Voeren van dieren in parken en straten moet in heel Utrecht verboden worden Voeren van dieren in parken en straten moet in heel Utrecht verboden worden

Voeren van dieren in parken en straten moet in heel Utrecht verboden worden

Voeren van dieren in parken en straten moet in heel Utrecht verboden worden
De gemeente wil dat het voeren van dieren in de openbare ruimte in heel Utrecht verboden wordt. Het college wil hiermee overlast van plaagdieren, zoals ratten, aanpakken. Ook zou een verbod bijdragen aan de gezondheid van dieren omdat ze regelmatig verkeerd eten binnenkrijgen.  

De gemeente wil dat het voeren van dieren in de openbare ruimte in heel Utrecht verboden wordt. Het college wil hiermee overlast van plaagdieren, zoals ratten, aanpakken. Ook zou een verbod bijdragen aan de gezondheid van dieren omdat ze regelmatig verkeerd eten binnenkrijgen.  

Op verschillende plekken in de stad hangen al verbodsbordjes om te voorkomen dat omwonenden dieren voeren. Nu stelt het college voor om een algeheel verbod op te nemen in de gemeentelijke regelgeving.

Redenen

Een van de redenen is dat het voeren van dieren wordt gezien als een belangrijke oorzaak van rattenoverlast. De ratten komen namelijk af op voedsel dat bijvoorbeeld wordt achtergelaten voor eenden.

Als tweede reden noemt de gemeente de gezondheid van dieren. Het voedsel dat bewoners achterlaten voor dieren is niet altijd even goed. Daardoor kunnen ze ziek worden.

Voeren van eendjes

Het verbod moet gaan gelden voor het voeren van dieren op openbare plaatsen. Dit betekent dat het straks verboden is om brood, zaden of andere etensresten te strooien op straten, pleinen, plantsoenen en parken. Ook het voeren van eendjes wordt dan verboden.

Het voeren van vogels in de eigen tuin mag wel gewoon nog. Uiteraard zijn beheerders, die de zorg dragen voor bepaalde dieren, ook uitgezonderd van de regel.

De gemeente laat weten dat  het verbod voornamelijk gehandhaafd gaat worden op plekken waar problemen zijn. Ook wordt eerst ingezet op communicatie, zoals verbodsborden. De nadruk ligt dus op informeren en waarschuwen. Als dat allemaal niet helpt gaan handhavers optreden.

Het voerverbod is onderdeel van een grotere wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin staan een heleboel gemeentelijke regels. De gemeenteraad moet hier nog over stemmen.

23 Reacties

Reageren
 1. Kees

  Knaagdieren moeten inderdaad bestreden worden maar een verbod op voederen is niet te handhaven en zal weinig helpen. Afval dat ‘s nachts op de stoep staat is een groter probleem en iets beter te handhaven. Een extra rondje met de vuilniswagen zou ook al kunnen helpen.

 2. Koel Hoofd

  Ratten komen af op de rotzooi bij ondergrondse vuilcontainers waar de gemeente graag meer van wil hebben.
  Begin eens met gewoon te doen waarvoor inwoners betalen: de rotzooi opruimen.
  Geen rotzooi = geen ratten.
  Heel simpel, maar echt hogere wiskunde voor de gemeente die liever miljoenen verspilt aan nutteloze slinkse hobbies.

 3. Ooginaller

  Eens. En begin maar eens bij de Leidschekade, daar ligt elke dag weer een broodberg van een meter of twee hoog naast het water.

 4. JvS

  99% van de mensen denken iets goeds te doen. Dus blijven ze het doen, ook waar nu al borden staan.
  Vraag me ook vaak af of de mensen die dit doen, of ze überhaupt een lettter kunnen lezen.

 5. BW

  @Koel Hoofd
  Ik hou van ironie en zelfspot, maar blijf me verbazen over jouw nickname. Kennelijk is het toch minder simpel dan jij stelt, want de reden dat ratten afkomen op ‘rotzooi’, is niet omdat ratten erg geïnteresseerd zijn in jouw huisvuil, maar omdat ze op zoek zijn naar eten. Dus niks mis met het opruimen van rondslingerend huisvuil (dat begint overigens niet bij de gemeente, maar bij ons allemaal), maar als iedereen dan nog steeds eten weg blijft mieteren, dan zijn we nog steeds niet van de ratten af.

  Het is me overigens ook niet helder wat dit te maken heeft met (s)linkse of rechtse hobby’s, maar dat ga jij me vast uitleggen.

 6. 'n utrechter

  Er zíjn veel mensen die het in de vuilnisbak gooien van overgebleven voedsel zonde vinden. Daarom geven zij dit aan de “natuur” . Dat zij daarmee ratten en ander ongedierte lokken staan ze niet bij stil. Wellicht ligt hier een taak voor de gemeente om deze mensen voor te lichten.
  Ouders en opaas en omaas kunnen dan gewoon met hun (klein)kinderen de eendjes blijven voeren.

 7. JvS

  @’n utrechter 23/4/2021 – 9:44
  Eendjes voer je nou juist niet. Want dat doen mensen met brood. Dat is geen voedsel voor eenden. Jij eet toch ook geen kroos.

 8. Katja

  Vooral het op straat mieteren van etensafval (snackbars, afhaalzaken, zie ASW en zijstraten)is een probleem. Er staat een boete op van ca. 400 euro, maar er wordt nooit op gehandhaafd of bekeurd.

 9. KR123

  Heel goed, er wordt echt zoveel brood gedumpt! Ook als alle ouders opa/oma’s met hun kinderen de eendjes gaan voeren is het veel te veel. Goed om 1 duidelijke lijn te trekken lijkt me.
  Wat veel mensen niet weten is dat als (mannetjes)eenden geen voedsel meer hoeven te zoeken, ze heel (seksueel) agressief worden richting vrouwtjeseenden. Wij horen hier s nachts heel vaak luid gekwaak van alle overvoerde eenden. En brood is sowieso geen goed voedsel! Om nog maar te zwijgen over alle ratten die erop af komen.
  Ik zou zeggen: koop een broodrooster of piep je brood op in de oven!

  Ik ben het er wel mee eens dat bordjes (met veel te veel tekst) en handhaven niet genoeg zal helpen. Voorlichting & beeldende informatie zou een goede aanvulling zijn.

 10. Scherpschutter

  Voedsel weggooien is smeltende polen en verzuipende ijsberen, voedselresten aan de eendjes geven is dierenmishandeling + rattenplaag, geen voedselresten aan eendjes geven is weer moord op de rattenpopulatie. Lijkt me een uiterst complex en vermoeiend bestaan als ecowappie, maar ieder zijn ding!

  Voer ik wel gewoon lekker de eendjes met de kleinzoon in dit openbare gesticht.

 11. 19Bentje48

  Als je mensen individueel uitlegt hoe onverstandig het is om brood/etensresten te voeren of in de natuur te dumpen begrijpen ze het over het algemeen wel, is mijn ervaring. Maar hoe maak je een einde aan collectieve onwetendheid? Of is het echt de onoverwinnelijke domheid waar we steeds tegenaan lopen en waar handhaven geen vat op heeft?

 12. W.

  Hopen dat het dumpen van brood etc. ook teruggedrongen kan worden. Van de week ook weer iemand die doodleuk een zak brood in het park leegmietert terwijl het er vol staat met rattenvallen.

 13. Maarten

  Fietshoofdstad van de wereld… ratten wegkrijgen aan het water… handhaven, ze zijn erg ambitieus bij onze gemeente. Hopelijk gaat de gemeente belasting hierdoor niet omhoog.
  Hier zitten ook twee ratten bij de waterkant. Doen helemaal niemand kwaad en ruimen netjes de rotzooi op. Erg goede samenwerking. Gaat helemaal prima :).

 14. Inger

  Helemaal mee eens! In het Kromme Rijnpark wordt onze hond dagelijks langs de sloot en
  op het gras getrakteerd op grote hoeveelheden gekookte rijst, linzen en hele (stok)broden. Zelfs een compleet belegde Italiaanse bol, stukken pizza en zakken patat behoren tot de keuzemogelijkheden. Wie denkt dat de eenden en ganzen in het park hier ook van houden is bepaald géén dierenvriend!

 15. Wim Vreeswijk

  Als je de mensen leert kennen ga je van de dieren houden !

 16. Stadsie

  @Koel Hoofd, in mijn straat waar nog steeds de vooroorlogse vuilniszak gebruikt wordt en die na zonsondergang buiten gezet mag worden, is het ‘s morgens een bende. Kraaien en eksters reten de zakken open en alles ligt op straat….
  Al menig keer ratten gezien.
  Heb voorheen in een wijk gewoond met ondergrondse containers en daar was nooit rommel. Je kan je zak erin gooien waarneer deze vol is en de zak hoef je niet ergens al lekkend en al in je eigen huis, stinkend, te bewaren totdat de dag of avond is aangebroken dat de vuilnisman langs komt. Hoe flexibel wil je het hebben. Ook als je met vakantie gaat hoef je niets te regelen, voordat je de straat uit rijdt op weg naar vakantie gooi je je vuilnis in de ondergrondse container. Helemaal super!

 17. BW

  Scherpschutter blijkt geen moeite te hebben met ratten. Eerder toonde hij zich al een groot voorstander van huis-aan-huisbladen en lokale sufferdjes.

  Oke boomer…

 18. Edwin

  Pffff in het grifpark zelfde liedje hele tassen met brood worden daar letterlijk geleegd bij de vijver IPV het brood op te voeren
  Het gewoon dumpen van veel brood is gewoon niet goed

 19. cas

  @ Scherpschutter, denk je dat alom bekende patatduif een natuurlijk fenomeen is? Zo’n dikke grijze voetbal met vleugels die amper meer kan opstijgen….
  Het is gewoon geen natuurlijk eten voor deze dieren en ze worden er ook echt niet gezonder op.

 20. Wim Vreeswijk

  Als je dieren echter teveel voedsel geeft gaan de mannetjesdieren de vrouwtjesdieren verkrachten en dat is ook geen gezicht. Dus met mate voeren svp en niet hele broden in de vijver flikkeren. (ook in belang van de dames onder de dieren)

 21. Kadoendra

  @Scherpschutter 23/4/2021 – 11:44

  “Voer ik wel gewoon lekker de eendjes met de kleinzoon in dit openbare gesticht.”

  Dat vind ik dan wel weer leuk aan @Scherpschutter, met zijn kleinzoon de eendjes voeren.

 22. Pee

  @Stadsie
  Moeten ze ze wel op tijd legen anders worden ze er naast gezet.
  En aan dat legen schort het nogal.

 23. Roland

  Azijnzeikers…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).