Voortbestaan Stadspodium Utrecht onzeker; Tweede keer ‘nee’ na aanvraag | De Utrechtse Internet Courant Voortbestaan Stadspodium Utrecht onzeker; Tweede keer ‘nee’ na aanvraag | De Utrechtse Internet Courant

Voortbestaan Stadspodium Utrecht onzeker; Tweede keer ‘nee’ na aanvraag

Voortbestaan Stadspodium Utrecht onzeker; Tweede keer ‘nee’ na aanvraag
Foto: stadspodiumutrecht.nl
StadsPodiumUtrecht organiseert debatten en bewonersavonden waarin bewoners uit Utrecht aan het woord worden gelaten. “Het werkt heel goed en heeft absoluut toegevoegde waarde”, aldus bestuurslid Gerno Kwaks. Toch kreeg Stadspodium voor de tweede keer een ‘nee’ te horen op de vraag voor financiering vanuit de gemeente.

StadsPodiumUtrecht organiseert debatten en bewonersavonden waarin bewoners uit Utrecht aan het woord worden gelaten. “Het werkt heel goed en heeft absoluut toegevoegde waarde”, aldus bestuurslid Gerno Kwaks. Toch kreeg Stadspodium voor de tweede keer een ‘nee’ te horen op de vraag voor financiering vanuit de gemeente.

“Het lukt ons om alle kleuren en alle wijken een stem te geven over onderwerpen die hen beroeren. Met succes hebben wij de laatste twee jaar kwesties geagendeerd die onder Utrechters leven, waar zij wakker van liggen. We hebben groepen Utrechters met elkaar verbonden die elkaar anders nooit hadden leren kennen”, aldus de organisatie op de website. Kwaks vult aan: “We hebben daarvoor basisfinanciering nodig van van verschillende sponsoren waaronder de gemeente Utrecht. Het verwondert ons dat er vanuit de gemeente wederom geen steun voor is.”

De organisatie deed voor de tweede keer een algemene financieringsaanvraag, maar die zou niet passen binnen de doelstellingen van de gemeente. Een specifieke bijdrage aan het Podiumgesprek over ‘Wonen op de Autobaan’ zou ongeschikt zijn omdat het een ‘aanbodgerichte activiteit’ betreft. “Dat vonden we al een raar argument, omdat het vanuit de bewoners zelf kwam, maar de kritiek dat we eerder hadden moeten overleggen over de inhoud irriteerde zelfs.” De gemeente stelde namelijk verbaasd te zijn niet eerder te hebben gehoord over de keuze van het onderwerp.

Onafhankelijk

‘Letterlijk stelt de gemeente in haar antwoord, dat zij vooraf wil ‘meedenken hoe en op welke wijze dit georganiseerd kan worden’. Als StadspodiumUtrecht zijn we echter gebrand op onze onafhankelijkheid’, stelt de organisatie op de website.

“Dan wil je je als overheid bemoeien met de inhoud. We zijn erop gebrand onafhankelijk te zijn. Dan moet je aanvragen als deze beoordelen op kwaliteit en zeker niet op inhoud”, aldus Kwaks. “Daar moet je als overheid vanaf blijven.”

Stadspodium Utrecht is afhankelijk van een aantal sponsoren, waaronder de gemeente Utrecht. “Zonder een bijdrage moeten we stoppen. We willen een klein stukje structurele financiering vanuit de gemeente. Daarvoor hebben we een nieuw gesprek gepland in september. We wachten nu maar even af. Tot nu toe was het steeds ‘nee’, maar we gaan weer in gesprek.”

Stoppen

Zonder een bijdrage van de gemeente moet Stadspodium stoppen, zo verzekert Kwaks. “We hebben het twee jaar geprobeerd en de laatste keer heeft het ons concreet een paar duizend euro uit eigen zak gekost. Dat is natuurlijk eindig.”

Kwaks vertelt dat juist de debatten in de buitenwijken van Utrecht erg goed worden bezocht. “We hebben nog nooit minder dan honderd bezoekers gehad. Zeker aan de randen van de stad in Kanaleneiland of Overvecht werkt het. Daar kan de relatie tussen bewoner en centrum van de macht ook wel een steuntje gebruiken.”

4 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ach gossie. Niet levensvatbaar zonder gulle subsidie van de gemeente? Jammer dan. Toedeledokie.

 2. EW

  Wat een ontzettend zielige reactie van JdV op een actie van mensen die iets ondernemen dat niet gericht is op geld verdienen, daar zelf geld in stoppen en een ‘kleine bijdrage’ vragen van de gemeente.
  Wat draagt JdV zelf bij aan Utrecht?

 3. JdV

  @ew : Gemeentebelasting. Reinigingsrechten. Rioolrechten. Parkeervergunningskosten. Al meer dan 50 jaar trouwens. En jij?

 4. MvR

  Als je gebrand bent op onafhankelijkheid moet je je niet laten betalen door de gemeente. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).