VVD en Stadsbelang willen Utrechts fietspad vernoemen naar succesvolle wielrenster Annemiek van Vleuten VVD en Stadsbelang willen Utrechts fietspad vernoemen naar succesvolle wielrenster Annemiek van Vleuten

VVD en Stadsbelang willen Utrechts fietspad vernoemen naar succesvolle wielrenster Annemiek van Vleuten

VVD en Stadsbelang willen Utrechts fietspad vernoemen naar succesvolle wielrenster Annemiek van Vleuten
Foto: Wikimedia
De Utrechtse fracties van VVD en Stadsbelang willen graag een fietspad vernoemen naar wielrenster Annemiek van Vleuten. De partijen hopen dat de gemeente Utrecht wil nadenken over zo’n fietspad in Vleuten, Van Vleutens geboortedorp, of Utrecht.

De Utrechtse fracties van VVD en Stadsbelang willen graag een fietspad vernoemen naar wielrenster Annemiek van Vleuten. De partijen hopen dat de gemeente Utrecht wil nadenken over zo’n fietspad in Vleuten, Van Vleutens geboortedorp, of Utrecht.

Aanleiding voor de vragen van de partijen is de succesvolle carrière van Annemiek van Vleuten (38), die vorige week nog een gouden en zilveren medaille wist te winnen op de Olympische Spelen in Tokio. “Utrecht heeft een goed gebruik Utrechtse atleten te eren, door middel van het vernoemen van plantsoenen, straten en bruggen naar Utrechters die bijzondere sportprestaties hebben geleverd.”

De twee fracties zien dan ook graag dat er een Annemiek van Vleuten-fietspad in Vleuten of Utrecht komt. Ook willen ze graag dat het fietspad zo wordt ingericht dat het verwijst naar de successen van Van Vleuten. Ze denken daarbij aan onder meer een startstreep, afstandsstrepen, een finishlijn en een bordje met informatie over Annemiek van Vleuten.

Of het Annemiek van Vleuten-fietspad er komt en waar het dan moet komen te liggen, is nog even afwachten. Het college van B&W moet de vragen van de Utrechtse VVD en Stadsbelang Utrecht nog beantwoorden.

22 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Naar Daphne Schippers werd een hele brug vernoemd. Die heeft op een keer goud in een onbelangrijk na olympisch jaar wei of meer gepresteerd. Dan is een fietspad voor iemand die veel meer heeft gewonnen wat jarig.
  Ook maar een brug, of die Schippersbrug hernoemen?

 2. Twan de Sportfan

  Dat ‘goede gebruik’ loopt sinds Daphne Schippers behoorlijk uit de hand. Iedereen die een keer succesvol deelneemt aan een sportwedstrijd, mag direct naar het loket voor een straatnaambordje.

  Inwoners staan zich over 20 jaar op elke straathoek af te vragen wat de naamgever nu weer voor onbenullige bijdrage heeft geleverd aan de samenleving. En in de tussentijd zullen er alweer tientallen medaillewinnaars bijgekomen zijn. De tand des tijds is een erg nuttig middel, alvorens tot onnozele vernoemingen over te gaan. Laten we over 5 jaar kijken of de uitslagen van Annemiek écht zo bijzonder waren.

  Maar goed, als we toch bezig zijn: er zijn nog tal van sporters in Utrecht die hun best doen en soms een succesje boeken. Tijd om het Janskerkhof tot Gyrano-Kerkhof om te dopen.

 3. UTRECHTSE JANTJE

  Ja mijn zegen hebben ze ! Mits die Topsporter ook ‘n band heeft met Utrecht natuurlijk , dus als Annemiek van Vleuten , dus ook uit bijvoorbeeld Vleuten komt …Dan vind ik het ‘n leuk gebaar van onze Gemeente …..

 4. Martin Rosendaal

  VVD en fietsbelangen, proef hier enige tegenstrijdigheid:-)

 5. Hans

  Laten we de Waterlinieweg omdopen tot de Max Verstappenbaan. Lekker hard kan je daar!
  De Europalaan wordt dan de Xaviera Hollanderdreef.
  Gagelsteede wordt alsnog, als eerbetoon aan- de Boer Koekoekboulevard, want daar bevindt zich momenteel een kinderboerderij.
  En zo kan ik nog wel uren doorgaan.

 6. Uuutje

  Ik word hier een beetje moe van, de waan van de dag.

  Wanneer gaat de gemeente en gemeenteraad zich eens bezig houden met de internationale drugscriminaliteit die hun basis in Knalland en Overvecht heeft? Remember Taghi? De plofkraakbendes zijn nog gewoon actief bijvoorbeeld.

  Wanneer wordt er eens goed armoedebeleid ontwikkeld?

  Zijn die demonstranten bij de abortuskliniek al eens aangepakt?

  Minstens 4 goede tramlijnen (en dan de makkelijke variant, niet die achterlijke sneltram-varianten die keer op keer falen).

  Nee, de gemeenteraad houdt zich liever bezig met leuke dingetjes……in plaats van een stad besturen.

  Maar zelfreflectie? Nee hoor. Ik ben in hun ogen maar een reaguurdertje op DUIC. Waarom jezelf een spiegel voorhouden als gekozen bestuurder? Gewoon lekker gemakkelijk scoren.

 7. W.

  @Twan: Eerlijk, geldt dat niet voor de meeste straatnamen die naar personen vernoemd zijn? Arnoldus Rotterdam, Pál Maléter, kardinaal De Jong zijn voor de meesten ook niet echt sprekende figuren. Die laatste juist misschien nog wel dankzij de straatnaam.

  Ik kan me in dit geval nog wel voorstellen dat een specifiek fietspad naar haar vernoemen toepasselijk kan zijn, maar voor de rest zou ik zeggen: verzamel mogelijke namen voor straatnamen in categorieën en gebruik die dan als er weer eens een nieuwe wijk uit de grond getrokken wordt. Gezien de plannen van de gemeente zal dat nog wel eens gebeuren. Dan weet je gelijk of de naam nog steeds relevant is en ze hebben gelijk inspiratie voor hoe ze het nieuwe kwartier kunnen noemen…

 8. Wim

  @ uuutje

  Lees ik een pleidooi voor een Taghiplein?

 9. wallie

  Beetje overdreven

 10. Twan de Sportfan

  Wat die religieuze voorbeelden betreft ben ik het deels met je eens W., al vind ik de oogkleppen van het christelijk geloof in die tijd (begin 20e eeuw, neem ik aan) wat begrijpelijker dan het complete gebrek aan beleid wat er nu lijkt te zijn. Ik verwacht in de huidige tijd wat meer verstand. En hoewel de namen die jij noemt de tand des tijds na een ruime eeuw zeker niet hebben doorstaan, verwacht ik dat dat met sportkampioenen, die nota bene nog middenin hun carrière staan en genoeg wedstrijden verliezen, de vergetelheid nóg sneller zal toeslaan.

  Zo onbesuisd als we nu Dafne en Annemiek ‘vereeuwigen’, zullen we de komende jaren steeds zwaardere vernoemingen moeten inzetten, omdat er echt wel nog grotere prestaties zullen voorkomen. Wachten tot de vernoemde dood is, zoals vroeger, is misschien ook wat uit de tijd (al vind ik de tekst “Dafne Schippers (1992 – …)” op de bordjes in mijn wijk ook weer luguber). Maar een beetje beleid, zeg 5 of 10 jaar geduld hebben? Dat zou zo een paar domme keuzes schelen.

 11. Koel Hoofd

  @Uuutje @Wim
  Een Taghiplein zou anders wel perfekt duidelijk maken wat er allemaal mis is met ons lokaal en nationaal bestuur.
  Daarnaast bekt het ook lekkerder dan ‘Waan van de Dag plein’ of ‘Van Vleuten fietspad in Vleuten’ of ‘Van Vleuten fietspad van Vleuten van/naar Utrecht’.

 12. Vleutenaar

  Hoe lang heeft die Annemiek eigenlijk in Vleuten gewoond? Wie heeft haar hier gekend?

 13. Alain

  Een fietspad? We hebben al een hele Vleutenseweg!

 14. BW

  Ik zou dat hele dorp naar haar vernoemen…

  (ja sorry, iemand moet ‘m toch maken)

 15. Jeroen

  Annemiek van Vleuten heeft vanaf dat ze nog heel jong was totdat ze ging studeren in Wageningen altijd in Vorden gewoond. Of ze dus erg Vleutens of Utrechts is weet ik inderdaad niet.
  Het vernoemen van een fietspad is zondermeer symphatiek. Maar in zijn algemeenheid zou ik er graag voor pleiten vernoemingen zoals ook elders hier te lezen (ruim) na afloop van actieve carrières te laten plaatsvinden. En er geen poppenkast van maken met extra belijning en andere aanduidingen.

 16. Pee

  Ben het met @uutje eens.
  Prioriteiten verleggen dus.Bezig gaan met dingen die er toe doen.

 17. Zuilen030

  Het blijft een schande dat de beste sportman die Utrecht ooit gekend heeft er met een lullig borstbeeld vanaf komt, hernoem de Schippersbrug naar Anton Geesink, en als je zonodig sporters moet benoemen doe dat dan NA hun carrière dan weet je wat er overall gepresteerd is.

 18. Wim

  @Jeroen

  Dank. Ze is dus wel geboren in Vleuten maar niet getogen. Dat maakt haar dus geen Utrechtse en dit platte voorstel een lachertje. Populistische toeëigening door die twee partijtjes.

 19. wim barmentloo

  Lijkt mij heel wat eerlijker om een geboren en getogen Utrechter te vernoemen; Tonny van der Linden bv. En leuk zou zijn om dan ooi de straat er naast Frans van Seumeren plein/straat te vernoemen. Komt het toch nog goed.

 20. Hans

  @Zuilen030

  Uit het hart gegrepen! Geesink verdient een brug!
  En vergeet ook Gijs Hendriks niet, zijn buurtgenoot uit Wijk C en een van de grootste jazzmuzikanten van Nederland! Ook deze Utrechter mag beslist niet vergeten worden: doop het Nijntjepleintje maar om, want daar woonde hij. Of een straat in Wijk C, maar alsjeblieft geen fietspad. Dat is te lullig voor een man van zijn kaliber.

 21. Ooginaller

  @Herman: zonder Van Vleuten tekort te willen doen, maar (vrouwen-) atletiek is internationaal toch wel een veel grotere sport dan (vrouwen-) wielrennen.

  Maar wat mij betreft prima om de Vleutensebaan om te dopen tot de Annemiek van Vleutensebaan.

 22. Zuilen030

  @Hans; klopt helemaal, wel een Ella Fitzgeraldlaan, maar de lokale grootheden op het gebied van muziek, cabaret en sport worden vergeten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).