Een vervelend voorval bij het station Utrecht Centraal vandaag. Een vrouw die haar kinderen kwam ophalen bij het station kon haar fiets niet kwijt in de fietsenstalling van het Jaarbeursplein omdat deze vol was. Ze zette haar fiets even op een plek waar dat niet mocht waarna het rijwiel meteen ingeladen werd door handhaving.
De Jaarbeurspleinstalling is regelmatig vol waardoor forenzen ergens anders hun fiets moeten parkeren. Een passant die ook rechtsomkeert moest maken bij de stalling filmde het voorval en vertelt er het volgende over: “Zoals zo vaak was de stalling weer eens vol. De vrouw zette even haar fiets buiten de stalling en de afwachtende handhavers hebben toen meteen haar fiets ingeladen. Toen de vrouw terugkwam en zag dat haar fiets op de wagen stond barstte ze in tranen uit. Gelukkig waren er voorbijgangers die de vrouw kwamen helpen, ook de kinderen van de vrouw waren in paniek. Na een korte discussie werd de fiets wel weer afgeladen, maar de handhavers lieten zich niet echt van hun menselijke kant zien.”
Handhaving haalt regelmatig fietsen weg bij het Jaarbeursplein die niet in een van de stallingen staan. Als de Jaarbeursstalling volstaat is het bedoeling dat fietsers hun rijwiel 300 meter verder zetten in de stalling op Westplein.
Gekoppelde berichten

Op pad met de fietshandhaving: “Niet alle mensen zijn boos!”
Een Spaans reismagazine schreef onlangs met verbazing over de 30.000 fietsplekken rondom het Centraal Station.…
27 Reacties
ReagerenDat lulletje van de handhaving die de filmer ook op film zet maakt het niet heel veel beter.
Lekker op het fietsje de stad in.
Leuker kunnen we het niet maken.
Wat een kansloos tafereel. En dan doel ik met name op de handhaver die ‘terug’ staat te filmen.
Willen we een nette stad zonder overal fout en gevaarlijk geparkeerde fietsen? JA! Willen we dat onze eigen fiets wordt verwijderd als deze fout staat geparkeerd? NEE! Typisch.
Verder: de afstand tussen de ingang fietsenstalling Jaarbeursplein en Westplein is absoluut geen 300 meter. En al was het zo, ervan uitgaande dat je dat in 75 seconden fietst (4m/s) en in 214 seconden terugloopt (1,4m/s) scheelt je dat welgeteld 4 minuten en 49 seconden. Die kids hadden dat wel overleefd, denken we niet?
En verplaats je eens in die ‘niet-menselijke’ handhavers: de hele dag fietsen van ontevreden foutparkeerders terughannesen, dat kost je je baan vanwege totale inefficiëntie.
Kortom, hoe erg ik huilende vrouwen ook vind, hier heeft nou niet direct een ramp plaatsgevonden. Get over it, en leer hiervan.
Wat doen we onszelf toch aan, Utrechters?
Trouwens, volgens het handboek handhaving heb je nog een half uur de tijd om een gedraging ongedaan te maken….
Een fabriek dat gif loost in de sloot heeft 2 weken om de gedraging ongedaan te maken, dus een burger die haar fiets stalt op een plein moet toch op z’n minst een kleine termijn gegund worden om aan het dwangbesluit te voldoen.
Direct handhaven is onredelijk, zeker als de overtreder de gedraging direct wil oplossen. En daar ging het toch om.
Voor de schutting, tegen de schutting, op borden, echt je struikelt over de aankondigingen op deze plek hier, met geen fietsen stallen.
En toch doen, dan neem je een risico.
Hoe sneu ook.
Nou Martijn, ik stel je de uitdaging om op een gemiddeld druktemoment (dus nog niet eens in de spits) in 4.49 je fiets op het Westplein te stallen en terug te lopen in die tijd. Knetterveel verkeer daar, dus heel leuk die 4m/s fietsen, maar dat lukt dus echt niet, en teruglopend moet je ook een aantal keer oversteken met verkeerslichten. Plus, een grote hoeveelheid mensen fietst daarheen om een trein te halen, dus dan zijn die 4 minuut 49 al gauw 19 minuut 49 omdat je je aansluiting mist.
Ik erger me overigens stuk aan die fietsenstalling. Heel trots marketingsverhaal over slim je fiets parkeren (zelfs milieuvriendelijk: https://www.duic.nl/algemeen/milieuvriendelijk-fiets-parkeren-binnenstad/) maar die bezettingsgraadborden vallen of staan met betrouwbaarheid. Afgelopen week fietste ik rond 08:45 langs de paal op de Croeselaan (ter hoogte van de SNS) en zag ik dat er 94 plekken vrij waren. Fiets je om die hele bouwput heen en pas 5 meter van te voren kan je zien dat ze die borden (“Helaas, deze stalling is vol”) buiten hebben gezet. Als je niet van die informatie uit kan gaan, wat voor een toegevoegde waarde heeft het dan?
Ik m’n fiets op Westplein neerzetten en ga vervolgens met de mensen van stallingsbeheer in gesprek (trein toch al gemist). Zij ergeren zich er ook groen en geel aan, want ze moeten mensen wegsturen en iedereen wordt er chagrijnig van, vooral omdat je het pas 5 meter van te voren ziet. En het is nogal een irritant stukje om onnodig 2 keer af te moeten leggen. Overigens, tijdens dat gesprek zag ik dat er genoeg mensen gewoon wél de stalling in fietsen en dat de mensen van de stalling daar at random wat van zeiden; de een moest weer naar boven richting Westplein, de ander mocht wel weer naar binnen. Volledig arbitrair.
Ze riepen me vooral op om ook bij de gemeente te klagen en dat hopelijk meer mensen dat gaan doen, want ook zij drongen niet door bij de daarvoor verantwoordelijken. Ik hoop dat dit artikeltje voor de nodige extra aandacht zorgt want zoals het nu gaat is wel heel belabberd.
Deze fietsendiefstal is simpelweg te lucratief om redelijk uitgevoerd te worden. En dan heb ik het niet over de officiële cijfers die de gemeente hierover geeft maar over de niet geregistreerde verdiensten van de handhavers die niemand een strobreed in de weg legt met een sterk mandaat en een lekke registratie.
De fietsenstalling op Smakkelaarsveld biedt dagelijks voldoende ruimte voor het stallen van de fiets. Oversteken en via de tunnel naar station en perrons.
Tsja als ik met m’n auto voor een volle parkeergarage sta, kan ik hem ook niet zomaar op de stoep parkeren zonder gevolgen. Die handhaver die staat te filmen is niet een heel klein beetje zielig bezig…
Alleen maar goed dat de fietsen worden verwijderd. Vervelend voor de mevrouw maar het is toch echt bekend dat daar fietsen worden geruimd. Dat die handhaver aan het filmen is niet zo gek hoor want mensen willen nog weleens hun verhaal verdraaien om zieltjes voor hun zaak te winnen.
Misschien kunnen ze de geplande garage beter voor de fietsen gebruiken. Ze willen toch af van de auto’s in het stadscentrus. Musschien iets voor groen links?
Eigen risico, wordt al jaren daar fietsen verwijderd, elke dag. Hoe lui en dom kan je zijn. Is vluchtroute, mag dus gelijk verwijderd worden. Al die fietsen geen gezicht zoals je neer worden gezet, voor nooduitgangen, brandslang aansluiting, blindengeleiden strook, brug ect.
maar zet jij je auto midden op de stoep als er geen parkeerplek is? Nee toch word die ook weggehaald/verwijderd. Er zijn meerdere fietsenstallingen in Utrecht niet alleen op de jaarbeursplein. Er zijn ook fietsen rekken door de hele stad heen.
Ik zet me fiets ook niet overal op de stoep neer waar die niet mag staan.
Ik stel de vriendelijke benadering voor: haal fietsen wel weg, maar plaats ze direct in de dichtstbijzijnde stalling om af te halen. De sleutel is het afhaalbewijs.
Rico, een auto is wel wat anders dan een fiets. Fietsen staan niet zomaar in de weg, het doet me pijn om te zeggen op een ‘vroeger was alles beter-toon’ maar voor die ellendig dure fietsenstalling kon je je fiets er áltijd kwijt.
Er moet meer gehandhaafd worden. Bv op de Twijnstraat. Je struikelt daar over de fietsen die fout geparkeerd staan: ze staan massaal in de autoparkeervakken en geen handhaver die daar wat aan doet. Zal wel niet mogen van Lotje. Want past in autopestbeleid.
Wat een incompleet verhaal zeg, fietsen die daar staan lopen idd het risico weg gehaald te worden.
150 meter verder op is altijd plek.
En de fietsen die weg gehaald worden zorgen voor hinder.
Ja, een fiets vaak niet nee, voor dat men hier over valt; als er niet word gehandhaafd staat het er vol mee en is het dan een gevaarlijke zooi daar.
vooral in deze tijden, stel dat er toch een aanslag gebeurd op Utrecht CS.
En allen vluchtwegen en toegangen van en naar het station staan vol met fietsen, wat zal dan de gevolgen daar van zijn?
Hebben de tegenstanders van dit handhaaf belijd daar wel eens over nagedacht?
En ik snap echt niet waarom er rond dit voorval zo’n ophef is.
Het lijkt mij toch duidelijk dat de handhavers deze moeder met haar kinderen gematst hebben door alsnog haar fiets van de wagen af te halen.
DUS, had het artikel denk ik iets anders van mogen zijn.
Handhaving is een aambei op de kont van de gemeente, en die vervelende aambeien zijn vergeten dat men in dienst is van de stad Utrecht/de bevolking van Utrecht dus.
Er moet echt een bezem door deze afdeling, ook de leidinggevenden hebben deze verkapte zgn handhavers niet onder controle.
Zeg Martijn hoe kom je erbij dat we een nette stad willen zonder (fout) geparkeerde fietsen. Ik wil een stad waar ik lekker op de fiets de stad in kan en waar ik de fiets (even) neer kan zetten waar ik wezen moet. Dat is volgens mij het grote voordeel van de fiets en de reden dat mensen de fiets pakken. Ik wil helemaal niet aan de hand van een kapitalen kostend fietsverwijs systemen op zoek naar een plekje in een deprimerend fiets getto waar als je mazzel hebt je je fiets ergens in de nok kunt hangen. Wat is er toch mis met fietsen in het straatbeeld in Nederland fietsland. Utrecht doet zijn uiterste best om je met fietsroutes en bruggen de stad in te krijgen met de fiets om daar opgewacht te worden door die uiterst treurige fietshandhavers.
Wat een zuurpruimen hier zeg, Dit gaat er niet om waar je je fiets kan parkeren, maar om de manier waarop het opruim beleid is.
De vrouw loopt naar boven om even de kinderen te halen omdat de stalling vol is (geboden stallingsmogelijkheid dus ontoereikend), hoelang staat een fiets er dan… 3 minuten… en, stond de fiets wel in de weg? voor een speciaal pad? zie ik hier niet terug…
Willen ze handhaven prima, maar dan een label erom met een termijn van 1 dag en dan verwijderen.
Je zult maar als handhaver gewoon naar eer en geweten je werk doen. En dan die emmer hier over je heen gestort krijgen. Beste reaguurders, als we chaos in de stad willen, spreek dan de politiek aan. En niet de handhavers die slechts beleid uitvoeren.
@bas : Er hangen borden waarop staat dat deze plek vrij moet blijven voor Nood en Hulpdiensten. Op de grond staan ik weet niet hoeveel markeringen. Er hangen doeken met deze tekst. En 3 minuten? Dat zeggen ze altijd! Als je de fiets, pak em weg 2 minuten verderop zet, openbare stalling op het Westplein, is het 2 minuten lopen. Iedereen blij en heb je dit gedoe niet. Het gaat namelijk nooit om 1 fiets, als je 1 fiets toelaat, staan er een uur later 10, en een halve dag later 50. Om na een paar dagen als voetganger en gebruiker-station een weg door de fietsenzee moet zoeken ( zoals in het verleden ).
Gewoon een wit bestelautootje kopen en asociaal op de wegneerzetten met knipperende lichten. Dan durven deze veldwachters niet meer.
Je kan ook hele andere conclusies trekken. Vriendelijk en menselijk personeel van de dienst handhaving die een reeds verwijderde fiets zonder kosten teruggeven aan een emotionele moeder met twee kinderen, zonder kosten dus, terwijl de fiets moedwillig verkeerd gestald stond. Je neemt het risico op verwijdering dan dus. Lijkt me dat deze mevrouw het fiets verwijderbeleid kent in het stationsgebied, zoals iedere Utrechter dit beleid inmiddels kent. Dit beleid is er met een reden. Brandkranen vrij houden, nood- en vluchtroutes vrij houden, looproutes vrijhouden. Als je dit niet snapt als burger zijnde dan snap je veel niet overigens Dan kan je gaan uitleggen wat je wil, niets helpt dan. Het is wel zo dat mensen van handhavingsdiensten zich in het algemeen minder star en opgejaagd mogen opstellen, al snap ik wel dat als je steeds vijandig bejegend wordt terwijl je werk uitvoert waartoe je een opdracht hebt gekregen van de politiek> door over het algemeen ons gekozen, je de hakken in het zand steekt.
Chapeau aan de gemeentemedewerkers van de dienst handhaving die van het PROTCOL AFWIJKEN, om menselijke redenen en de vrouw haar fiets teruggeven. Enige vreemde eend in de bijt is die medewerker die dwangmatig de filmer van het filmpje aan het vastleggen is. Waarom? Wat wil hij daar mee doen? Het is toch geen DDR hier?
Leuke bijeenkomstigheid. Vrouwen die huilen> een truc die altijd schijnt te werken. Hoeveel vrouwen komen zo wel niet onder boetes uit? Applaus aan de conducteur laatst die kalm, na een vrouw die zonder geldig kaartje reisde, de vrouw in kwestie 2 kansen gegeven te hebben alsnog een kaartje aan te schaffen, niet in de huilbui en de tirade van de vrouw in kwestie trapte en de vrouw alsnog een bon heeft gegeven voor willens en wetens zwart reizen. Dat mag ook wel eens gezegd.
Wellicht ben ik wel erg praktisch, maarre, als ze alleen maar even naar het station en weer terug hoefde, had ze toch ook gewoon even haar fiets in de lift mee naar boven kunnen nemen…
Wat betreft die misleidende vrije plekken (waardoor je voor de kat z’n viool naar de ingang fietst en dan je timing wél in de war loopt) komt omdat ze plekken moeten reserveren voor abonnementhouders.
Dat is althans het antwoord dat ik kreeg toen ik klaagde bij de gemeente. Die plekken tellen ze nu nog mee blijkbaar. Ze werken aan een oplossing maar je kunt er dus van uitgaan dat als er 100 plekken vrij zijn, je kans loopt toch een ‘jammer we zijn vol’ bordje tegen te komen.
Er komt bij De Knoop ook nog een stalling, maar die mag liever vandaag dan morgen open, want ik kan zelden nog terecht in de Jaarbeursstalling.