Vragen over vuile plekken en zichtbaarheid mozaïek op nieuw Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant Vragen over vuile plekken en zichtbaarheid mozaïek op nieuw Vredenburgplein | De Utrechtse Internet Courant

Vragen over vuile plekken en zichtbaarheid mozaïek op nieuw Vredenburgplein

Vragen over vuile plekken en zichtbaarheid mozaïek op nieuw Vredenburgplein
Het eerste gedeelte van het nieuwe Vredenburgplein is af, maar er zijn vragen over de vervuiling en de zichtbaarheid van het mozaïek. De impressies van het plein zouden niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Het eerste gedeelte van het nieuwe Vredenburgplein is af, maar er zijn vragen over de vervuiling en de zichtbaarheid van het mozaïek. De impressies van het plein zouden niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Tim Schipper (SP) en Erwin Virginia (GroenLinks) hebben schriftelijke vragen gesteld over het plein. Het eerste gedeelte van de herinrichting is klaar en er wordt gewerkt aan de rest van het grote mozaïek op het Vredenburgplein.

Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld worden naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken. De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein.

Vervuiling

Schipper en Virginia is het echter opgevallen dat er vervuiling op de nieuwe stenen is. “Het gaat dan met name om olieachtige materialen, waarschijnlijk afkomstig van het dagelijkse gebruik en dan met name de markt”, aldus de raadsleden. Ze willen weten of er wel rekening is gehouden met het dagelijks gebruik van het plein, of dat er is ingecalculeerd dat er vaak schoongemaakt moet worden.

Daarnaast zijn er twijfels over de zichtbaarheid van het mozaïek. Schipper en Virginia schrijven: “In vergelijking met de eerder gepubliceerde impressies van het kunstwerk vóór de aanleg valt op dat er sprake is van gering kleurverschil tussen de stenen die gebruikt zijn voor de afgebeelde figuren en de omliggende stenen.”

De volledige herinrichting van het plein, waar het kunstwerk onderdeel van is, gaat ruim 2 miljoen euro kosten. Een aantal artist-impressions van het plein zijn hieronder te zien.

Artist-impressions van het plein

43 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Dat was mij ook al opgevallen, dat de voorwerpen in veel lichtere stenen zijn uitgevoerd dan op de artist impression.
  Je herkent de voorwerpen ook niet goed.
  Is de ontwerpster niet betrokken bij het uitkiezen van de stenen?
  Wel jammer dat dit mis is gegaan, nog erger dat het plein moeilijk schoon te houden lijkt…

 2. Marcel

  Dus dit ‘schitterende kunstwerk’ waar Utrecht ‘massaal democratisch voor heeft gekozen’ is een beetje aan de dure kant, wordt al vies voor het klaar is, eigenlijk ziet niemand het, kortom het is een peperdure kat in de zak.
  Goh…. dat had nou echt helemaal niemand verwacht.

 3. Linlin

  Echt waar joh? Dit bedenken ze nu pas??? Wat een amateurisme toch weer. Zet er gewoon een fontein neer met wat bankjes, dan is de gewone Utrechter ook tevreden. Uiteraard met genoeg ruimte over voor de markt.

 4. Bas

  De meeste artists impressions zijn gemaakt vanuit het perspectief van iemand die op de hoogste verdieping van het aangrenzende appartementencomplex woont. Op basis daarvan heeft “de burger” voor dit ontwerp gekozen.

  Wat “de burger” zich niet heeft beseft is dat er maar weinig mensen zijn die het kunstwerk ooit vanaf dat perspectief te zien krijgen.

  Gemiste kans dus..

 5. bee

  de artist impression is altijd anders dan dat het er werkelijk uit komt te zien.
  vaak valt het zwaar tegen,of is niet herkenbaar.
  om te realiseren wat er op de artist impression is te zien,met name de figuren ,
  hadden ze de stenen voor de figuren de helft kleiner moeten maken dat vergroot de zichtbaarheid en de herkenning van de figuren,dat moet een beetje kunstenaar toch weten .
  nu is het alleen goed herkenbaar en duidelijk als men van een bepaalde hoogte er op kijkt.
  beetje jammer voor wat het gekost heeft.
  voor het vuil worden van de stenen zijn genoeg oplossingen te vinden.

 6. karin

  Ik maak mij daarnaast ook nog zorgen over de marktlui die grote ijzeren pennen in de voegen van de steentjes slaan, als het waait om hun zeilen van de kramen te bevestigen? Ik zag er laatst éen met grof geweld die pinnen er in slaan.

 7. Katja

  Hou eens op, vanaf de grond zie je er toch niks van. Weggegooid geld, alleen leuk voor de steenrijke bewoners van Vredenburg.

 8. Simon

  Dieren zijn geen producten.

 9. JdV

  @Katja: Geheel mee eens, kunst is ook niet bedoeld voor arme mensen.

 10. Mark

  @JdV: Kunst???? als we dit al als kunst beschouwen….. 🙂

 11. Ab

  Zelfs vanuit de lucht zijn de voorwerpen niet echt goed te herkennen. Zie de webcam op Vredenburg http://cu2030.nl/pagina/webcams

 12. w

  je kan bij Perry naar 1 hoog, dan kun je heel goed het onzichtbare mozaiek zien, mijn god wat een geldverspilling!!! t had simpel opgelost kunnen worden door een donkerder steen als achtergrond te gebruiken ipv de huidige lichte

 13. Grrrrhh

  Wat een ongelofelijk geldverspilling
  2 miljoen euro in het afvalputje
  Die ambtenaren die zoiets goedkeuren
  Zijn absoluut ongeschikt en wereldvreemd
  Kunstwerk wat onzichtbaar is
  Zooooo voorspelbaar

  Had daar een utrechts beeld gemaakt met waterval of zo iets

 14. Zo kan het ook

  Het Brusselplein in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum is gelukkig wel mooi geworden, inclusief fontein. Er mogen daar nog wat bankjes bij, maar dat valt eenvoudig in te passen.

 15. Luuk Upuuk

  Als het klaar is een filmpje met een drone maken en op YouTube zetten, kan iedereen er van genieten. Dan een laag asfalt erover, hebben toekomstige archeologen ook weer iets om te onderzoeken.

 16. Rob H.

  Hoe ziet het eruit als er een paar dagen regen overheen gegaan is? Dat spoelt normaliter een hoop rotzooi weg.

  En alstublieft, geen fontein. Hebben we een plein, bouwen we het WEER vol…

 17. Don

  Ach 2 miljoen voor weer een onzinnig kunstwerk waar niemand op zit te wachten. We maken de parkeer vergunningen wat duurder de woz gaat omhoog en op naar de volgende linkse hobby.

 18. Bill

  Heerlijk, boontje komt om z’n loontje voor de gemeente. Hadden ze dit maar niet democratisch moeten doordrukken.

  Nu tijd voor de wil van een merendeel van de Utrechtse bevolking, een fontein. Die past in elk geval wél bij de sfeer van de Utrechtse binnenstad.

 19. Ramon

  Brusselplein in LRC en het nieuwe Jaarbeursplein zijn voltreffers. Van deze kleurplaat op het Vredenburg was vanaf de dag van de keuze duidelijk dat het geldverspilling was

 20. Piet

  Hier is een mooi woord voor: (één grote) farce

 21. Inez

  @Ab: Ik heb de livestream bekeken, heel leuk maar wel een beetje spooky: als je goed kijkt zie je de mensen die langslopen in het niets verdwijnen…

 22. Erik

  Waar bemoeien die raadsleden zich mee?
  We hebben al gekozen en ik koos voor dit. Onder andere omdat in dit ontwerp geen fontein of sukkel-op-sokkel midden op het plein bedacht was. Het ligt er amper een paar weken, er is nog geen serieuze regenbui overheen geweest en die keien hebben nog niet eens een beetje slijtlaag.
  Heb geduld. Dit ligt er nog 40 jaar.

  Nederlanders hebben pleinvrees. Heb je een goede ruimte, moet het weer vol met fonteinen, bankjes, beelden en poffertjeskramen.

  Een Utrechts beeld met waterval?

 23. Simon

  Rob: Gozer, wat voor een gigantische fontein heb jij in je hoofd?

 24. Massegast

  En vergeet het Stationsplein onder het bollendak niet. De regen kan er niet goed bij. Het is nu al een gore vetplaat geworden .

 25. Gelsey

  Maar maar maar… dit zie je toch al van heel ver aankomen? Dit is toch al de reactie en voorspelling van velen geweest? Waarom moest dit dan toch doorgaan? Zelfs een 5 jarige kleuter komt tot deze conclusie.. Maargoed, de keuze was uit 3 gedrochten dus veel creativiteit bij de betrokkenen was er niet.

 26. Herman

  ieder krijgt wat men toekomt,
  daarom in Leische Rijn een echte kitsch fontein uit de Intratuin cstalogus en het Vredenburg iets bijzonders waarover gepraat wordt.

 27. maarten van den oever

  is de markthandelaren eigenlijk iets gevraagd hierover.? Ze zijn behoorlijk boos over het resultaat en daar hebben ze – dat lijkt me overduidelijk- ook behoorlijk gelijk in. Er is niks van te zien en het vervet ongelooflijk snel. Er moet , de gemeente kennende, toch een soort inspraak geweest zijn. Waarom ging dit dan zo mis??

 28. Katja

  @Rob; Met één fontein is het echt niet volgebouwd hoor. Bovendien, Utrecht koos voor een open westwand met uitzicht op de herstelde Catharijnesingel, en kijk eens wat er nu staat ?

 29. Cor

  @Katja: heb je wel gecheckt of ze er een vergunning voor hadden? 🙂

 30. Thijs

  De zoveelste blunder van de gemeente Utrecht, inderdaad nu al smerig en met de beste wil van de wereld is al wandelend geen enkel mozaiek te herkennen, iedereen moet dus een drone aanschaffen om iets te kunnen herkennen, kortom twee miljoen weggegooid.

 31. Marcel

  Was er net nog. Het slaat echt helemaal nergens op. Al eerder vermeld hier. Fonteun met beetje groen en klaar. Wat een verspilling!! De raad/ college hoeft t niet te betalen zeker?

 32. Gerrit

  Geldverspilling. Had die twee miljoen maar aan de ouderenzorg besteed. Ik erger me mateloos aan de naïviteit van de bedenkers van dit gewrocht. Iedereen die een beetje na kan denken wist van te voren, dat dit plein door de (vis)markt snel smerig zou worden. In het bedrijfsleven krijg je op staande voet ontslag bij zo’ n wanprestatie.

 33. Johan

  Prima toch dat het kunstwerk minder goed te zien is door de geringe kleurverschillen. Het is namelijk tenenkrommend lelijk, dus hoe minder goed je het kan zien hoe beter. Wel jammer van alle geldverspilling. Een paar bankjes en bomen was ook prima geweest.

 34. Peter

  Die vervuiling viel mij ook al direct op nadat het eerste gedeelte van het mozaïek was opgeleverd. Zou toch bijzonder vreemd zijn als er bij de keuze van de tegeltjes geen rekening gehouden is met de vervuilende invloed van de marktkramen.
  Maar goed, geheel volgens Utrechtse traditie zullen de kosten wel op gaan lopen tot minstens 4 miljoen of meer, als blijkt dat alle steentjes weer vervangen en gecoat moeten gaan worden

 35. Ton

  Politiek heeft hierin boter op het hoofd, iedereen heeft tijdens de voorgestelde ontwerpen kunnen invullen dat dit zou gebeuren!
  Het poldersysteem werkt hierin niet, waar is het respect naar de deskundigheid,
  nergens in Italie vindt men deze problematiek, waarom, omdat er vertrouwen is en luistert naar deskundige mensen /ontwerpers. Ik loop al twee maanden met mijn billen tegen elkaar als ik de bestrating zie. Denk nou niet weer een azijn pisser, nee gewoon een burger die dit ziet als weer een gemiste kans om er gewoon een plein van te maken die Utrecht waardig is als unieke stad met ook heel veel mooie elementen!

 36. JABUS

  Na lang beraad, kennelijk de bevolking geraadpleegd over de ‘verbeelding’van het plein blijkt weer opnieuw dat er veel over het hoofd is gezien en is doorgedrukt door enkele lieden die er over gingen zonder de praktische consequenties te willen of niet willen onderkennen., Utrechts -=en zeker bestuurderen- LET OP UW SAECK.

 37. Fab

  Zoals bij zoveel wat de Gemeente doet is er een vorm van over view waarbij spijtig genoeg de essentiële details voor het slagen van iets over het hoofd gezien worden. En dat gebeurt in Utrecht wel heel erg vaak.

 38. Cico

  Het is toch schitterend. Ik ga er iedere dag heen om te genieten van dit kunstwerk en pak dan ook meteen die prachtige Gevel van Perry mee

 39. Hexenhiel

  Kijk daar zijn we dan goed in, eerst een kunst bouwwerk van 4 ton op de Neude wat je niet kon zien omdat het onsloten was, nu een Vredenburg met niet te zien mozaiek van 2 miljoen .. dus kunstenaars..als je zorgt dat jouw kunst niet is te zien kan je snel geld verdienen, In Utrecht is dat geen kunst

 40. Annelies

  Normaal, meng ik me niet in dit soort discussies, het leek me ook wel een leuk ontwerp. Ik loop er dagelijks en heel eerlijk, je ziet er echt niets van. De uitvoering (lees aankoop steensoort) is echt totaal mislukt. Ik wacht al maanden op het verdwijnen van de troep en gewoon wat boompjes en bankjes.

 41. Ralph

  Mischien eerst maar eens wachten tot het af is.. en mischien dan ook nog even het plein een jaartje de tijd geven om te gewoon gezellig gebruikt te worden. Alle “wijze” woorden van de reguurders dan tegen die tijd nog maar eens tegen het licht houden.

 42. Klaas

  Ja klopt niks van die artist impressins….. De Perry is allang verdwenen van die plek daar. Zo zie je maar hoe weinig er overeen komt met de werkelijkheid. 😉 en qua mozaiek….. Sja, jammer. Maar bankjes en fontein lijken me prima opties.

 43. Hans Versnel

  En al die steentjes zijn met kinderarbeid onder dwang geproduceerd in verre landen. Loop niet over hun handjes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).