Volgende stap coronaversoepelingen op 5 juni; zie hier de nieuwe regels Volgende stap coronaversoepelingen op 5 juni; zie hier de nieuwe regels

Volgende stap coronaversoepelingen op 5 juni; zie hier de nieuwe regels

Volgende stap coronaversoepelingen op 5 juni; zie hier de nieuwe regels
De coronacijfers gaan de goede kant op. Daarom komt het kabinet versneld met nieuwe versoepelingen. Op 5 juni gaat stap 3 van het openingsplan in. Dit zijn de nieuwe regels.

De coronacijfers gaan de goede kant op. Daarom komt het kabinet versneld met nieuwe versoepelingen. Op 5 juni gaat stap 3 van het openingsplan in. Dit zijn de nieuwe regels.

 • Thuisbezoek naar 4 personen
  Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Groepsgrootte buiten 4 personen
  De maximale groepsgrootte gaat naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Grote zalen 
  Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld evenementenhallen, openluchttheaters, concertzalen, etc.
 • Culturele instellingen 
  Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen van eenzelfde huishouden. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met een capaciteit van 1000 vaste zitplaatsen of meer. Hier mogen maximaal 250 personen op 1,5 meter zitten. Dit is exclusief personeel.
 • Kunst en cultuur
  In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Tijdens het oefenen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dat niet anders kan. Wel geldt een maximaal aantal mensen per ruimte, dit mogen er niet meer zijn dan 50, exclusief docent. Publiek is niet toegestaan.
 • Recreatie 
  De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand.
 • Sporten 
  Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten. Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Horeca 
  Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel.  Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.
 • Alcoholverkoop en coffeeshops
  Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.
 • Winkels
  Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.

8 Reacties

Reageren
 1. Hns

  Nuchter bekeken is het een afweging tussen wat kost het aan mensenlevens en aan geld om of de maatregelen in stand te houden of op te heffen. De uitslag stond eigenlijk al van tevoren vast: het kapitaal gaat boven een leven. Krijgen de ondernemers hun zin. Zij het geld, de mensen covid-19.

 2. Theo

  Er wordt niet gespecificeerd wat een gezondheidscheck is.
  Is dat een vragenlijstje, of een uitslag van een PCR-test uit de teststraat?

 3. Lexus

  @Hns: ik ben het niet met u eens; wanneer de genomen maatregelen zouden worden nageleefd, zou dat voldoende zijn om het virus verder de kop in te drukken. Maar de regering leeft in een bubbel. Dergelijke versoepelingen leiden er bij een steeds grotere groep mensen toe dat zij zich geen snars meer van de regels aantrekken, zoals dagelijks kan worden waargenomen. Dat overtreden kan ook gemakkelijk, want een deel is niet zichtbaar en op de rest wordt toch niet of nauwelijks gehandhaafd. Het is te hopen dat de toenemende vaccinatie het einde van de coronacrisis zal betekenen. Optimistisch ben ik daar niet over, a) omdat veel mensen zich niet laten vaccineren, en b) omdat Nederland nu eenmaal open grenzen heeft en de Nederlanders buitengewoon reisgeil zijn. Bovendien weten we dat het virus steeds weer muteert.

 4. Moniek

  Ik neem aan dat u het niet zo bedoelde Hns, maar ik vroeg me even af wat een mensenleven waard is afwegende tegen “kapitaal”. Gezien de houding en het gezeur van “ondernemers” is nu mijn beurt gekomen. “Ik ben geen klant meer bij u”.

 5. Henk

  Met dit tempo lopen we in september nog met die mondmaskermisbaksels rond terwijl 20 meter verder de mensen zonder problemen hutjemutje op het terras staan. Leuk straks met een hittegolf verplicht een lap stof voor je mond, terwijl het helemaal niks uithaalt, zeker als de incidentie zeer laag is.

 6. Corina

  Hittegolf?? 🤣🤣🤣

 7. Alain

  @Theo
  Een gezondheidscheck betekent dat de winkelier of restauranthouder aan de bezoeker vraagt of deze last heeft van de symptomen die horen bij Covid. Het antwoord daarop dient nee te zijn, uiteraard.

  Is dat waterdicht? Verre van. Het effect zal beperkt zijn, het lijkt vooral een maatregel die het ‘sociaal contract’ tussen mensen bevestigt. Types die daar lak aan hebben, vang je er niet mee.

 8. Ellen

  Niet alleen vaccinaties leidt tot groepsimmumiteit. Ik lees een reactie van iemand die aangeeft dat het virus niet over zal gaan omdat 1) niet iedereen zich vaccinereert. Daar ben ik het niet mee eens. Iemand die zich niet vaccineert zal het gewoon een keertje krijgen en hopelijk in milde vorm (nog altijd 98% verloopt mild: Bron RIVM) net als een gevaccineerde antistoffen aanmaken. Ik zie dus het probleem niet. Niet zo bang zijn!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).