Vrijwilligers Beheergroep Muntplein houden De Munt al zestien jaar leefbaar voor iedereen | De Utrechtse Internet Courant Vrijwilligers Beheergroep Muntplein houden De Munt al zestien jaar leefbaar voor iedereen | De Utrechtse Internet Courant

Vrijwilligers Beheergroep Muntplein houden De Munt al zestien jaar leefbaar voor iedereen

Vrijwilligers Beheergroep Muntplein houden De Munt al zestien jaar leefbaar voor iedereen
Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn er meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze uitgave aandacht voor de harde werkers van Beheergroep Muntplein.

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn er meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds. Honderden Utrechters kregen hiermee al de kans iets moois neer te zetten. Deze uitgave aandacht voor de harde werkers van Beheergroep Muntplein.

Elke Utrechter weet de oevers van het Merwedekanaal rond de Muntbrug wel te vinden. Het kanaal is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een mateloos populaire plek om te barbecueën, zwemmen en wijn te drinken. Wat niet iedereen weet, is dat dat alleen kan dankzij een kleine groep gemotiveerde buurtbewoners.

Een van die mensen is Denise Goossens. Op een zonnige vrijdagavond besproeit ze met een tuinslang de dorstige planten die tegen het brugwachtershuisje op de Leidsekade groeien, terwijl achter haar een groep studenten vlees op een felgekleurde barbecue gooit. “Hé Denise, kom je zo nog even een wijntje met ons drinken?”, roept een van de jongens.

Ze is inmiddels een bekende verschijning in de buurt. Met de vrijwilligers van Beheergroep Muntplein onderhoudt ze al zestien jaar het plein en de oevers rond de bruggen. “We legen ook de vuilnisbakken, onderhouden de plantenbakken en houden een beetje orde.”

De Beheergroep en haar takenpakket is in die zestien jaar stevig gegroeid en geprofessionaliseerd. “Het begon eigenlijk toen we plantenbakken wilden hebben”, vertelt Denise. “Want vroeger was dit een afwerk- en dealplek rond een aantal vuilcontainers. De gemeente ging akkoord, maar wilde wel dat we die zelf zouden onderhouden. Daarna wilden we de sleutel van de vuilnisbakken, zodat we die konden legen als ze vol waren. En zo is het takenpakket langzamerhand uitgebreid.”

De beheergroep werd een begrip in de straat. Tegenwoordig organiseren ze buurtbarbecues, paaseierspeurtochten voor kinderen en een winterborrel. De leden hebben zich verdeeld in teams: deze week nemen de “vlijtige liesjes”, Denise en Caroline, de taken over. Vertrekkende bewoners drukken de kopers van hun huis zelfs op het hart zich aan te sluiten bij de beheergroep.

Waardering

De bewoners brengen hun liefde en inzet voor de buurt in, geld voor plantjes, bezems en handschoenen komt vanuit het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Dat is hard nodig, zegt Denise. “Zonder budget zouden we het niet volhouden, je gaat niet alles zelf betalen. Dankzij ons hoeft de gemeente hier maar drie keer in de week te komen en het is ook een vorm van waardering voor ons werk.”

Die waardering is essentieel, want door de toegenomen drukte rond het water belandde de groep na vorige zomer in een dip. “In september 2016 leek het wel alsof we hier in de Maarsseveense plassen zaten”, zegt buurtbewoner Caroline, terwijl ze een blikje tussen de bloemen wegvist. “We waren hier elke avond ruim een uur bezig.” Toch werkten ze onvermoeibaar door. “Anders wordt het hier onleefbaar.”

De twee vrijwilligers vertellen over de schreeuwende, dronken groepen hangjongeren die rond het water neerstreken, de troep die ze achterlieten en de nachtelijke zwempartijen die voor overlast zorgden. “We waren stiekem een beetje blij toen die hekken er kwamen”, lacht Caroline. “We waren vergeten dat het hier ook rustig kon zijn.” In december kwam burgemeester Van Zanen onverwachts langs om de vrijwilligers te bedanken voor hun betrokkenheid.

Hoog bezoek is natuurlijk leuk, maar dat is niet de belangrijkste reden dat zij en Caroline hier bij regen en zonneschijn staan. Ze doen het met name voor de buurt. En een beetje voor zichzelf. “Als je een drukke werkweek hebt gehad, dan is even op het plein werken ook gewoon ontspannend”, zegt Caroline. Denise: “Het is niet alleen geven, je krijgt er ook heel veel voor terug. Je krijgt echt een band met de buurt.” “En je kijkt uit op een mooi plein, als het vuil is is het er niet leuk wonen”, vult Caroline aan. “Het verveelt hier nooit, ik wil hier nooit meer weg.”

Als Denise en Caroline klaar zijn met hun ronde, bergen ze de spullen weer op. Caroline gaat naar huis om te eten. Denise niet. Ze pakt een beker en voegt zich gezellig bij de studenten in de laatste stralen van de ondergaande zon.


Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad

Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

 

3 Reacties

Reageren
  1. Gert-Jan Jansen

    Superblij met dit plein en haar beheerders. Zit er vaak en het is altijd opgeruimd en mooi! Dank voor jullie inzet!

  2. Wessel

    Niets dan lof, hulde en meer van dat….
    Maar waar zijn toch de schaakstukken gebleven?

  3. Berend

    Top! Maak iedere zomer dankbaar gebruik van de Muntkade. Fijn dat deze mensen dat mogelijk maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).