Vrijwillige Zuidbus oplossing voor sleur en eenzaamheid onder ouderen | De Utrechtse Internet Courant Vrijwillige Zuidbus oplossing voor sleur en eenzaamheid onder ouderen | De Utrechtse Internet Courant

Vrijwillige Zuidbus oplossing voor sleur en eenzaamheid onder ouderen

Vrijwillige Zuidbus oplossing voor sleur en eenzaamheid onder ouderen
Foto: Floris van Bodegraven
Heb je een idee voor de buurt, wijk of stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze uitgave aandacht voor de vrijwilligers achter de Zuidbus.

Heb je een idee voor de buurt, wijk of stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze uitgave aandacht voor de vrijwilligers achter de Zuidbus.

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

In alle vroegte haalt Eric Olivier de sleutels van de bus op bij wooncentrum Nieuw Plettenburg in Hoograven. Het is koud, dus hij rijdt een extra rondje om ervoor te zorgen dat de bus alvast op temperatuur is voor de passagiers straks.

Vandaag rijdt hij twee dames op leeftijd naar buurthuis De Musketon en terug. Wekelijks zijn er zo’n drie van dit soort ritten. Het witte busje, deels bedekt met stickers van kleine sponsors, is voor veel ouderen de oplossing voor de dagelijkse sleur. Een team van zo’n twintig vrijwilligers organiseert vervoer voor ouderen van en naar dagbesteding, kerk, gezamenlijke eettafel en soos. Regelmatig organiseren de vrijwilligers ook een uitje door de regio – dan trekt de bus eropuit voor herfstrit rond Utrecht, een uitstapje naar Bataviastad of de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. De passagiers betalen een eigen bijdrage van twee euro, maar dat doen de 120 klanten van de Zuidbus graag. Dankzij die bus is de wereld van de ouderen groter en blijven ze in contact met andere ouderen.

Volgens Eric, die sinds 2014 vrijwilliger is bij de Zuidbus, is dat hard nodig. “Er is veel eenzaamheid onder ouderen, en het is niet altijd makkelijk voor ze om toe te moeten geven dat ze hulp nodig hebben.” Daardoor kunnen ouderen in een isolement raken, zeker als ze niet meer goed ter been zijn. “Wij brengen ze naar plekken die anders onbereikbaar zouden zijn, van deur tot deur. Ik ken bijvoorbeeld een vrouw hier in de wijk die gewoonlijk met een rollator de vijfhonderd meter van haar woning naar buurthuis De Musketon in Lunetten liep. Maar tegenwoordig kan ze dat niet meer. Dus nu brengen wij haar.”

Roest

De Zuidbus werd vijfendertig jaar geleden opgezet nadat een eerdere, professionele busservice werd wegbezuinigd. Vrijwilligers besloten dat er een vervanging moest komen en zetten zelf een busservice voor de ouderen in Hoograven en Tolsteeg op. De organisatie werd in 2008 een stichting en bouwde een brede klantenkring op, maar moest zelf ook haar inkomsten bij elkaar krijgen. Daarom reden de vrijwilligers tussen 2009 en 2013 ook in opdracht van zorginstellingen Careyn en Aveant, tot de ritten naar de dagbesteding in 2013 wegvielen. Een taxibedrijf kon het goedkoper doen. “Toen brak er even paniek uit”, zegt Eric, “want we moesten onze eigen broek ophouden.” De stichting wilde de eigen bijdrage van de passagiers niet verhogen, dus werd er ingeteerd op de reserve in de hoop dat er nieuwe opdrachtgevers zouden komen. Die bleven uit. De stichting kwam in financiële problemen en even leek het erop dat de Zuidbus zou stoppen. Het Initiatievenfonds bracht in 2015 uitkomst. Een aanvraag voor steun werd gehonoreerd – de Zuidbus was gered.

Wel staat de stichting voor een nieuw probleem: de dertien jaar oude bus moet volgend jaar vervangen worden. Bij de achterwielen zit roest, aan het oog onttrokken door met liefde aangebrachte verf. De autoradio van de wagen is al enige jaren geleden gestolen, net als de antenne op het dak. De bus is niet meer van deze tijd. “Hij is nogal luidruchtig”, zegt Eric. “De moderne bussen van taxibedrijven maken een stuk minder geluid. En nu mag hij gewoon de binnenstad in, maar is dat over een jaar ook nog het geval?”


Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad

Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).