Voorbereiding op extreme droogte; waterschap test gemaal De Aanvoerder in De Meern Voorbereiding op extreme droogte; waterschap test gemaal De Aanvoerder in De Meern

Voorbereiding op extreme droogte; waterschap test gemaal De Aanvoerder in De Meern

Voorbereiding op extreme droogte; waterschap test gemaal De Aanvoerder in De Meern
De Leidsche Rijn in Utrecht. Beeld: Google Maps
Ter voorbereiding op de droogte test Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden van 14 tot en 16 mei 2024 gemaal De Aanvoerder in De Meern. Er is dan tijdelijk geen doorvaart mogelijk door de Haanwijkersluis in Harmelen en bij gemaal De Aanvoerder in De Meern. De test duurt tot 16 mei 09.00 uur. 

Ter voorbereiding op de droogte test Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden van 14 tot en 16 mei 2024 gemaal De Aanvoerder in De Meern. Er is dan tijdelijk geen doorvaart mogelijk door de Haanwijkersluis in Harmelen en bij gemaal De Aanvoerder in De Meern. De test duurt tot 16 mei 09.00 uur. 

Het waterschap test van 14 tot en met 16 mei gemaal De Aanvoerder in De Meern. Dit gemaal is speciaal gebouwd om tijdens extreme droogte zoetwater via Leidsche en Oude Rijn naar het westen van Nederland te pompen en is daarom belangrijk. Aan dit gemaal is het afgelopen jaar een aantal aanpassingen gedaan. Het waterschap laat het gemaal daarom proefdraaien.

De test begint op dinsdag 14 mei om 09.00 uur. Dan sluit de deur in de Leidsche Rijn naar het Amsterdam-Rijnkanaal. De stroomrichting van de Leidsche Rijn wordt dan omgedraaid.  Tijdens de test, die tot 16 mei 09.00 uur duurt, is er op twee plekken geen doorvaart mogelijk: door de Haanwijkersluis in Harmelen en bij gemaal De Aanvoerder in De Meern. Het waterpeil in de Leidsche en Oude Rijn is tijdelijk wat hoger dan normaal.

Extreme droogte

Gemaal de Aanvoerder werd gebouwd om voldoende zoetwater via Leidsche en Oude Rijn naar het westen van Nederland te pompen. De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in Nederland geen probleem. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van grote rivieren, niet overal voldoende zoetwater in West-Nederland.

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met afwisselende periodes van extreme droogte en hevige regen. Bij de bouw van gemaal De Aanvoerder werd ingeschat dat dit gemaal eenmaal in de acht jaar ingezet moest worden. In 1993 was de eerste keer, daarna in 2003, 2011, 2018, 2019 en in 2022. Om voorbereid te zijn op de toekomst, wordt het gemaal nu dus getest. 

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Ron

  Een gemaal wat eens in de 8 jaar aan zou moeten, en wat daarna steeds sneller weer in bedrijf moest – tot haast om het jaar nu. Dát is hoe klimaatverandering zichtbaar wordt; de droogte en bijbehorende problemen voor boer en natuur zijn nu onmiskenbaar groot geworden. Hopelijk gaat de politiek dit eens eerlijk aan het publiek vertellen en er serieus naar handelen, ipv hun kop in het zand te steken.

 2. Klaas

  He @ron, dat tracht de politiek al jaren te doen maar het zijn juist de boeren en in mindere mate de burgers die de kop in het zand steken en als gevolg bbb en pvv gaan stemmen.

 3. Koel Hoofd

  Nederlandse klimaatadaptatie, watermanagement.

 4. J osnabrugge

  Hee Klaas, ook een burger zeker die het weet ? En mensen stemmen niet op BBB of PVV omdat ze 100% achter hun programma staan , maar juist omdat ze de betweters spuugzat zijn die enkel maar vergaderen maar geen klap uitvreten

 5. Koel Hoofd

  @Klaas
  Dat van die boeren is niet waar. Die zijn al decennia lang slachtoffer van de politiek. Eerst moesten keuterboertjes grote boeren worden dus kwam er ruilverkaveling, vervolgens moesten grote boeren overproduceren dus kwamen er de EG subsidies. Toen moesten boeren gaan exporteren en concurreren met de rest van de wereld en werd de boer een halve econoom door al die subsidieregelingen wat het boerenbedrijf tot een biofabriek maakte. En nu geeft D66 de boeren de schuld van milieuvervuiling en klimaatverandering en moeten die superefficiente maar nog steeds in de marges levende boeren terug naar biokeuterboeren omdat D66 koploper wil worden in verduurzaming en de EU van NL tri-state city wil maken.

  Ik kan die boeren wel begrijpen, die politici zijn knettergek en levensgevaarlijk voor onze planeet!

 6. Pee

  @J osnabrugge
  Zo is het.

 7. Klaas

  @kh: je toont weinig kennis van zaken. Áls boeren al ergens slachtoffer van zijn, is het van de agro-industrie. Die verdienen goed aan de boeren. Boeren zelf hebben geen verdienmodel, zij zíjn een verdienmodel. Boeren overleven alleen maar door de politiek die hun miljarden toeschuift (EU).

 8. Toine Goossens

  @Klaas,

  Aan de hand van uw geroeptoeter is makkelijk af te leiden dat u er geen enkel verstand van hebt. Met de technieken van de Nederlandse landbouw kan de productie elders in de wereld dermate toenemen dat er veel en veel minder grond voor de voedselvoorziening nodig is. Er is net een innovatief landbouwbedrijf door een investeringsmaatschappij overgenomen om de grootschalige milieuvriendelijke aanpak sneller in het buitenland van de grond te krijgen.

 9. Boogschutter

  @ J osnabrugge
  “En mensen stemmen niet op BBB of PVV omdat ze 100% achter hun programma staan , maar juist omdat ze de betweters spuugzat zijn die enkel maar vergaderen maar geen klap uitvreten”.

  Haha 😩
  De clubs die je noemt zitten al sinds 22 november 2023 te vergaderen over van alles en nog wat. Tot op heden is daar nog geen klap uitgekomen. En dat zal zo blijven beste J osnabrugge! Op 15 mei zul je het ervaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).