Voorlopig geen betere vuilnisvoorzieningen op de Uithof | De Utrechtse Internet Courant Voorlopig geen betere vuilnisvoorzieningen op de Uithof | De Utrechtse Internet Courant

Voorlopig geen betere vuilnisvoorzieningen op de Uithof

Voorlopig geen betere vuilnisvoorzieningen op de Uithof
Een ondergrondse plasticafvalcontainer. Foto: archiefbeeld DUIC / Marlot van den Berg
Pas in de zomer volgend jaar worden meer plastic afvalcontainers geplaatst op de Uithof. Bewoners klagen al geruime tijd over de vuilnisvoorzieningen in hun omgeving. Er komen wel ondergrondse containers op het Leuvenplein, maar dat zal pas in 2018 zijn.

Pas in de zomer volgend jaar worden meer plastic afvalcontainers geplaatst op de Uithof. Bewoners klagen al geruime tijd over de vuilnisvoorzieningen in hun omgeving. Er komen wel ondergrondse containers op het Leuvenplein, maar dat zal pas in 2018 zijn.

Studenten klagen over het gebrek aan mogelijkheden om plastic afval weg te gooien. Alleen bij de wooncomplexen Cambridgelaan en Johanna is dat nu mogelijk, maar niet bij Casa Confetti (377 bewoners) of bij De Bisschoppen (552 bewoners). “We moeten met ons plastic afval de drukke weg met busbanen over om het bij de Cambridgelaan weg te gooien”, zegt Hélène Bouwmeester, woonachtig in Casa Confetti.

Hierdoor zit de plastic afvalbak bij de Cambridgelaan bovendien vaak overvol. “Wanneer je je afval goed scheidt is het plastic vijf keer zo veel als het restafval, dus is de verhouding afvalcontainers ook niet correct”, gaat Bouwmeester verder. Sara Moree, bewoner van Johanna, kan dit beamen: “Hier zijn één plastic afvalcontainer en vier restafvalcontainers geplaatst. Mooi dus dat we ons plastic afval kwijt kunnen, maar bij veel mensen is de hoeveelheid plastic/blik/pak ondertussen groter dan wat er daarbuiten overblijft, dus had de verhouding misschien anders gemoeten.”

Sommige bewoners van Casa Confetti dumpen zelfs systematisch hun plastic afval in de plasticcontainer van de Universiteit, bij het Ruppertgebouw iets verderop. “Niet de bedoeling, maar misschien is het wel een signaal dat wij ook plasticbakken willen”, zegt een bewoner.

Verbetering

De gemeente, Stichting Studenten Huisvesting (SSH) en universiteit zeggen deze klachten en problemen te herkennen. “We hebben hierover al eerder contact gehad met het woonbestuur Cambridgelaan en er zijn ook een aantal gesprekken geweest tussen de gemeente, het woonbestuur en de SSH”, vertelt Jacqueline Rabius, woordvoerder van de gemeente.

In 2015 heeft de SSH al een verzoek bij de gemeente gedaan om de bestaande voorzieningen bij de Cambridgelaan te vervangen voor ondergrondse restafvalcontainers. “Dit brengt hogere (initiële) kosten met zich mee. De gemeente werkt hier graag aan mee, maar vraagt daarbij wel een financiële compensatie van SSH”, aldus Rabius.

Daarnaast gaat het hier ook niet om de openbare ruimte: een groot deel van de Uithof, waaronder de Cambridgelaan en het Leuvenplein, is terrein van de universiteit waarop woningen worden verhuurd door de SSH. De SSH geeft nu aan wel een financiële bijdrage te willen leveren aan de ondergrondse restafvalcontainers op de Cambridgelaan.

“In navolging gaven wij als gemeente aan de mogelijkheid te onderzoeken om voor eigen rekening extra ondergrondse containers voor plastic, blik en pak te plaatsen op het complex Cambridgelaan”, vult Rabius aan. Deze containers wil de gemeente tegelijk met de restafvalcontainers plaatsen.

Leuvenplein

Voor de herinrichting van het Leuvenplein zijn er gesprekken geweest tussen de gemeente en de Universiteit Utrecht. Er ligt een voorlopig plan waarin ook de ondergrondse containers voor restafval, papier, glas, plastic, blik en pak zijn opgenomen. “De universiteit heeft hierin de regie om het plan definitief te maken”, aldus Rabius.

Wietske de Lange, woordvoerder van de Universiteit Utrecht, vertelt dat het plan voor de herinrichting van het Leuvenplein eind dit jaar gereed zal zijn. “In verband met geplande werkzaamheden op het plein start de terreininrichting zomer 2018. Zo wordt de overlast voor de gebruikers van het plein beperkt. De kosten voor de herinrichting zijn voor de universiteit. De containers worden door de gemeente ingedeeld en betaald en worden daarna ook door de gemeente beheerd en geleegd.”

10 Reacties

Reageren
  1. Wilko

    Het plastic is tot daar aan toe, maar kunnen ze niet harder optreden tegen al die bestelbusjes die grofvuil komen dumpen.

    Ze komen als de grofvuilcontainer er wel staat, waardoor die bomvol zit, en wanneer hij er niet staat, waardoor er een hoop troep op straat staat.

  2. Atilla Vigh

    Triest dat de gemeente hierin niet zijn formele wettelijke taak uitvoert. Tijd voor de provincie of het Rijk, de gemeente keihard op zijn vingers te tikken. Wat mij betreft boete van een ton aan de gemeente, die we niet gaan verhalen op bewoners.
    Het is toch te triest voor woorden dat dit soort zaken niet gewoon worden geregeld. Ik mag toch aannemen dat de bewoners netjes hun lokale lasten betalen (waarin afvalstoffenheffing) zit. En daar mag de gemeente het mee doen.
    Dit is gewoon een Paarse krokodil. Je kan op de achterkant van een lucifersdoosje uitrekenen wat er nodig is voor het netjes afvoeren van plastic afvoeren. Er komt steeds meer woningbouw in de Uithof, dus regelen die hap.

  3. Sjaak

    Het is overal een enorme teringzooi! @Duic neem voor de grap eens een kijkje bij de Merelstraat of het W van Noortplein!

  4. Elise

    Sowieso vind ik Utrecht hopeloos achterlopen met plastic inzamelen. In alle dorpen eromheen krijg je gratis zakken om in te recyclen, maar Utrecht doet daar niet aan mee. Ik loop elke week nu ruim 800 meter met twee zakken vol (dat klinkt weinig, maar voor ouderen in de straat is dat al veel te ver). Daar zijn vervolgens ook 5 restcontainers tegenover EEN plastic bak. Gevolg: vol.

  5. Cor

    Ik mag mij ook sinds kort weer inwoner van de stad Utrecht noemen. Wij komen uit de Stichtse Vecht waar het betreft de afval inzameling dan toch wel iets beter is georganiseerd. Die gemeente heeft voor wat mijn ervaring heel wat meer ambitie, dan de gemeente Utrecht, waar notabene GL zo’n belangrijke rol denkt te kunnen spelen. Glas en Plastic kan ik in onze nieuwe omgeving slecht kwijt. Daarom verdwijnt heel wat van dit specifieke afval waarschijnlijk in de containers voor Restafval.

    Wat ook direct opvalt is het grote aantal bewoners, dat grof afval naast de containers voor Restafval plaatst. Vrijwel dagelijks is dit raak. De ambtenaren van de gemeente ruimen dit dan uiteindelijk wel weer op, maar handhaven van de regelgeving zou in deze wellicht beter zijn.

  6. Atilla Vigh

    Weet je wat nu het erge is. Dat al die gescheiden stromen uiteindelijk niet worden gebruikt voor recycling, maar bijna allemaal wordt verbrand. Reden: een puur kapitalistische: de prijs voor recycling is hoger dan verbranden. Verliezer: het milieu en de burger.

  7. Betweter

    @Atilla Vigh Gescheiden stromen worden gerecycled en niet verbrand. Dat alles wordt verbrandt is een mythe die op de een of andere manier maar herhaald blijft worden.

    De gemeente voert wel haar wettelijke taak uit. Ze zijn verplicht het afval op te halen maar niet verplicht om het afval gescheiden op te halen.

    Al ben ik het ermee eens dat het beleid van de gemeente op dit terrein 100x beter kan.

  8. JdV

    Gewoon lekker alles in een zak, inclusief glas, en dan in de container die toevallig vrij is. Gemak dient de mens. Scheiden kan vele malen efficiënter aan het einde van het traject dan aan het begin. Al die aparte bakken zijn voornamelijk bezigheidstherapie voor gutmenschen.

  9. Atilla Vigh

    Sterker nog, nu duidelijker is dat het meeste afval plastic is. Misschien een idee om keihard met wetgeving de productiebedrijven te dwingen geen plastic meer te gebruiken. Het idee van zelfregulering werkt niet. Zie maar de PET-fles. Ook een flop. Industrie gewoon – desnoods Europees – dwingen te hervormen, anders boete van 10% van de omzet. Moet je eens opletten, hoe snel het kan. Soms moet je de knoet er even overheen gooien.

  10. Viez

    @ Cor

    Heel simpel, je zegt het zelf al Groen Links (en ook SP) denken een rol te spelen.

    Het is echter de VVD (en D’66), althans hun filosofie, die het beleid volledig, maar dan ook volledig domineert. Recht van de sterkste, van met name het bedrijfsleven en het grote geld dat regeert. Dan blijft er alleen wat symboolpolitiek voor GL en SP over. Triest dat het zo is en met name de rechtse reageerders hier trappen er met open ogen in.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).