Voorlopig vier extra bomen op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Voorlopig vier extra bomen op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Voorlopig vier extra bomen op de Neude

Voorlopig vier extra bomen op de Neude
Foto: Charlotte van den Arend
Er komen voorlopig vier extra bomen op de Neude. Deze worden geplant rond november 2019. Wanneer er nog meer bomen komen op het plein wordt later bekeken.

Er komen voorlopig vier extra bomen op de Neude. Deze worden geplant rond november 2019. Wanneer er nog meer bomen komen op het plein wordt later bekeken.

In november stemde de voltallige gemeenteraad in met een motie om meer bomen op de Neude te planten. Op dit moment staan er 9 bomen op het bekende plein, terwijl dat in 2004 nog 25 bomen waren. In de afgelopen jaren zijn wel bomen verwijderd, onder andere door ziekte en aanrijding, maar zijn geen bomen teruggeplant. De gemeenteraad riep de gemeente op om te streven naar het oude aantal bomen.

De motie om extra bomen te plannen heeft echter vervelende gevolgen volgens de festivalorganisatie van Tweetakt. “Als de huidige plannen van de gemeente om 16 nieuwe bomen op de Neude te planten doorgaan, past ons festivalcentrum er namelijk niet meer op een verantwoorde en veilige manier bij”, schrijft Tweetakt.” De organisatie van het festival had daarom, ook namens SPRING en het Nederlands Film Festival, de gemeente per brief dringend verzocht om de Neude vooral te behouden als plein voor festivals en evenementen.

Volgend seizoen

De gemeente laat weten in gesprek te zijn met de verschillende gebruikers van het plein. Zowel met de horecaondernemers als de organisatoren van verschillende festivals. Op basis van deze gesprekken en het bestuderen van het gebruik van het plein bij verschillende evenementen heeft de gemeente besloten om voorlopig 4 bomen te planten. Deze worden nog niet dit seizoen geplant maar volgend seizoen. Als de bomen nu al geplant worden zou dit festival Tweetakt te veel belemmeren.

De gemeente laat weten dat het een uitdaging blijft om in de Binnenstad de juiste balans te vinden tussen woonkwaliteit, kwaliteit voor bezoekers en ruimte voor bedrijvigheid, evenementen en (horeca)ondernemers. “Deze uitdaging voor de binnenstad is nu al merkbaar in het ruimtegebruik op de Neude; een aantrekkelijk plein voor de hele stad maar ook voor bijvoorbeeld een pop-up fietsenstalling, terrassen en evenementen. In de omgeving vindt nu onder andere al veel bevoorrading plaats, zoeken we een locatie voor een openbare toiletvoorzieningen, wordt de Voorstraat-Wittevrouwenstraat heringericht en komt onder andere de centrale bibliotheek in het voormalige postkantoor (Post Utrecht).”

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Als 1 verongelijkte boze brief van een festivaldirecteur al voldoende is om een unaniem raadsbesluit over het bomenplan voor de Neude uit te dunnen en uit te stellen lijkt het me wel weer duidelijk hoe ver die “balans tussen woonkwaliteit, kwaliteit voor bezoekers en ruimte voor bedrijvigheid, evenementen en (horeca)ondernemers” uit het lood hangt. Utrecht is verworden tot een stad van feesten en festijnen, de rest doet er niet toe!

 2. S.

  Plan was: 16 bomen.

  1 Zeikbrief later van gesubsidieerde pretpark ondernemers en we komen ineens uit op 4 bomen ná 2020 en ‘over de rest denken we nog na’.

  Het is wel duidelijk wel belang voorop staat.

 3. S.

  Leuke discrepantie ook in de berichtgeving:

  ‘Er komen voorlopig vier extra bomen op de Neude. Deze worden geplant rond november 2019.’

  ‘Op basis van deze gesprekken en het bestuderen van het gebruik van het plein bij verschillende evenementen heeft de gemeente besloten om voorlopig 4 bomen te planten. Deze worden nog niet dit seizoen, 2018-2020, geplant maar volgend seizoen. Als de bomen nu al geplant worden zou dit festival Tweetakt te veel belemmeren.’

 4. MichielK

  Beter dan Gerard Brugmans kan ik dit niet verwoorden. +1

  Wat laat de gemeente zich hier weer in de kaarten kijken zeg…

 5. Iris

  Dus omdat al die festivaldirecteurtjes te lui zijn om hun ontwerp aan te passen (maar niet te lui om hun hand op te houden voor subsidie) gaat de gemeente weer eens overstag?!
  “De gemeente laat weten dat het een uitdaging blijft om in de Binnenstad de juiste balans te vinden tussen woonkwaliteit, kwaliteit voor bezoekers en ruimte voor bedrijvigheid, evenementen en (horeca)ondernemers.”
  Duidelijk dat balans dus aardig doorslaat richting de subsidie slurpende festivallen…

 6. Jd

  De gemeente heeft de woonkwaliteit in de binnenstad volkomen verpest
  Binnenstad is een grote biergoot geworden
  Alles in het belang van horeca uitbuiters
  Plan vredeburg met desteentjesfiguren is lachwekkend mislukt
  Utrecht heeft alleen oog voorzuipfestivals
  Evenementen die 3 dagen duren, bierrock festivals op stadspleinen
  Handhaving lukt van geen kanten
  Ben ik naief?
  Ik weet zeker dat veel binnenstads bewoners het met mij eens zijn

 7. Yoshua

  Gelukkig worden er in ieder geval november 2019 vier schitterende Bonsai bomen gepland en geen coniferen.

 8. wollie

  de thunderbirds hebben dit vraagstuk in de jaren 60 al opgelost: https://youtu.be/fEDcZBGZtrs?t=29

 9. cas

  @ Gerard, als je nagaat hoe de politiek al op een twitter bericht van links of rechts extremisten reageert verbaasd mij dit niks…..

 10. Tristan170

  Tweetakt buiten de singel houden, lijkt mij.

 11. Barend

  Verschrikkelijk, wat een weekdieren in ons bestuur. Een brief en een breed gedragen motie van de Raad wordt opzij geschoven. Niet te geloven.

 12. katja

  Maar liefst 4 bomen ! En al in november 2019 !!
  Bedankt Tweetakt en lakse gemeente…

 13. Bert

  Organisaties die hun hand op houden voor ettelijke tonnen subsidie, zou ik nie willen classificeren als “ondernemers”.

  Maar het opkopen van een paar panden voor meerdere miljoenen op aandringen van een paar inwoners,vinden die binnenstadbewoners vast wel reeel.

 14. w

  boycot tweetakt!

 15. Rob H.

  Een verstandig besluit. Een overhaast gemeentebesluit wordt nu op de juiste manier uitgevoerd. Uiteindelijk komen de bomen er en kan Tweetakt doorgaan. Een win-win situatie.

 16. Wim

  Wederom buigt het door de nieuwe regentenpartij GL gedomineerde college voor de festival- en feestdruk. Inderdaad, niet te geloven.

 17. Martin

  Wie heeft het voor het zeggen, de dooe de burgers gekozen gemeenteraad of de ambtenaren die schrikken van een brief van een festivaldirecteur?

 18. herman

  Hopelijk komt er een groot bord op het Neude te staan met een bomenteller, kun je zien hoe we van 25 naar 9 gingen en dan naar 13 in november 2019 en dan naar 14 in maart 2020,
  Na de voorjaarstorm resteren er nog 12 en tijdens een nachtelijke actie in mei 2021 worden er 3 omgezaagd door verdachten die op een tweetakt motor zijn gevlucht….

 19. Eduard F.

  Het is júist de gemeenteraad die in de betreffende motie heeft aangegeven dat er bij het bepalen van de hoeveelheid en locaties van de bomen rekening moet worden gehouden met het gebruik van het plein. Het is ook de gemeenteraad die de gemeente de afgelopen week heeft verzocht om minder snel te gaan en meer te overleggen met horeca en evenementen op de Neude.

  En deze vier bomen komen er sowieso in november 2019. Meer bomen komen waarschijnlijk op hetzelfde moment, maar hoeveel en waar precies moet voor die tijd nog worden bepaald.

 20. George

  Das mooi De gezelligheid voor de bomen
  Voor bomen moet je in het bos zijn voor feesten in de binnenstad.

 21. Bernhard

  Dit begint een klucht te worden.

 22. bee

  dan zetten ze dat gesubsidieerde festival maar ergens anders neer ,in Leidse Rijn bijvoorbeeld.

 23. Kale stadspleinen

  Gemeente buigt weer voor evenementen horeca etc

 24. BramD

  Bij Tweetakt komen ze niet meer bij van het lachen

 25. Cor Nelis

  Vier bomen erbij, nou dan hebben we het CO2-probleem wel opgelost!!

 26. Marcel

  Wacht ff met al jullie commentaar aan de gemeente. Bijna 99.8% van ons gemeentebestuur weet hier geen ene moer vanaf. Ambtenaren die in de commissie wonen zitten ( bijwonen ) regelen dit. Denk je nu echt dat al onze partijen in het bestuur hier een mening over hebben? Ben al blij als ze weten waar de Neude ligt. Daarom, deze manier van besturen is uit de 18de eeuw. 15 mensen reageren hier, de rest van Utrecht haalt zn schouders op.

 27. Monique

  Wat een schande! Hebben die tweetakt jankers nu hun zin gekregen?

 28. D.

  Laat het dan meteen 4 grote bomen zijn om te beginnen zoals op het Jaarbeursplein. Daar ben ik aangenaam verrast over. Het kan dus wel.

 29. Je zal maar in debinnenstad wonen

  De pest in utrecht,,dat zijn de studenten,,die stemmen groenlinks d66
  En studenten willen feesten zuipen
  D66 en groenlinks hebben totaal geen oogvoor binnenstadsbewoners
  Gelijk vvd cda
  Enige partij die naar de binnenstadsbewoners kijkt is pvdd

 30. Gelachen

  Wat hebben ze gelachen hebben bij tweetakt en de neude horeca
  De gemeente kruipt voor ze

 31. Iris

  D. 20/12/2018 – 21:51
  Nee joh gewoon vier van die dunne boompjes.
  Daar is minder voor nodig om ze “per ongeluk” te slopen bij het opbouwen van een festival op De Neude, dan een grote boom.

 32. wollie

  tweetakt bouwt steeds een minidorpje waardoor voorbijgangers tegen blinde muren aan kijken. Bouw het festival binnenstebuiten op, met de kraampjes in het midden van het plein, en het gaat prima passen ook met bomen. en betrek je het voorbijgaand publiek ook meer bij de activitgeiten.

  ❤️ bomen ❤️

 33. Cico

  Tweetakt Festival.
  Lak aan de stad + bomen & veel liefde voor z’n inkomen.

 34. Toine Goossens

  Dit gaat over inspraak van zegge en schrijven een enkele persoon. De rest van de burgers zijn nitwits.
  Wat wij houden volgens het College programma rekening met u! Alleen als u belangrijk bent, en bij ons bekend bent. De rest hoeft niet op ons te rekenen. Inspraak? Pardon!, niet voor u. Verschil moet er zijn.

  Nog even en de gele hesjes verschijnen ook op het Neude.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).