Voedselbos in Rijnvliet wordt 15.000 m2 groot en is uniek in Europa Voedselbos in Rijnvliet wordt 15.000 m2 groot en is uniek in Europa

Voedselbos in Rijnvliet wordt 15.000 m2 groot en is uniek in Europa

Voedselbos in Rijnvliet wordt 15.000 m2 groot en is uniek in Europa
Stockfoto
De Utrechtse buurt Rijnvliet in Leidsche Rijn krijgt een voedselbos van zo’n 15.000 vierkante meter groot. Het is volgens de gemeente uniek in Europa dat zo’n bos in een woonwijk wordt aangelegd.

De Utrechtse buurt Rijnvliet in Leidsche Rijn krijgt een voedselbos van zo’n 15.000 vierkante meter groot. Het is volgens de gemeente uniek in Europa dat zo’n bos in een woonwijk wordt aangelegd.

Een voedselbos bestaat uit bomen, planten en struiken waaraan eetbare delen groeien zoals vruchten. Dinsdag is het plan voor dit voedselbos is Rijnvliet bekendgemaakt. Het wordt volgens de gemeente een plek waar natuur, spelen en educatie samenkomen.

Daarnaast komen er in Rijnvliet ook woningen. De eerste 250 huizen zijn inmiddels al opgeleverd en worden dan ook al bewoond. In totaal komen er in Rijnvliet zo’n 1.100 woningen. De voorbereidingen daarvoor zijn volgens de gemeente in volle gang.

Gezond

“Onze stad groeit heel hard naar 400.000 inwoners in 2024. Dat betekent dat we flink wat woningen moeten bouwen”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Ons uitgangspunt daarbij is een gezond stedelijk leven voor iedereen. Dat principe komt in Rijnvliet met het voedselbos heel mooi tot z’n recht: een mooie nieuwe ’eetbare’ wijk waar volop aandacht is voor de natuur en duurzaamheid.”

In het centrale voedselbos komt naast veel groen ook ruimte om te recreëren. Zo komt er een trapveldje met tribune, komen er (water)speelplekken en de basisschool van Rijnvliet krijgt er een buitenleslokaal. De historische buurtboomgaard blijft overigens behouden en is in het plan geïntegreerd.

Begin volgend jaar wordt gestart met de aanleg van het noordelijke deel van het voedselbos. Dat stuk grenst aan de basisschool en de Metaal kathedraal.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat 15.000 m2 heel wat lijkt, maar het zijn maar twee voetbalvelden, daar voedt je geen 400.000 mensen mee.

 2. Koel Hoofd

  15.000 vierkante meter is een stukje grond van 122×122 meter.

 3. Etzel

  @Bromsnor
  Je doet je naam wel eer aan, waar zie jij staan dat het de bedoeling is dat er 400.000 mensen gevoed moeten worden met dit bos? Maar er moet wat te zeuren zijn denk ik dan maar. 😉

 4. Gregor

  Leidsche Rijn is de toekomst van onze stad! 3 voetbalvelden groen erbij, waar vind je dat binnen de Ring?

 5. HArry

  Is handiger om een nieuwe voedselbank vestiging hier te openen. Dat zal flink nodig zijn met de komende vloedgolf van faillisementen en werkloosheid. Vooral in een gebied waar mensen zich hebben kverladen met schulden.

 6. Bromsnor

  @Etzel, Bromsnor is een bromsnor, vandaar de naam. Waarom iets groter laten lijken dan het is? Het is sowieso een mooi initiatief dat niet mooier wordt door borstklopperij.

 7. Pee

  Hebben ze daar tenminste ook wat groen verder is het hutje mutje op en in elkaar daar.
  Leidsche Rijn is echt niet de toekomst van onze stad.

 8. 19Bentje48

  We gaan het zien, en vooral hoe het standhoudt tegen verloedering en vandalisme.

 9. herman

  Mooie reserve locatie om over 25 jaar, als we echt van gekkigheid niet meer weten waar te bouwen alsnog paar appartementen gebouwen neer te plempen.
  Tip voor nu: zet wat bijzondere bomen enzo op strategische plekken neer, dan is het gebied tegen die tijd beschermd.

 10. Piet

  Zou dit misschien… de compensatie zijn voor de toekomstige verwoesting bij Amelisweerd?

 11. Adriaan

  @Herman: groen is vooral beschermd als je het in het bestemmingsplan opneemt als groen of zo. Een los geplante boom als schaamgroen voor een gebouw of zo, of voor de leuk, hoe nuttig ook, is zo te rooien en klaar..
  Met de korte horizon van politici is de boom waar je het over hebt in 5 jaar niet beschermd, in 50 jaar ook niet, wellicht 100 jaar.
  Meer groen, altijd goed!

 12. UTRECHTSE JANTJE

  Ik heb er weinig aan toe te voegen , maar wil nog wel opmerken dat ik het met , @ Pee eens ben , en helaas ook met @ 19Bentje48 ……..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).