VVD: ‘Laat Utrechtse ondernemers op rustige momenten weer reclameborden buitenzetten’ VVD: ‘Laat Utrechtse ondernemers op rustige momenten weer reclameborden buitenzetten’

VVD: ‘Laat Utrechtse ondernemers op rustige momenten weer reclameborden buitenzetten’

VVD: ‘Laat Utrechtse ondernemers op rustige momenten weer reclameborden buitenzetten’
De Utrechtse fractie van de VVD vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat winkeliers in de binnenstad op rustige momenten geen uitstallingen en reclameborden voor de deur mogen plaatsen. Volgens raadslid Martijn van Dalen zijn deze reclameborden voor sommige ondernemers noodzakelijk om klanten binnen te krijgen.

De Utrechtse fractie van de VVD vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat winkeliers in de binnenstad op rustige momenten geen uitstallingen en reclameborden voor de deur mogen plaatsen. Volgens raadslid Martijn van Dalen zijn deze reclameborden voor sommige ondernemers noodzakelijk om klanten binnen te krijgen.

In de Utrechtse binnenstad zijn in de loop van 2020 allerlei coronamaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen de stad veilig kunnen bezoeken. Zo is bijvoorbeeld het voetgangersgebied vergroot, geldt in sommige straten op drukke momenten eenrichtingsverkeer en ligt er een voetgangersrotonde.

Een andere maatregel om bezoekers meer ruimte te geven is het verbod op uitstallingen. Winkeliers mogen daardoor bijvoorbeeld geen reclameborden voor de deuren plaatsen. Van Dalen roept nu via schriftelijke vragen op daar verandering in te brengen.

“Zeker in straten waar het trekken van klanten via reclameborden noodzakelijk is om klanten binnen te krijgen en na een financieel zware lockdown weer wat omzet te kunnen genereren”, is te lezen in de vragen van de VVD’er.

Flexibel

Van Dalen roept dan ook op om het permanente verbod af te schaffen en het beleid omtrent de uitstallingen mee te laten bewegen met de drukte in de stad. “Door flexibel toe te staan dat uitstallingen en reclameborden worden neergezet, wordt slim gebruik gemaakt van de openbare ruimte en krijgen winkeliers op rustige momenten de gelegenheid om via bijvoorbeeld reclameborden klanten te trekken.”

De politicus benadrukt tot slot dat er altijd voldoende ruimte moet zijn voor voetgangers. Niet alleen zodat er voldoende afstand gehouden kan worden, maar ook voor personen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of met een kinderwagen lopen.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  “De politicus benadrukt tot slot dat er altijd voldoende ruimte moet zijn voor voetgangers. Niet alleen zodat er voldoende afstand gehouden kan worden, maar ook voor personen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of met een kinderwagen lopen.”

  Laat dat nu juist het probleem zijn, samen trouwens met de gigantische uitbreiding van de straat- en pleinhoreca, en niet te vergeten de hordes asociaal geplaatste fietsen. En waag het niet om noodgedwongen over straat te gaan lopen. Je loopt grote kans bijna of helemaal van je sokken te worden gereden door auto’s, scooters, brommers en fietsen. Op zijn minst kun je ook nog een snauw krijgen. Utrecht wordt er niet prettiger op.

 2. JP

  Hoeveel mensen zijn er die bij het zien van een reclamebord denken ‘hee hier ga ik eens naar binnen’?

 3. Bert

  Deze VVD’er is zeker nog nooit lopend door de winkelstraten gelopen. Wat een onzin. Je struikelt nu al over de reclameborden. Het is vervuiling van de winkelstraat. VB: Biltstraat moet je meestal over het fietspad lopen om sowieso te kunnen lopen. “Tijdens rustige momenten” wat een onzin. Dacht hij dat de winkeliers de borden weg halen als het drukker is. Laat hij zich maar wat drukker maken over het woningbeleid in Utrecht.

 4. Moniek

  Meneer van Dale leest kennelijk die hinderlijk in de weg staande borden. Ik loop er omheen en beschouw ze slechts als contraproductief.

 5. Juffrouw Jansen

  Een VVD-snoepje voor de ondernemers, wat lief. Goed om af en toe te merken dat de VVD haar prioriteiten in de stad nog altijd op orde heeft.

  News flash: ik ben nog nooit dankzij een reclamebord bij een winkel naar binnen gelopen.

 6. Eva

  Ik denk dat ondernemers er meer aan hebben als hun klanten hen goed kunnen bereiken en niet eerst langs een hindernisbaan van reclameborden en via het fietspad hoeven. Anders gaan mensen uiteindelijk vanzelf ergens anders winkelen, buiten het centrum bijvoorbeeld.

 7. Karla

  In de APV staat al jarenlang een verbod op uitstallingsborden in de binnenstad. En dat is niet voor niets. Ze staan altijd middenop de toch al smalle stoepen zodat je er met een hulpmiddel niet langs kan.
  Corona heeft de noodzaak van dit verbod alleen maar versterkt.
  Het zou fijn zijn als daarop gehandhaafd werd. En zo. Dat is toch ook iets voor de VD, handhaven?
  Niet allemaal van die stomme dingen roepen die leuk zijn vlak voor de verkiezingen, VVD!

 8. jos stelling

  Utrechts liberalisme staat voor het buitenzetten van reclameborden. Verder zou ik het niet weten. Ideetje: zet wat VVD borden buiten voor het stadhuis. Wie weet.

 9. UtrechtseSjoerd

  De VVD denkt dat uitstallingen in de binnenstad verboden zijn. Da’s alleen in theorie zo. De VVD is vergeten dat hun eigen eigen wethouder Kees Geldof, in het vorige college al heeft bedongen dat er nu al niet gehandhaafd wordt op uitstallingen.

 10. BdV

  @JP Zo’n bord is inderdaad vaak niet dusdanig aantrekkelijk dat klanten spontaan besluiten de winkel in te lopen. Daar is door de HU onderzoek naar gedaan in Utrecht en Amersfoort. De borden hebben als gevolg dat mensen verder van de winkels moeten lopen, met als gevolg minder kans dat ze in de winkel of etalage iets interessants van hun gading zien. Het zijn alleen maar obstakels die ontweken moeten worden, dus je kunt maar beter voor je kijken.

  ‘Sandwichbord belemmert’ en ‘heeft een negatief effect’, wordt er vermeld. Blijkbaar hebben winkeliers en de VVD hier geen idee van.

 11. Alain

  Die reclameborden helpen geen ene zier voor de omzet, maar zijn wel een claim van de commercie op publieke ruimte.

  Lekker de borden binnen laten en laat de winkeliers maar met goede producten, service en een mooi aangeklede etalage het publiek binnenhalen, in plaats van ze hun pand in te laten struikelen.

  (Als het aan de VVD lag, zou je alleen mogen doorlopen wanneer je aan de winkelier tol betaalde)

 12. Wim

  De dorpspolitiek in een notendop.

 13. isabelle

  Deze VVD-er is nog nooit door Utrecht gelopen.

  Trottoirs staan vol met horeca-stoelen en fietsen, met scheef geparkeerde auto’s en met tijdelijke aanvoerwagens voor supermarkten/winkels.

  Tel daar nog bij op de slecht gelegde schots en scheve stenen in je stoep en je weet, dat je enkel naar je voeten kijkt om vooral maar niet op je muil te gaan.

  Maak daar maar een reclamebord van, Van Dalen!

 14. Ed.

  Hou toch op met al die rommel op straat! Ze hebben de gevels al genoeg verpest de afgelopen decennia !

 15. Bill

  Fijn dat VVD in deze tijd van crisis oog heeft voor de hoofdpunten en zich niet laat afleiden door geneuzel in de marge.

 16. woutvr

  Haha, die VVD toch…

 17. Julia

  Ik vraag me sowieso af waarom alleen winkeliers borden op straat mogen zetten. Mag dat ook als je bv je auto wilt verkopen of een goed idee over de openbare ruimte hebt?

 18. Scherpschutter

  Waarom beklemt mij na het lezen van de reacties toch altijd het gevoel dat velen ondernemers het liefst allemaal ten onder zien gaan? De nihilistische haat jegens succesvollen druipt er weer vanaf.

  Sad.

 19. Ton

  Natuurlijk, op heel veel plaatsen zijn die borden hinderlijk en overbodig.
  Maar er zijn ook situaties en momenten waar het wel zou kunnen en waar het de kleine zelfstandige ondernemer zou helpen te overleven.
  In de Donkerstraat, om als voorbeeld maar eens een dwarsstraat te noemen, is het lastig ondernemen als je vanaf de Steenweg of Zadelstraat niet gezien wordt.
  Maar maatwerk is voor een gemeentelijk apparaat schijnbaar niet te doen. (En ook voor veel reaguurders te genuanceerd.)

 20. Hertz

  Dit raadslid woont zeker in een hutje op de hei !
  Er is in de binnenstad steeds minder loopruimte beschikbaar op het trottoir. Dit komt in belangrijke mate door de grote hoeveelheid zinloze reclame borden die letterlijk midden op het trottoir worden gezet, terrassen die zich teveel ruimte toe-eigenen en te veel asociaal geparkeerde fietsen.
  De voetganger met mobiliteitsbeperking komt er zeer bekaaid van af in de binnenstad ! Gemeente en gemeenteraad ga je schamen !!!!
  Een “goed” voorbeeld is de Voorstraat, hier zou de voetganger meer ruimte krijgen …niet dus…. Men bedoelde de horeca en reclame borden.

 21. Len

  Of plantenbakken ter afsluiting van het laatste stukje gedeeld fietspad van de Voorstraat naar Neude.

 22. De gefronste wenkbrauw

  @Scherpschutter: ‘Succesvollen’? Afhankelijk van een analoog reclamebordje op wieltjes voor de deur van hun winkel? LOL. Laat ze dan gerust failliet gaan inderdaad, en zet er een winkelier neer die met waardevolle producten de klanten de winkel in weet te krijgen.

  Ik haat niemand en ik vind het een prima idee om, zelfs in drukte, ondernemers vrij te laten om hun pand op te leuken met alle lelijkheid die ze kunnen verzinnen. Ze zijn er over het algemeen erg goed in om alle stijl en schoonheid in de binnenstad te vergallen. Laat ze vooral ook nog meer historische gevels vergallen met fluorescerend reclamemateriaal. Enige voorwaarde: alleen in de Steenweg, daar kom ik toch nooit.

 23. Luuk Upuuk

  Tja, het meerendeel van de reageerders is duidelijk in hun afwijzing. Maar de gemeente zal daar wel schijt aan hebben, want het zal wel de nodige euri aan precariorechten opleveren.

 24. Leon

  Of gewoon niet?

 25. Stoneway

  Is het niet een beter idee om zoals we op de foto zien, winkeliers toe te staan iets van reclame op de straatstenen te spuiten? Dan is minder hinderlijk, kan ook niet omwaaien etc.

 26. Jolanda

  Ik vraag me af, wanneer is het tegenwoordig nog rustig in de Utrechtse binnenstad? En als het drukker wordt, haalt de ondernemer zijn reclamebord dan naar binnen? En wie controleert dat? Van de handhavers in Utrecht hoef je niet veel te verwachten. En hoe moet de Utrechtse gehandicapte in zijn rolstoel, met rollator of gewoon de mens met kinderwagen langs de terrassen, reclameborden en andere uitstallingen zigzaggen? Ik weet het wel: volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Ik weet waar ik niet op stem. 🤨😉

 27. Scherpschutter

  @De gefronste wenkbrauw

  Er is geen enkele rationele reden om tegen een bordje op de stoep van een winkelier te zijn. Werkelijk nul. Loop er omheen of kijk er niet naar; hoe allejezus ingewikkeld is het nu helemaal? Zijn we 3 jaar oud ofzo? Toch schijnt het voor enkelen een halszaak te zijn….Waarom? Het heeft niets met dat bord te maken, maar alles met een nihilistische haat jegens kapitalisme en in bredere zin succesvollen…

  Er waait een onwelriekende socialistische wind door Utrecht. En zoals u weet houden socialisten niet van armen, maar haten ze domweg de rijken.

 28. Marco Knol

  @Ton
  Niks mis met een uithangbord. Je weet wel, zo’n ding dat aan de gevel hangt, in de lucht en boven je hoofd zodat je normaal door een straat kunt lopen. Is wel iets duurder denk ik, maar mits mooi gemaakt ook nog wel een ambacht.

 29. Zuilen030

  Zoals je links op de foto kunt zien verdiend de gemeente aan borden die dwars op de stoep staan.

 30. De gefronste wenkbrauw

  @Scherpschutter: Als je retail-business case verouderd is en je komt simpelweg niet meer rond zonder lullig bord voor je zaak, heet je niet succesvol. Het enige succesvolle van deze retailers is om buiten schot te blijven bij elk faillissement, en vrolijk met geleende miljoenen weer wat nieuws te starten. Voorbeelden: Coolcat, McGregor en Miss Etam tegen heug en meug terug in de winkelstraten, verlieslijdend tot de volgende succesvolle dump-en-doorstart. Hoera voor de vooruitgang.

  Elke onbenul met een slecht businessplan is in jouw ogen ‘succesvol’ want kapitalist. Ik had iets meer zakelijk inzicht van je verwacht, maar zelfs de meest beperkte verwachting blijkt nog te hoog.

 31. BdV

  @Scherpschutter: Er is geen enkele rationele reden om met zo’n bord de aanloop van klanten te hinderen. De enige succesvollen zijn degenen die het voor elkaar krijgen om met deze zinloze borden toch nog winst te maken.

 32. Scherpschutter

  @De gefronste wenkbrauw

  U gooit voor uw gemak eventjes alle retailers op een grote hoop? LOL. Uw jaloezie en haat jegens succesvollen kent geen grenzen. Sad.

  @BdV

  “Er is geen enkele rationele reden om met zo’n bord de aanloop van klanten te hinderen.”

  Daar zijn die borden bij mijn weten dan ook niet voor.

 33. De gefronste wenkbrauw

  @SS: ehm, nee, ík maak onderscheid tussen succesvolle en niet-succesvolle retailers. Het op één hoop gooien van alle retailers als ‘succesvollen’ komt uit jouw hilarische koker, remember? Met al die inconsequente nonsens kan ik me voorstellen dat je de draad ook een beetje kwijtraakt, zo nu en dan.

 34. Balthasar

  Overigens ben ik van mening dat elke vorm van commerciële reclame of advertentie bij grondwet verboden zou moeten zijn, zowel te radio, als op TV als op straat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).