Vragen over agressieve demonstranten bij abortuskliniek in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Vragen over agressieve demonstranten bij abortuskliniek in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Vragen over agressieve demonstranten bij abortuskliniek in Utrecht

Vragen over agressieve demonstranten bij abortuskliniek in Utrecht
Het Vrelinghuis. Foto: Bas van Setten
De fracties van de PvdA, GroenLinks en D66 hebben vragen gesteld aan het college over de aanpak van agressieve demonstranten die vrouwen bij abortuskliniek het Vrelinghuis benaderen. De partijen vinden dat er opnieuw gekeken moet worden hoe bezoekers van de abortuskliniek een nare ervaring bespaard kan blijven.

De fracties van de PvdA, GroenLinks en D66 hebben vragen gesteld aan het college over de aanpak van agressieve demonstranten die vrouwen bij abortuskliniek het Vrelinghuis benaderen. De partijen vinden dat er opnieuw gekeken moet worden hoe bezoekers van de abortuskliniek een nare ervaring bespaard kan blijven.

Eerder deze week bracht EenVandaag een verhaal naar buiten van een vrouw die om medische redenen een abortus moest ondergaan en bij aankomst een zeer vervelende ervaring had met één van de anti-abortusdemonstranten. Ook DUIC schreef al eerder over de ‘agressieve anti-abortusdemonstranten‘.

De fracties erkennen het recht om te demonstreren, maar zoeken ook naar een manier waarop bezoekers zo min mogelijk last hebben van de demonstranten. Daarom willen ze onder andere van het college weten welke maatregelen er inmiddels al zijn getroffen om bezoekers van het Vrelinghuis te beschermen voor demonstranten.

Bufferzone

Ook willen de fracties van het college weten of een zogenoemde bufferzone een optie is, een zone waar niet gedemonstreerd mag worden. Anderzijds noemen de fracties ook de optie van een demonstratiezone, een plek waar juist wel gedemonstreerd mag worden.

In de reportage van EenVandaag komt bovendien naar voren dat sommige demonstranten zich soms voordoen als medewerkers van de kliniek. De fracties zijn benieuwd of het college of de politie maatregelen hier maatregelen tegen kunnen nemen.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Marcel

    Heel goed dat de politie optreedt. Zoals te zien is in discussies in eerdere berichten is er niet met die demonstranten normaal uit te komen. Dan maar wettelijk afdwingen.

  2. FredZ

    Weg met die demonstranten! Als je je ongeboren kindje dood wil maken moet je dat ongestoord kunnen doen, die beslissing is al moeilijk genoeg.

  3. Irene

    Niemand doet zoiets voor z’n lol of onbezonnen, dus laat de patiënten en hun naasten inderdaad rustig hun (moeilijke) ding doen.
    Je vraagt je eigenlijk af: hebben de demonstranten eigenlijk ook weleens succes met hun aanpak? Als deze praktijk immers al 20 jaar voortbestaat, verwacht je dat ze ermee stoppen als ze een succespercentage van 0% hebben…

    Ik zou weleens zin hebben in een tegendemonstratie. Compleet geweldloos en vol van rationele rede (Borden? Spandoek? ?). Niet omdat ik verwacht deze reli-gekkies te kunnen overtuigen, maar wel als maatschappelijk tegengeluid en vooral om de patiënten af te schermen van de gekkies door er fysiek tussen te staan.

    Sterker nog: ik zou best op (discrete) aanvraag af en toe mee willen gaan met mensen die een afspraak hebben om hen af te schermen van vervoersmiddel tot de voordeur… Zijn er meer? Misschien als vrijwilligersdienst aanbieden via de kliniek?

  4. Otto Nelemans

    In het redactionele stukje wordt gevraagd om maatregelen waardoor patiënten zo min mogelijk last hebben van deze delinquenten. Ik neem aan dat bedoeld wordt: geen last.
    Voorts is daarna het handhaven een fors punt van aandacht. Nu al mogen deze types slechts twee keer per maand gedoe veroorzaken en dat wordt met voeten getreden.
    Wie organiseert de tegendemonstartie ? Ik doe mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).