Volgende Utrechtse zaak gaat dicht: Kunsthandel Schoonheim & De Vink sluit na 142 jaar | De Utrechtse Internet Courant Volgende Utrechtse zaak gaat dicht: Kunsthandel Schoonheim & De Vink sluit na 142 jaar | De Utrechtse Internet Courant

Volgende Utrechtse zaak gaat dicht: Kunsthandel Schoonheim & De Vink sluit na 142 jaar

Volgende Utrechtse zaak gaat dicht: Kunsthandel Schoonheim & De Vink sluit na 142 jaar
Erik Geytenbeek in zijn Schoonheim en de Vink. Foto's: DUIC / Renzo Gerritsen
Kunstwinkel Schoonheim & De Vink gaat na 142 jaar sluiten. De kunsthandel zit in de Vinkenburgstraat in Utrecht, tegenover Radio Centrum Electronica. Eerder deze week werd al bekend dat die zaak ook gaat sluiten. En gisteren bovendien ook duidelijk dan Potten & Pannen aan de Nachtegaalstraat dichtgaat.

Kunstwinkel Schoonheim & De Vink gaat na 142 jaar sluiten. De kunsthandel zit in de Vinkenburgstraat in Utrecht, tegenover Radio Centrum Electronica. Eerder deze week werd al bekend dat die zaak ook gaat sluiten. En gisteren bovendien ook duidelijk dan Potten & Pannen aan de Nachtegaalstraat dichtgaat.

Kunsthandel Schoonheim & De Vink zit in drie aaneengesloten panden in de binnenstad. Zowel moderne kunst als klassieke kunst, etsen en beelden zijn te vinden in de winkel. Ook levert Schoonheim en De Vink lijsten, hebben ze een kunstuitleen en restaureren ze schilderijen. De huidige eigenaar van de winkel is Erik Geytenbeek

De kunsthandel in de Vinkenburgstraat

De winkel bestaat al 142 jaar. Na drie generaties Schoonheim nam in 1957 de familie Geytenbeek de winkel over. Willem Geytenbeek werd opgevolgd door zoon Loek Geytenbeek, de vader van Erik. In de daaropvolgende jaren zagen ze meerdere winkels in de straat verdwijnen, maar Schoonheim bleef bestaan. De kunsthandel kreeg bij zijn 100-jarige bestaan zelfs het predicaat Hofleverancier van Koningin Juliana.

Twee jaar geleden werd het 140-jarige jubileum gevierd. Eric zei toen tegen DUIC dat hij denkt dat het nauwe klantencontact een van de succesfactoren van de kunsthandel is: ‘’We zijn een kleine winkel en daardoor kunnen we goede service leveren. De afstand met onze klanten is heel klein, ze kunnen me altijd bellen. We brengen de schilderijen zelfs bij ze thuis en hangen ze op.’’

Nu is duidelijk geworden dat de winkel gaat sluiten. Eric is nog op vakantie, en licht de verdere details graag later toe.

Deze week werd ook al bekend dat Radio Centrum Electronica, ook gevestigd in de Vinkenburgstraat, gaat sluiten. Deze winkel opende in 1937. Vanwege economische redenen is het niet meer haalbaar om de winkel nog lang open te houden. Dinsdag werd ook duidelijk dat Potten & Pannen gaat sluiten, deze winkel is sinds 1955 gevestigd op de hoek van de Maliebaan en Nachtegaalstraat.

 

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Jolanda

  Is een projectontwikkelaar of horecaondernemer soms bezig de Vinkenburgstraat op te kopen? Zal wel een horecazaak worden.
  Nog minder reden om naar de binnenstad te komen! #horecatsunami #pretparkutrecht

 2. Z

  Of ze kunnen gewoon niet mee met veranderend consumentengedrag. Toekomstige horeca of niet, dat hoeft er niet per sé iets mee te maken te hebben.

 3. BW

  Kort samengevat: we vinden het doodzonde dat die winkels verdwijnen, maar we kopen er blijkbaar niet (of te weinig). Ondertussen hebben we een bloedhekel aan horeca/festivals, maar dáár geven we ons geld verrassend genoeg wél uit, anders zouden ze niet bestaan.

  Ik snap het…

  …niet

 4. Ronald

  @ BW

  Eenzijdige bevolkingssamenstelling geeft eenzijdig stedelijk leven.
  Utrecht, studenten- en startersreservaat.

 5. Rob de Fuijk

  wat ontzettend jammer, ik ben een van de oud medewerkers van schoonheim in de 70 er jaren .Mijn vader heeft ook bij schoonheim gewerkt vanaf zijn 14 de, in 1940.
  eeuwig zonde dat een zaak met een dergelijke reputatie gaat sluiten.
  Rob de Fuijk

 6. Lucas

  De bruikbaarheid van Utrecht, en in het bijzonder Utrecht Oost, wordt een steeds groter probleem. Ook de
  Burgemeester Reigerstraat heeft daarmede te kampen. Een eenzijdige benadering van “de auto moet de stad uit “. Is daarvoor mijn inziens een belangrijke oorzaak. Natuurlijk moet je veranderen, maar met alleen fietsen en openbaar vervoer kom je er niet jammer dat zulke kleurrijke ondernemers daardoor het loodje leggen.

 7. Niels Bokhove

  En wat te zeggen van de speelgoed-Blokker in de Nachtegaalstraat, de op een na oudste Blokker in Nederland? Na tig jaren ook allang dicht. Maakt nu plaats voor – alweer – een koffie- en lunchtent.

  Het is helemaal de vraag of het autoluwte-beleid er iets mee te maken heeft. Parkeren was altijd al moeilijk in Nachtegaal en Reiger. Per voet en fiets altijd veel makkelijker bereikbaar geweest. Internetwinkels lijken mij eerder de boosdoener.

 8. Verheijen

  Er is iets fundamenteel mis in de oude binnensteden. Oude winkels verdwijnen en maken plaats voor de snelle hap, daardoor verandert het straatbeeld en wordt het ‘eenheidsworst’ en dan nog niet eens van de HEMA.

 9. Jan

  Stap voor stap transformeert Utrecht tot het grootste pretpark van Nederland. Wij zijn er bij en kijken er naar.

 10. Sjaak

  @inderdaad Jan. Had je maar vaker een kunstwerk moeten kopen, een condensator of een pannenset.

 11. Harry

  Wanneer we uitgekeken zijn op al die verantwoorde eet & drink zaken wordt de binnenstad een heeeel treurige en lege boel. Kunnen we tegen die tijd met z’n allen lekker met een 3-D brilletje op, de stad, zoals vroeger gaan beleven. Wat een vooruitzicht is dat!

 12. Cees van Heemert

  De wereld veranderd. Het koopgedrag veranderd mee. De winkels worden showroom en de klanten kopen online.
  Het gevolg is banenverlies in toenemende mate. Als de winkels niet met de veranderingen meegaan dan worden ze gedwongen te sluiten. De toekomstige showroom winkels zullen door virtuele presentaties hun produkten laten zien en straks voelen. Winkel personeel wordt virtueel vervangen en je kunt praten tegen een schermpje. De produkten worden online besteld. Click en collect wordt gewoon of bezorgd dezelfde dag. Meegaan met de tijd is de enige oplossing. Leuk? Nee natuurlijk niet, het persoonlijke kontakt gaat verloren. Helaas niet te stoppen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).