Voorlopig ontwerp bibliotheek++ afgerond | De Utrechtse Internet Courant Voorlopig ontwerp bibliotheek++ afgerond | De Utrechtse Internet Courant

Voorlopig ontwerp bibliotheek++ afgerond

Voorlopig ontwerp bibliotheek++ afgerond

De nog te verrijzen bibliotheek bij het station heeft een voorlopig ontwerp gekregen. Vooral de entree van de ‘super-bibliotheek’, het Smakkelaarsveld, heeft eindelijk een invulling gekregen.

‘Een ontmoetingsplek waar mensen komen om een film te kijken, een debat te bezoeken, te surfen, boeken te lenen, te gamen of een kop koffie te drinken. In een gebouw waar ook mensen wonen en waar de route voor bus en tram letterlijk doorheen loopt.’ Dat is de opgave voor de Bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld waar architectenbureau Rapp+Rapp voor stond.

Voorlopig ontwerp en aanbesteding vastgoedontwikkeling

In het gebouw, dat maximaal 45 meter hoog wordt, is 14.400 m2 beschikbaar voor de bibliotheek, verspreid over 6 verdiepingen. Artplex (huidige ‘t Hoogt) krijgt 4.400 m2, verdeeld over 8 zalen en 6 verdiepingen. Ook komt er 22.000 m2 voor woningen. Op de begane grond komt een grand café.

Er zijn zeven marktpartijen geselecteerd voor de vastgoedontwikkeling. De gemeente vraagt hen nu een concrete bieding te doen. Ook de parkeerplaatsen horen bij deze opgave. De biedingen van de zeven geselecteerde marktpartijen moeten in de zomer binnen zijn; meteen na de zomer beslissen college en raad hierover. Dat wordt dan de definitieve beslissing over de komst van de Bibliotheek++.

Functioneel ontwerp Smakkelaarsveld

De belangrijkste wijzigingen rond het Smakkelaarsveld zitten in de route en eisen voor bus- en trambaan. Een omhoog glooiend pad aan de noordzijde van het Smakkelaarsveld en een trappartij aan de zuidzijde leiden de bezoekers naar de hoofdentree.

Eind 2017 moet de nieuwe bibliotheek de deuren openen. Dat is door juridische procedures, twijfel over deelname van het Utrechts Centrum voor de Kunsten en de economische malaise bijna vijf jaar later dan oorspronkelijk gepland.

plusplus2

8 Reacties

Reageren
 1. Hans Dortmond

  Nog zo’n kolos erbij in de Binnenstad? Ik ben jaren lang een regelmatig bezoeker van de bibliotheek in het mooie gebouw aan de Oudegracht. Goed bereikbaar, veel ruimte en een prettige sfeer. Is het wel verantwoord om nu een mega bibliotheek te bouwen? Hetzelfde geldt voor ‘t Hoogt.

 2. walther kok

  En nu tempo en meters maken. Doe de plusplus eer aan!

 3. Felix Visser

  Bibliotheek ++ of ††?

  Zolang er nog vele hectaren aan gebouwen leeg staan en er steeds meer bij komen, is zo’n nieuw plan uiteraard niet verantwoord.
  Ik heb er geen verstand van, maar m’n gevoel zegt dat zo’n gebouw toch al gauw zo’n 70 miljoen eurootjes moet kosten – en dat het budget vast en zeker overschreden gaat worden, misschien wel oploopt tot 0,1 miljard. (Reken eens uit hoeveel dat is als we straks, als de eerste paal wordt geslagen, aan de leiband van Duitsland onze voor 2 gulden 20 gekochte euro moeten omwisselen voor, pak weg, 60 gulden-cent.

  Vooralsnog lijkt het weer het zoveelste project waarmee bewezen wordt dat de verpakking (gebouwen bijvoorbeeld) belangrijker is dan de inhoud (kunsten, om maar wat te zeggen). Onder het uitroepen van de Wilders Slogan: “Kunst is maar een linkse hobby”, vooral beknibbelen op inhoud, alle lichten op rood en alle kranen dicht, maar een veelvoud van de besparingen uitgeven aan beton.

  Waar en wanneer heb ik dat eerder gezien?
  Er flitsen wat herinneringen door mijn hoofd: Bredero, HC, singels dicht voor een stukje racebaan met aan beide einden een fleshals, alleen maar om “grandeur” te geven aan de glazen braakpijp, de oversteek van spoor naar centrum? UCP, singels weer open voor de gezellie? Megalomane veulpoeperij!

  “Eindelijk een bestemming voor het Smakkelaarsveld?” Hoezo? Maak er desnoods een park van.

  Wat is dít voor hobby – Rechtse Dynamiek? Hm.

  Lees vooral bovenstaand artikel nog een paar keer rustig door en proef de bezwerende woorden waarmee de politiek het heeft gelardeerd:
  Super. Eindelijk invulling. Ontmoetingsplek. Mensen. Film kijken. Surfen (huh? dat doen we toch overal?). Boeken lenen. Gamen. Kopje koffie drinken. Waar ook mensen wonen. En de bus en de tram letterlijk doorheen lopen. Lopen? Razen, misschien?

  Eigenlijk ben ik heel boos, maar ik houd me in.

  FV

 4. Merijn Schipper

  Het spijt me dit te zeggen, maar dit is foeilelijk! Of, de getekende impressie indachtig: altijd bewolking. Een gebouw om depressief van te worden – al is het wel fijn dat het hoog genoeg is om je er vanaf te werpen. Een sterk middel om toerisme én winkelend publiek in te dammen.

  In tegenstelling tot de huidige locatie van de bibliotheek heeft dit ontwerp in niets nog iets te maken met de stad Utrecht en snelt het de naoorlogse vernieuwingsdrang voorbij (of krijgen we alsnog een allee die tussen de Domtoren en de Domkerk doorloopt ‘om het centrum te ontsluiten’?). Station Slotervaart, Rotterdam, daar doet het aan denken. Geen oog voor esthetiek, geen oog voor de beleving van de mensen die in en om het gebouw moeten bewegen. Geen ziel.

  Ik fiets dagelijks langs die plek en vind het nieuwe Vredenburg al moeilijk te verdragen. Alsjeblieft, doe het niet!

 5. Merijn Schipper

  Overigens, in september 2011 schreef ik over het centrumproject al een gedicht. Nu pas ben ik wérkelijk bezorgd…

  Zie hier:
  http://issuu.com/slau/docs/01_september_schippera5

  Bedenk: De Planeet, het gebouw met die verschrikkelijke blauwe panelen wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en op het Smakkelaarsveld verrijst een tweede Beatrixgebouw.

  Alsjeblieft, draai dit afschuwelijke plan terug!

 6. S.

  Zucht.

  Hele diepe zucht.

 7. Steph.

  Hellup, wat een monster!

 8. Freek

  Heel jammer dit. Net zo’n draak als Vredenburg. Juist nu we af wilden van lelijke gebouwen zoals Hoog Catharijne en de Neudeflat. Utrecht leert ook nergens van.

  Amsterdam kan het wel, met een prachtige centrale bibliotheek.

  Misschien is het een idee om bij dergelijke grote (publieke) projecten de burger mee te laten beslissen, bijvoorbeeld door te kunnen stemmen op 3 basis-ontwerpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).