Vogelopvang Utrecht tijdelijk dicht door financiële problemen | De Utrechtse Internet Courant Vogelopvang Utrecht tijdelijk dicht door financiële problemen | De Utrechtse Internet Courant

Vogelopvang Utrecht tijdelijk dicht door financiële problemen

Vogelopvang Utrecht tijdelijk dicht door financiële problemen
De Vogelopvang Utrecht moet door financiële problemen de komende maanden de deuren sluiten. Zondag 1 december gaat de opvang dicht en worden alle vogels naar Vogelopvang Soest gebracht. Woordvoerder Erik Blokpoel doet een noodoproep: “Het is allesbehalve een ideale situatie. Wij hebben hulp nodig.”

De Vogelopvang Utrecht moet door financiële problemen de komende maanden de deuren sluiten. Zondag 1 december gaat de opvang dicht en worden alle vogels naar Vogelopvang Soest gebracht. Woordvoerder Erik Blokpoel doet een noodoproep: “Het is allesbehalve een ideale situatie. Wij hebben hulp nodig.”

De Nederlandse wildopvang staat volgens Blokpoel in zijn algemeenheid al een langere tijd onder druk. Er is steeds minder geld beschikbaar. “Zo moest de opvang in Woudenberg een paar jaar geleden sluiten. In Delft gaat het ook niet al te goed”, zegt Blokpoel. Nu zit de opvang in Utrecht zelf ook in financieel zwaar weer.

“Wij moeten steeds naar nieuwe manieren zoeken om rond te komen. Als wij naar onze financiering van volgend jaar kijken wordt het extreem krap”, aldus de woordvoerder. In overleg met Vogelopvang Soest hebben zij een tijdelijke stop ingelast om de drukke periode (broed- en nestseizoen) vanaf 1 maart aan te kunnen. “Dan komt de grote instroom. Wij zetten alles op alles om begin maart weer open te gaan.”

Hulp

Maar daar heeft de opvang volgens Blokpoel wel hulp bij nodig. Ze hebben onder andere contact met de Dierenbescherming en de provincie Utrecht. “Maar hulp van Utrechters kunnen wij ook gebruiken. In de vorm van vrijwilligers, donateurs en acties.”

Een vogelopvang heeft het over het algemeen rustig in de maanden oktober tot februari. Dit is traditioneel gezien ook de tijd dat de opvang wordt schoongemaakt, er onderhoud wordt gedaan en plannen worden uitgewerkt voor het komende lente- en zomerseizoen.

De vogels worden tijdens de sluiting in naar Soest of de Dierenambulance gebracht. Blokpoel: “Het is allesbehalve een ideale situatie. Je wilt de vogels die hulp nodig hebben zo snel mogelijk helpen.”

7 Reacties

Reageren
 1. Co

  Heel jammer en vooral onnodig.
  De Dierenbescherming is bepaald niet armlastig en een financiële injectie aan de vogelopvang zou ze sieren.
  Overigens zou de gemeente Utrecht ook wel eens over de brug mogen komen.
  Die geven geld als water uit aan minder belangrijke zaken.

 2. Fred

  Van een door GroenLinks gedomineerde gemeente zou je toch verwachten dat hier wel wat geld voor beschikbaar is.

 3. Bert

  @fred

  Ze hebben nog 46 miljoen liggen, maar ja, “we moeten niet willen met zijn allen” dat de zielige fietsers 2 minuten om moeten fietsen.

 4. Kadoendra

  Toen mijn katje nog leefde heeft ze een paar keer een vogeltje gepakt, ook overigens veel muizen, maar ze beet nooit door en bracht ze in de meeste gevallen levend mee naar huis.
  Daarom ben ik een aantal keren met een vogeltje naar de Vogelopvang in Utrecht geweest en daar de mensen die daar werken zeer betrokken personen zijn vind ik het jammer dat zij nu geconfronteerd worden met financiële problemen.

 5. Koel Hoofd

  Als de gemeente nou wat minder geld zou verspillen aan cultuursubsidies ter vermaak, dan zou er geld beschikbaar zijn voor de dierlijke slachtoffers van het menselijk vermaak.

 6. Bram

  @kadoendra
  Dus jij bent een van die mensen die de vogelopvang op kosten jaagt. Of heb je ze betaald voor de kosten die jij veroorzaakt hebt? Sowieso schandalig dat je je kat niet binnen houdt!

 7. Perry Herber

  Vreemd, ik heb al meerdere malen geprobeerd te doneren. Er is een keer afgeschreven en zijn langs geweest hoe dit nu kan. Ik ben bereid een keer per maand gratis daar te klussen. E en W en eventueel schilderen. Als er zo nog een paar Utrechters zijn dan zijn wij zo weer open.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).