Vrouw krijgt 240 uur taakstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeluk op Biltse Rading in Utrecht Vrouw krijgt 240 uur taakstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeluk op Biltse Rading in Utrecht

Vrouw krijgt 240 uur taakstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeluk op Biltse Rading in Utrecht

Vrouw krijgt 240 uur taakstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeluk op Biltse Rading in Utrecht
Een vrouw uit Huizen is woensdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en 18 maanden rijontzegging. Ze reed vorig jaar april een vrouw en een kind dood op de Biltse Rading in Utrecht. De straf valt lager uit dan het Openbaar Ministerie heeft geëist. 

Een vrouw uit Huizen is woensdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en 18 maanden rijontzegging. Ze reed vorig jaar april een vrouw en een kind dood op de Biltse Rading in Utrecht. De straf valt lager uit dan het Openbaar Ministerie heeft geëist. 

Twee broertjes en hun oppas stonden vorig jaar april te wachten bij de oversteekplaats bij de Biltse Rading. Toen zij bij een groen licht wilden oversteken werd een van de jongetjes en de oppas geraakt door een auto die op dat moment door rood reed. Het jongetje en de oppas komen te overlijden.

Naar eigen zeggen keek de bestuurder vlak voor het ongeluk op het scherm van haar mobiele telefoon naar de navigatie. Op zitting verklaarde de vrouw dat ze het waarschuwingsbord, de verkeerslichten bij de voetgangersoversteekplaats én de voetgangers niet had gezien.

Maar uit data van de verkeersregelinstallatie blijkt dat het verkeerslicht al iets meer dan 6 seconden op rood stond toen de vrouw er doorheen reed. “Dat rode licht moet ze ook al een paar seconden hebben kunnen zien”, schrijft rechtbank Midden-Nederland. De vrouw en het jongetje die op dat moment overstaken werden aangereden. De vrouw overleed ter plekke, het jongetje een dag later. 

Lagere straf

Volgens de officier van justitie zou de vrouw vlak voor het ongeluk óók in haar tas hebben zitten rommelen en zou mede daardoor sprake zijn van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Maar daar ziet de rechtbank te weinig bewijs voor. De officier ging uit van ernstige schuld en eiste een celstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van twee jaar. Maar daar ging de rechtbank niet in mee. 

“In dit geval is volgens de rechtbank bewezen dat de vrouw aanmerkelijke schuld heeft aan het veroorzaken van het ongeluk. Dit maakt dat de rechtbank tot een andere straf komt dan die de officier van justitie eiste en dat de rechtbank een gevangenisstraf niet passend vindt”, schrijft de rechtbank. Gelet op de straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd, komt de rechtbank tot een maximale taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 18 maanden.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Met je telefoon bezig zijn terwijl je auto rijd levert een boete op van €420,-.
    Als je daarbij ook nog iemand dood rijdt, dan krijg je 240 uur taakstraf.
    Ik vind beiden schandalig laag!

  2. Nina

    Wat een groot verdriet voor de familie van de overledenen. Heel veel sterkte voor hen.

  3. cas

    En toch vind ik het echt stuitend dat er zulke lage straffen worden gegeven. Deze persoon was al meerdere keren gepakt voor rijden en bellen. Als je per ongeluk een foutje in je belastingen maakt krijg je een hogere straf dan 2 mensen dood rijden.

  4. Mark

    Wauw, Doodrijden van een kind en volwassene. Misschien niet opzettelijk, maar nog steeds…. 18 maanden rijontzegging is aan de lage kant. 36 maanden minimaal en verplichte theoriecursus!

    Voor de ouders en familie van de slachtoffers natuurlijk diep triest. Het ergste wat een ouder kan overkomen is dat je je kind kwijtraakt.

  5. Toine Goossens

    Hopelijk gaat het OM in hoger beroep.

  6. Pee

    Die lage straf was natuurlijk te verwachten .
    Er zijn er bij die zeggen dat Nederland strenger straft dan landen om ons heen , ben benieuwd wat die landen dan voor straf geven voor dit misdrijf.

  7. Sj

    @toine: je weet prima dat de wvw geen mogelijkheden geeft voor hogere straffen, dus je opmerking slaat helemaal nergens op. Hoger beroep heeft geen zin.

  8. Statler

    Het wil maar niet bij sommige mensen doordringen dat deelname aan het verkeer- zeker met een snel en zwaar voertuig- verantwoordelijkheden met zich meebrengt.
    Eens met @Toine Goossens : OM moet hoger beroep aantekenen, zeker gezien de historie van deze bestuurder.

  9. FK

    En geen enkele compensatie voor de ouders van het overleden kind? En de familie van de oppas? Dat is wel vreemd. De straf komt mij ook erg laag voor. Ik denk er dan aan wat als het jouw kind was geweest? Autorijden vraagt om constante oplettendheid. Zeker met de huidige drukte op de weg. Dan zet je de auto maar even aan de kant als je wat moet pakken.

  10. Utrechtvoorutrecht

    Deze persoon is ook ná het dodelijke ongeval nog betrapt met een telefoon achter het stuur, en door rood rijdend: https://www.ad.nl/utrecht/vrouw-die-ezra-5-en-oppas-betty-66-doodreed-werd-na-fatale-ongeluk-betrapt-op-bellen-achter-het-stuur~aa48e338/ Met een pakkans van praktisch nul, ga ik ervan uit dat dit stelselmatig gedrag is. Als het doodrijden van twee mensen je nog niks leert, wat is dan de verwachting dat 240 uur taakstraf doet?

  11. Wim

    @ Toine

    Dat hoop ik ook, zeker gezien het feit dat de dame in kwestie onverbeterlijk blijkt te zijn, ze is inmiddels alweer twee keer in de fout gegaan.

  12. RABE

    Walgelijk, wat een lichte straf. Je zal je kind maar op deze manier kwijt raken.
    Als het verhaal van Cas klopt, en deze dame al vaker in de fout ging, is een zwaardere straf en een herexamen theorie hard nodig.

  13. Koel Hoofd

    Werkelijk in en in triest wat een smartphone kan veroorzaken.
    It’s a stupidphone full of appsapehit.

  14. Wim

    @ KH

    Die smartphone veroorzaakte niets hoor. Die recidiverende automobiliste wel.

    @ Sj

    De strafeis van het OM was aanmerkelijk zwaarder dan het vonnis van de rechter.

  15. Sj

    @wim: ja dus?
    De WVW geeft de rechter helemaal niet zo veel mogelijkheden. Pak ‘m er maar eens mij

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).