Vuurwerkvrije zones Utrecht vastgesteld | De Utrechtse Internet Courant Vuurwerkvrije zones Utrecht vastgesteld | De Utrechtse Internet Courant

Vuurwerkvrije zones Utrecht vastgesteld

Vuurwerkvrije zones Utrecht vastgesteld
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
Utrecht krijgt de eerder voorgestelde 31 vuurwerkvrije zones. Dit zijn plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de officiële afsteektijden tijdens oud en nieuw. Een voorstel van onder andere GroenLinks om ook vuurwerk te verbieden in parken kreeg niet genoeg stemmen.

Utrecht krijgt de eerder voorgestelde 31 vuurwerkvrije zones. Dit zijn plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de officiële afsteektijden tijdens oud en nieuw. Een voorstel van onder andere GroenLinks om ook vuurwerk te verbieden in parken kreeg niet genoeg stemmen.

Het aantal vuurwerkvrije zones is uitgebreider dan vorig jaar, vanaf dit jaar mag er geen vuurwerk worden afgestoken bij alle dieren(buiten)verblijven en natuurgebieden in Utrecht. Dit betekent dat hier ook tijdens de officiële afsteektijden, tussen oudejaarsdag 18.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur, geen rotjes of vuurpijlen afgestoken mogen worden.

Enkele partijen stelden donderdagavond in de gemeenteraad ook voor om het vuurwerk in alle parken te verbieden. Maar met 22 stemmen voor en 23 stemmen tegen haalde dit plan het net niet.

De gemeente gaat vanaf 15 december borden plaatsen om bewoners te informeren over het verbod op vuurwerk.

22 Reacties

Reageren
 1. katja

  Vuurwerkvrije stad graag.

 2. Gerard Brugmans

  Beter dan niets, maar volgend jaar graag verder doorpakken en de vuurwerkgekte terugbrengen naar een paar plekken zodat de meerderheid van de mensen geen last meer van die asociale minderheid hoeft te hebben!

 3. Rob H.

  @Gerard: Als er geen draagvlak is voor die paar plekken, dan heeft de meerderheid er toch geen last van?

 4. Harry

  De meerderheid van de mensen is nog steeds TEGEN een vuurwerkverbod.
  En zo als altijd koeioneren de hardste schreeuwers de meerderheid weer.

 5. Yoshua

  Ik begrijp niet echt wat het probleem is met vuurwerk.
  Zelf koop ik geen vuurwerk en ga er ook niet naar staan te kijken wanneer ze het afsteken.
  Park Bloeijendael is bij mij om de hoek, maar om die vuurwerkvrij te maken lijkt me overbodig.
  Heel erg soms wandel ik er met de hond in de laten avond of nacht.
  Denk niet dat de cruisende mannen en zwervers die daar rondhangen vuurwerk overlast gaan bezorgen.
  Voor de rest hebben wij hier niet echt last van (knal)vuurwerk in de buurt.
  Misschien door de vele studentenhuizen, hotels eb kantoren in de buurt.
  Ik zie liever een fietsvrije Nachtegaalstraat, daar heeft iedereen last van fietsers.

 6. Gerard Brugmans

  Kan iemand mij hier nog even uitleggen wat er zo leuk aan is om op de openbare weg doelbewust andere mensen en hun dieren angst aan te jagen met harde knallen en felle lichtflitsen? Zou het welzijn van omwonenden niet belangrijker moeten zijn dat die asociale, volmaakt nutteloze en zeer vervuilende vuurwerkgekte? In kringen van vuurwerkfanaten hoor je ook vaak dat er in Nederland te veel aandacht is voor daders. Welnu, in deze kwestie zijn zij de daders die geen oog hebben voor hun slachtoffers!

 7. Michael

  @Yoshua begrijpt niet echt wat het probleem is met vuurwerk!?
  In zijn kleine stukje Utrecht heeft hij er helemaal geen last van, dus wat zeuren die anderen nou?
  Doe je oogkleppen eens af Yoshua en luister ook eens naar een ander.
  Het is ieder jaar weer een plaag; ze zijn nu al aan het knallen en dat gaat door tot begin januari. Lijkt wel een oorlogsgebied.
  Doe me een lol!

 8. Joep

  @ Harry

  Hoe kom je daarbij? Dat de meerderheid tegen een verbod is?

  Alle peilingen die ik heb gezien wijzen iets anders uit en dan nog de kanttekening dat dit slechts peilingen zijn, geen echte onderzoeken.

  Daarnaast, de gemeenteraad beslist, die heeft die macht, is gekozen door ons. Jij hebt weinig te vertellen in deze, jij hebt slechts een mening.

 9. anna

  Het probleem is vergiftigde lucht (soms na 2 dagen nog) meting RVIM, bange huisdieren, vernielingen, niet alleen op oudejaarsavond maar weken van tevoren knallen, rotzooi op straat, de deur niet uit kunnen (OV rijdt niet). Maar laten we lekker doorgaan ach die ene dag per jaar.. terwijl deze ene dag impact heeft op de tijd erna. Maar laten we vooral in kader van dat zo goed gaat met milieu doorgaan op deze voet.

 10. Niels Bokhove

  Hoe gaat de politie e.a. dit in hemelsnaam handhaven? Dat wordt machteloos en vergeefs van hot naar her door Utrecht racen, achter de knallende feiten aan. Lijkt me zeer frustrerend voor ze. Tenzij ze denken: ach, laat ook maar, dit redden we nooit. En maar weer een oliebol pakken en verorberen.

 11. Frits

  @Harry,
  volgens Maurice de Hond (2014) is 63% van de ondervraagden voorstander van een verbod op vuurwerk.

  @Yoshua,
  Iedereen heeft ook last van de A27, zullen we die weg maar autovrij maken?

 12. katja

  @Frits; A27 autovrij ? Graag !

 13. Linda

  Hoever om de vuurwerkvrije plekken mag er dan niets worden afgestoken? Wij wonen naar een park. Dat zou echt fijn zijn als we iets minder kabaal hebben. Het is in Utrecht echt vreselijk. Alsof er een derde wereldoorlog is uitgebroken… Echt complete uitkeringen gaan de lucht in. Ik snap die gekte niet en vooral het lawaai niet.
  En a27 autovrij… Ik zou eerder gaan minder autos in Utrecht ipv autovrij. Ik heb zelf geen last van de a27 😉 Maar minder autos in Utrecht heb je vast ook minder autos op de snelweg.

 14. Cico

  Bizar dat het niet andersom is: gemeente wijst een aantal vuurwerk afsteekplekken aan, de rest is vuurwerkvrij.

 15. BW

  @Joep

  Doet jouw internet het vandaag niet?

  https://www.blikopnieuws.nl/nieuws/259262/meerderheid-nederlanders-voor-verbod-op-knalvuurwerk-en-vuurpijlen.html

 16. Yoshua

  @Frits, Die iedereen die last heeft van de A27 wanneer die lopend de A27 oversteekt kan je niet vergelijken met stadsbewoners die een straat moeten oversteken.
  Fietsers van de Uithof naar C.S die moeten ze via Galgenwaard laten fietsen.
  De uitstoot van fijnstof veroorzaakt door fietsbanden is gigantisch.

 17. anna

  @ Cico Juist! Goed idee, en dan is het wel te handhaven. Maar de heer van Zanen vind vuurwerkhandhaving betutteling, Dat er heel wat mensen ook nog eens last hebben van Longproblemen (longfonds) dat maakt niet uit. Net als de afspraken die gemaakt zijn dat we met elkaar iets zullen doen om de aarde niet verder te verprutsen. Helaas omdat het een onpopulaire maatregel is en vuurwerk nu eenmaal veel geld in het laatje brengt worden er geen echte stappen gezet.

 18. JdV

  Jammer dat niemand in deze discussie kijkt naar de feiten. Vuurwerk afsteken is toegestaan in een beperkt tijdsvenster op oudejaarsdag (een paar uurtjes). Ja, dat veroorzaakt enige overlast. Net zoals een concert met luide muziek in een park, een grote sportwedstrijd of een demonstratie. Maar daar zijn alle tegenstanders dan wel weer voor, want dat moet kunnen.
  Pak illegaal vuurwerk keihard aan. Pak ook het afsteken buiten de toegestane tijden keihard aan. En accepteer enkele uurtjes overlast voor de een en plezier voor de ander.

 19. Harry

  Uit onderzoek Binnenlands Bestuur december 2015.

  VVD- en CDA-kiezers hechten het meest aan vuurwerktraditie. Zeven op de tien VVD- en CDA-kiezers vinden het afsteken van vuurwerk een mooie traditie die in stand moet worden gehouden. Deze mening wordt gedeeld door ruim zes op de tien ChristenUnie- en PVV-stemmers. De vuurwerktraditie wordt het minst gewaardeerd door kiezers van GroenLinks (35 procent), SGP (40 procent) en Partij voor de Dieren (46 procent).

  Dus landelijk GEEN meerderheid.

 20. bee

  ik stak in mijn jeugd ook vuurwerk af maar naar mate ik ouder werd ging het me steeds meer irriteren .
  nu ik op mijzelf woon hoeft het niet meer voor mij .
  maar dat wil niet zeggen dat ik iemand zijn plezier wilt ontnemen om voor een verbod te gaan.
  ik vind wel dat het met de jaren steeds zwaarder vuurwerk word ,de kanonslagen van vroeger stellen niets voor bij de klappen die je nu te horen krijgt.

 21. Joep

  @ Harry

  Lekker representantief Harry.

  Een onderzoek van 3 jaar geleden en alleen maar beoordeeld op stemgegdarg, dat is dus helemaal niet representatief.

  Ik heb genoeg andere steekproeven gelezen waarin mensen volmondig zeggen voor lokale, plaatselijke vuurwerkverboden zijn. Ongeacht de partij waar ze op stemmen.

 22. Cico

  @JdV: Jammer dat je zelf ook niet naar de feiten kijkt, maar slechts de regels opsomt. In de praktijk wordt *feitelijk* de meeste overlast veroorzaakt buiten die toegestane tijden en zwaar, illegaal vuurwerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).