Voorlopig geen noodzaak voor verbod op carbidschieten in Utrecht Voorlopig geen noodzaak voor verbod op carbidschieten in Utrecht

Voorlopig geen noodzaak voor verbod op carbidschieten in Utrecht

Voorlopig geen noodzaak voor verbod op carbidschieten in Utrecht
Bron: Wikimedia
Burgemeester Den Oudsten zegt geen directe noodzaak te zien om carbidschieten te verbieden in de gemeente Utrecht, maar is bereid een verbod in stellen als dat wel nodig blijkt. Dat zei hij op vragen van Partij voor de Dieren, GroenLinks en Stadsbelang Utrecht

Burgemeester Den Oudsten zegt geen directe noodzaak te zien om carbidschieten te verbieden in de gemeente Utrecht, maar is bereid een verbod in stellen als dat wel nodig blijkt. Dat zei hij op vragen van Partij voor de Dieren, GroenLinks en Stadsbelang Utrecht

Volgens de burgemeester is het niet nodig om direct een verbod te leggen op bezigheden die ‘mogelijk’ gaan gebeuren. Hij stelt dat er in Utrecht geen traditie van carbidschieten is. Ook ziet Den Oudsten geen directe signalen dat mensen, die nu geen vuurwerk mogen afschieten, overgaan op carbidschieten. Hij acht het daarom overbodig om dit direct te verbieden.

Wel kijkt de gemeente Utrecht welke mogelijkheden er zijn voor het eventueel afkondigen een verbod. Dat zou met name gelden voor het carbidschieten in de stedelijke omgeving. Dit houdt de gemeente achter de hand voor als het later toch verstandig is om carbidschieten te verbieden.

Besluit de gemeente Utrecht toch te kiezen voor een verbod, dan wordt daar uiterlijk op 17 december meer over bekend. Dan doet de gemeente mogelijk een voorstel om een extra artikel toe te voegen aan de APV.

14 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/632016224/reljeugd-sticht-brand-in-arnhem-en-roosendaal-het-leek-wel-oorlog?utm_campaign=seeding-telegraaf&utm_medium=social&utm_source=facebook

  Vorige week ook al in Urk. Linkse plezierverbieders + een tot op het bot gefrustreerde bevolking = een absolute chaos met Oud en Nieuw.

  Links zal rekenschap moeten afleggen in het begin van het nieuwe jaar, als de kruitdampen eindelijk opgetrokken zijn.

 2. Inez

  Hij kan het toch sowieso in de stad en buitenwijken verbieden? Het carbid schieten is veel te gevaarlijk in de bebouwde kom, dus waar wacht de burgemeester nog op? Er wordt nu al vuurwerk afgestoken.

 3. HArry

  Ik heb nog nooit zo vroeg, zoveel en zo harde klappen vuurwerk gehoord.
  Dat wordt een luisterijk oud jaar. De illegale handel tiert welig.

  Allemaal te danken aan het vuurwerkverbod.

  Niets leren uit het verleden heet dat. Droogleggingen werken niet en vergroten de overlast alleen maar.

 4. Piet

  Waarop wachten? Op ongelukken?
  Het is geen traditie en dat betekent dat jongetjes, nu vuurwerk niet mag, lekker met dit goedje gaan experimenteren zonder enige gebruiksaanwijzing.
  Ik kan me er van alles bij voorstellen en schrijf dat hier maar niet op om mensen niet op een kwalijk idee te brengen.
  De bedoeling van het verbieden van vuurwerk was nu juist om ongelukken te voorkomen en extra belasting van toch al druk bezette ziekenhuizen. Hoe moeilijk kan het zijn de verkoop van carbid aan banden te leggen?

 5. Tja...

  Waar kun je carbid kopen?

 6. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “Links zal rekenschap moeten afleggen in het begin van het nieuwe jaar, als de kruitdampen eindelijk opgetrokken zijn.”

  De enige partij in Nederland die zich Links mag noemen is de SP, terwijl PvdA en GroenselectiefLinks allebei middenpartijen zijn die sentimenteel links zijn ten aanzien van de asielzoekersproblematiek.

  Dus waarom zou de SP verantwoording moeten afleggen voor de vuurwerkoverlast?!

 7. René

  @ Scherpschutter: u wilt er kennelijk en zoals gebruikelijk weer een links-rechts kwestie van maken met als uiteindelijke doel het bashen van alles wat ook maar enigszins links is. Be my guest. Ik durf de stelling aan dat het met name rechtse jongeren zijn die zich aan vuurwerkgeweld tegen mens, dier en goed te buiten gaan en dat het met name mensen als u zijn die dat geweld alvast legitimeren. Mijn vraag aan u: waar zijn hun (rechtse) ouders?

 8. Mulder

  @Scherpschutter
  Neen, dat is de omgekeerde wereld. De mensen die zich niet aan de regels houden moeten rekenschap afleggen in een democratie. Als men het niet eens is met de regels, staat het een ieder vrij ertegen te demonstreren en op een partij te stemmen die andere regels voorstaan. Als er een meerderheid voor te vinden is dan zullen de regels veranderen. (Maar die kans lijkt me klein, zie onderzoek hieronder).

  U maakt zich vaak zorgen over het gebrek aan rationaliteit bij zaken als racisme en de virusaanpak. Als er iets weinig rationeel is, is het wel vuurwerk afsteken. Helemaal als daaraan een arbitraire emotie zoals frustratie aan ten grondslag zou liggen.

  Daarbij is inmiddels 2/3 van de bevolking voor een algemeen vuurwerkverbod, dus eigenlijk gaat het hier over een overlast veroorzakende minderheid. Enkel onder FvD stemmers is een meerderheid niet voor een vuurwerkverbod. Dus het zijn zeker niet alleen linkse ‘plezierbedervers’ zoals u stelt. https://www.ioresearch.nl/actueel/omslag-in-denken-over-vuurwerk:-dan-maar-verbieden/

 9. Scherpschutter

  @Kadoendra

  “De enige partij in Nederland die zich Links mag noemen is de SP”

  Nee, dat is extreem links. Verder heb je nog buitengewoon links (GroenLinks en PVDA), zeer links (PvdD, D66 en PVV) en gewoon links (VVD). Rechts is vrijwel non-existent.

  @Mulder

  Het zijn uiteraard de linkse plezierverbieders die de maatregelen invoeren. Niet de bevolking.

 10. RABE

  Gewoon verbieden want men weet toch niet waar de grenzen zijn. Wacht maar tot de ruiten er uit knallen door de druk die vrij komt. Dan zal de burgemeester misschien wel anders piepen.
  Waarom is het zo moeilijk om het 1 jaar over te slaan.
  1 jaar geen vuurwerk overleeft iedereen wel.
  En zo hou je geld over om eventuele openstaande rekeningen een keer te betalen.

 11. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “Rechts is vrijwel non-existent.”

  Als u daarmee doelt op het laten ontploffen van de bomgordels van het partijkader van FVD heeft u helemaal gelijk.

 12. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Daarmoe doel ik natuurlijk op wat ik zeg (rechts is non-existent), maar die sociaal economische middenpartij is inderdaad geklapt ja. Het heeft veel weg van de linkse LPF.

 13. herman

  Die noodzaak ontwikkelt zich vanzelf wel de komende maanden.
  Slim van de overheid, straks baalt iedereen van dat boerengeknal en dan is een verbod voor volgend jaar zo geregeld.

 14. Koel Hoofd

  @Scherpschutter: links is waar je duim rechts zit, net zoals rechts is waar je duim links zit.

  On topic
  Mensen dingen verbieden werkt alleen maar averechts, de menselijke geschiedenis staat bol van de voorbeelden. Helaas is het lerend vermogen van Homo sapiens een leercurve in de vorm van een horizontale lijn over duizenden pagina’s. Immers, elke generatie vind opnieuw het wiel uit omdat ze vinden dat ze het beter weten dan eerdere generaties.

  Of Utrecht dit jaar carbidschieters krijgt? Ongetwijfeld, want het was in het nieuws en is daarmee bekend geworden onder de stadskleuters die normaal geen benul hebben over wat er in het eigen achterland gebeurd.
  Dus Utrecht heeft er nu NOG geen traditie mee, maar vanaf dit jaar zal het wel traditie worden…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).