraken doodvonnissen uit en verdeelden bezittingen aan horigen waaronder mensen van overal. Die familiegeschiedenis gaat door tot nu maar er waren heel wat vluchtelingen onder die zich vermengd hebben met het oer-Nederlandse deel van mijn familie. En zo is het eeuwen gegaan. Honderdduizenden vluchtelingen hebben zich in de Nederlanden gevestigd en zijn deel uit gaan maken van onze samenleving van nu. En daaronder waren ook toen mensen die zich uitdrukten in de trant van; ik wil betere kansen voor mijn kinderen en mijzelf. Maar ze zijn wel vluchtelingen en hebben ervaren wat ik hierboven beschreef. En zoals altijd in Nederland we zullen er dankbaar gebruik van maken als hun opleiding in het belang is van Nederlands economie En zo zal het geschieden.

 21. [email protected]

  @wimutrecht 24 OKTOBER 2015 OM 10:50; wat goed van jou Wim, maar wat wil je hier mee zeggen dat je meer recht hebt als een ander om jou mening te ventileren.
  Al die jonge mannen kunnen ook gaan vechten voor hun land, zoals de Russen en bondgenoten doen, nee ze gaan liever naar Europa om te genieten van de welvaart.
  Dit zal een eindeloze discussie zijn tussen voor en tegenstanders, wie krijgt er gelijk niemand, ik weet wel dat dit de tweedeling in de Europese samenleving sterk heeft doen toenemen en dit zal nog erger worden en dit belooft niets goeds voor de toekomst in Europa en voor de politici.

 22. @ Geenstijl

  @ Geenstijl” Wat wil jij nu eigenlijk zeggen?

  Wim geeft gewoon zijn mening en nergens lees ik dat hij vindt meer recht te hebben zijn mening te uiten. Juist doordat jijzelf deze reactie uit, geef jij te kennen jouw eigen mening belangrijker te vinden. Pot verwijt de ketel dus.

 23. De vrolijke noot.

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Waarom-rijke-Golfstaten-geen-Syrische-vluchtelingen-opnemen-2680171W/

 24. [email protected]

  Op je linkse teen getrapt, er is niets mis met mijn reactie als je goed en begrijpend leest, moet je eens proberen, zal je zien wat mijn boodschap is.

 25. Frank

  @geenstijl: Die suggestie m.b.t. die mannen heb je al eens eerder gedaan dus nogmaals de vraag: tegen welke van de bij deze oorlog betrokken partijen vind je dat ze moeten vechten?

 26. HH

  @GeenStijl: “meer recht hebt DAN een ander”. Met zoveel pretenties zou je op z’n minst correct Nederlands moeten schrijven.

 27. Jan hogendoorn

  Ik vind het erg knap en goed werk van de meiden en ik vind dat iedereen hier een voorbeeld aan moet nemen. Het is geen vluchteling probleem dat er heerst maar meer een racistenprobleem. Die arme mensen hebben geen warme kleding, en jullie? Wees niet zo hebberig en toon op z’n minst een beetje respect.

 28. Michael

  Volgens Objectivist is de definitie van een vluchteling: iemand die uit vrees voor geweld of leven zijn woongebied ontvlucht. 
  Ja, volgens Wikipedia . . .
  Vooral je oogkleppen niet afdoen Objectivist!

 29. Peewee

  @jan hoogendoorn.
  Beste Jan , ik denk dat je goed om je heen moet kijken.Ik loop niet met dikke mobieltjes te bellen en rij ik niet met nieuwe fietsen rond dit kan ik mij niet veroorloven dikke boodschappen tassen vol van AH dat zijn onze statushouders vind je het raar dat ze raar tegen deze mensen aankijken.Ik heb te horen gekregen van het pensioenfonds dat ik geld moet inleveren om vluchtelingen te onder steunen daar heb ik 40 jaar voor gewerkt.

 30. joris

  @Objectivist
  Thuis is niet een economisch meetbaar begrip. Alhoewel dat misschien anders ligt voor rechts extremisten.

 31. Toine Goossens

  Wat een prachtig resultaat en wat een mooi initiatief. Dat de toetsenbordridders, mooi Frank, het daar van in hun broek doen, ach het zij zo. Ik blijf wel op afstand, het stinkt nogal.

  Die toetsenbordridders hebben geen flauw idee hoe het komt dat deugden, normen en waarden, zo diep in Europa verankert zijn. Het is uit hun deplorabele geheugen verdwenen dat daar essentiële christelijke waarden als barmhartigheid, mededogen en naastenliefde aan ten grondslag liggen.

  Christelijke kerken, vooral katholieke, sluiten in een heel hoog tempo. De steeds kleiner worden gemeenschappen van gelovigen hebben de handen vol om het hoofd boven water te houden. Nu het niet meer van God hoeft gooien de toetsenbordridders alle redelijkheid over boord.

  Links heten nu de mensen die zich wel barmhartig en vol mededogen gedragen. Alsof rechtse mensen niet tot mededogen en barmhartigheid in staat zijn. Of bedoelen die toetsenbordridders dat zij graag en met voldoening misbruik maken van barmhartige en mededogende mensen.
  In een wereld waar barmhartigheid en mededogen centraal staan, heerst 100% vertrouwen. Verraders maken daar ten volle misbruik van.

  Natuurlijk ook onder de vluchtelingen zijn verraders. Die worden er door onze procedures uitgefilterd en teruggestuurd.

  Dat is de kern van onze rechtsstaat. Blijkbaar hebben de toetsenbordridders daar geen boodschap aan.

 32. wimutrecht

  @Peewee Ook ik ben voor een deel van mijn inkomen afhankelijk van een pensioenfonds. (één vd twee grootste..) Echter beide pensioenfondsen hebben niemand in mijn gezin laten weten dat mijn en mijn partners pensioen wordt verlaagd omdat ik vluchtelingen moet ondersteunen via het pensioenfonds. Als ik dat wil maak ik het zelf over. Mijn pensioen wordt verlaagd door niet indexering op grond van slechte resultaten door de rentestanden. Daar kan geen vluchteling iets aan doen. Kennelijk heeft 40 jaar werken jouw verstand niet veel geholpen.

 33. Peewee

  @Toine Goossens
  Ik voel mij geen toetsenbordridder. Het schijnt dat je niet mag ventilereni n dit forum wat je vind van dit probleem.Ik zou zeggen neem er een paar in huis, dan praten we over een tijd verder.

 34. [email protected]

  Kijk dat Nederlands waar onze linkse vrienden het alsmaar over hebben, dat komt omdat ik al vroeg moest gaan werken, en eerlijk gezegd is Nederlandse grammatica ook niet mijn sterkste punt, maar wat dit met mijn mening over gelukzoekers te maken heeft.
  Dat is nu het probleem in Europa/Nederland, de gestudeerde elite neemt niet de moeite om mensen die tegen gelukzoekers zijn, niet serieus te nemen, dit zal toch een voedingsbodem zijn van radicalisme, en zeer zeker leiden tot een tweedeling en misschien wel tot een burgeroorlog.
  Die tweedeling is nu al aan de gang en zal een verdere vlucht nemen, en waar dit zal eindigen ………
  Misschien is het tijd om Nederland op te delen in een links en rechts gedeelte als land.

 35. Peewee

  @wimutrecht
  Ik denk dat je ook het nieuws moet volgen.
  Je wilt alleen horen wat jij graag wilt horen.

 36. De vrolijke noot

  wimutrecht 24 OKTOBER 2015 OM 15:02;
  Het is je van harte gegund jonge.

 37. Hans Oudwijk

  @Toine Goossens 24 OKTOBER 2015 OM 14:48
  Geachte Gutmensch en zelf-feliciteerder Hr. Goossens.

  Ter uwer informatie. Ondergetekende Toetsenbordridder heeft, toen het onder ‘links’ nog bon ton was om de dienstplicht te weigeren, zijn dienstplicht wel vervult. Verantwoordelijkheid nemen en Plichtsbetrachting heet dat.
  Ook heb ik een activistisch links verleden.
  Begin jaren tachtig heb ik in een demo van de actiegroep Onkruit, op Vliegbasis Soesterberg o.a. de fascistische NVU van Joop Glimmerveen fysiek bevochten.
  Jarenlang ben ik ook als vrijwilliger in de dak en thuislozen opvang en hulpverlening actief geweest. In die periode heb ik met de andere vrijwilligers panden voor die daklozenopvang gekraakt. Na vijf jaar vrijwilligerswerk kreeg ik er eindelijk een fatsoenlijk salaris voor en ben nog jaren in de dak- en thuislozenhulpverlening werkzaam geweest.
  Om wat van de wereld te zien ben ik verscheidene malen voor langere tijd op de bonnefooi op reis geweest. oost Afrika, India en verschillende landen in zuid-oost Azië heb ik gezien en er veel van geleerd.

  Na de val van de muur en het soviet imperium in 1989 en de komst van breedband internet kantelde mijn wereldbeeld. Net als dat van miljoenen andere mensen die de ‘linkse’ leugen en oplichting vanaf die tijd hebben doorzien.Eindelijk konden mensen verder kijken dan het staats journaal, De Volkskrant, VPROgids en Vrij Nederland. Mijn conclusie was en is dat ‘links’ de kluit op groteske en smerige wijze besodemieterde en nog immer besodemietert. Maar om dat te zien moet je wel autonoom kunnen denken. Iets dat blijkbaar niet aan u besteed is.
  Droom verder.

 38. Toine Goossens

  Ah toetsenbordridders,

  Ik hoor u zeggen: ´Christenen, hebben wij nog nooit van gehoord! Van het begin af aan waren dat immers al socialisten. Die Jezus, die eerste linkse revolutionair, heeft God verdoezeld achter zijn socialistische denkbeelden van gerechtigheid, naastenliefde en mededogen. Die christenen hadden het socialisme al uitgevonden voordat Marx op het toneel verscheen! Schande gij gelovigen!´

  @ Hans Oudwijk, of zij nou links zijn of rechts worden. Het blijven radicalen.

 39. Hans Oudwijk

  @Toine Goossens 24 OKTOBER 2015 OM 16:30
  Op de lagere school, c.a. 1965 midden in de koude oorlog, zei de kapelaan bij godsdienstles al dat Jezus de eerste en beste communist ooit was. vertel eens iets nieuws.

  In de daklozenhulpverlening stikt het van de geëngageerde christenen. Op ‘n enkele irritante, evangelische stoethaspel en zelf-feliciteerder na prima volk dat van wanten en aanpakken wist en weet. Ik ken ze en werkte – als overtuigt atheïst zijnde – graag met hen.
  Ga je vieze evangelische en quasi christelijke praatjes dus maar ergens anders verkopen. Je bezoedeld de christelijke waarden.

 40. Joris

  @Hans Oudwijk

  Ik ben links maar heb mijn dienstplicht gewoon vervuld. Net zoals vele andere ‘linkse’ jongens dat met mij deden. Ik begrijp trouwens niet wat dat met bovenstaand onderwerp van doen heeft.
  Laat staan dat constante duiden van ‘Gutmensch’. Wat is dat voor een quatsch? Helemaal zelf verzonnen?
  Ik heb de indruk dat u hier alleen uw fundamentalistische rechts extremistische praatjes aan het lozen bent.
  U lijkt mij een naar mens te zijn, maar evengoed vind ik, als gutes Mensch, dat u recht hebt om uw mening te ventileren en voordeel te hebben van onze democratische maatschappij.

 41. Hans Oudwijk

  @Joris 24 OKTOBER 2015 OM 17:21
  Zie dat gebruik van de term ‘Gutmensch’ maar als compensatie voor het constant uitgescholden worden voor bruinhemd, rechts extremist, fascist, racist, et cetera en als dom en hersenloos weggezet worden door figuren die bij gebrek aan steekhoudende argumenten en ter afleiding daarvan maar over typo’s, taal- en schrijffouten lopen te mekkeren.

  Overigens komt het mij voor dat mensen die zichzelf als Gutes mensch kenbaar maken en veinzen de ander een gunst te verlenen dat al een recht is, niet zuiver op de graat zijn. Een typisch ‘links’ trekje, zeg maar.

 42. wimutrecht

  @Hans Oudwijk. Mijn dienstplicht was voor 24 maanden bij de Kon Marine. Later keerde in professioneel terug en werkte op vele plekken in de wereld en zette mij professioneel in. (Zie mijn berichten). Het heeft mijn geloof in betrokkenheid, inzet, professioneel zijn alleen maar versterkt. Het heeft totaal niets te maken met welke politieke overtuiging dan ook, slechts met de opdracht in een (mijn) mensenleven dienstbaar te zijn aan mijn naasten en het land wat ik diende. En in die zin ga jij in essentie volledig voorbij aan wat velen en ik geschreven hebben. En dat verwijt ik je slechts. De rest is overbodige onzin.

 43. Joris

  @Hans Oudwijk
  Ik kan alleen maar medelijden met u hebben

 44. Peewee

  @wim Utrecht
  Ik heb 40 jaar in dienst gezeten bij de KL heb vele brandhaarden in het buitenland mee gemaakt ,wat je opbouwde werd achter je rug vernietigd en werd vele malen teleur gesteld.met mijn verstand is niets aan de hand.realisch nadenken zit er voor jou niet in.

 45. iris

  Beste redactie van DUIC,

  Ik vraag me af, wat is eigenlijk de meerwaarde van het kunnen plaatsen van comments onder jullie artikelen?

  Al deze commentaren geven slechts een hoop ruis en voegen inhoudelijk werkelijk niets toe.

  Wellicht een aparte rubriek ‘ingezonden brieven’ overwegen? dan verliezen de mensen die hier komen om hun frustratie over hun leven weg te tikken hun dagbesteding niet, mocht dat een zorg zijn.

  met vriendelijke groet,
  iris

 46. Frank

  @iris:
  Is er iemand die jou verplicht heeft de reacties te lezen danwel naar beneden te scrollen?

  @Pewee:
  Wat moet jouw leven een teleurstelling zijn als je alle missies waar je bij betrokken geweest bent als mislukt beschouwt.
  Veel mensen beseffen tenslotte *wel* dat de tijd dat ze er geweest zijn aan de lokale bevolking in principe enige rust gebracht heeft. Al is het tijdelijk.

 47. HZM

  Economisch totaal hopeloos om deze mensen hierna toe te halen kosten veel meer dan ze opbrengen. Laten wij eerst eens klaar staan voor de onderkant van onze samenleving en de oudere mensen in onze samenleving.

  Ik vind het persoonlijk erg voor deze mensen, maar problemen moeten ze oplossen in hun eigen land en voor vrijheid moeten deze mannen leren vechten.

  Persoonlijk zie ik deze mensen niet als een toegevoegde waarde maar een groep waarbij wij miljarden moeten investeren om ervoor te zorgen dat zij eventueel kunnen meedraaien in de samenleving. Kansrijke migratie (techneuten, ing, medisch specialisten) zijn wel welkom maar mensen die niks toevoegen kosten ons geld. Ik heb liever goede voorzieningen voor oudere mensen die onze samenleving hebben opgebouwd dan weer duizenden mensen die teren op de bijstand.

 48. Van Garde

  Als het allemaal homo’s waren was iedereen dan ook zo in de weer in Lombok ? En eigenlijk zouden de vrouwen en kinderen moeten vluchten ipv de mannen, die zouden moeten vechten tegen Assad en I.S.

 49. Frank

  @HZM:

  “Ik vind het persoonlijk erg voor deze mensen, maar problemen moeten ze oplossen in hun eigen land en voor vrijheid moeten deze mannen leren vechten.”

  OK, geweldige opmerking.
  Beste knul. Hier is de meest actuele kaart van Syrië van Pieter van Ostaeyen:

  https://pietervanostaeyen.files.wordpress.com/2015/10/2000px-syria17.png

  Geef maar even aan waar ze volgens jou precies moeten zijn.

  “Kansrijke migratie (techneuten, ing, medisch specialisten) zijn wel welkom maar mensen die niks toevoegen kosten ons geld.”

  Je bent er misschien niet van op de hoogte, maar wij hebben hier in Nederland zoiets als een grondwet en we hebben een vluchtelingenverdrag getekend. Artikel 1 van die grondwet zegt:

  “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

  Let wel: “Allen die zich in Nederland bevinden”. Dat geldt dus ook voor een vluchteling.
  Daar staat dus niet: “mensen die wat opbrengen mogen blijven en mensen die niks opbrengen moeten weg”.

  “Kansrijke migratie (techneuten, ing, medisch specialisten) zijn wel welkom maar mensen die niks toevoegen kosten ons geld.”

  Nou is het aardig dat wij een vluchtelingenverdrag getekend hebben dat zegt dat wij vluchtelingen primair dienen te behandelen als ware het staatsburgers. Van al die mensen die vluchteling zijn moet dus uitgezocht worden of het statushouders kunnen worden. En DAN pas zullen er mensen terug moeten. Niet eerder.

  En dan kun je wellicht zeggen: ‘dan moeten we dat vluchtelingenverdrag maar opzeggen’, maar de kans is groot dat wij op onze beurt dan internationaal met de nek aangekeken worden en uit de EU geflikkerd worden, omdat we aan vergelijkbare elementaire zaken niet voldoen als een staat als Turkije, van wie wij juist eisen dat ze dergelijke zaken respecteren voor ze lid van de EU kunnen worden.
  Desondanks heeft Turkije met slechts 4,5 x zoveel inwoners inmiddels 20 keer zoveel vluchtelingen opgevangen dan Nederland. Zonder aanziens des persoons.

  @Van Garde:

  “de mannen, die zouden moeten vechten tegen Assad en I.S.”

  Ook voor jou: Leuke suggestie, ware het niet dat dat zelfs buitenlandse machten daar geen enkele man op de grond durven te zetten want effectief is het hele land verdeeld in Assad of I.S. Kijk ook even naar dat kaartje.

  En verder moet je je misschien even afvragen wat voor een Syrische moeder met twee kinderen nou eigenlijk beter is. Een vluchtende man die voor hen een veilig land zoekt en geld kan verdienen of een dooie echtgenoot. Want wat denk jij dat een weduwe met twee kinderen in Syrië precies voor kansen heeft?

 50. Frank

  dan Nederland = als Nederland

 51. HZM

  @Frank

  Prima dat wij dat verdrag hebben ondertekend maar ook wij kunnen de grondwet aanpassen en het verdrag opzeggen.

  Waarom mag er nooit eens worden gekeken naar wat een vluchteling kost en opbrengt. Ik sta open voor kansrijke migratie ongeacht de afkomst en dit is totale gekkenwerk, deze mensen brengen onze levensstandaard en vooral die van de zwakkere omlaag.

  In onze samenleving wordt alles nagerekend wat iemand mag kosten in een verpleegtehuis etc etc. Maar zodra wij over migranten plaatsen mag dit ineens niet meer. Ik vind dat onzin.

  Ik sta totaal niet negatief tegen over migranten / asielzoekers alleen moet deze groep hun waarde toevoegen aan onze samenleving en daarom alleen kansrijke migratie.

 52. De vrolijke noot.

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Duitse-politiebond-criminele-groepen-terroriseren-asielcentra-2694196W/

 53. Toine Goossens

  @ Frank je reactie staat als een huis.

  @ HZM, Heb je wel eens geprobeerd om een kansrijke migrant Nederland in te krijgen. Zo te zien niet. Lodewijk Asscher stelt daar namelijk zulke hoge eisen aan dat dat dat alleen voor de overheid zelf en voor heel grote bedrijven zin heeft. Een MKB ondernemer moet ca EUR 15.000 kosten maken om de 1e migrant voor hem te laten werken. Dan moet die vervolgens meer dan EUR 50.000 verdienen.

  Over zes maanden zullen onze landbouwbedrijven dankbaar werk verschaffen aan deze vluchtelingen. Die zijn namelijk niet werkschuw. Maar zij mogen niet werken. Dat houden wij zelf tegen. Hoe dom zijn wij zelf eigenlijk?

 54. De vrolijke noot.

  @Toine Goosens&@Frank,
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2015/zeven-van-de-tien-somaliers-in-de-bijstand.htm.

  VOORAL WEGBLIJVEN KIJKEN HEREN.

 55. AK47

  Rutte is zelf begonnen met het land te verraden
  25-10-2015, 11:42 Tags: AK-74, mark rutte
  Elkaar in het asieldebat uitmaken voor “landverrader” vindt premier Rutte “te ver” gaan. Oja, Mark? Landverraad heet: ‘Ontrouw tegen het land’ (Van Dale). Zelf verbrak je verkiezingsbeloften, als geen derde steunpakket voor Griekenland en duizend euro lastenverlichting (beide 2012). In 2013 vond je bootvluchtelingen opnemen “niet de oplossing”. Een leider die draait en bedriegt, pleegt verraad. Dus beste Mark, kijk eerst naar jezelf, voordat je boze demonstranten de mantel uitveegt. Want jij bent begonnen.

  Zo vaak als mogelijk schrijft Arnold Karskens 74 woorden uit de heup. Lees hier meer columns van Arnold of artikelen op zijn TPO-Magazine-kanaal!

 56. Frank

  @AK47:
  “Want jij bent begonnen.”

  Dat zeggen kleine kinderen op de basisschool ook altijd tegen elkaar als ze ruzie hebben.

 57. Objectivist

  @wimutrecht 24 OKTOBER 2015 OM 10:50

  Quote: “In een ander artikel over “de Vluchtelingen” heb ik het illustere duo “Oudwijk en Objectivist” al eens gevraagd; wat hun bijdrage tot nu toe is geweest behalve redeloos foeteren.”

  Waarom zou ik moeten bijdragen in de context die u hieronder beschrijft, waar ik helegaar niet op culturele barbaren in deze samenleving zit te wachten?

  Quote: ‘Ik druk mij voorzichtig uit. Ik heb hen gevraagd of zij ooit in den vreemde ervaren hebben wat de omstandigheden zijn voor een mens in die omstandigheden waardoor miljoenen mensen op drift zijn of wat hun bijdrage nu is.”

  Ja, heb ik, maar wat heeft dit nu toch in godsnaam voor een relevantie?

  Quote: “Hebben zij nu mensen geholpen in de Jaarbeurs of in het AZC.”

  Hell no. Ik zit niet te wachten op het helpen van economische vluchtelingen en wat mij betreft gaan ze allemaal terug op het vliegtuig zodra de orde in o.a. Syrie is hersteld. Alle Iritreers, Afghanen en de rest kunnen wat mij betreft subiet terug.

  Quote: “Hebben zij taalles gegeven en ondertussen geluisterd?”

  Taalles geven aan Arabieren zonder Arabisch te spreken?

  Quote: “Ik wel, ik was in Ruanda, in Haïti, in Sierra Leone, in Afghanistan, in Cambodja etc.”

  Aha! Nu begrijp waar dit irrationele irrelevante gewauwel over gaat. Het gaat niet over vluchtelingen. Het gaat over u! U wil hier even demonstreren wat voor een ongelofelijk Goed Mens u wel niet bent, en wel over de rug van mensen die in deerniswekkende omstandigheden leven.

  Quote: “En dan was ik nog beschermd maar heb ervaren wat een in elkaar gestorte samenleving is, wat het is om machteloze niet meer gewassen mannen, vrouwen en kinderen te zien en te voelen die kapot zijn van hun ervaringen en die van anderen en ondertussen gaan de verschrikkingen door en dat alles ruik ik nu nog in momenten dat ik terugdenk of teruglees..”

  U bent een warm en geweldig mens….Zum kotzen. Maar wenst u nu eigenlijk concreet. We kunnen dit land toch niet blijven overspoelen met lieden uit middeleeuwse gebieden en middeleeuwse gebruiken?

  Quote: “Dat is dat deel maar daarnaast speelt onze eigen geschiedenis: Mijn familienaam is opgedoken uit vonnissen door mijn voorvaderen als rechters aangenomen. Zij vonnisten in 1213 en later en spraken doodvonnissen uit en verdeelden bezittingen aan horigen waaronder mensen van overal.”

  Niet alleen u is een warm en fantastisch mens, maar uw hele familie bestaat uit warme en fantastische mensen! Bah! Zelden zo’n grotest-egoistisch weenverhaal gelezen, al legt u hier op prachtige wijze wel het hemeltergende narcisme bloot dat achter altruisme schuil gaat.

  Mijnheer. Ik heb ik geen bezwaar tegen het huizen en opvangen van economische vluchtelingen. Echt niet. Neem die economische vluchtelingen in huis. Bouw samen met anderen op uw kosten een hotel. Geef ze eten tot in de hemel en alle onderwijs die u maar wenst. Bottomline: Doe het op UW kosten en op UW privé land…Niet op die van mij.

 58. Frank

  @HZM:
  “maar ook wij kunnen de grondwet aanpassen en het verdrag opzeggen.”

  Ja, dat kan. Kijk even naar de herzieningsprocedure voor de grondwet en hou in het achterhoofd dat 145 staten dat vluchtelingenverdrag getekend hebben en realiseer je dat je suggestie bijna humoristisch is als hij niet -in meerdere opzichten- zo dom zou zijn.

  Beiden doen (als je dat al zou willen) betekent in de praktijk internationaal vrijwel zeker zowel een diplomatieke als een economische zelfmoord.

 59. HZM

  @Frank. Dit durf ik ten zeerste te betwijfelen handel blijft handel en of landen hier problemen van zullen maken betwijfel ik. Het zal inderdaad worden gezien als een ruk naar rechts en op korte termijn een invloed kunnen hebben op de economische groei (stabilisatie) op de langere termijn betwijfel ik.

  Het vluchtelingengedrag heeft ook zijn langste tijd gehad met alle problemen die er ook nog spelen in andere delen in Afrika, waaronder burgeroorlogen door voedselproblematiek en door het gebrek aan scholing rondom voortplanting.

  Erg leuk dat je aangeeft dat mijn opmerkingen dom zijn, maar economisch gezien zijn vluchtelingen en vooral asielzoekers economisch onrendabel vooral als ze toegang krijgen tot de sociale voorzieningen. Dit blijkt onder andere ook uit onderzoeken van het CBS.

  De toon die jij hier voert Frank is de toon van iemand die als een kind loopt te schreeuwen en zijn zin niet krijgt.

  De keuze in deze situatie is versoberen wij onze sociale voorzieningen voor de oudere en onze minder sterke bevolking in Nederland? Of kiezen ervoor om alleen kansrijke migratie toe te staan die iets toevoegen aan onze samenleving en economisch een meerwaarde betekenen.

  Ik heb nog geen enkele voorstander van de migranten met cijfers zien komen dat migranten en asielzoekers een economisch gewin voor Nederland zijn. Ik kies inderdaad eerst voor onze zwakkere in de samenleving en daarna pas voor mensen uit andere delen buiten Europa.

 60. Frank

  “Dit durf ik ten zeerste te betwijfelen handel blijft handel en of landen hier problemen van zullen maken betwijfel ik.”

  Dat kun jij betwijfelen, maar daarmee is het nog niet onwaar.

  “Ik heb nog geen enkele voorstander van de migranten met cijfers zien komen dat migranten en asielzoekers een economisch gewin voor Nederland zijn.”

  Dat komt omdat de voorstanders accepteren dat medemenselijkheid nu eenmaal geld kost. Het alternatief is dat we tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen op straat laten liggen.

  “De toon die jij hier voert Frank is de toon van iemand die als een kind loopt te schreeuwen en zijn zin niet krijgt.”

  O, maar ik krijg mijn zin wel hoor. Bovenstaand bericht van DUIC is daar in wezen al een een voorbeeldje van.

  De anti-schreeuwers hebben namelijk wel een grote bek, maar ze vormen in Nederland toch echt gewoon een minderheid.

 61. HZM

  @Frank.

  Jij behoort tot de voor-schreeuwers gezien de toon van de berichten die je hier plaatst.

  En of ze de minderheid vormen durf ik te betwijfelen en of dat over 1 a 2 jaar nog steeds zo is durf ik al helemaal te betwijfelen.

  Ik ben ook geen tegenstander alleen tegen kansarme migratie en kansrijke mensen zijn hier meer dan welkom, maar mensen die economisch niks toevoegen kunnen wij hier niet gebruiken.

  En oplossingen hoor ik van voorstanders ook weinig. Willen zij dan dat wij de bijstand afschaffen, zorgtoeslag en huurtoeslag afschaffen of met ongeveer 25% verlagen? Dan is het economisch gezien langer houdbaar maar zullen de zwakkere in de samenleving meer richting armoede worden gedreven. Ik geef in mijn betoog aan dat er economisch gezien iets moet veranderen anders is door de instroom van zulke grote groepen ons sociale stelsel failliet.

 62. Frank

  “Jij behoort tot de voor-schreeuwers gezien de toon van de berichten die je hier plaatst.”

  “Voor” schreeuwt niet zo erg. “Tegen” pleegt het daarentegen zover te schoppen dat ze bij democratische processen (Steenbergen) een vrouwelijke voorstander weg jouwen met de tekst “daar moet een piemel in”.
  En dat zijn dan dezelfde mensen die bang zijn dat hun zusters of dochters door vluchtelingen verkracht worden.

  “En of ze de minderheid vormen durf ik te betwijfelen en of dat over 1 a 2 jaar nog steeds zo is durf ik al helemaal te betwijfelen.”

  Je twijfelt maar een eind weg.

 63. HZM

  Veel geblaat weinig inhoud. Geen oplossingen zoals wij wel vaker zien bij de voorstanders.

  Hierbij ook mijn laatste reactie, inhoudelijk wil ik prima discussiëren maar jij plaatst alleen maar loze teksten.

 64. Frank

  @HZM:
  Alleen al het feit dat je zegt “Geen oplossingen”.
  De vraag is even voor welk probleem je vindt dat ik een oplossing moet geven. Als je al denkt in termen van problemen dan vind je de oplossing in dit bericht van DUIC.

  “jij plaatst alleen maar loze teksten.”
  Tuurlijk. En jij bent het licht van de wereld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).