Voedselbos geopend in Utrecht: ‘Ook in Europa is dit uniek’ Voedselbos geopend in Utrecht: ‘Ook in Europa is dit uniek’

Voedselbos geopend in Utrecht: ‘Ook in Europa is dit uniek’

Voedselbos geopend in Utrecht: ‘Ook in Europa is dit uniek’
Utrecht houdt van primeurs en met de opening van voedselbos Rijnvliet hebben we er weer één te pakken, aldus de gemeente. Het schijnt namelijk uniek te zijn dat zo’n bos, met eetbare planten, struiken bomen, geïntegreerd is in een woonwijk.

Utrecht houdt van primeurs en met de opening van voedselbos Rijnvliet hebben we er weer één te pakken, aldus de gemeente. Het schijnt namelijk uniek te zijn dat zo’n bos, met eetbare planten, struiken bomen, geïntegreerd is in een woonwijk.

Het nieuwe voedselbos ligt in Rijnvliet, dat ook bekend is komen te staan als een ‘eetbare wijk’. Want net als het bos is er in de buurt ook veel gebruikgemaakt van het principe dat al het groen eetbaar moet zijn. Midden in in die wijk werd afgelopen week het voedselbos geopend door wethouder Linda Voortman.

Trots

“Ik ben trots op deze groene toevoeging aan onze stad”, zegt Voortman. “Meer groen is belangrijk voor onze gezondheid en draagt bij aan een beter klimaat. Dit is de spreekwoordelijke kers op de taart waar kinderen van het naastgelegen Kindcentrum Rijnvliet bovendien veel gaan leren over de natuur.”

Tekst loopt door onder de foto

Kinderen van Kindcentrum Rijnvliet, recent genomineerd voor de Rietveldprijs, zullen veel in het voedselbos te vinden zijn. Het eetbare bos maakt namelijk deel uit van het projectonderwijs. Leerlingen kunnen hier spelen, de natuur ervaren en erover leren. Er is onder meer een fruitdoolhof met eetbaar groen, een buitenleslokaal met zonnewijzer en waterspeelplek waar ze leren over de loop van rivieren.

Boomkroonpad en kunstwerk ‘Dichter bij de boom’

Kunstenaar Anouk Vogel heeft het voedselbos met een vier meter hoge loopburg op een bijzondere wijze voor iedereen bereikbaar gemaakt. Het kunstwerk genaamd ‘Dichter bij de boom’ is een lusvormige loopbrug tussen de verschillende lagen van het voedselbos. Vanaf de brug kunnen wandelaars vruchten plukken.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Gaaf.

 2. Jacky

  Geweldig dat dit voedselbos er is gekomen, ook qua locatie en daarnaast een mooie plek voor kinderen om spelenderwijs te ontdekken! Hopelijk vindt het veel navolging!

 3. Utrechtse Jantje

  Ik sluit me bij @ Leon en @ Jacky aan !!! want hiermee is alles verwoord , wat ik ook wilde zeggen ….

 4. Yo

  Waarom wil men in Utrecht toch zo graag primeurs hebben en uniek zijn?

  Ga gewoon in de eerste plaats ergens goed in zijn of worden en je wordt vanzelf uniek, zie regio Eindhoven (Brainport).

  Verder ben ik helemaal voor voedselbossen.

 5. Scherpschutter

  Zijn er ook herten, reeën, zwijnen en hazen uitgezet om op te jagen? Planten zijn leuk en aardig, maar dat is het voedsel dat mijn voedsel eet.

 6. Hetvoedselvanmijnvoedselismijnvoedsel

  Misschien toch eens langs gaan in het nieuwe bos @scherpschutter. Sinds ik iets meer ‘voedsel wat mijn voedsel eet’ ben gaan eten, en iets minder ‘voedsel wat mijn nieuwe voedsel op eet’, ben ik echt een stuk beter gaan koken. Werd niet alleen door mijn lichaam gewaardeerd wat er een stuk beter uit ziet na jaren van niet al te gezonde AVG’s. Maar ook door partners en vrienden. Van proberen en experimenteren met lekkere groenten is nog nooit iemand minder geworden!

 7. Koel Hoofd

  Het gemiddelde stadskind heeft tegenwoordig werkelijk geen flauw benul meer dat het vlees uit een pakje van de supermarkt ooit een echt levend wezen met gevoel was. Ze denken dat vlees uit de fabriek komt…
  Het ontbreken van vee in zo’n moestuin houdt die illusie zorgvuldig in stand.
  Als het nou echt de bedoeling was om kinderen iets over hun omgeving en hun hersenloos consumentisme te leren, waarom dan geen schoolreisjes naar echte werkende boeren bedrijven? Een voedselbos is links populisme in de groene ecobubbel, het houdt mensen bewust onwetend en dus makkelijk beinvloedbaar.

 8. Utrechtvoorutrecht

  @Koel Hoofd En jij denkt dat de eigenaren van de megastallen in Stroe graag willen dat er een schoolklas komt kijken hoe de varkens erbij liggen?

  Met jouw pessimisme denkt de stadsjeugd ook dat spinazie uit de fabriek komt. (Wat ook zo is, net als vlees.) Mooi dus dat er een voedselbos bij is.

 9. Scherpschutter

  @hetvoedselvanmijnvoedselismijnvoedsel

  Past u beslist op met zo’n uithongeringsdieet. Je bent jezelf niet als je trek hebt;

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/199446127/amerikaanse-topman-vegabedrijf-bijt-iemands-neus-af-na-football-wedstrijd

 10. Angelique

  Doe mij maar een echt bos.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).