Vuelta-start overtreft verwachtingen organisatie en trekt honderdduizenden bezoekers naar Utrecht Vuelta-start overtreft verwachtingen organisatie en trekt honderdduizenden bezoekers naar Utrecht

Vuelta-start overtreft verwachtingen organisatie en trekt honderdduizenden bezoekers naar Utrecht

Vuelta-start overtreft verwachtingen organisatie en trekt honderdduizenden bezoekers naar Utrecht
Foto's: Bas van Setten
De start van La Vuelta in Nederland heeft volgens de organisatie de verwachtingen overtroffen. Naar schatting stonden er tijdens de vier dagen dat de ronde in Nederland was bijna een miljoen mensen langs het parcours. De festiviteiten in Utrecht trokken honderdduizenden bezoekers.

De start van La Vuelta in Nederland heeft volgens de organisatie de verwachtingen overtroffen. Naar schatting stonden er tijdens de vier dagen dat de ronde in Nederland was bijna een miljoen mensen langs het parcours. De festiviteiten in Utrecht trokken honderdduizenden bezoekers.

De Vuelta in Nederland begon vorige week donderdag met de ploegenpresentatie in Utrecht en eindigde zondag met de etappe Breda – Breda. De ploegenpresentatie op en rond het Vredenburgplein wist 12.500 bezoekers te trekken. Tijdens de eerste etappe, de ploegentijdrit in Utrecht, stonden naar schatting 260.000 mensen langs het parcours. De tweede etappe, van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht, trok in totaal 350.000 bezoekers.

Ook thuis keken mensen massaal hoe de Vuelta door Utrecht trok: alleen al via de NOS keken respectievelijk 2,1 miljoen en 1,5 miljoen mensen naar de eerste twee etappes of een deel daarvan.

Tekst loopt door onder de foto

‘Een van de meest ongelooflijke verhalen’

De Spaanse organisator Unipublic, kijkt terug op een succesvolle start van de Vuelta. “De warme reacties van het enthousiaste Nederlandse publiek waren geweldig. We voelden ons thuis”, zegt Javier Guillén, algemeen directeur van La Vuelta. 

“Het project La Vuelta Holanda is na twee jaar wachten uitgekomen en heeft onze verwachtingen overtroffen. Nederland is een plek die fietsen ademt en die we in ons hart gesloten hebben. We zijn gekomen om geschiedenis te schrijven en we vertrekken met een van de meest ongelooflijke verhalen die we, vanuit het perspectief van La Vuelta, ooit hebben meegemaakt”, besloot hij.

Spanje

Na de finish van de derde etappe zondag in Breda, heeft de Vuelta-karavaan Nederland weer verlaten. Maandag is het rustdag en dinsdag gaat de Vuelta verder in Spanje. Op 11 september is de laatste etappe, die eindigt in Madrid.

26 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Excuses voor de veroorzaakte overlast, zoals beperkingen in de bewegingsvrijheid van velen, zijn achterwege gebleven.

 2. Wendy

  Genoten van alles.
  Irriteer me wel enorm aan al die omgekeerde vlaggen.En ja kom maar met jullie opmerkingen.IK stoor me er enorm aan.

 3. Jan

  Hulde voor de gemeente voor het snelle en goede opruimen van het Ledig Erf / Tolsteeg Barrière.

 4. Gregor

  Mooi evenement geweest. Heb veel mensen zien genieten en trots zijn. Fijn dat dit nog kan in deze verzuurde cancel wereld.

 5. W.

  Het was een geweldig evenement. Zowel in de wijk als in het centrum veel volk op de been: gezellig en gemoedelijk.

 6. Baliekluiver

  Waarmee maar weer in aangetoond dat Pretpark Utrecht alleen maar met evenementen bezig wil zijn. Overlast voor bewoners wordt doodgezwegen, want dan moet je ook maar niet in een pretpark gaan wonen, toch?

 7. fred

  @Lexus: stel je niet aan zeg! omdat je een stukje moest omlopen om het parcours over te steken?

 8. Marlous

  En nu is de gemeente kas leeg.
  gaat volgend jaar de OZB maar weer omhoog wat een wanbeleid

 9. Realist

  @Balekluiver. Ik heb dit evenement totaal niet als overlast ervaren maar meer als een toevoeging. Wat mij betreft wordt er ook nog een race voor bijvoorbeeld de F1 georganiseerd zoals in Monaco. Lijkt mij geweldig.

 10. Mark

  Ondanks alle zuurpruimen is het gelijk van de organisatie bewezen. 1 miljoen mensen langs het parcours. Utrecht meerdere dagen in hoger sferen. Utrecht internationaal op de wielerkaart gezet.
  Dat telt allemaal 100 keer zo zwaar als mekkerende Piet of Annie die boos is dat ze de berichtgeving over bereikbaarheid heeft genegeerd en haar auto 2 uurtjes niet kon gebruiken.

 11. Kennis taal

  @ Wendy

  Je irriteert je niet aan iets: iets irriteert je. Wel: je ergert je aan iets,

 12. Wendy

  @Kennis taal.
  Jij irriteert nu .Get a life

 13. TJA…

  Wat vindt u van het fietsvrije voetgangersgebied?

 14. Lexus

  @Mark: u hebt een curieuze opvatting van gelijk hebben. Feit is en blijft dat de Vuelta voor veel overlast heeft gezorgd.

 15. BW

  @Lexus
  Dat is geen feit, dat is jouw particuliere mening.

 16. Lexus

  @BW: u geeft een typisch voorbeeld van ogen en oren sluiten. Dat treffen we waar het de leefbaarheid betreft helaas maar al te veel aan.

 17. Lexus

  Ik lees zojuist dat de renners hebben geklaagd over het gevaarlijke parcours met veel obstakels. Veiligheid en gezondheid van iedereen, dus ook van de deelnemers, lijken me de beste redenen om definitief met dit soort activiteiten in en rond Utrecht te stoppen, lijkt me.

 18. de hovenier [ die een dagje niet kon werken]

  dat zou je wel willen 100.000de bezoekers in de stad. NEE hoor ik was gewoon een inwoner en het overgrootste gedeelte van alle toeschouwers ik heb er geen hotelletje genomen geen wijntje niet gegeten! gewoon weer naar huis . en aan de bloemkool. het valt dus wel mee met die enorme hoeveelheden bezoekers.

 19. Realist

  @Lexus. Curieus dat je jouw mening opdringt als feit. Dat progressief linkse trekje zien we de laatste tijd in deze maatschappij steeds vaker voorkomen.

 20. Bernhard

  Mooi event, en duidelijk dat Utrechters er met enthousiasme voor open staan. Enkele beroeps zeur pieten daar gelaten.

 21. Chef Plongeur

  Cijfers van bezoekersaantallen zijn overduidelijk “een grove schatting”. M.a.w. “Compleet uit de lucht gegrepen en naar boven afgerond bovendien” om dit belachelijk dure evenement voor provincialen recht te praten. Wàt zal Utrecht toch “op de kaart staan”…

 22. Katja

  @Mark; Utrecht op de wielerkaart gezet ? Was dat in 2015 ook al niet het geval ?

 23. Fred

  @Lexus: “Dat treffen we waar het de leefbaarheid betreft helaas maar al te veel aan.”
  We?
  Leefbaarheid is overigens een subjectief iets. Ikzelf bijvoorbeeld vind de leefbaarheid in Utrecht enorm toegenomen. Zo zie je maar weer.

 24. onkl

  Waarom zoveel geruzie over wel/niet overlast?
  Het was een prima feestje, voor zover ik meekreeg, maar de bereikbaarheid was echt niet zo goed geregeld: vanaf Croeselaan tot Maliebaan geen enkel oversteekpunt, de beloofde “fietsers en voetgangers kunnen tussendoor oversteken” kwam weinig van terecht etc. Zeker icm. een avondspits bepaald onhandig. Mochten ze dus nog eens een rondje door de stad willen organiseren: zorg voor duidelijkere afspraken en investeer net iets meer in oversteekpunten. Niet perse door er geld tegenaan te smijten, maar vooral door daar bij het kiezen van de route al veel nadrukkelijker over na te denken. (bijv. Albatrosstraat ipv Bleekstraat, dan heb je meteen een gratis fietstunneltje onder het parcours door)
  Geen enkele overlast is helemaal niet nodig, maar bijvoorbeeld de tour de France had dit echt veel beter op orde, dus dat lijkt me een zinnig leerpunt.

 25. W.

  @onkl: Eens hoor. Op de Biltstraat/Wittevrouwensingel probeerden twee agenten het parcours nog hermetisch gesloten te houden, terwijl de koers allang afgelopen was en er al 10 minuten geen auto, motor of wat dan ook voorbij gekomen was. En dat terwijl iedereen zich in die bocht verzamelde omdat ze naar huis wilden gaan.

  En dan staat zo’n agent zich vreselijk op te winden dat wat vrolijke mensen een kat-en-muis spel beginnen door achter de hekken heen en weer te rennen, wat er dan wel weer lollig uitzag voor anderen. 😂 Zorg dan gewoon dat mensen gecontroleerd, desnoods in kleine groepjes over kunnen steken op 1 punt, in plaats van een strook van 50 meter te willen beveiligen alsof het de Berlijnse muur is…

 26. Succesvolle marketing van Utrecht

  @chefplongeur….voor een dergelijk internationaal event dat in 130 landen is bekeken marketing technisch gezien een koopje die paar miljoen !
  Marketing is iets niets te maken heeft met ” provincialiteit ” integendeel, een heldere duidelijk positionering wel doordacht als strategie heeft immers Utrecht tot World Bike Capital gemaakt.
  Wat weer past om in Utrecht juist zeer gespecifiek tourisme aan te trekken.
  Op de kaart staan we al lang, daar is dit event niet voor nodig. Dit soort benamingen zijn inderdaad wel provinciaal, en past bij provincie steden als Arnhem, Tilburg, Zwolle, etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).