Volgende stap in herstel Utrechtse singel | De Utrechtse Internet Courant Volgende stap in herstel Utrechtse singel | De Utrechtse Internet Courant

Volgende stap in herstel Utrechtse singel

Volgende stap in herstel Utrechtse singel
De stand van zaken in de zogeheten Catharijnebak, zomer 2017. Foto: Nienke Kamphuis
De werkzaamheden voor het herstel van de singel gaan verder: komende week wordt de damwand gesloopt aan de kant van Karel V en het Willemplantsoen. Hiervoor wordt het terrein waar een deel van de spuikoker al is gesloopt gevuld met zand.

De werkzaamheden voor het herstel van de singel gaan verder: komende week wordt de damwand gesloopt aan de kant van Karel V en het Willemplantsoen. Hiervoor wordt het terrein waar een deel van de spuikoker al is gesloopt gevuld met zand.

Er is veel aanvoer van zand de komende week: maandag en dinsdag wordt het gestort op het terrein waar de spuikoker is gesloopt. Dinsdag en woensdag wordt vervolgens de damwand eruit getrokken.

Bij het Willemplantsoen moeten ook kabels en leidingen worden opgegraven. Dan pas kan de aannemer het laatste deel van de spuikoker slopen.

Bij de voormalige fietsenstalling Willemsviaduct komen proefsleuven. Hierna wordt weer een damwandscherm geplaatst. Dat is nodig om de Catharijnebak te kunnen slopen.

Oplevering
In 2020 moet de binnenstad van Utrecht weer omsingeld zijn. In dat jaar is ook het laatste stuk singel uitgegraven en stroomt het water weer geheel rond het centrum.

De herinrichting start medio 2019. De oplevering staat gepland voor eind 2020. Dan is ook het gedeelte tussen Hoog Catharijne en de Marga Klompébrug klaar, en is het weer mogelijk om een rondje om de binnenstad van Utrecht te varen.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Als er ook maar iemand was geweest met beleids plannen voor Utrecht en een toekomstplan, dan was al dit gedonder niet nodig geweest. Ben op het Vredenburg geboren en weet hoe het eruit zag. En nu ziet. Zoooo jammer. Het was ptachtig en een oude stad als Utrecht waardig. Nu is alleen de binnenstad nog mooi en leuk en kijk je met angst naar het Neude gebouw wat ze daar aan het doen zijn. Zelfs aan de vredenburgkant mogen ze een hap uit de zijkant halen. ASls je 2 openslaande deuren op de Biltstraat wilt hebben zegt welstand nee. Wat een idioot beleid!!!
  Bedankt bestuur en ambtenaren van Utrecht!!

 2. Joepie

  We zijn er bijna. Het wordt mooooii!!

 3. Simon

  @marcel

  Als je je er een beetje inverdiept had zou je weten dat de zijdeuren die nu in het oude postkantoor komen. Er bij de oplevering ook inzaten. Die zijn later dicht gemaakt en komen nu terug.

 4. Frits

  @Marcel,
  Ik ben inderdaad blij dat er destijds wel mensen met visie zijn geweest. Zonder die mensen was de hele singel gedempt en vervangen door een autoweg (!). Zonder die mensen was er een snelweg aangelegd vanaf knooppunt Rijnsweerd naar de binnenstad, dwars één van de mooiste stukken van de stad. Zonder die mensen was de binnenstad voor een belangrijk deel gesloopt en vervangen door “tijdloze” betonnen misbaksels (zoals de Neudeflat) en prachtige “inprikkers” om de binnenstad “goed bereikbaar te houden”.

  Kortom, zonder mensen met visie, hadden we in Utrecht een binnenstad gehad zoals in Arnhem. Beton, asfalt en file. (Niet om het bestuur in Arnhem ergens de schuld van te geven, de stad was goeddeels weggebombardeerd. Hoe het in Arnhem geworden is, was ook het “droombeeld” van een aantal Utrechtse bestuurders).

  Ik weet niet wanneer je geboren bent. Wel weet ik dat er lang op het Vredenburg uiterst lelijke gebouwen van de Jaarbeurs hebben gestaan. Vond je die mooier? Of bedoel je dat het daarna mooier was, toen het Vredenburg een lelijke vieze vlakte was die de hele week stonk naar vis, versierd met een lange rij betonnen bushokjes?

 5. Wim Barmentloo

  @Frits. Terecht is jouw antwoord op Marcel. Echter Utrecht is uitsluitend en alleen aan Marga Klompé en Ynzo Scholten dank verschuldigd. Klompé draaide als Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk de reeds genomen besluiten van de Utrechtse Gemeenteraad alsmede de Provinciale goedkeuring terug door de Utrechtse Stadsbuitengracht tot Beschermd Rijksmonument te verklaren. Daarmee voorkwam zij dat het plan Feuchtinger/Kuiper verder werd uitgevoerd op het westelijke deel na (Catharijnebaan.). Het Rijk werd gealarmeerd door Utrechtse notabelen, o.m. Pieter dHondt. In de wandelgangen is ook de invloed van Soestdijk van belang geweest.

 6. Herman

  Fijn en goed dat de Singel weer hersteld wordt.
  Jammer dat dat zoveel geld kost en dat we deze rekening niet meer aan de toenmalige beslissers van de demping kunnen laten zien.

 7. Marcel

  @ Frits
  Uit uw antwoord blijkt dat u niets van het Vredenburg hebt gezien in/van de 50er jaren. Jaarbeurs was prachtig. Geweldige bomen en trappen van de jaarbeurs en een prachtig plein. Net zoals het station en het stations gebied. Krankzinnig noem ik het wat er nu gebeurd is. Ga eens foto’s bekijken van het Vredenburg? Visie van bestuurders? De singels lagen er prachtig bij en er was een draaibrug in de singel op de hoogte van het paardenveld die zo in de boeken kan. Kijk nu is naar het Vredenburg? En een ingang aan de zijkant van het Neude postkantoor? Naar mijn weten is dat NIET zo. Er stonden allemaal telefoon centrales binnen dus daar was zeker geen plek voor. Maar nogmaals, het is nu niet om aan te zien. Zelfs vissen op het plein die je niet ziet. En zooi. Nogmaals bedankt bestuurders!!

 8. Simon

  @Marcel

  Zijn er in de jaren 50 /60 fouten gemaakt? Zeker , in die jaren kozen Nederlandse steden massaal voor de auto, de nieuwe welvaart. Gelukkig is zoals Frits al heeft uitgelegd het in Utrecht beperkt gebleven tot het stuks bij HC.

  Het Postkantoor had aan de Potterstraat kant een ingang en langs de hele gevel een soort extra beneden verdieping om daglicht in de kelder te krijgen. Dit werd gescheiden van de stoep door een gemetseld muurtje. Deze kelder gaan ze nu weer ingebruik nemen waardoor er weer ingangen komen aan die kant. 1 op de originele plek en 1 extra.

 9. Rinke Doornekamp

  “Het was een heel dierbare plek voor me, heel stil nog. Vroeger moeten er wel vier rijen bomen hebben gestaan, ze hebben telkens een rij weggehaald. Hier zie je nog de witte banden op de bomen geschilderd, als waarschuwing voor het verkeer.”

  (Over de Catharijnesingel, Uit ‘Een Spoor terug’ van Rinke Doornekamp).

  Ik ben ondanks alles toch wel blij dat het water weer terug komt in de singel.

 10. Ton Kroon (BIEBopNEUDE)

  @Marcel
  Beste Marcel, ik ben een van de aanstichters van de huidige verbouwing van het oude postkantoor. We hebben ons met een paar mensen een paar jaar uit de naad gewerkt om het gebouw een zo waardig mogelijke herbestemming te geven en opnieuw een openbare functie te geven voor de bevolking van Utrecht. Het gebouw was zo goed als rijp voor de sloop, ofschoon het een monument is. Dankzij in zet van veel mensen gaat het een nieuw leven krijgen. Daarvoor moet wel heel veel gebeuren om dat haalbaar te maken. Je angsten zijn onterecht. Er moet in verband met veiligheid, energiezuinigheid en financiering een aantal concessies gedaan worden. De nieuwe achtergevel komt er om het hele project rendabel te maken. De deuren die worden hersteld komen er omdat ze er deels waren, maar vooral ook omdat het gebouw straks duizenden bezoeker kan hebben die er in en uit moeten. Het is een enorme operatie die voorkomt uit de nadrukkelijke wens van velen om dit monument niet verder onbenut te laten en verder bijna onbeheerd te laten verloederen tot het instort, maar een nieuwe functie te geven in het maatschappelijke leven van zoveel mogelijk Utrechters.

  Er zullen elementen aan het project zijn waarbij we vraagtekens kunnen stellen of niet blij mee zullen zijn. Maar als ik zo vrij mag zijn: neem van mij aan dat dit veruit het best haalbare resultaat is en dat elke alternatief slechter had uitgepakt.

 11. Marcel

  @ Ton Kroon,

  Dank voor je reactie. Ik ben alleen maar bezorgd om wat er gebeurd. Heb 4 jaar raadswerk gedaan en weet hoe het in de raad en commissies gaat. Heb het ontwerp gezien van wat er nu gebeurd. Over mooi en lelijk is van alles te zeggen. Misschien vindt u de badkuip in Amsterdam ook mooi? Ikzelf had niks lelijker kunnen bedenken en ik denk dat het in Utrecht met de Neude ook anders had gekund. Iets in z’n waarde laten kan ook. In Parijs slopen ze hele gebouwen en laten ze de gevels in haar waarde. Wat daarachter gebeurd is dan te gek. Hier doen we dat niet. Rijp voor de sloop? Echt niet. Ik ben 55 jaar ondernemer in Utrecht en weet iets van verbouwen. Had het echt anders gedaan. Helaas een onomkeerbaar project. Maar mooi dat u het zich aantrekt dat er iemand is die zijn zorg hierover uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).