Volt roept op mee te doen aan proef waarbij Utrechters in de bijstand 150 euro per maand extra krijgen Volt roept op mee te doen aan proef waarbij Utrechters in de bijstand 150 euro per maand extra krijgen

Volt roept op mee te doen aan proef waarbij Utrechters in de bijstand 150 euro per maand extra krijgen

Volt roept op mee te doen aan proef waarbij Utrechters in de bijstand 150 euro per maand extra krijgen
Mensen in de bijstand 150 euro per maand geven. Zonder voorwaarden of ingewikkelde regelingen. Het is een initiatief van stichting Kansfonds om armoede in Nederland te doorbreken en bestaanszekerheid te bieden. Een oplossing die volgens de stichting ‘simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld’. De gemeentes Amsterdam, Tilburg en Zaanstad doen al mee, maar waarom Utrecht niet? Raadslid Linda Bode van Volt stelt er vragen over aan het Utrechtse college van B&W.

Mensen in de bijstand 150 euro per maand geven. Zonder voorwaarden of ingewikkelde regelingen. Het is een initiatief van stichting Kansfonds om armoede in Nederland te doorbreken en bestaanszekerheid te bieden. Een oplossing die volgens de stichting ‘simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld’. De gemeentes Amsterdam, Tilburg en Zaanstad doen al mee, maar waarom Utrecht niet? Raadslid Linda Bode van Volt stelt er vragen over aan het Utrechtse college van B&W.

Bode maakt zich hard voor het vinden van een efficiëntere manier om mensen in de bijstand te helpen. “Ik zie dat door hoe we nu bezig zijn, er steeds meer mensen achter raken. Door de hoge inflatie en stijgende energieprijzen kunnen veel mensen niet meer gewoon meedraaien in de maatschappij. De gemeente wil helpen en komt met een potje hier, een potje daar… Alles vanuit goede bedoelingen, maar als je hoort wat mensen allemaal moeten invullen en ondernemen om hiervoor in aanmerking te komen, kost dat bijna een dagtaak.”

Dit tijdrovende en complexe proces zorgt er volgens Bode voor dat veel minder mensen van deze regelingen gebruik maken uit angst het te moeten terugbetalen of een fout te maken en als fraudeur bestempeld te worden. Daarnaast kost het de gemeente – waar het al druk genoeg is – een hoop tijd en geld om dit alles te controleren.

Onafhankelijkheid

Dat zou toch makkelijker moeten kunnen dacht het Volt-raadslid en opperde het initiatief van stichting Kansfonds tijdens een debat in 2022. Een initiatief waarbij geen rompslomp aan formulieren ingevuld moet worden of verantwoording moet worden afgelegd, maar mensen gewoon datgene krijgen wat ontbreekt; geld.

Gezinnen met een bijstandsuitkering ontvangen twee jaar lang 150 euro per maand extra en mogen helemaal zelf bepalen waar ze dit aan uitgeven. Dit wekt vertrouwen en onafhankelijkheid bij mensen en biedt het beste maatwerk zonder bijkomende kosten. Mensen hebben vanuit de rust van financiële zekerheid zelf het beste beeld bij wat ze nodig hebben, aldus Bode. “De meeste mensen kunnen heel goed voor zichzelf zorgen, en voor de mensen die dat niet kunnen, hebben we goede vangnetten.” Tegelijkertijd kunnen ambtenaren hun tijd volgens haar beter besteden.

Door de hoge inflatie en stijgende energieprijzen kunnen veel mensen niet meer gewoon meedraaien in de maatschappij

Amsterdam, Tilburg en Zaanstad hebben al aangegeven mee te doen aan de pilot van het Kansfonds. In Utrecht zouden zo’n 7.900 mensen in aanmerking komen voor een dergelijke regeling, maar in eerste instantie gaat het om een proef waarbij in Amsterdam 300 gezinnen meedoen. Vanuit de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zal ondertussen het effect van dit project onderzocht worden. Op deze manier kunnen ze vaststellen of de kettingreactie aan gevolgen van een laag inkomen gestopt kan worden en geld geven inderdaad een hoop oplevert op lange termijn.

Vicieuze cirkel

Gedragswetenschapper en projectleider bij de HvA dr. Mirre Stallen legt in een video van de Universiteit van Nederland uit wat voor effect geldzorgen op het brein hebben en daarmee voor een vicieuze cirkel zorgen. “Wie denkt eigen schuld, dikke bult, heeft het mis. Ik ga het misverstand repareren dat schulden altijd je eigen schuld zijn.”

In bovenstaande video legt Stallen uit hoe geldzorgen en de stress die daarbij komt, invloed hebben op de werking van de hersenen. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met geldzorgen niet veel bezig zijn met langetermijndoelen, terwijl dat juist voor hen zo belangrijk is. Als de rekeningen zich opstapelen en mensen bezig zijn met wat op dat moment écht betaald moet worden, sluiten ze hier nog wel eens leningen voor af, maar op de lange termijn bouwt de rente op die lening alsmaar op.

Ik ga het misverstand repareren dat schulden altijd je eigen schuld zijn

Dr. Stallen laat zien hoe uit buitenlandse studies blijkt dat het geven van geld een positieve invloed heeft op de mentale gesteldheid. Zo krijgen mensen minder gezondheidsproblemen, zijn ze minder vaak depressief, hebben ze minder angsten en zijn ze minder eenzaam. Naast dat deze verbeterde mentale gesteldheid al een hoop in gezondheidskosten kan wegnemen, geeft het mensen ook meer ademruimte om langetermijnbeslissingen te nemen. Zo gaan ze vaak meer investeren in zichzelf en vergroot de bereidheid om een studie te doen of fulltime te gaan werken. “Dan wordt de vicieuze cirkel doorbroken”, aldus Stallen.

Mogelijkheden voor Utrecht?

Toch kan de situatie niet zo maar vertaald worden naar Nederland en vindt stichting Kansfonds het belangrijk dat de aanpak ook specifiek in Nederland onderzocht wordt. Hierbij zal niet alleen naar de kosten en baten op korte termijn gekeken worden, maar ook wat het op lange termijn oplevert. Denk aan kinderen die minder snel met Jeugdzorg te maken krijgen of ouders die minder gezondheidszorg nodig hebben.

Volgens raadslid Bode dus een belangrijke kans voor Utrecht om aan mee te werken en daarom heeft ze de schriftelijke vragen aan het college gesteld. Hierbij vraagt ze specifiek naar hoeveel tijd het de gemeente nu kost alle bijzondere regelingen uit te voeren. Ze wil duidelijk in kaart brengen wat het de gemeente op kan leveren op een andere manier armoede te bestrijden. Het college heeft zes weken de tijd om te reageren op de vragen van Volt, maar al aangegeven door de zomerperiode misschien wat meer tijd nodig te hebben.

15 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Het zou voor een hoop gezinnen enigzins wel verlichting brengen in de schuld problematiek.
  Maar er moet onderscheid gemaakt worden tussen de gezinnen die wel willen,en de degene die het wel allemaal prima vinden,want die zijn er ook.
  Goed idee van Volt.

 2. Betrokken burger

  De uitkeringen + toeslagen + energiesubsidie + stadskaarten + schooldspullenfonds ed is echt best hoog en is al vrijwel zonder voorwaarden. Stop aub met alle inkomens ed te willen laten stijgen en daarmee primair de inflatie op te jagen. Er moeten wel verhuurder aangepakt worden die niets repareren etc maar velen hebben gewoon een goede sociale huurwoning of zelfs een goedkope koopwoning, wel moeten de supermarktprijzen aangepakt en tijdelijke hospitaverhuur niet verboden en idiote steun aan energiebedrijven gestopt en zwakke bedrijven niet integraal gesteund. Ook gewone spaarpotten inflateren anders keihard en werken loont niet. Bij een groot deelvan de treurige verhalen gaat het om uitbuiting of om eigen slecht beheer niet om foute uitkering of loon.

 3. Yoshua

  Schulden van mensen in de bijstand overnemen en kwijtschelden is de enige oplossing die effectief en uiteindelijk goedkoop is.
  Wat heeft iemand met beslaglegging aan € 150.- extra?
  Niets.
  Volt moet zich eens verdiepen in de mensen met schulden in de bijstand.

 4. JdV

  Altijd leuk, gratis geld. Kijk maar hoeveel plezier we van de 1000 euro van Pinokkio hebben gehad.

 5. cas

  @ Yoshua, kwijtschelden kan een perverse prikkel zijn voor mensen in die situatie om zich in de schulden te steken. Misschien dat de bijstand inmiddels te laag is voor een sobere levensstijl (een uitkering mag natuurlijk niet tot luxe leiden). Als het verhoogd moet worden met dat bedrag om die mensen overeind te houden dan kunnen ze het toch verhogen. Ook moeten mensen zelf wel nadenken hoe ze leven. Soms zie je gezinnen die ook nog 6 huisdieren hebben…tsja alle extra die geld kost moet je goed over nadenken en niet klagen aan het eind.

 6. Binnenstadbewoner

  Het kan wel een goede vervanging zijn voor de wirwar aan potjes en gesubsidieerde voorzieningen. 150 euro per maand erbij en that’s it. Dan geen bijdrage meer voor fiets, kapotte wasmachine, U-pas afschaffen etc.. Minder uitvoeringskosten voor de gemeente en bijstandsgerechtigde heeft meer zekerheid.

 7. Yoshua

  @cas,
  De bijstand en het toeslagen systeem is zeer royaal, het gaat om schulden die zijn gemaakt.
  Een alleenstaande moeder met een kind zit op ongeveer € 2200.- netto per maand exclusief kwijtschelding gemeentebelasting en waterschap.
  Voor een kind ontvang je maandelijks € 390.- kid en drie maandelijks kinderbijslag.
  Werken loont niet voor een alleenstaande bijstandsmoeder met mbo.

  Het probleem is liefde voor geld.
  Een bijstandsouder met een schuld van € 20.000, leeft van toeslag naar toeslag.
  Vandaag of morgen worden die weer uitgekeerd.
  Schulden geven stress, het gevolg is dat bij het ontvangen van toeslagen alles direct wordt besteed.
  ” anders zal de deurwaarder of een ander je geld afpakken.”

  Het zijn niet de zes huisdieren of het roken die grote schulden veroorzaken.

  Oplossing is schulden kwijtschelden en mensen hun eigenwaarde terug geven door zelf geld te laten verdienen.
  Geld waar je voor moet werken verbras je minder snel dan geld dat wordt geschonken.

 8. Koel Hoofd

  Volt heeft een veel te simpele benadering van een heel complex probleem wat helaas toch deels ook is veroorzaakt door de overheid die het ook geheel politiek correct instand houdt.
  Die alleenstaande moeder met mbo opleiding van @Yoshua
  is daar een treffend voorbeeld uit de realiteit van. Andere voorbeelden zijn er ook te over, maar die benoemen is tegenwoordig een zeer heikele kwestie.

  @Yoshua
  Antropoloog dr. David Graeber heeft een heel interessant boek over de schulden economie, daar dit dus een uitwas van is, geschreven: ‘Debt, the first 5.000 years’. Hij geeft genoeg ‘food for some serious deep reflection’…

 9. Marco

  Heel prima plan! De stress waaronder arme gezinnen in Nederland gebukt gaan is onnodig en gemeen. Room die belachelijke winsten en het rendament op vermogen maar mooi af richting de mensen die het moeilijk hebben, te beginnen bij mensen in de bijstand.
  150 euro is net aan compensatie voor de graaiflatie van de afgelopen tijd.
  Steun dit plan!

 10. Wel reeël blijven

  @cas Waarom mag een uitkering niet leiden tot een wat meer luxe leven dan het absolute bestaansminimum? Uitkeringen zijn er in de regel voor mensen die hier zonder schuld in zitten. Het geld dat ze binnenkrijgen vloeit direct terug de economie in en verdwijnt niet op een spaarrekening zoals bij de mensen die klagen over te hoge belastingen.

 11. Geenstijl @ nederland

  @cas Waarom mag een uitkering niet leiden tot een wat meer luxe leven dan het absolute bestaansminimum? Uitkeringen zijn er in de regel voor mensen die hier zonder schuld in zitten. Het geld dat ze binnenkrijgen vloeit direct terug de economie in en verdwijnt niet op een spaarrekening zoals bij de mensen die klagen over te hoge belastingen.

 12. Pee

  @Yoshua 20/7/2023 – 11:00
  “Een alleenstaande moeder met een kind zit op ongeveer € 2200.- netto per maand exclusief kwijtschelding gemeentebelasting en waterschap.
  Voor een kind ontvang je maandelijks € 390.- kid en drie maandelijks kinderbijslag. ”
  Als je gewoon werkt dan is je loon minder dan 2200 netto per maand maar dan kan je elke toeslag of kwijtschelding wel vergeten .
  En betaal je overal de hoofdprijs voor.
  Dus als je in je eentje bent , niet werkt , en je kan niet rond komen van die 2200 netto en ook nog eens alle toeslagen en kwijtscheldingen krijgt dan doe je zelf toch echt iets verkeerd.
  Ik denk dat er dan velen zijn die ook niet meer willen werken en voor een uitkering gaan.

 13. Marieke

  Natuurlijk is het een druppel op een gloeiende plaat van armoede ellende, maar altijd doen! Voorbeeld en uitwerking Amsterdam volgen.

 14. Minimalist

  In de bijstand krijg je maar 300 minder per maand dan een fulltime baan tegen minimumloon betaald. Dit maakt het weer iets aantrekkelijker om toch niet aan het werk te gaan, je houdt op een fulltime baan zo nog maar 150 extra over tegenover voor 1550 netto per maand in de bijstand zitten. Geef dan ook degene die 40 per week werken voor 1700 per maand wat extra geld.

 15. Gelijkheid voor iedereen

  Er wordt helaas alleen naar de uitkering van bijstand gekeken. Er zijn nog andere inkomstensoorten op dezelfde nivo, dus iedereen gelijk trekken. Waarom alleen mensen die in de bijstand vallen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).