Voormalig gevangenis Wolvenplein verkocht: er komen woningen, horeca en brug over de singel | De Utrechtse Internet Courant Voormalig gevangenis Wolvenplein verkocht: er komen woningen, horeca en brug over de singel | De Utrechtse Internet Courant

Voormalig gevangenis Wolvenplein verkocht: er komen woningen, horeca en brug over de singel

Voormalig gevangenis Wolvenplein verkocht: er komen woningen, horeca en brug over de singel
De markante en monumentale voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht is verkocht. Het proces is jaren geleden in gang gezet en nu is bekend dat ontwikkelaar AM het gebouw en terrein in handen heeft gekregen door het hoogste bod te doen. Er komen woningen, horeca, buurtruimtes, een wandelroute langs het gebouw en een brug over de singel.

De markante en monumentale voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht is verkocht. Het proces is jaren geleden in gang gezet en nu is bekend dat ontwikkelaar AM het gebouw en terrein in handen heeft gekregen door het hoogste bod te doen. Er komen woningen, horeca, buurtruimtes, een wandelroute langs het gebouw en een brug over de singel.

Op 1 juli 1856 werd de gevangenis op het Wolvenplein in gebruik genomen. Voordat het cellencomplex wegens bezuinigingen de deuren moest sluiten in 2014 was het de oudste gevangenis in Nederland. Sinds de sluiting werd er gesteggeld over de toekomst.

Na een intensieve voorbereiding en samenwerking met de gemeente Utrecht, startte het Rijksvastgoedbedrijf – de huidige eigenaar van het gebouw – in maart 2020 met de verkoop van het voormalige gevangeniscomplex. Na een voorselectie op kwaliteit van de plannen voor herontwikkeling, legde AM de grootste zak geld neer voor het unieke complex.

Wonen en horeca

Het plan van AM voorziet in een mix van wonen, waaronder in het sociaal en middensegment, werken, horeca, waaronder een hotel en buurtruimtes. Ook voorziet het plan in een openbare wandelroute over het terrein en een brug over de singel.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Marien Kleinjan, directeur ontwikkeling AM Midden: “Het monumentale complex met al zijn herinneringen wordt zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten, maar krijgt ook nieuw leven ingeblazen en versterkt het landschap eromheen. We zijn erg blij met deze gunning en kijken uit naar een prettige samenwerking met de gemeente en de buurt.”

Zomer

Het Rijk draagt het monumentale complex deze zomer over aan AM zodat de herontwikkeling plaats kan gaan vinden. De gemeente gaat nu in gesprek met AM over de uitwerking van het ingediende plan. Daarbij wordt het plan onder meer getoetst aan het huidige gemeentelijk beleid. Daarnaast worden afspraken gemaakt over het te doorlopen proces, planning, rolverdeling en participatie.

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “We zijn blij dat de herontwikkeling van het Wolvenplein weer een stap dichterbij is en we straks iets moois kunnen toevoegen aan de stad op deze unieke locatie.”

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. Karla

  Want we hebben nog niet genoeg hotels en horeca in de binnenstad! Te gek hoor, en zo verrassend.
  Nu ja, wonen is wel welkom.

 2. Wim

  Begrijp ik het goed dat ook de wandelroute langs de singels hiermee sluitend wordt gemaakt? In dat geval: 👍👍

 3. Lange Jan

  Ah dat worden vast weer woningen voor de happy few met geld en kennelijk is er nog niet genoeg horeca in de stad.

 4. Baliekluiver

  Fijn, horeca, daar kun je in Utrecht nooit genoeg van hebben. En een brug over de singel, het staat er echt! Dan zal die ‘prettige samenwerking met de buurt’ wel opgeschreven zijn door vastgoedboer Marien Kleinjan van AM, die moet zich dus kennelijk nog even inlezen in dit dossier!

 5. Luuk Upuuk

  Weer een brug die een stukje histories Utrecht gaat verpesten.
  Maar ik snap het wel, zonder brug is het Wolvenplein een beetje een uithoek. Maar met een brug (en wellicht een regenboogfietspad?), weet straks iedereen uit Tuindorp de nieuwe horeca daar makkelijk te vinden.

 6. Herman

  Heerlijk wonen (hopelijk wel voor starters en studenten), horeca natuurlijk, ook een brug ontbreekt niet, mis alleen nog sociaal ondernemen. Dan is de bingo weer compleet!

 7. De count

  @herman, je vergeet laagdrempelige ateliers / creatieve broedplaats

 8. Len

  Studenten hebben niks te klagen met hun toplocaties in de binnenstad. Ok ze betalen wat, maar dan hejje ook wat!

 9. Pieter

  @Karla Hotels én horeca? Waar dacht je dat de ‘ho’ van Horeca voor stond?

 10. Erwin

  @lange jan: artikel wel gelezen??
  “… wonen, waaronder in het sociaal en middensegment”.

  Tof plan!!!

 11. alex

  Gaan we nu weer met ze allen klagen over de nog niet bekende prijzen?

 12. Paul

  Top, fijn te horen dat er ook een hotel deel in komt. In Basel ben ik in een Het Jail Hotel geweest, zo krijg je beetje een indruk hoe het was om in z’n cel te zitten. Vóór al als oudste gevangenis is dat zeker bijzonder !!

 13. Tof plan !

  Brug moet wel zo minimalistisch mogelijk, en liefst meer om de hoek tegenover de parkeer garage.

 14. Liever een brug te ver

  En waar vinden we het bestemmingsplan, vergunningsaanvraag en bezwaarmogelijkheid tegen de brug?

 15. Katja

  Waarom een brug ? Het is juist zo mooi dat water zonder onderbreking. Of is men te lui om om te lopen/fietsen ?

 16. Wim

  Afbreken die zooi en nu eens wat beeld bepalende neerzetten op die plek.Nietvoor studenten die hoeven niet allemaal in het centrum te wonen.

 17. Hans

  Hoera eindelijke een brug!

 18. Moniek

  Tralies voor de ramen handhaven, nu eens niet tegen uitbraak maar tegen inbraak? 😀

 19. Johan

  En hup, daar zijn de misantropen onder ons weer. Deze keer is de brug het lijdend voorwerp.
  Ik zie het anders. Een goede stedenbouwkundige ontsluiting van het gebied en aanhechting aan het Griftpark.

 20. Marko

  Eindelijk een brug en een nieuwe bestemming voor deze locatie. Benieuwd naar de uitwerking!

 21. Karla

  @Pieter, voor heel Nederland heb je gelijk. Maar niet in Utrecht, daar worden hotels niet onder horeca gerekend. Heel bijzonder! (serieus waar)

 22. Lot

  Jeetje wat wordt dit negatief op’gevangen’! Leuk dat hier leven in wordt geblazen, ik ben benieuwd wat het wordt voordat ik een oordeel vel 🙂

 23. Wies

  Klinkt leuk! De brug is ook een mooi idee denk ik.

 24. Koel Hoofd

  Die brug, wie gaat dat eigenlijk betalen?
  Want nodig is het niet, alleen luie mensen willen een brug omdat ze anders moe worden.
  Dus wie gaat dat ophoesten?
  De gemeente (u en ik dus) of de projectontwikkelaar met dollar tekens in de oogjes?
  Laten we hopen dat het de projectonwikkelaar is want de gemeente heeft niet alleen een wanstaltige smaak, maar ook een mega groot gat in de linker hand.
  Een lullig fietsbrugje van 25 miljoen terwijl die er voor 6 miljoen had kunnen liggen is een prachtig voorbeeld…..

 25. Johan

  @ Koel Hoofd
  Ja, je ontbrak nog in het rijtje.

 26. Malvinas

  Ik weet niet of dit wel een goed plan is. Eerst maar even wachten wat Scherpschutter er van vindt.

 27. woutvr

  En hoeveel heeft het mogen kosten en ik hoop toch wel alleen een loopbruggetje?

 28. Rita Lien

  Een serieus mooi plan, met veel mensen uit de buurt en de buurt is ook goed betrokken geweest tijdens het hele denkproces, in ieder geval door de groep die er wil gaan wonen.
  Het had ook naar een amsterdamse projectontwikkelaar kunnen gaan die er een evenementenlokatie van had willen maken. Nu gaat er veel gewoond en gewerkt worden. Veel beter!
  Ook ik vind het jammer dat er horeca en hotel in komen, want daar is al een overschot van in de stad, en kan overlast opleveren voor de verder rustige buurt. Maar de rest van de plannen klinkt prima, en de buurt wordt betrokken en dan kunnen ze hopelijk een aantal dingen vooraf goed regelen.
  Dus vanuit hier een HOERA!

 29. Pieter

  Superleuk idee!

 30. Fred

  De kreet ‘versterkt het landschap eromheen’ komt uit de koker van een marketingman die de omgeving niet op zich in heeft laten werken.
  Tevens lijkt die genoemde brug een absolute noodzaak want die Wittevrouwenbrug ligt wel 350 meter verderop.

 31. Rik

  Lekker verhuizen allemaal uit Utrecht beste mensen en je bezig gaan houden met een andere, mooiere, betere stad. Kan er nou nooit eens iets positiefs over Utrecht geschreven worden??

 32. Kees

  Sociaal en middensegment? Proest, wie gelooft dat? De gemeente is er mooi ingetuind, aan sociale bouw valt voor een projectontwikkelaar niets te verdienen. Daarnaast gaat niemand een fortuin aan een appartement uitgeven in een complex waar ook sociale huisvesting zit.

 33. Peet

  Ik vrees weer herriehoreca
  Terrassen,,,,,, Tot in de kleine uurtjes open

 34. cas

  Is het soms in Utrecht verplicht om overal een horeca bij te bouwen? Juist dit stukje is nog relatief rustige binnenstad. Er is op 3 minuten lopen een heel plein met horeca….
  Is wonen niet gewoon genoeg?

 35. Willow

  Mooi als terrein wordt toegankelijk. M.b.t. brug naar de parkeergarage, ik vind het fijn als het komt. Dan kunnen we meer parkeerplaatsen opheffen voor bijvoorbeeld plekken voor meer bomen en banken.

  Nu even wachten op het uitwerking van de plannen, omdat het venijn zit in de details.

 36. Uuutje

  Waarom hebben de reaguurders nu ineens weer moeite met een brug?

  Een brug= overbrugging, verbinding.

  Oja, daar zijn reaguurders altijd tegen. Zij zitten liever alleen met gelijkgestemden op een eiland.

 37. Toine Goossens

  Die brug en alle andere infrastructuur worden door de projectontwikkelaar betaald. De gemeente drijft zelf de huur- en koopprijzen op. De heisa van de wethouder over te hoge prijzen, is slechts voor de bühne.

 38. Uuutje

  @ Toine Goossens

  De wethouder en gemeente gaan maar voor een heel erg deel over de prijzen normaliter, alleen als de gemeente grond verkoopt.

  Overigens was de grond en het gebouw van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente heeft hier echt nauwelijks een rol in gehad.

  Grondprijzen en marktprijzen zijn verder gewoon natte vinger werk en vaak uit de duim gezogen door het vastgoedveld.

 39. Toine Goossens

  @Uutje,

  Voor iedere ontwikkeling in de openbare ruimte is nieuwe infrastructuur nodig. Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente geeft aan de ontwikkelaar de omgevinfsvergunning af. In het overleg dat daar aan vooraf gaat zegt de ontwikkelaar toe alle kosten voor het aanpassen van de openbare ruimte voor zijn rekening te nemen. Daar kunnen nog bijzondere voorzieningen bij komen. De ontwikkelaar neemt alles over zolang dat in de prijs van het project past. Dus gaan de prijzen omhoog. Wellicht snapt u het nu wel.

 40. Uuutje

  @Toinnetje

  De ontwikkelaar is dus niet de gemeente, maar een privaat bedrijf die van het rijk koopt, niet vd gemeente. De gevangenis was niet vd gemeente. Waarschijnlijk bouwt de gemeente een wandelbrug. Maar waarom ook niet. Dat is gewoon een goed idee.

 41. Bram

  Super plan! Ontwikkeling op initiatief van buurtbewonersinitiatief de Witte Wolf. En prachtig zo’n mix aan verschillende functies die terugkomen in het gebouw. Zeker blij dat ook sociale woningbouw en middenhuur een belangrijk onderdeel is van project! En die loopbrug naar parkeergarage is natuurlijk top.
  Draagvlak in de buurt, lokale betrokkenheid en attractieve en openbare toegankelijkheid voor het gebouw, waardoor het een beetje van alle Utrechters is en blijft.
  Negatieve reacties hieronder dan ook maar moeilijk te begrijpen. ‘t zal wel Utrechtse zurigheid zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).