Volgend jaar geen zwarte pieten bij intocht Sinterklaas in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Volgend jaar geen zwarte pieten bij intocht Sinterklaas in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Volgend jaar geen zwarte pieten bij intocht Sinterklaas in Utrecht

Volgend jaar geen zwarte pieten bij intocht Sinterklaas in Utrecht
Bij de intocht van Sinterklaas zullen volgend jaar in Utrecht naar alle waarschijnlijkheid geen zwarte pieten meer zijn. Dit jaar, op zondag 19 november in Utrecht, zijn er al voornamelijk roetveegpieten en slechts enkele zwarte pieten.

Bij de intocht van Sinterklaas zullen volgend jaar in Utrecht naar alle waarschijnlijkheid geen zwarte pieten meer zijn. Dit jaar, op zondag 19 november in Utrecht, zijn er al voornamelijk roetveegpieten en slechts enkele zwarte pieten.

Dat vertelt Bert Buizert, voorzitter van Stichting Stadsontspanning Utrecht. “We zitten op bijna honderd procent roetveegpieten. Dit jaar nemen nog een paar mensen afscheid als traditionele zwart piet”, laat hij weten.

Roetveegpieten
Buizert legt uit dat er afgelopen zomer gesprekken zijn geweest met het pietencorps. “Sommigen gaan mee in ons besluit en worden roetveegpiet, anderen houden ermee op en voor een aantal is dit een soort afscheidstournee. We zijn ons er heel erg van bewust dat we dankzij hen altijd het Sinterklaasfeest kunnen vieren en daarom mogen zij er dit jaar nog als zwarte piet bij zijn.”

In principe is het dit jaar dus voor het laatst dat er zwarte pieten bij de intocht van Sinterklaas in Utrecht aanwezig zijn. “Maar”, zo zegt Buizert, “zeg nooit nooit.” Hij geeft aan dat Amsterdam en Den Haag ook kiezen voor roetveegpieten.

Onlangs stond er op DUIC een poll over welke pieten mensen het liefst in Utrecht zien. Roetveegpieten kregen de meeste stemmen:

 

36 Reacties

Reageren
 1. GeenStijl@Utrecht

  Piet is teslotte ook een Hollandse naam,nu nog die gouden koets eruit met afbeeldingen mbt slavernij.
  En dan weer bedenken waar ik dan tegen moet zijn, o ja afschaffen van de sociale voorzieningen, is ok weer zo Nederlands.

 2. Bertje

  Bravo, voor de minderheid van roeptoeters, weer een echte traditie om zeep geholpen, zolang men in dit land de schreeuwende minderheid zijn zin geeft en 95% van de bevolking negeert krijgt je steeds meer PVV stemmers, onvrede komt dan tot uiting. Ook de laffe houding van alle supermarkten is droevig in deze, bah!

 3. Stille Kracht

  yes yes yes.

  Dit wordt smullen. Ik verheug me nu al op de reacties onder en boven mijn reactie. Kicken!!!!!!!

  Al die rechtse schreeuwlelijks denken dat doordat ze hard lopen te schreeuwen zij de gemiddelde mening uitdagen.

  Niks is minder waar. Een inmiddels ruime meerderheid in Nederland is VOOR verandering van Zwarte Piet, zoals ook laatst uit de poll op deze site al bleek (en meerdere onderzoeken bevestigen dat beeld).

  Daarnaast zijn het de schreeuwers en reacties op verandering van zwarte piet die het feest verpest hebben. niet de aanstaande verandering zelf. Misschien is het goed dat jezelf eens te realiseren. Hulde voor het sint comité in Utrecht.

  Ik stel voor dat iedereen die de door veel mensen goed gekeurde veranderingen in Nederland niet accepteert gewoon immigreert. Zij zijn immers in de minderheid. het is een keus hoe daar mee om te gaan.

 4. Kolk

  Heel erg jammer dit. Een kleine groep schreeuwers die denken dat ze namens de meerderheid spreken. En hiermee een onschuldige traditie om zeep helpen.
  Gelukkig is in de meeste gemeenten van Nederland Piet nog gewoon zo zwart als roet.

 5. JdV

  @stille kracht. Goed voorstel. Maar dan wel consequent zijn, oke? Bij elk voorstel waar een minderheid het niet eens is met de meerderheid wordt de minderheid vriendelijk verzocht te emigreren. Je zegt immigreren maar je bedoelt emigreren. Laten we beginnen met mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen verplicht op cursus te sturen. Ga ik jou vast opgeven. Ik weet zeker dat de meerderheid het met mij eens is.

 6. Angelique

  @Stille Kracht die 7 uitroeptekens achter elkaar plaatst.
  Ik ben erg benieuwd naar je bronnen!
  Volgens mij zijn vooral grote steden bezig met deze discussie namelijk.
  Dus landelijk gezien is er dan echt nog geen meerderheid. Ook niet als je dat zelf zo graag wilt (kennelijk).
  Stukje wishful thinking?

  Zolang men op de Antillen nog vrolijk de traditie viert en men zich daar nog gewoon verkleed als zwarte piet, zie ik het probleem niet.

 7. Angelique

  Zomaar een bron die iets anders zegt:
  Uit het onderzoek van DVJ Insights blijkt dat driekwart van de Nederlanders ouder dan 35 jaar vindt dat Zwarte Piet per se zwart moet blijven. Onder landgenoten jonger dan 35 is ‘slechts’ 62 procent die mening toebedeeld. 17,5 procent vindt bijvoorbeeld dat Piet ook welkom is met roetvegen. Dat percentage ligt beduidend lager onder de Nederlanders 35 tot en met 49 jaar (10,6) en mensen van 50 tot 65 jaar (8,1 procent).

  Een kwart van de Nederlanders (26,5 procent) snapt dat mensen met een donkere huidskleur Zwarte Piet als discriminerend kunnen ervaren. Het grootste deel van de geënquêteerden (ruim 67 procent) is het daar echter mee oneens.

 8. 030

  @ Stille kracht: of je koopt even de dvd wild geraas voor wat broodnodige nuance… https://www.wildgeraasdefilm.nl/

 9. licia

  hmm waar zal ik naar toe immigreren? Flevoland?

 10. MJPD

  @Stille Kracht U doet uw nickname geen eer aan. Voorlopig bent u nog de enige schreeuwert. Denk dat de meesten deze discussie ondertussen wel moe zijn. Behalve u… Fijne (Sinterklaas)avond.

 11. VincentZ

  Verwachr niet teveel Stille kracht, dit onderwerp heeft een hoog gaap-gehalte. Te saai, door – en stuk gekookt, oudbakken en noem maar op.

 12. Abel

  @ Stille Kracht in een stad van iets meer dan 400.000 inwoners en een provincie van 1.200.000 inwoners is een poll van iets meer dan 1300 stemmen niet representatief voor wat de meerderheid wil. Of is dat wel in u democratie, waar u wil wet is?

 13. Menno Olde Riekerink

  @abel; dat zegt genoeg over hoe weinig mensen het uberhaupt nog iets kan schelen hoe Piet er uitziet. Voor het overgrote merendeel moet het feest gewoon weer leuk worden. Menig feest is pas leuk wanneer alle gasten het naar hun zin hebben en er niet teveel gezeik is. Wanneer een feest dood dreigt te bloeden is verandering van spijs soms goed. Van taaitaai naar marsepein is soms een kleine moeite.

 14. Berend

  Prima. Buiten de Randstad speelt de hele discussie niet en zijn er bij de intocht ‘gewoon’ zwarte pieten. Iedere gemeente moet dat lekker zelf bepalen.

 15. Piet

  Ik ben al jarenlang hoofdpiet bij een redelijk groot bedrijf, totnutoe kiest mijn werkgever ervoor om ons bruin te laten schminken. Overigens zonder grote oorringen, roe en meer van die dingen die “vroeger”normaal waren. In zoverre is de traditie van Piet al met de tijd meegegaan. Ik vind dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen moet zijn. Dat de figuur Piet verandert is helemaal niet erg, zeker ook omdat het kinderen, voor wie dit feest bedoeld is, helemaal niets uitmaakt welke kleur Piet heeft. Dus prima dat er meer anderskeleurige Pieten bijkomen, ik vind het echter veel te ver gaan om Zwarte/Bruine Pieten helemaal af te schaffen. Alle wensen moeten wat mij betreft bediend worden en nogmaals dit vooral omdat het kinderen niets uitmaakt. Wij volwassenen hebben een geweldige puinhoop van deze discussie gemaakt, zowel de voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. En dat alles om een KINDERfeest. Heel treurig en beschamend.

 16. Jeanny

  Jammer dat volwassenen een kinderfeest op deze manier om zeep helpen. Tip: Volwassenen: leer wat van onze kinderen die zwarte Piet omarmen. Zouden wij ook kunnen doen( als we willen)

 17. Jos

  Weer een traditie om,zeep geholpen,door een stel stumpers.Waarom wel Jodekoeke,,en Afrikaantjes,mag dat wel.
  Kunnen ze weer verder actie voeren,met die 2 dingen.
  En wat GeenStijl zegt over de gouden koets,met die slavenarbeid erop,dat is ook een discussie waard.

 18. A.hend

  Weer een traditie om zeep geholpen . Denk aan uw eigen jeugd en kinderen .

 19. Katja

  Als een meerderheid zich steeds moet aanpassen aan een minderheid, zijn zij toch weer een minderheid ?

 20. Utrechtse

  Deze geforceerd versnelde afschaffing van Zwarte Piet gaat me veel te ver en gaat in zijn gelimiteerd politiek “correct” denken totaal voorbij aan wat de meerderheid wil. Dat heeft z’n consequenties Bert Buizert en Zwartepietenpactgroep, ik ga volgend jaar niet meedoen en al helemaal niet meer meebetalen of sponsoren.

 21. boze piet

  Boycotten die hap in Utrecht en met zijn allen de intocht in Breukelen, Nieuwegein of weet ik veel waar bezoeken. Dat zal die overijverige organisatie mores leren.
  Dat ze maar gauw op de fles mogen gaan! Aan dit soort gasten die menen de wil van de Utrechters uit te voeren is wat mij betreft geen plaats.

 22. Cirque

  @ Abel

  Dat zijn hele representatieve cijfers hoor.

  Misschien moet je het woord representatief eens gaan opzoeken.

  Was beter geweest als mensen onder hun eigen naam hadden moeten stemmen overigens.

 23. Moedertje

  Grappig als d poll had uitgewezen dat de traditionele piet het populairst was. Had je dan eens moeten kijken wat er hier allemaal geroepen werd. Hilarisch en tragisch tegelijk eigenlijk.

 24. Jasper

  Radbraken en vierendelen waren ook een traditie in Nederland. Doen we ook niet meer. Waarom geen rekening houden met mensen die zich gekwetst voelen? Ook al is dat misschien een minderheid? Als je “zwarte” zou vervangen door “joodse” of “schele” was de wereld te klein. De wereld (lees inzicht) veranderd nou eenmaal. Gelukkig.

 25. BdV

  Vorige keer vroeg ik het me ook al af: als een niet blanke toeschouwer, behorend tot de minderheid, zich in de zeik gezet voelt, dan kunnen wij met zijn allen zeggen: ‘welnee joh, hoe kom je daar nou bij?’, maar heel vreemd is het dan niet als die toeschouwer toch nog wel iets van een zwartgeschminkte grapjas rond ziet springen.

 26. Toine Goossens

  Alleen in de centra van enkele grote steden staat de zwartheid van Piet ter discussie. Schoolbesturen die bang worden gemaakt sluiten zich daar schielijk bij aan.

  Dit is een prachtige gelegenheid voor een grote transitie. We schaffen hier vieren van het sinterklaasfeest op scholen en in die paar centra af, en houden overal elders de traditie in stand.

 27. Jos

  En de kerstman verricht,kinderarbeid,met zijn elfjes,dat mag wel????

 28. wer

  En wat als je uit een Afrikaans land komt, al 30 jaar in Nederland woont en je als zwarte Afrikaan met sinterklaas mee wil doen als Piet??

 29. H.R.de Boer

  Geen zwarte Piet dan ook maar geen Sinterklaas in Utrecht.

 30. Toine Goossens

  @wer,

  Mijn zwarte neefje doet gewoon of zijn neus bloed.

 31. Paul

  Sinds de gemeente serieus zijn oor laat hangen naar die geweldadige actie groep de grauwe weet ik veel, stel ik voor om een actiegroep voor zwarte Piet in het leven te roepen en dan moet het wel heel raar lopen, willen ze je niet aan tafel uitnodigen.
  Is er trouwens al een actiegroep die bezwaar maakt tegen de Spaanse edelen Piet? Als Catelaan zou ik me zwaar gediscrimineerd voelen.

 32. Kees

  Zo veel gezelliger als al die zeikerds er niet zijn bij de intocht.

  Meer ruimte voor mijn kinderen die de roetveegpieten geweldig vinden!

  Het is ook zoveel stiller geworden in de HEMA en bij de AH sinds die massaal geboycot worden 😉 😛

  Hahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaa.

 33. Arne

  Ik vraag me toch af waarom het zo moeilijk is hier overheen te stappen. Leg maar eens aan mensen die hier niet mee opgegroeid zijn. Ik kwam er halverwege achter dat het toch niet zo fris is met die zwarte pieten.

  Volgens mij hebben kinderen niet zo’n moeite met een aanpassing. Waarom volwassenen dan wel?

 34. Roetveeg

  Kees/stille kracht verslikte zich kennelijk in een pepernoot.

 35. Loes

  Vandaag met zoon van 7 naar intocht Utrecht geweest en het was een gezellig feestje met nep pieten ( volgens mijn zoon) prima om roetpieten te doen maar maak er dan werk van… de pakken waren herkenbaar als pietenpak, maar verder leken ze niet meer op pieten maar was het zelfs voor een kind van 7 duidelijk dat dit verklede mensen waren en niet pieten die bij het sprookje van sinterklaas horen …. jammer nogmaals roetpieten prima maar dan iets meer roet?

 36. Floor

  Jammer dat er een oude foto is gebruikt! Van welk jaar is deze foto, niet van dit jaar

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).