Vroman-bankje spoorloos verdwenen uit Zocherpark in Utrecht: wie weet waar het is gebleven? Vroman-bankje spoorloos verdwenen uit Zocherpark in Utrecht: wie weet waar het is gebleven?

Vroman-bankje spoorloos verdwenen uit Zocherpark in Utrecht: wie weet waar het is gebleven?

Vroman-bankje spoorloos verdwenen uit Zocherpark in Utrecht: wie weet waar het is gebleven?
Het bankje tijdens de onthulling in 2018 door Jan van Zanen
Het Vroman-bankje is verdwenen uit het Zocherpark in Utrecht. Het bankje werd bijna vijf jaar geleden onthuld door burgemeester Jan van Zanen en is sinds begin deze maand spoorloos. Initiatiefnemer van het bankje, Arjaan van Nimwegen, staat voor een raadsel. Ook de gemeente heeft geen idee waar het bankje heen is. Weet iemand het?

Het Vroman-bankje is verdwenen uit het Zocherpark in Utrecht. Het bankje werd bijna vijf jaar geleden onthuld door burgemeester Jan van Zanen en is sinds begin deze maand spoorloos. Initiatiefnemer van het bankje, Arjaan van Nimwegen, staat voor een raadsel. Ook de gemeente heeft geen idee waar het bankje heen is. Weet iemand het?

Het was 2 oktober, enkele weken geleden, toen Van Nimwegen tijdens zijn dagelijkse ronde door het Zocherplantsoen ‘tot zijn ontsteltenis’ een lege plek aantrof. Op de plek waar vijf jaar lang het Vroman-bankje stond, was nu niks meer te vinden. Geen spoor van het bankje.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron: Het Utrechts Archief

Het bankje werd op 26 november 2018 onthuld door de toenmalige burgemeester Jan van Zanen. Op die dag, maar dan tachtig jaar geleden, op die plek onder de Sterrenwacht, kuste dichter Leo Vroman zijn toekomstige vrouw Tineke Sanders voor het eerst. Het bankje had dan ook een inscriptie, een L, een hartje en een T. Tot hun dood in 2014 en 2015 bleven Leo en Tineke samen. Vroman refereerde in zijn dichtwerk nog regelmatig aan de kus en die plek.

‘De dader heeft alles keurig aangeharkt’

Maar nu is het bankje ineens weg. Van Nimwegen laat weten: “Dat kan natuurlijk niet. Navraag bij de gemeente leverde eenzelfde ontsteltenis op en helaas ook vele vraagtekens. Koortsachtig zochten betrokken ambtenaren naar een oorzaak of een reden: Was het bankje in onderhoud? Vond iemand ten stadhuize het misplaatst en heeft hij het laten verwijderen? Was hier vandalisme in het spel? De wijze waarop de plek is achtergelaten wijst daar niet op: de dader heeft alles keurig aangeharkt. Niemand wist er iets van. Ze zoeken door, maar tot nu toe is het raadsel niet opgelost.”

‘Wie o wie? Waarom? En vooral: Waar is het bankje?’

Van Nimwegen wil graag weten waar het bankje is gebleven: “Een bankje dat uit liefde werd geplaatst, met liefde werd vormgegeven en zelf een monument van liefde werd mag Utrecht zich niet laten ontroven. Vandaar: Een dringend beroep. Wie o wie? Waarom? En vooral: Waar is het bankje?”

19 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Leuk hoor al die ditje en datje over de binnenstad maar waarom lees ik hier nauwelijk iets over de andere 9 (!) wijken van Utrecht waar veel grotere problemen zijn dan een verdwenen bankje. Zou er een dergelijk bankje bankje in Overvecht verdwenen zijn, dan had dit DUIC niet gehaald. Of anders DUIC maar omdopen tot de De Utrechtse Binnenstad Courant. De huidige naam dekt de lading niet meer. Ja en dat zeg ik nota bene als binnenstadbewoner.

 2. S

  Duic wel gelezen? Meerdere artikelen over Van Lieflandcomplex en overvecht.

 3. Koel Hoofd

  @Binnenstadbewoner
  hahaha thumbs up!

 4. M.

  Weet een Utrechtse wethouder met een toepasselijke naam hier misschien meer van?

 5. Lunettenbewoner

  @binnenstadbewoner: Je bedoeld zoals Lunetten waar de ene na de andere ondernemer uit het winkelcentrum weg trekt door de terreur van daklozen en hangjongeren?

 6. Utrechtse Jantje

  Jaaa… @ Binnenstadbewoner ik lees ook met regelmaat items over andere wijken van Utrecht , daar en tegen toch wat minder van mijn oude buurtje Hoograven ….en dat terwijl er toch prominente sporters vroeger woonden … ik denk daarbij b.v. aan Tonny van der Linden en Anton Geesink …..Zo had ik vroeger ‘n Mondriaan op mijn garage deur geschilderd , nooit iets meer over gehoord ….hahaha !!!

 7. Binnenstadbewoner

  @ S je leest weleens wat over andere wijken, m.n. als het gaat om bouwprojecten..

  Klein nieuws over andere wijken lees je hier vrijwel nooit en over de binnenstad altijd.

  Redactionele vrijheid uiteraard, maar geeft de indruk dat andere wijken er niet of nauwelijks toe doen.

 8. Massegast

  Het letterkundig museum komt toch naar Utrecht. Ik vermoed dat het bankje hun nieuwste aanwinst is

 9. Henk

  Wat is er dan buiten de binnenstad? Toch niet interessant

 10. Frank

  Ja, maar waar is nou dat bankje?

 11. Rob

  Maar wie zijn de andere mensen op die foto? Er lijken er zeker twee best veel op Vroman en Vrovrouw. Familie? Vermeld het!

 12. Arjaan

  De burgemeester wordt geflankeerd door de dochters Vroman, Geri en Peggy Ann.

 13. Wim

  En wie zijn L en T?

 14. Wim

  Zeg het nu toch gewoon
  Gewoon grstolen

 15. Wandelaarster

  Bankje? Ik loop daar toch regelmatig langs!? Heb dat bankje nog nooit zien staan. Terwijl ik altijd heel nieuwsgierig ben als er een bordje met tekst op staat. Dan zaten er zeker steeds een rijtje mensen op? Of wel gezien maar weer eens vergeten. Wel heel erg jammer dat men niet met de fikken van andermans/vrouws (wij met z’n allen) kan afblijven. Zie wel regelmatig van die gemeentekarretjes rijden. Hier heb je toch wel wat scheppen en hijswerktuig voor nodig. En een hark voor als het karwei c.q. de diefstal klaar is. Zucht!

 16. Luuk Upuuk

  Wat zou het leuk zijn als over vijf jaar eenzelfde artikeltje verschijnt over de mysterieus verdwenen lichtdecoratie op het voormalig postkantoor. Niemand heeft iets gezien of, indien wel gezien, niet nodig gevonden hier vraagtekens bij te stellen. Best wel een leuk mysterie!

 17. Dymph

  Het zou ook zomaar kunnen dat de gemeente zelf het bankje heeft weggehaald in verband met ‘hangjongeren’. Dat lot is heel wat bankjes in de binnenstad beschoren geweest. Ik zou Stadsbedrijven eens aan de tand voelen…

 18. Pee

  @Luuk Upuuk
  Dat mag van mij ook volgende week verdwijnen.
  En het liefst niet meer worden teruggevonden.

 19. Martin Utrecht

  @Luuk, het zou mooi zijn als dat altijd een mysterie zou blijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).