Voltallige gemeenteraad wil opheldering over onrust bewoners Croeselaan | De Utrechtse Internet Courant Voltallige gemeenteraad wil opheldering over onrust bewoners Croeselaan | De Utrechtse Internet Courant

Voltallige gemeenteraad wil opheldering over onrust bewoners Croeselaan

Voltallige gemeenteraad wil opheldering over onrust bewoners Croeselaan
Croeselaan in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De voltallige gemeenteraad wil opheldering van het gemeentebestuur over de onrust die is ontstaan bij een groep bewoners aan de Croeselaan. Deze bewoners trekken aan de bel nadat zij een bijeenkomst van de gemeente hebben bezocht. Daar zouden ze verrast zijn door de werkwijze van de gemeente over hun nieuwe woningen.

De voltallige gemeenteraad wil opheldering van het gemeentebestuur over de onrust die is ontstaan bij een groep bewoners aan de Croeselaan. Deze bewoners trekken aan de bel nadat zij een bijeenkomst van de gemeente hebben bezocht. Daar zouden ze verrast zijn door de werkwijze van de gemeente over hun nieuwe woningen.

Rondom de Croeselaan gaat flink gebouwd worden. Het zogenoemde Beurskwartier wordt een uitbreiding van het centrumgebied en daarvoor moeten ook tientallen woningen aan de Croeselaan wijken.

Sloopkogel

De bewoners van de Croeselaan probeerden hun 31 woningen meerdere jaren voor de sloopkogel te behoeden. Dit is niet gelukt maar wel is er afgesproken dat ze vervangende woonruimte krijgen aan de Jan van Foreeststraat.

Afgelopen week was er een bijeenkomst waarbij bewoners meer informatie kregen over hun nieuwe woningen. Daar is echter veel onrust door ontstaan. De groep heeft een brandbrief gestuurd naar de politiek waarin staat dat de gemeente de gemaakte beloftes niet nakomt. De gemeenteraad vraagt nu om opheldering bij de wethouder.

Brandbrief

Volgens de bewoners zijn de nieuwe woningen niet gelijkwaardig aan de huizen die ze nu hebben. Zo gaat het vooral om 2- en 3-kamerwoningen. Terwijl sommigen aan de Croeselaan nu ook een tuin en 4 kamers hebben. Ook zouden er alleen maar sociale huurwoningen terugkomen, en is er daarmee geen plek voor de bewoners in het middensegment en vrije sector huur.

“De bijeenkomst op 7 november duurde twee uur en hierin is alleen maar informatie gezonden vanuit de gemeente”, is te lezen in de brandbrief. Dit terwijl de bewoners beloofd is dat ze betrokken zouden worden bij het proces.

Politiek

De gemeenteraad wil nu weten of de gemeente wel door heeft gehad dat er veel onrust is ontstaan en wat de huidige stand van zaken is. Specifiek willen de partijen ook weten of alle bewoners kunnen terugkeren in de Jan van Foreeststraat.

10 Reacties

Reageren
 1. Hadjememaar

  Oeps, tja, communicatie was al niet het sterkste punt van deze gemeente. Ik kan me wel een voorstelling maken van hoe deze bijeenkomst is verlopen. Zelf zou ik niet graag achter die tafel gezeten hebben. Het was vast niet de wethouder of het hoofd van de dienst die daar zat, maar een goedbedoelende projectmanager met een onmogelijke opdracht.

 2. Harry

  De voltallige raad? Waren ze dus allemaal aan het slapen en vergeten dat daar nog mensen wonen. Schande schande schande.

 3. Rietje

  Het zal je thuis maar zijn. Sterkte !!

 4. Dirk

  Het eisenpakket is wel erg groot voor mensen die wonen in door de gemeente gefinancierde woningen.

 5. Scherpschutter

  Huurders (sociaal of vrije sector) hebben zich te schikken naar de wil van de eigenaren van de woningen. Simpel zat. Kappen met klagen en dankbaar gebruik maken van de geboden mogelijkheden lijkt mij hier het devies…

 6. Koel Hoofd

  Idd een goedbedoelende projectmanager zal wel de volle laag gekregen hebben, want verantwoordelijke bestuurders laten het dan altijd afweten.
  De raad is hier ook schijnheilig, die mensen worden door de gemeente al jaren in een hoekje gezet omdat politieke prestige en projectontwikkeling belangrijker is dan een paar bewoners. Fijn, een links bestuur wiens enig belang het eigen belang is.

  Heel veel sterkte bewoners, ga maar de rechter want de gemeente is ziende blind en horende doof.

 7. Bart

  @scherschutter: Gelukkig werkt het alleen zo in jou hoofd. In Nederlander hebben verhuurders (zowel sociaal als vrije sector) en gemeente zich gewoon aan allerlei wetten en regels te houden. Huurdersbescherming noemen we dat.

 8. Tim

  Pas gewoon het plan aan, integreer de woningen in de nieuwe bouwblokken, leg dat park meer in het midden van het Beurskwartier en leg de nieuwe fietsroute op de plek waar nu dat parkeerplaatsje is en/of tussen Ruig en Kinepolis. Dan hoeft er geen woning te wijken en kunnen die nieuwe woningen weer naar nieuwe bewoners.

 9. Paul Kurstjens

  Beste Raadsleden,
  Het is toch al langer gaande dat nieuwe sociale woningen duurder en dus kleiner zijn. Reden temeer om die prachtige jaren-30 woningen te laten staan, overigens ook de andere 30 koopwoningen in dat rijtje. Daar heb ik als stedenbouwkundige alles aan proberen te doen, maar daar had de meerderheid van jullie geen oren naar.

 10. Hetty

  Terechte naam, Beurskwartier…..de bewoners van die mooie, jammer genoeg uiteindelijk toch te slopen huizen, wiens toezeggingen ook nog es niet worden nagekomen, houden er een beurse en gebutste ziel aan over. Eerst je geliefde huis uitgejaagd worden, en daarna blijkt de je toegezegde woonruimte niet met de beloften overeen te komen. Dit is sollen met mensen, dat mag en kan niet. Laat die prachtige rij huizen gewoon staan, de bewoners kunnen blijven wonen, klaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).