Volgende stap in plannen voor parken en woningen Zuilense Vecht Volgende stap in plannen voor parken en woningen Zuilense Vecht

Volgende stap in plannen voor parken en woningen Zuilense Vecht

Volgende stap in plannen voor parken en woningen Zuilense Vecht
Een van de sportpaken in het plan
De gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht hebben de nieuwe plannen voor de herontwikkeling van Zuilense Vecht vrijgegeven voor inspraak. Belanghebbenden kunnen hier de komende vier weken op reageren. Volgens de plannen krijgt Zuilense Vecht een samenhangend ‘Sportief Park’ en woningen.

De gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht hebben de nieuwe plannen voor de herontwikkeling van Zuilense Vecht vrijgegeven voor inspraak. Belanghebbenden kunnen hier de komende vier weken op reageren. Volgens de plannen krijgt Zuilense Vecht een samenhangend ‘Sportief Park’ en woningen.

De sportparken Daalseweide in Stichtse Vecht en het Utrechtse Zuilen/Elinkwijk, plus de omgeving, krijgen een nieuwe impuls van de twee gemeenten. Zo moeten de parken een samenhangend park worden waar sport, bewegen, ontmoeten en groen centraal staan. Volgens de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure moet de nieuwe inrichting van het gebied als groene buffer, maar ook als verbinding tussen de gemeenten werken.

“Het sportpark wordt open en toegankelijk gemaakt. De nieuwe woongebieden sluiten op een natuurlijke wijze aan op de bestaande bebouwing en op het sportieve park. In de plannen is veel aandacht voor duurzaamheid; daarbij gaat het om energie, materiaalgebruik, ecologie, water en groen”, zegt Verschuure over de plannen.

Gedurende vier weken, tot uiterlijk op 9 december, kunnen belanghebbenden hun mening geven over de plannen van de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht. Ze kunnen het nu laten weten, als ze vinden dat er nog iets moet worden aangepast, benadrukt wethouder Hetty Veneklaas van Stichtse Vecht. “Zo maken we samen het plan.”

Sportief Park en nieuwbouwwoningen

Volgens de plannen wordt het Sportief Park een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Veneklaas: “In het sportpark is straks plaats voor onze sportverenigingen en ook voor mensen die, alleen of samen, lekker willen hardlopen, skeeleren of bootcampen.”

Behalve het park, komen er in het Utrechtse gebied zo’n 290 duurzame woningen bij. Die zijn volgens het plan samengesteld uit 35 procent sociale woningen, 25 procent middenhuur en 40 procent vrije sector. Ook komen er zelfbouwkavels en is er plek voor andere initiatieven als sociale projectontwikkeling.

In het gebied van Stichtse Vecht moeten tussen de 125 en 150 woningen komen. Daarvan is 30 procent sociale woningbouw, 14 procent betaalbare koop (onder de 310 duizend euro, volgens NHG-grens per 1 januari 2020) en 56 procent vrije sector.

Reageren

Op de website van Zuilense Vecht staan video’s waarin de verschillende plannen worden uitgelegd. De video’s zijn gemaakt omdat een fysieke bijeenkomst vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk is. Via het reactieformulier op de website is ook te reageren op de plannen.

Naar verwachting zullen de gemeenteraden van Utrecht en Stichtse Vecht in het tweede kwartaal van 2021 een besluit nemen over de plannen. Als de gemeenteraden akkoord zijn, wordt het ontwerp nog verder uitgewerkt.

7 Reacties

Reageren
 1. Zuilen030

  Ik heb de website eens bekeken maar het is weer een mooie verzameling van art impressions terwijl het weer gewoon volproppen wordt, aan de Zuilenkant 290 huizen is veel te veel, komt nog bij dat de afhandeling van verkeer niet goed geregeld wordt, duurzaam en verbindend prima, maar de omliggende wijk is daar de dupe van, meer verkeer, zowel van de nieuwe bewoners als van de sporters in de omliggende straten om deze wijk groen te houden,

 2. Utrecht Architectuur

  Jammer is dat er geen link is gezocht met het Amsterdam Rijn kanaal, geen woningen daar, of wandel boulevard. Hopelijk is er wel een mogelijkheid om hier langs te lopen of te zitten, voor picknick met zicht op alle schepen. De hele wijk Zuilen mist die verbinding met de scheepvaart…

 3. Manou De R.

  Een tweede Leidsche Rijn Vinex blokkendozenbouwput wederom.

 4. Zuilen030

  Het volproppen gaat gewoon door, 290 huizen is veel te veel en de verkeersafhandeling wordt afgeschoven naar de omliggende (bestaande) wijk.

 5. Stadsie

  14% betaalbare koop??? Volstrekt onvoldoende. Geef je inwoners in Utrecht toch eens een kans om een mooie woonstart te maken!

 6. CorrieGM

  Stadsie: dat geldt voor Stichtse Vecht. Utrecht heeft niet eens betaalbare koop. Maar wel een hoger percentage voor sociale woningbouw: 35% terwijl Stichtse Vecht 30% krijgt. Voor de rest wordt er verkocht. Ook geen middenhuur dus voor Stichtse Vecht.

 7. Rietje

  Alles verder vol proppen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).