Vmbo-leerlingen doen mee aan Tech Campus Challenge: ‘Hier leren ze techniek op een out of the box manier’ | De Utrechtse Internet Courant Vmbo-leerlingen doen mee aan Tech Campus Challenge: ‘Hier leren ze techniek op een out of the box manier’ | De Utrechtse Internet Courant

Vmbo-leerlingen doen mee aan Tech Campus Challenge: ‘Hier leren ze techniek op een out of the box manier’

Vmbo-leerlingen doen mee aan Tech Campus Challenge: ‘Hier leren ze techniek op een out of the box manier’
Het groepje legt de laatste hand aan de maquette
Het was een drukke donderdag voor de 126 VMBO-leerlingen die meededen aan de Tech Campus Challenge van het ROC Midden Nederland. De leerlingen werden gevraagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor problemen waar drie bedrijven mee kampen.

Het was een drukke donderdag voor de 126 VMBO-leerlingen die meededen aan de Tech Campus Challenge van het ROC Midden Nederland. De leerlingen werden gevraagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor problemen waar drie bedrijven mee kampen.

Van ’s ochtends vroeg tot het einde van de middag gingen de leerlingen met de problemen aan de slag. In plaats van een gewone schooldag gingen ze dus hands on met een project aan de slag.

Een nieuwe manier van werken

Dat kan best wennen zijn, legt Ilonka Mekes uit, organisator van de dag. “Deze manier van leren, met ontwerpen en projecten, is nieuw voor de meeste leerlingen die een meer standaard lesmethode gewend zijn van school. Hier leren ze techniek op een out of the box manier.” Met de challenge hoopt het ROC de stap van het vmbo naar het mbo kleiner te maken. Daarnaast maken de leerlingen via deze dag kennis met de techniek als vervolgopleiding.

Veel leerlingen weten namelijk nog niet goed wat ze later willen doen. Zo ook Ahmad Alomar (15). “Ik twijfel nog een beetje tussen iets met laboratoriumwerk en iets technisch.” Een dag als deze is daarom interessant voor Ahmad: “Je bent een dag weg van school en even uit de boeken. Hier ben je gewoon bezig.”

Ahmad (15), Bas (15), Kyran (15) en Damian (16) werken aan een oplossing voor het probleem van Eneco

Het groepje van Ahmad werkt aan een probleem van energiebedrijf Eneco. Het energiebedrijf kampt met piek- en daluren van de energievraag. In andere woorden: ’s ochtends en ’s avonds willen we allemaal een warm huis en warm water en is het filerijden wat energie betreft. Overdag is er een energie-overschot omdat we de verwarming en de douche niet gebruiken.

“Dat speelt ons parten bij de levering, met name met de levering van groene energie. Dan komen we tijdens de piektijden tekort”, vertelt Harrie van den Berg, hier aanwezig namens Eneco.

Werken aan oplossingen

Ahmad heeft hier samen met zijn groepje een oplossing voor bedacht. “Wij hebben zonnepanelen als dakpannen over het hele dak gemaakt. Die energie komt in een opslagruimte en het huis gebruikt de energie wanneer het nodig is”, legt groepsgenoot Bas van der Sluijs (15) uit. Zijn buurman Kyran Buisman (15) vult aan: “Het is ook handig als het huis goed geïsoleerd is, dus als de verwarming aan springt, gaan alle ramen in huis automatisch dicht.”

Aan de overkant van het lokaal wordt de laatste hand gelegd aan een maquette. Het ontwerp laat een huis zien, waar onder de grond van alles gebeurt. “Ons idee is om een grote tank onder het huis te plaatsen en die voor de piekuren te vullen met warm water”, vertelt Matthias de Heer (16).

Het groepje legt de laatste hand aan de maquette

De leerlingen werken hard. Dat ziet ook Jhonny Brigitha (28), zelf mbo-student bouwkunde en vandaag begeleider van de groepjes. “Ik had echt goede groepen. Ze zijn serieus gemotiveerd”. Het valt hem verder op dat de leerlingen heel ‘groen’ denken. “De leerlingen hebben echt best veel kennis van de duurzame ontwikkelingen.”

In een gebouw aan de overkant, waar voornamelijk ICT-lessen worden gegeven, wordt aan een ander probleem gewerkt. DriveGuide, een hulpapp voor in de auto, zoekt naar extra toepassingen van de app. Het groepje van Mohammed El Fakihi (14) heeft een toepassing bedacht voor slaperige automobilisten. “Stel je bent een grote afstand aan het rijden en je valt bijna in slaap. Dan gaat de app ervoor zorgen dat je stopt bij het volgende tankstation.”

In een powerpoint lichten de groepjes hun ideeën toe. De groepjes met het beste idee mogen aan het einde van de dag beneden in de aula op het podium hun prijs ontvangen en nog een keer aan het publiek vertellen wat hun oplossing is.

Een casus uit de zorg

Het laatste probleem waar leerlingen aan werken is een zorgprobleem. Martijn Schep van zorginstelling ’s Heeren Loo heeft de deelnemers vertelt over cliënt Herman, een fictieve naam, die graag vlak naast het spoor gaat staan, omdat hij van de rush houdt die het geluid en de wind van een langsrijdende trein hem geven. Dat is uiteraard gevaarlijk, dus de zorginstelling is op zoek naar een vervangende ervaring voor Herman waar hij snel, makkelijk en veilig naartoe kan.

“De groepjes willen bijvoorbeeld met virtual reality treinen nabootsen. Het winnende groepje heeft heel slim met ventilatoren gewerkt. Zij wilden een aantal ventilatoren op een rij zetten waar Herman heen en weer langs kan bewegen”, vertelt Schep. “Het verbaasde de leerlingen nog het meeste dat de casus van Herman echt bestaat.”

Materiaal waar mbo-studenten mee leren werken in een nieuw technieklokaal

Enthousiasme voor techniek

Aan het einde van de dag komen alle leerlingen samen in de aula. Ze zitten aan lange tafels voor het podium en het is rumoerig. De bedrijven maken één voor één de winnaars bekend. De juryleden hebben gelet op de mate van innovatie, creativiteit en diversiteit.

Zodra de winnaars bekend worden gemaakt, klinkt er een luid applaus. Een beetje verlegen, maar toch ook trots doen de leerlingen nog voor een laatste keer hun verhaal. Daarna nemen ze hun prijs in ontvangst, een powerbank voor onderweg.

Harrie van den Berg van energieleverancier Eneco hoopt in ieder geval dat de dag de leerlingen heeft geënthousiasmeerd: “Techniek is interessant, techniek is leuk en techniek is niet alleen voor jongens.”

SaveSave

SaveSave

SaveSave

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).