VVD in Utrecht wil meer informatie en cijfers over incidenten tijdens jaarwisseling in de stad VVD in Utrecht wil meer informatie en cijfers over incidenten tijdens jaarwisseling in de stad

VVD in Utrecht wil meer informatie en cijfers over incidenten tijdens jaarwisseling in de stad

VVD in Utrecht wil meer informatie en cijfers over incidenten tijdens jaarwisseling in de stad
Onderzoek bij een autobrand. Archieffoto
De Utrechtse fractie van de VVD wil meer informatie over hoe de jaarwisseling in Utrecht is verlopen. Burgemeester Dijksma kwam op 1 januari al met cijfers over onder meer het aantal aanhoudingen en autobranden, maar de VVD komt dinsdag met nog een aantal aanvullende vragen.

De Utrechtse fractie van de VVD wil meer informatie over hoe de jaarwisseling in Utrecht is verlopen. Burgemeester Dijksma kwam op 1 januari al met cijfers over onder meer het aantal aanhoudingen en autobranden, maar de VVD komt dinsdag met nog een aantal aanvullende vragen.

Net als vorig jaar gold er deze jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod om de druk op de zorg beheersbaar te houden. Ondanks dit verbod werd in Utrecht op verschillende plekken vuurwerk afgestoken. Ook waren er volgens de gemeente ‘veel’ incidenten die gerelateerd zijn aan (zwaar) vuurwerk. Wel lag het aantal incidenten in de stad lager dan voorgaande jaren.

“Wij zijn trots op alle hulpverleners, veiligheidsprofessionals en vrijwilligers die hebben bijgedragen aan het zo veilig en fijn mogelijk laten verlopen van deze jaarwisseling”, schrijft Tess Meerding (VVD) onder meer. De partij benadrukt het belangrijk te vinden dat er een duidelijk beeld is van hoe de jaarwisseling precies is verlopen en waarom het dit jaar relatief rustiger was dan andere jaren. Die informatie is volgens de VVD nodig om te kunnen leren voor komende jaarwisselingen.

Tekst loopt door onder de grafiek

De partij wil dan ook weten of er geweld tegen hulpverleners heeft plaatsgevonden en of daarvoor verdachten zijn opgepakt. Ook is een van de vragen of de inzet van politie en vrijwilligers tijdens deze jaarwisseling verschilt van andere jaren.

De gemeente heeft vorige jaren in aanloop naar de jaarwisseling waarschuwingsbrieven gestuurd naar potentiële relschoppers en hun ouders. Aan sommige anderen werd zelfs een gebiedsverbod opgelegd. Meerding vraagt het college dan ook of dat afgelopen jaarwisseling weer is gebeurd.

Branden

De VVD heeft ook vragen over de schade aan de openbare ruimte en privé-eigendommen. Zo waren er verschillende autobranden en ontstond schade aan straatmeubilair, bushokjes en afvalcontainers.

Meerding wil onder meer weten hoeveel autobranden er precies zijn geweest, of er aangifte is gedaan en of er mensen voor zijn opgepakt. Verder vraagt de VVD zich af of in Utrecht net als vorig jaar drones van Defensie zijn ingezet. Die drones moeten het opsporen van daders van autobranden makkelijker maken.

BOKS

In Overvecht ging de meidenhuiskamer van Jongerenwerk Utrecht, een samenwerking met jongerencultuurhuis BOKS, in vlammen op. “Zijn er mensen aangehouden voor de brandstichting/explosie bij het BOKS jongerencultuurhuis? Zo nee, is het college het met de VVD eens dat het prioriteit heeft de daders (indien mogelijk) te vinden en de schade op hen te verhalen?”

Andere schade

De VVD stelt niet alleen vragen over branden, maar wil ook weten hoeveel schade er in totaal is aangericht en hoe zich dat verhoudt tot de afgelopen drie jaar. Ook wil Meerding weten hoe tegen vernielingen is opgetreden. Om dat te kunnen beoordelen wil ze cijfers zien over het aantal boetes dat is uitgeschreven voor vernieling. De VVD vraagt zich verder af of het gelukt is om de schade die ‘vandalen aanrichten aan (gemeentelijke eigendommen)’ te verhalen bij de daders.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Goed zo, VVD, dat zouden meer partijen moeten doen.

 2. Katja

  VVD wil gewoon vuurwerk. Alleen totaalverbod (in Europees verband) werkt.

 3. Kaat

  Ik ben bang dat veel incidenten, zoals (zwaar) vuurwerk naar iemand gooien wat gelukkig wel goed afloopt, niet in de cijfers van gemeente zijn opgenomen.

 4. Rob H.

  De VVD, die de Politie wegbezuinigd heeft, waardoor er geen handhaving meer is.

 5. arbeider

  Goed van de VVD.

  Eigenlijk is de vraag hoe is het in onze achterstandswijken gegaan met de jeugd? Waren die in ene minder actief dan voorgaande jaren?

  Waarschijnlijk denkt de VVD hetzelfde als vele andere burgers, is er net als in navolging van Dijksema zijn vriendin Halsema, ook in Utrecht gesjoemeld met de echte cijfers om etnisch profileren te voorkomen?

  Ik weet het antwoord al!

 6. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Aaaa de partij die Nederland heeft kapot bezuinigd gaat zich druk maken over de handhaving van Utrecht.
  Dit is alleen maar omdat er verkiezingen aan komen,even blaffen voor de Bühne,klinkt zo leuk en daadkrachtig.

 7. Scherpschutter

  @Katja

  Ik heb een briljant idee en ik ben er zeer zeker van dat het een totaalsverbieder pur sang als u ten zeerste zal bekoren! Hear me out…

  Wat nu als we iedere burger in de hele E.U. (of wereld) eens een digitaal paspoort geven en ieder bedrijf (online en offline) de verplichting om voor iedere transactie deze vorm van identificatie met dit paspoort te verplichten…! Gewoon een app op je telefoon of Mac bijvoorbeeld (gekoppeld aan een centrale database) en dan in fysieke winkels iets van een scanner ofzo. Iets met een QR-code wellicht? Het hoeft niet ingewikkeld. Gewoon een rood of groen vinkje. Lekker laagdrempelig.

  Zo kan de overheidscorporatie precies per persoon bepalen wat hij of zij niet mag kopen! Een Nederlander kan bijvoorbeeld geen vuurwerk meer in België kopen of via het internet bestellen in Polen. Mag niet! En zo gepiept he? Een paar regels code door de overheidscorporatie in het centrale systeem en klaar! And why stop there?!

  Vervuilende benzine kopen, mijnheertje? Ik dacht het niet hè! Uw persoonlijke Co2 limiet voor deze week was al overschreden na uw tweede ijsbeerverslindende douche. Pats! Rood vinkje zodra u de slang pakt na identificatie. Of wat dacht u van een groot rood knipper- schaamtebeeldscherm in de supermarkt als u -godbetert- vlees tracht te kopen nadat u al 20 gram heeft verorberd deze week? Of suiker? Ieder product is al geoormerkt met streepjescode. De database hoeft alleen nog aan de QR-app gekoppeld te worden. Kinderspel! De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Miljoenen mensen controleren met niets dan een regeltje code in het centrale systeem…Herrie maken in het park? Pats! Via 5G en locatietracking in de app is iedereen zo geïdentificeerd op 1.5 meter nauwkeurig. Direct een rood alles-vinkje en een uur de tijd om zich te melden op het dichtstbijzijnde Politiebureau…

  Werkt u als winkelier niet mee?! Boem. Gelijk uw identiteitsscanners op rood en uw systemen plat. Niemand die ooit nog iets bij kan kopen, zeker niet als al het geld digitaal zou zijn natuurlijk en cashbetaling weg is. Een verstandig idee, want alleen criminelen gebruiken cash.

  Geef toe! Hoe gaaf is dat?! Als u hier niet minstens een kriebeltje van krijgt… U kunt alle burgers daarmee eindelijk opdringen wat u ze diep in uw hart al jaren had willen opdringen; UW idealen. En wat dacht u ervan als we alle informatie vervolgens op een publieke, eeuwige en onwisbare decentrale blockchain plaatsen? Totale transparantie!

  De anti-vrijheidszondaars zullen publiekelijk gekend zijn en critici op dit zalige vrijheidssysteem krijgen uiteraard direct een rood vinkje op de naam. Vrijheidscritici moeten we niet willen in dit zalige paradijs! Misschien kunnen we gewone websites (zoals DUIC) ook wel e-identificatie opleggen. Om nepnieuws tegen te gaan natuurlijk met de overheid als controleur….Wellicht kunnen we zelfs wel A.I. aan de achterkant inzetten om al het digitale verkeer te filteren en automatische rode vinkjes uit te delen bij twijfel. Voor uw veiligheid natuurlijk!

  Toegegeven; het is een wat nieuwe en wellicht radicale oplossing, maar alles voor de vrijheid en gezondheid natuurlijk! De enige vraag is wel; hoe krijgen we nu toch een bevolking zover om dit te accepteren? Heeft u daar wellicht ideeën over? 🤔

 8. Wies

  Ze zouden de schade die de VVD de afgelopen jaren heeft aangericht eens moeten verhalen op de daders.

 9. Roerdomp

  @Scherpschutter: graag een samenvatting. Deze lap gaat niemand lezen. U zult geen Twitter-account hebben, maar probeer ons in 140 tekens te overtuigen.

 10. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Geef het nog een jaartje of 10 en die nachtmerrie is werkelijkheid.

 11. Moniek

  Ik zie niet in hoe de wilde doldwaze “1984 en veel verder”- fantasie van Scherpschutter een antwoord zou zijn op de reactie van Katja.

 12. RABE

  Roerdomp mooie opmerking. Misschien schrijft Scherpschutter ooit een boek. Maar om ellende te voorkomen bij de volgende jaarwisseling, moet de VVD niet naar cijders gaan zitten staren, maar zorgen voor controles en cellen om de boefjes in te zetten.

 13. Marcel

  Zo nee, is het college het met de VVD eens dat het prioriteit heeft de daders (indien mogelijk) te vinden en de schade op hen te verhalen?”
  De wereld op z’n kop. Een partij vraagt aan het college? Een partij hoort opdracht te geven aan het college.De raad is de baas van het college!! Je krijgt opdracht van je baas om iets te doen!! Het was verboden. Je weet wel, je moet helm op met blauw bordje, dus niet, geen telefoon op de fiets, dus niet, niet door rood, dus niet etc etc. Op de Biltstraat controle met 5 BOA’s die de fietser controleert en de brommer laat doorrijden. 5 man/vrouw en 1 politieagent. Echt een lachertje. Dus? Een burgemeester voor paal zetten omdat er een verbod is waar niet op gehandhaafd wordt.

 14. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat de VVD even wil scoren voor de bühne. Bromsnor vraagt zich serieus af wat de VVD gedaan heeft om ons tegen oudejaarscriminaliteit te beschermen. Burgerwacht in De Bilt ingesteld om rieten daken tegen vuurpijlen te beschermen? Zelfs dat niet.

 15. Janah

  De geldingsdrang van reageerders is recht evenredig met de lengte van hun bijdragen

 16. Trude

  @Marcel: jij begrijpt niets van de inrichting van een gemeente. De burgemeester heeft sowieso weinig te vertellen, behalve over openbare orde. Een partij geeft geen opdracht, maar controleert via de gemeenteraad het college van B&W, bijvoorbeeld door vragen te stellen. De gemeenteraad als geheel kan in meerderheid ergens opdracht toe geven, maar daarvan is de VVD maar een marginaal deel. Geen opdrachten vanuit de VVD dus.

  Er zijn tal van verboden waar niet 100% op wordt gehandhaafd. Alleen in de wereld van Scherpschutter is totale controle mogelijk. De politie rommelt maar wat aan, zo goed en kwaad als het gaat, zo is het altijd geweest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).