Voorlopig geen verbod op bont en levende krabben en kreeften op markten in Utrecht Voorlopig geen verbod op bont en levende krabben en kreeften op markten in Utrecht

Voorlopig geen verbod op bont en levende krabben en kreeften op markten in Utrecht

Voorlopig geen verbod op bont en levende krabben en kreeften op markten in Utrecht
Foto ter illustratie.
Er komt voorlopig geen verbod op de verkoop van bont en levende krabben en kreeften op Utrechtse markten. Een meerderheid in de raad steunde dit voorstel vorig jaar, maar een verbod is volgens het college juridisch niet houdbaar.  

Er komt voorlopig geen verbod op de verkoop van bont en levende krabben en kreeften op Utrechtse markten. Een meerderheid in de raad steunde dit voorstel vorig jaar, maar een verbod is volgens het college juridisch niet houdbaar.  

Vorig jaar dienden de Partij voor de Dieren en de SP moties in met het voorstel om een verbod in te stellen op de verkoop van levende krabben en kreeften. De verkoop van levende krabben en kreeften zou volgens de partijen ‘onnodig en excessief leed’ opleveren van het moment dat de dieren gevangen worden tot het moment dat ze verkocht worden. Ook de verkoop van bont was niet meer van deze tijd, vonden de partijen. Beide voorstellen werden aangenomen in de raad en het verbod leek er dus te gaan komen.

Juridisch niet mogelijk

Echter is het college na onderzoek tot de conclusie gekomen dat een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften en bont juridisch gezien niet mogelijk is. Dierenwelzijn wordt namelijk geregeld in de Wet Dieren, waardoor het voor de gemeente Utrecht niet mogelijk is om zelf regels te stellen op het gebied van dierenwelzijn. Ook de alternatieve mogelijkheden om een verbod in te stellen die het college onderzocht heeft bleken niet haalbaar te zijn.

Het college heeft ook gekeken naar de gemeente Amsterdam, die een poging heeft gedaan om een verbod in te stellen op basis van de openbare orde. Dat verbod ging ook niet door omdat het volgens juridisch adviseurs moeilijk zou zijn om het langs de bestuursrechter te krijgen. Amsterdam doet nu onderzoek naar andere mogelijkheden om een verbod alsnog voor elkaar te krijgen. Het Utrechts college laat weten deze ontwikkelingen ‘op de voet te volgen’.

12 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Het zou heel sjiek zijn als de visboeren die op de utrechtse markten willen staan dit gewoon zelf regelen. Maar ja…

 2. Scherpschutter

  Hier zakt je broek toch wel vanaf ook hoor. Stel je een bestuur van een stad voor dat zo ongelofelijk hopeloos incompetent is dat ze verboden invoert zonder op voorhand ff te checken of die verboden eigenlijk wel legaal in te voeren zijn binnen de context van haar nota bene haar EIGEN regels….

  *Mannanamanahhh, du du du du du, mannamanap, duup du du duup, mannamanahhh, duup duup dududu, dudududu du du du du duup.*

  Man man man. LOL

 3. R.Molemaker

  Gezond hersenwerk is beter dan ingewikkelde regeltjes.

 4. Lombokker

  Wanneer houd deze gemeenteraad eens op met zich te bemoeien met zaken waar ze helemaal niets over te vertellen hebben? Zonde van hun tijd (en ons geld), en bovendien zijn er genoeg zaken waar ze wel wat over te vertellen hebben die helemaal niet zo goed gaan. Ga eerst eens zorgen dat er meer huizen worden gebouwd!

 5. Koel Hoofd

  Bont, levende kreeften en krabben op Utrechtse markten?
  Dat is dan iets van de laatste tijd en het gevolg van de inzet van Utrecht om hoogopgeleide vermogende inwoners aan te trekken.
  Jan of Mohammed de Arbeider kopen namelijk geen kreeft of krab want dan houden ze te veel maand over aan het einde van hun loon.
  Misschien zou de PvdD zich moeten richten om de achterban van D66/GL te overtuigen om maar geen levende kreeft en krab meer te kopen?

 6. Utrechtsch

  Goedzo. Klinkklaar onzin.

 7. Rob

  het is niet meer van deze tijd een ieder die kreeft of krab koopt en deze levend in het kokende water laat zakken is niet echt geïnteresseerd in dieren leed . een beetje hypocriet ben ik wel .ik ben gek op mosselen . maar krab en kreeft zal je mij NOOIT zien eten. dat gaat me echt te ver!

 8. Klaasjan

  Ik stel voor dat de SP en de PvdD intensief gaan flyeren met de tekst: Koop geen levende krabben en kreeften! Koop geen bont!

 9. Wil

  Huh scherpschutter was toch verbannen?!
  Komt ie toch weer lekker de boel opfokken?!

 10. Krijn

  Utrecht stad van dierenleed. Sportvisfesteinen, bont. En dan gaan mensen lopen klagen over het huizentekort.

 11. Kees Truijens

  Ik kom al jaren op de markt en heb daar nog nooit een fatsoenlijke kreeft gezien. Wel een Noordzeekrab, daarvoor is nu het seizoen aangebroken, een delicatesse. Koop hem alleen als hij nog leeft, d.w.z. al hij zijn scharen in je hand wil zetten als je hem aanraakt.

 12. Koel Hoofd

  @Rob
  Je moet ze ook doodsteken vlak voordat je ze in het kokende water gooit.
  Een beetje chefkok kan je zo leren hoe je waar met dat grote mes moet steken zonder dat je je eigen vingers eraf snijdt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).