VVD heet Primark en Hudson’s Bay van harte welkom | De Utrechtse Internet Courant VVD heet Primark en Hudson’s Bay van harte welkom | De Utrechtse Internet Courant

VVD heet Primark en Hudson’s Bay van harte welkom

VVD heet Primark en Hudson’s Bay van harte welkom
Toekomstbeeld van het vernieuwde V&D-pand aan de Rijnkade met een doorgetrokken Catharijnesingel. Beeld: IEF Capital/BouwfondsIM (opdrachtgever) en Jan Bakersarchitecten BV. (architect).
De Utrechtse VVD heet Primark en Hudson’s Bay in een open brief van harte welkom in de stad. Deze brief is een reactie op de open brief die vorige week verscheen van een meerderheid van de gemeenteraad. Hieronder is de brief van de VVD te lezen.

De Utrechtse VVD heet Primark en Hudson’s Bay in een open brief van harte welkom in de stad. Deze brief is een reactie op de open brief die vorige week verscheen van een meerderheid van de gemeenteraad. Hieronder is de brief van de VVD te lezen.

Aan de directies van Primark en Hudson’s Bay, Utrecht is een prachtige stad, gelegen in het hartje van het land. Elke dag komen mensen van heinde en verre naar Utrecht om te winkelen, recreëren en te genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Geen wonder dat bedrijven met interesse kijken naar de mogelijkheid om zich in Utrecht te vestigen.

Nog voordat er een handtekening op papier staat, maakt uw mogelijke komst naar Utrecht al het nodige los. Wat ons betreft bent u beide van harte welkom en vormen uw winkels een mooie aanvulling voor het ‘het winkelhart van Nederland’.

Uw komst betekent een impuls voor de lokale werkgelegenheid. Zo biedt het kansen voor ervaren winkelmedewerkers die na verschillende faillissementen geen baan meer kunnen vinden. Nieuwe banen betekent minder mensen met een uitkering en minder mensen in de bijstand. Daarmee blijft de ondersteuning van die mensen die het nodig hebben langer haalbaar. Wij staan daarom in beginsel altijd positief tegenover nieuwe werkgevers. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wij zien uw komst als een mooie kans voor het centrum en de stad Utrecht. Bijkomend voordeel is dat een groot deel van de winkelleegstand in ons centrum wordt opgelost op die is ontstaan na het vertrekt van de V&D. De omgeving van het pand wordt daarmee weer een stuk veiliger en aantrekkelijker.

Mogelijk heeft u het gevoel gekregen dat u niet welkom bent in de stad. GroenLinks, D66, CDA en andere partijen in de raad zien in uw komst als een kans om een stukje duurzame symboolpolitiek te bedrijven. Maar laten we dat dan direct corrigeren: de gemeente Utrecht zal uw komst op precies dezelfde wijze behandelen als die van elke andere ondernemer.

Natuurlijk vindt de VVD ook dat kleding zo duurzaam mogelijk moet worden geproduceerd. We zien dat u – maar ook andere ketens – daar steeds bewuster en transparanter mee omgaat. Politieke partijen bepalen niet waar Utrechters kleding kunnen kopen: die keuze is aan hen.

Wij nodigen u uit om naar onze stad te komen, onderdeel te worden van onze stad en gemeenschap en hopen dat u zich actief voor die stad en gemeenschap wilt in zetten. Als u hier eenmaal bent zult u ervaren dat het goed ondernemen is en de centrale ligging zal bijdragen aan uw en ons succes.

Mocht u nog een tweede vestigingslocatie zoeken: in ons nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn Centrum bent u natuurlijk ook van harte welkom. Onze stad en regio bieden daarnaast fantastische kansen voor het vestigen van uw ondersteunende diensten. Andere retailers zoals de Hema, Albert Heijn en Bol.com gingen u al voor.

Welkom in Utrecht!

Dimitri Gilissen (VVD)

19 Reacties

Reageren
 1. vivant omnes virgines

  Kan mijn deur niet uit, de stad staat blank van vvd slijm.

 2. Jack

  Sorry dat ik het zeg. Maar wat een onzinnig gewauwel.
  Het lijkt wel een VVV-folder.

  Alsof Primark op zoek is naar ervaren winkelpersoneel. Die willen vooral goedkope krachten.
  En alsof er niet ook een politieke verantwoording ligt voor het duurzaam produceren van kleding.
  Misschien dat de heer Gilissen eens een wijntje kan drinken met Jan Terlouw.

 3. Juul

  VVD en mooi gaat niet echt samen dus….

 4. Kuch

  Als de brief van de raad symboolpolitiek is, dan is dit het wel.

  Zoals al eerder aangehaald is de VVD wel eens erg actief in deze verkiezingstijd.

  Doordat multinationals massaal Europese regels omtrent arbeidsomstandigheden, loonkosten en vergunningseisen omtrent de leefomgeving/ omgeving omzeilen betreden zij de markt volgens oneerlijke spelregels. We hebben niet voor niets spelregels afgesproken als westerse samenleving, volgens onze normen en waarden. Wie de dupe zijn? Wijzelf en dat is een doordenkertje.

  Zodoende is er ook geen vrije markt volgens een eerlijk speelveld. De vrije markt. Het liberale uitgangspunt bij uitstek.

  Raar trouwens dat de VVD zo uitdrukkelijk deze bedrijven verwelkomt, voorkeursbehandeling? Ook niet bepaald een liberaal uitgangspunt, bepaalde bedrijven voortrekken.

  En waarom, alleen maar zodat de toplaag van deze bedrijf zichzelf belastingontduikend kan verrijken.

  Primark is allesbehalve transparant over zijn werkwijze overigens leert een kleine les en investeert niet tot nauwelijks in duurzaamheid.

  Dan iets over die uitkeringen. Primark werkt met tijdelijke flexcontracten. 2 contracten en dan zit je weer in de ww. Op de lange termijn niet goed voor deze mensen. Die bouwen niks op. Op de lange termijn zouden deze mensen dus structureel in de ww terecht kunnen komen. Ook bouwen ze niets op qua salarisschalen. Primark daarentegen heeft lekker goedkoop personeel en doordat WW’ers iedere baan moeten aannemen hebben ze een oneindige stroom aan goedkoop personeel, waar ze nooit aan vast zitten, snel en tegen lage kosten op straat kunnen gooien.

  In andere gemeenten in Nederland werken bijstandsgerechtigden verplicht bij Primark. Primark ontvangt daar een vergoeding voor= subsidie. Ook alweer zo’n vrije markt verpestend iets. Bedrijven horen geen subsidie te vangen.

  Goedkoop is vooral duurkoop voor ons zelf als samenleving.

  De VVD moet zich schamen als zogenaamd liberale partij. Alle grote liberale denkers draaien zich om in het graf.

 5. Kees Truijens

  Waarom moet dat nou, een eigen welkom van de VVD? Een grote meerderheid van de gemeenteraad heette de de twee bedrijven al welkom en vroeg daarbij aandacht voor mensenrechten, wat in elk geval voor de Primark echt niet naast de pot was. Wat wil de VVD hier nu mee zeggen? Goedkope jurkjes zijn voor Utrecht toch veel belangrijker dan arbeidsomstandigheden in een ver land?

 6. Cico

  Hoe ver zouden de politieke partijen in de de achterste van de Primark willen gaan om daar nog meer kusjes te geven? Die mensen lachen zich dood om dit soort kruiperigheid. Ongelofelijk, het is maar de vestiging van een nogal armoeiige winkelketen.

 7. Bill

  Kneuterigheid in een eerste brief van enkele politieke partijen wordt met kneuterigheid beantwoord dmv deze brief. Gedraag je eens volwassen, en bestuur een stad met bijna 350.000 inwoners niet als een dorp..!

 8. JdV

  Prima aktie van de VVD om een tegengeluid te geven aan de links-elitaire wereldvreemde gutmenschen in de raad. Welkom nieuwe huurder en werkgever.
  Voor iedereen die zich zorgen maakt, doe vooral aangifte als u meent dat deze bedrijven zich niet aan de wet houden.

 9. Rietje

  Ik ga effe een teiltje zoeken.
  Of misschien wel 2..

 10. Kuch

  @ JdV

  Weet je wie pas elite is?

  Wilders bijv. en Trump bijv.

  Wilders zit al 10+ jaar als kamerlid in de kamer op het pluche en heeft al 10+ jaar direct invloed op het beleid en stemt ook al 10+ jaar mee en in met voorstellen van de VVD, hij stemt altijd voor namelijk. Voorstellen die alles behalve ten goede komen aan de gemiddelde Nederlander, eerder tegen ons werken. Voorbeelden genoeg.

  Trump omringt zich vooral met golden oldies uit de republikeinse partij, u weet wel het establishment, die al decennia macht en invloed hebben. Of multimiljonairs die als minder dan 1% meer dan 65% van al het geld en bezit in handen hebben, als het niet veel meer is.

  Verandering is mogelijk, maar stem niet voor inktzwart en guur eng rechts dat alleen maar negatief over alles en geen positieve verandering voor de meerderheid mogelijk maakt. Ook geen PvdA overigens. Dat is ook eng rechts tegenwoordig.

  De multinationals overtreden geen Nederlandse wetten, dat is net het ergste, maar omzeilen onze wetten en onze normen en waarden. Dat gaat tegen ons werken.

  Werkgever. Eerder een verkrachting van alle afspraken waar we als werknemers vanaf de jaren 29 en 30 en zeker vanaf de jaren zestig voor gewerkt hebben. Aan alle potentiële winkelmedewerkers, werk niet mee aan uitbuiting die alleen ten goede komt aan de toplaag van zo’n bedrijf.

 11. Linde

  Het centrum van Utrecht wordt steeds onaantrekkelijker. Evenals de VVD.

 12. Erwin

  Hulde voor de VVD!!

 13. Johannes de Doper

  “… hopen dat u zich actief voor die stad en gemeenschap wilt in zetten.”

  HA, wat een a-liberale betutteling. Hopen is voor papen VVD-boys, het is weinig efficiënt om van partijen in de markt te ‘hopen’ dat ze zich op een bepaalde manier gedragen. Volgens jullie is de markt weliswaar heilig, maar ga niet zitten bidden dat een hogere kracht ze richting het Juiste stuurt.

  Dan liever partijen die gewoon zeggen dat die partijen niet welkom zijn als ze vooral de wereld naar de klote willen helpen.

 14. Scherpschutter

  Dat lijkt er al een stuk meer op dan het hondsbrutale vod dat GroenLinks, D66 en het CDA presenteerden aan een bedrijf dat nota bene in de eerste plaats het bestaan van de Gemeente mogelijk maakt via belastingen, maar nog altijd mis ik ook hier de juiste tone of voice…

  Er is geen Gemeente zonder ondernemers, waar er zonder Gemeente ook gewoon ondernemers zullen zijn. Ondernemers maken het bestaan van een Gemeente in de eerste plaats mogelijk. Niet andersom! Dat vat de kern van de relatie als volgt samen: Een Gemeente heeft eigenlijk gewoon de mond te houden tegen haar broodheren en geen andere taak te verrichten dan ervoor zorgen dat die ondernemer ongestoord zijn/haar werk kan uitvoeren.

  Voor de meeste bedrijven is de Gemeente als een anker om je been, waarbij je geen idee hebt wat het anker er doet, wat de toegevoegde waarde is of hoe je er vanaf kunt komen. Het anker is er gewoon. En dan begint dat anker je ook nog de regels voor te schrijven en je moreel de wet voor te schrijven.

  Onvoorstelbaar dat uitgerekend de liberaal geachte VVD zich op deze manier meent te moeten uiten jegens een ondernemer. De VVD heeft jarenlang trouw mijn stem gekregen, maar ik begin me met de dag minder thuis te voelen bij deze club. Ze begint met de dag meer op een D66-kopie te lijken.

 15. bas

  Dit is eerlijk een reactie die duidelijk bij de VVD hoort, niks mis mee. Het kromme zijn de andere partijen als D66 en GroenLinks die hypocriet een brief sturen over de werkomstandigheden, maar aan de andere zijde voor marktwerking, individualisme en kapitalisme strijden met hun beleid.

 16. Kuch

  Grappig hoe de usual suspects zich klemlullen ten aanzien van eerdere uitspraken. Best vermakelijk. Popcorn!

 17. Martijn van de Waalberg

  Scherpschutter:

  Wat jij bedoelt is dat de kiritische samenleving een blok aan het been is van grote bedrijven, behalve als die samenleving gewoon braaf in de reclames trapt, de prijzen aftikt, belastingontduiking slikt als zoete koek terwijl datzelfde bedrijf wel van overheden eist dat er een schoongeveegde stoep, uitgebreide parkeergelegenheid en soepele ontslagregels klaarliggen.

  Dat is inderdaad precies de houding die de VVD tentoon spreidt: ondernemers zijn de baas, arbeidsovereenkomsten, mensenrechten en alle andere verhoudingen waar er een zwakkere partij is komen onderaan de prioriteitenlijst.

  De politieke verhoudingen in Utrecht zijn gelukkig duidelijk. Dit is niet jouw stad.

 18. Jack

  Hudson’s Bay lijdt kwart miljard verlies in 2016.
  http://www.volkskrant.nl/economie/hudson-s-bay-lijdt-kwart-miljard-verlies-in-2016~a4428794/

  Lijkt me duidelijk genoeg toch.

 19. Poehee

  @ scherpschutter misschien eens een lesje dorps- en stadsgeschiedenis volgen. Het ontstaan van dorpen en steden, plekken waar groepen mensen samen leefden en steden waar stadsbesturen/ gemeentes zij. Ontstaan, honderden/ duizenden jaren geleden, heeft vele oorzaken. Ondernemerschap is er geen 1 van, of het moeten de kunstmatig aangelegde fabriekssteden zijn in Engeland of China nu. Ondernemerschap is een gevolg. Je denkwijze en conclusies snijden weer eens geen hout.

  Zowe VVD en in mindere mate D’66, opgericht door VVD’ers overigens, laten beiden een aantal zeer belangrijke (klassiek) liberale uitgangspunten los. De VVD is eigenlijk helemaal geen liberale partij.

  Voorbeeld. De VVD is voor afschaffing erfbelasting terwijl de klassiek liberale denkers, de grondleggers van de stroming juist voor erfbelasting zijn. Door een erfenis bouw je vermogen op, niet ontstaan uit eigen arbeid En zo bouw je een oneerlijke voorsprong op andere mensen op. Op deze manier ontstaat er een nieuwe klasse/ kaste van vermogenden, een soort nieuwe adel. De groep waar de liberalen ooit tegen streden. Zij zijn voor gelijke kansen en gelijkwaardige omstandigheden voor iedereen . Deze nieuwe adel, de groep die steeds meer vermogen opbouwt ten koste van anderen en op morele gronden verwerpelijk, is juist de groep waar de VVD voor op komt en de groep die steeds meer rechtsbescherming krijgt. Deze groep neemt ten koste van ‘ons’. Niks liberaals aan

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).