Vragen over lening van gemeente aan failliete stichting (h)eerlijk wonen - De Utrechtse Internet Courant Vragen over lening van gemeente aan failliete stichting (h)eerlijk wonen - De Utrechtse Internet Courant

Vragen over lening van gemeente aan failliete stichting (h)eerlijk wonen

Vragen over lening van gemeente aan failliete stichting (h)eerlijk wonen
Archieffoto Stadskantoor
De CDA fractie heeft vragen gesteld over de subsidietoekenning van de gemeente aan stichting (H)eerlijk wonen, een stichting die in 2013 werd opgericht om grootschalige verduurzaming in de bouw mogelijk te maken.

De CDA fractie heeft vragen gesteld over de subsidietoekenning van de gemeente aan stichting (H)eerlijk wonen, een stichting die in 2013 werd opgericht om grootschalige verduurzaming in de bouw mogelijk te maken.

De stichting heeft in 2018 faillissement aangevraagd en heeft een in 2014 door de gemeente toegekende lening van 80.000 euro vooralsnog niet terugbetaald.

Ook heeft de stichting in 2016 een subsidie gekregen van 20.000 euro, waarvan uiteindelijk 1.281 euro daadwerkelijk is gebruikt en de rest is terugbetaald. Bepaalde activiteiten uit de subsidieaanvraag zouden namelijk niet of onvolledig hebben plaatsgevonden.

Eerder heeft het CDA ook al vragen gesteld, maar deze werden niet naar tevredenheid beantwoord. Zo wil de fractie weten waaraan de 80.000 euro die niet is terugbetaald, is besteed en waarom de gemeente gekozen heeft om deze lening en uiteindelijk ook een subsidie te verstrekken.

Leersum

Bovendien grijpt de fractie terug op de beleidsregel ‘collectieve zonne-energieprojecten’, waarin staat dat ‘in Utrecht gevestigde particulieren en verenigingen/collectieven’ aanspraak kunnen maken op de subsidie die het plaatsen van zonnepanelen moet stimuleren. Deze stichting zou volgens het CDA nooit gevestigd zijn geweest in Utrecht, maar in Leersum. De fractie vraagt zich daarom af hoe het college deze vestigingsplaats heeft beoordeeld.

3 Reacties

Reageren
 1. bureaulesswatts

  Dat was vast iets met ‘revolverende’ fondsen die toen n het leven werden geroepen.

  goed dat het CDA hier eens vragen over stelt .

 2. Janneman

  Als je als gemeente miljoenen over de balk smijt, denk aan de Uithoflijn, mag je deze fooi toch wel laten zitten??
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf!

 3. Anne Marie ten Berge

  Het CDA doet wel erg onnozel als waar is wat in de krant staat. Elke rechtspersoon die voor subsidie in aanmerking komt moet in geschreven staan met een akte van inschrijving en daarin omschreven het doel van de activiteiten..Je gaat naar de Kamer van Koophandel voor het Uittreksel Handelsregister. Wat niet veel mensen weten: Elke bestuurs-fractie in de gemeenteraad dient ingeschreven te staan bij de KvK.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).