Voetbaltoernooi moet kloof tussen Utrechters en vluchtelingen overbruggen | De Utrechtse Internet Courant Voetbaltoernooi moet kloof tussen Utrechters en vluchtelingen overbruggen | De Utrechtse Internet Courant

Voetbaltoernooi moet kloof tussen Utrechters en vluchtelingen overbruggen

Voetbaltoernooi moet kloof tussen Utrechters en vluchtelingen overbruggen
Foto's: Bas van Setten
Utrechters en vluchtelingen streden zondagmiddag tijdens het zogenoemde Utrecht United Tournament. Bij dit voetbaltoernooi gaat het er vooral om dat de kloof tussen beide groepen wordt overbrugd.

Utrechters en vluchtelingen streden zondagmiddag tijdens het zogenoemde Utrecht United Tournament. Bij dit voetbaltoernooi gaat het er vooral om dat de kloof tussen beide groepen wordt overbrugd.

Dennis Verduin is organisator van het voetbaltoernooi. Als vrijwilliger bij de stichting New Dutch Connections – een organisatie die zich inzet voor de toekomst van vluchtelingen – zag hij dat deze groepen maar moeilijk in contact komen met Utrechters.

“Daar wilde ik iets aan veranderen en daarom besloot ik een jaar geleden om een voetbaltoernooi te organiseren waarin Utrechters en vluchtelingen mee zouden doen”, zegt Verduin. “We kregen toen veel positieve reacties. Zowel van de spelers als van de betrokkenen en daarom heb ik het dit jaar weer georganiseerd.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

IKEA

Honderd voetballers verdeeld over acht teams doen mee aan het Utrecht United Tournament. De teams zijn gemengd en bestaan dus uit vluchtelingen en Utrechters. Het toernooi vindt plaats op het voetbalveld op het dak van de IKEA.

Eén van de deelnemers is de 21-jarige Nouri uit Afghanistan. Sinds 3,5 jaar is hij in Nederland en sinds ongeveer een jaar heeft hij een studio in de Utrechtse wijk Lunetten. “Dit toernooi is een goed initiatief. Het is lastig voor mij om nieuwe mensen te leren kennen, maar hier heb ik al een aantal vrienden gemaakt.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Thuis

Dat geldt ook de 21-jarige Ebrahim uit Afghanistan. “Ik zit vaak thuis omdat ik niks kan doen. Ik mag niet werken en ik mag ook geen opleiding volgen. Daarvoor heb ik papieren nodig die ik nog niet heb.”

Ebrahim, die inmiddels al bijna vier jaar in Nederland is en de taal goed beheerst, vind het net zoals Nouri lastig om nieuwe mensen te leren kennen. “Ik vind het lastig om mensen aan te spreken. Bij dit toernooi gaat dat een stuk makkelijker en ik heb dan ook een aantal vrienden gemaakt.”

De deelnemers zijn tussen de 15 en 30 jaar oud. Het toernooi wordt georganiseerd door vrijwilligers en gesponsord door verschillende partijen. “We hebben allemaal een warm hart voor onze stad en willen dat de vluchtelingen die hier komen wonen zich hier welkom en goed voelen”, aldus Verduin.

2 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Een aantal jaren geleden ben ik in contact gekomen met de stichting New Dutch Connections via de oprichter Bright Richards.
  Bright Richards komt oorspronkelijk uit Liberia en hij is gevlucht uit Liberia tijdens de burger oorlog die daar plaatsgevonden heeft van 1989 tot 1996.
  Bright Richards is een kunstenaar die o.a theatervoorstellingen geeft.
  In een theatervoorstelling van hem heeft hij verteld over de achtergronden van zijn vlucht uit Liberia.
  Dat was een zeer indrukwekkend verhaal en ik vind dat ik zijn verhaal niet beter kan vertellen dan hij, dus iedereen die een verhaal wil horen wat hij/zij nog nooit heeft gehoord moet zeker zich eens gaan verdiepen in Bright Richards van de stichting New Dutch Connections.
  Overigens is het niet alleen sport wat mensen tot elkaar kan brengen, ook elkaar verhalen vertellen kan mensen tot elkaar brengen.
  Kijk b.v naar het Kerstverhaal over de geboorte van het kindje Jezus, dit verhaal zorgt al vele eeuwen voor de samenkomst van vele miljoenen mensen tijdens de Kerstdagen.

 2. Gigi Grow

  At the heart of who you are you have the knowledge; you comprehend who you are and you comprehend what you want.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).