Vriendinnen van Cartesius openen dorpsplein op Werkspoorkwartier | De Utrechtse Internet Courant Vriendinnen van Cartesius openen dorpsplein op Werkspoorkwartier | De Utrechtse Internet Courant

Vriendinnen van Cartesius openen dorpsplein op Werkspoorkwartier

Vriendinnen van Cartesius openen dorpsplein op Werkspoorkwartier

Op vrijdag 23 november kwam een bijzondere mix aan mensen bij elkaar om de opening van het  Cartesius Dorpsplein te vieren: van bewoners van de Cartesiusweg tot intendant Peter de Haan van Culturele Hoofdstad 2018, en van kunstenaars uit het Vlampijp Atelier tot een bestuurslid van de Bedrijvenkring Cartesius, iedereen was er. Tijdens de opening gaven diverse ondernemers, kunstenaars en creatieven een indruk van de toekomstige veranderingen op het industrieterrein Cartesius.

Lara Simons en Marleen Laverman houden van de rauwe en onaffe plekjes in de stad; die rafelranden waar net wat meer kan en waar ruimte is voor experiment. Cartesius, inmiddels ook bekend als het Werkspoorkwartier, is zo’n gebied en dit karakter willen zij als Vriendinnen van Cartesius versterken door het aanwezige ambacht, de industrie en creativiteit aan elkaar te verbinden. En vooral ook door te doen! Met hun Caravan staan zij midden in het gebied en zoeken actief de metaalbewerkers, autospuiters, kantoorwerkers en kunstenaars op om samen mooie plannen te smeden en uit te voeren. Om mensen buiten Cartesius ook te vertellen over deze bijzondere plek trekt de Caravan regelmatig langs evenementen in de rest van de stad. Samen met Autobahn, LunaWorX, Expodium en Cartesiusmuseum hebben de Vriendinnen van Cartesius een start gemaakt met Cartesius Oase, een nieuw dorpsplein waar bewoners en ondernemers van Cartesius elkaar kunnen ontmoeten en waar bezoekers kunnen zien wat er allemaal gebeurt in het gebied.

Dat er het nodige gebeurt op het voormalige industrieterrein blijkt uit een bezoek aan cartesiusmuseum.org, een initiatief dat gedragen wordt door een groot aantal mensen op basis van vrijwilligheid en dat bedrijven, organisaties, kennis en cultuur samen brengt in een open vorm van communicatie en kennisuitwisseling. Daartoe werkt het Cartesiusmuseum samen met Citadel Enterprises, waardoor onder meer het gebruik mogelijk is van de loods aan de Tractieweg 41, die inmiddels werd omgedoopt in Werkspoorkathedraal. Nadat de gemeente Utrecht in juni 2012 het visiedocument Werkspoorkwartier goed heeft gekeurd, kwamen we in actie. De visie gaf namelijk eindelijk de ruimte die Cartesius nodig heeft om zich te ontwikkelen. Ideeën van onderop zullen steun krijgen en bestemmingsregels worden versoepelt.

Onder de vlag van Cartesius Museum zijn Simons en Laverman daarbij als Vriendinnen van Cartesius aan de slag gegaan om het vuurtje dat is gestart verder aan te wakkeren. Met de opening van het Cartesius Dorpsplein aan de Nijverheidsweg 16 hebben zij daartoe een belangrijke eerste stap gezet. De vriendinnen van Cartesius zien een prachtig gebied in Utrecht waar van alles mag en kan en hopen samen met lokale bedrijven en bewoners leven in de brouwerij te brengen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).