Volledige gemeenteraad bezorgd over financiële situatie RTV Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Volledige gemeenteraad bezorgd over financiële situatie RTV Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Volledige gemeenteraad bezorgd over financiële situatie RTV Utrecht

Volledige gemeenteraad bezorgd over financiële situatie RTV Utrecht
Het pand van RTV Utrecht aan de Hengeveldstraat. Foto: DUIC
Alle fracties in de Utrechtse gemeenteraad willen opheldering over de financiële situatie bij RTV Utrecht. Er zou onrust zijn en het vertrouwen in directeur Paul van der Lugt zou inmiddels zijn opgezegd. De gemeenteraad is bezorgd, omdat RTV Utrecht wordt gesubsidieerd vanuit de gemeente.

Alle fracties in de Utrechtse gemeenteraad willen opheldering over de financiële situatie bij RTV Utrecht. Er zou onrust zijn en het vertrouwen in directeur Paul van der Lugt zou inmiddels zijn opgezegd. De gemeenteraad is bezorgd, omdat RTV Utrecht wordt gesubsidieerd vanuit de gemeente.

Het Algemeen Dagblad schreef eind vorige week al over de onrust bij RTV Utrecht en ook DUIC kreeg tips over grote financiële tekorten bij het medium. Toen dat werd besproken met de ondernemingsraad kon veel onduidelijkheid niet worden weggenomen. “Kort gezegd komt het er op neer dat we constateren dat Paul, onze bestuurder, steeds meer alleen komt te staan in de beslissingen die worden genomen. Een zorgelijke situatie in de ogen van de ondernemingsraad”, aldus een anonieme bron.

Raadsleden van alle partijen in de Utrechtse gemeenteraad zijn nu bezorgd over de situatie bij het medium. Marijn de Pagter van de Utrechtse VVD diende de vragen in namens alle partijen. Zo willen de partijen opheldering over de eventuele verslechterde financiële situatie en of daar al over is gecommuniceerd – volgens subsidieregelingen moet dit namelijk wel gebeuren.

Lokale omroep

Vorig jaar besloot de gemeenteraad de licentie voor lokale omroep weer voor vijf jaar toe te kennen aan RTV Utrecht. De Omroep Utrecht Stichting (een van de stichtingen van RTV Utrecht) werd verkozen boven de Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS, een stichting gesteund door DUIC).

In het advies van een onafhankelijke commissie werd de meerjarenbegroting van de Omroep Utrecht Stichting ‘realistisch’ genoemd, mede vanwege de ‘synergievoordelen van de samenwerkende lokale en regionale omroep’. Of de meerjarenbegroting op dit moment realistisch is, staat nu ter discussie. Het eindoordeel van de commissie was dat OUS op 3 van de 7 onderdelen beter scoorde dan LOUS, waaronder de onderbouwing van de financiële plannen.

De raadsleden willen weten of de slechte financiële situatie bij RTV Utrecht ook invloed heeft op Omroep Utrecht Stichting en of de lokale zenders van RTV Utrecht (Bingo FM en Ustad) wel kunnen voldoen aan de doelstellingen.

Salaris directeur

Tot slot zijn er ook nog vragen gesteld over topinkomens bij RTV Utrecht. De organisatie is gebonden aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), zoals elke organisatie die een groot deel van zijn inkomen uit subsidie ontvangt.

Sinds 1 januari 2018 moeten de instellingen deze gegevens openbaar publiceren voor minstens 7 jaar. RTV Utrecht doet dat op dit moment niet. Er zijn in afgelopen raadsperiodes al meerdere keren door diverse fracties vragen gesteld over topinkomens bij publieke instellingen en ook voor RTV Utrecht moet daar nu helderheid over komen.

In 2016 kwam directeur Paul van der Lugt nog onder vuur te liggen door een salaris van 163.739 euro per jaar.

RTV Utrecht ontvangt jaarlijks zo’n 640.000 euro subsidie van de gemeente Utrecht en krijgt nog eens 9,5 miljoen euro van het Rijk voor regionale journalistiek.

9 Reacties

Reageren
 1. Anne Marie ten Berge

  Het AD: ” Een zorgelijke situatie aldus een anonieme bron.” Ik heb de pest aan anonieme bronnen. Het zijn “voorbakkers’ van iets dat door B&W al in een voorbereidingsbesluit is besloten. Anonieme bronnen brengen ‘stiekem’ nieuws aan de man. Het AD moest zich schamen.

 2. [email protected]

  Was het niet Paul van de Klugt, een vriendje van een vriendje, een glas en een plas,en het blijft zoals het was,gemeenschapsgeld verbrast.
  Maar laten we vooral wegkijken en alles bedekken met de mantel der liefde.

 3. Wim Vreeswijk

  Over de hoogte van de topinkomens wordt in dit artikel met geen woord gerept.

 4. C.

  Opmerkelijk, maar ook tekenend? RTV Utrecht heeft dit ‘nieuws’ nog niet op haar website staan! Misschien dus een compliment voor DUIC voor wat betreft het snelle oppikken van het nieuws, of — zoals wel vaker blijkt — diskwalificerend voor RTV Utrecht? Hoe dan ook rechtvaardigt dat wat RTV Utrecht gewoon is te brengen geenszins het exorbitante salaris van de directeur, zo lijkt me. Wat stelt RTV Utrecht nu eigenlijk journalistiek voor? Salaris is waarschijnlijk ook vooral te betalen om dat er veel (te veel) met stagiaires en 0-urenaanstellingen wordt gewerkt.

 5. Joop

  Tja

  Laat ook meteen zien hoe incapabel de gemeenteraad als controleorgaan eigenlijk is.

  Eigen schuld dikke bult dus.

  Alle signalen wijzen er al jaren op dat RTV Utrecht niet gesteund hoort te worden vanuit de gemeente. Paul van der Lugt is een fantast, al jaren. Geen idee waarom die man zo’n status heeft.

  Daarnaast is het journalistieke niveau echt schandalig slecht te noemen (al helemaal in vergelijking met een aantal andere lokale en regionale omroepen) en dat is het eerste waar het om hoort te draaien.

 6. JdV

  Ach ja. 10 miljoen aan gemeenschapsgeld. Niet genoeg? Geen probleem. De raad verhoogt gewoon de parkeertarieven. Of de erfpacht. Of de precariorechten. Of de kosten voor een vergunning. Dat is het mooie van werken voor een overheidsinstelling. Hoe incompetent of inefficient er ook gewerkt word, er zijn altijd wel bewoners of belastingbetalers die nog wat meer kunnen worden uitgemolken. Zodat de vriendjes dik betaalde baantjes uit de carrousel kunnen blijven vervullen. Tijd voor een heel ander systeem en andere wetgeving.

 7. UtrechtseSjoerd

  De Piratenpartij had vorig jaar, toen de gunning voor de lokale omroep aan de orde was, al twijfels bij RTV Utrecht

  https://utrecht.piratenpartij.nl/ous-of-lous/

 8. Luuk Upuuk

  Het artikel van PiratenSjoerd geeft een leuk inkijkje in hoe de politiek eigenlijk de vingers er niet aan wilde branden……

 9. C.

  Voor wat het waard is, ter aanvulling mijn eerdere reactie: Op dinsdag 9 juli rond 20.00 uur heeft RTV Utrecht zelf een bericht over een en ander geplaatst, dat ik nu, op woensdagmiddag 10 juli toevallig zie. Ja, ja, ze houden — voor een boel weggegooid geld — het nieuws daar goed en adequaat bij!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).