Vrije School verbaasd over beslissing wethouder: “Wij willen geen nieuwe school” | De Utrechtse Internet Courant Vrije School verbaasd over beslissing wethouder: “Wij willen geen nieuwe school” | De Utrechtse Internet Courant

Vrije School verbaasd over beslissing wethouder: “Wij willen geen nieuwe school”

Vrije School verbaasd over beslissing wethouder: “Wij willen geen nieuwe school”
De Vrije School is op zijn zachtst gezegd verbaasd over de beslissing van wethouder Kreijkamp om geen toestemming te geven voor het starten van een dependance in Leidsche Rijn. “We zijn nog niet eens officieel geïnformeerd.”

De Vrije School is op zijn zachtst gezegd verbaasd over de beslissing van wethouder Kreijkamp om geen toestemming te geven voor het starten van een dependance in Leidsche Rijn. “We zijn nog niet eens officieel geïnformeerd.”

Afgelopen donderdag liet de wethouder aan de gemeenteraad weten geen mogelijkheden te zien voor het starten van een dependance in Leidsche Rijn. Er zou niet genoeg animo voor zijn in de wijk en de dependance zou te ver af liggen van de huidige locatie op het Hieronymusplantsoen.

Koos Blasé, schoolleider van de Vrije School Utrecht, vertelt dat dit verhaal niet klopt. “We zijn een klein jaar geleden samen met de gemeente dit traject ingegaan voor het starten van een dependance omdat ook de gemeente er heil in zag. Sterker nog: in oktober kregen we te horen dat het kon, waarop we het traject in gang hebben gezet met informatieavonden en dergelijke.”

De argumenten die de wethouder heeft aangedragen zijn in de ogen van Blasé niet heel sterk. “Er wordt nu gedaan alsof wij een nieuwe school willen starten, maar dat is niet zo. Wij willen een dependance. De gebruikte argumenten gelden bij het opzetten van een nieuwe school. Als een school groeit heeft het recht op lokalen binnen een kilometer van de huidige vestiging. Maar dit geldt vooral voor buurtscholen. Wij hebben nu al kinderen uit de hele stad. Een grote afstand tussen beide vestigingen is voor ons dus geen probleem. In de huisvestingsverordening staat ook dat er afgeweken kan worden van deze één kilometer regel.”

Ook het argument dat er niet genoeg animo zou zijn voor de dependance verwijst Blasé naar het rijk der fabelen. “Sinds de gemeente in oktober zei dat het door kon gaan, zijn er al 110 kinderen aangemeld voor deze nieuwe locatie.  In zijn argumentatie tegenover de raad begint de wethouder nu ineens over het stichten van een nieuwe school.”

Aan de raad schrijft Kreijkamp namelijk: ‘Voor Utrecht geldt een stichtingsnorm van 310 leerlingen die binnen 5 jaren moet worden gehaald. De verwachting is dat een nieuwe Vrije School in Leidsche Rijn deze norm niet zal halen’. “Nogmaals: wij willen dus geen nieuwe school starten,” verduidelijkt Blasé. “Ik heb echt geen idee waarom hij over het stichten van een nieuwe school begint.”

De Vrije School wil een aantal lokalen huren in een oud schoolgebouw in Vleuterwijde. “En als dit echt niet meer kan, dan gaan we naar de particuliere markt kijken. Maar dat is wel een stuk duurder.” Tot slot zegt Blasé: “Ik vind het vooral vervelend dat we nog niet eens officieel zijn geïnformeerd. Je mag toch aannemen dat hij contact met ons opneemt?”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).