VVD wil geld ophalen voor Domtoren met ‘herinneringen-site’ | De Utrechtse Internet Courant VVD wil geld ophalen voor Domtoren met ‘herinneringen-site’ | De Utrechtse Internet Courant

VVD wil geld ophalen voor Domtoren met ‘herinneringen-site’

VVD wil geld ophalen voor Domtoren met ‘herinneringen-site’
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
De VVD-afdeling in Utrecht is afgelopen weekend een online initiatief gestart om aandacht te vragen voor het onderhoud van de Domtoren. Via de website welovedomtoren.nl kunnen mensen hun mooiste herinneringen met de ‘trots van de stad’ delen.

De VVD-afdeling in Utrecht is afgelopen weekend een online initiatief gestart om aandacht te vragen voor het onderhoud van de Domtoren. Via de website welovedomtoren.nl kunnen mensen hun mooiste herinneringen met de ‘trots van de stad’ delen.

Om de toren nu en in de toekomst veilig te houden, moet er geld beschikbaar gesteld worden. Dit wil de partij aankomende donderdag tijdens de bespreking van de programmabegroting benadrukken. Bij deze bespreking wordt er gekeken naar welk bedrag er aan welk thema moet worden uitgegeven.

De Domtoren is met zijn 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland én het hoogste gebouw van Utrecht. Dit wil de VVD niet verloren laten gaan. “Er moet voldoende geld beschikbaar gesteld worden voor het onderhoud. Zodat wij, maar ook onze kinderen kunnen genieten van de trots van onze stad”, zo laat de partij weten.

Dat de Domtoren af en toe een restauratie nodig heeft, was begin dit jaar ook al duidelijk. Destijds werden er netten opgehangen omdat er ornamenten van het gebouw afvielen. Uit onderzoek van de Monumentenwacht bleek dat er veel restauratiewerk gedaan moest worden. Zo moesten natuurstenen- en ijzeren onderdelen vervangen worden.

Eerder dit jaar stelde het Rijk al extra financiële middelen beschikbaar voor de restauratie van de Domtoren en vorig jaar is er een succesvolle crowdfundingsactie geweest om acute, hoognodige restauraties te kunnen uitvoeren.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. John

  Het is wel weer een verdrietig en extreem voorbeeld van Utrechts bestuurlijk onvermogen. De staat heeft de eigendomsrechten van de toren in de jaren 90 aan de gemeente Utrecht overgedragen. De gemeente heeft daarbij verzuimd goede afspraken over de financiering van het onderhoud te maken. Vervolgens is er sindsdien niets gereserveerd voor het onderhoud. En nu wordt er opeens geconstateerd dat er geen geld is om de trots van de stad in stand te houden. Bahbah.

  En overigens haalt de tekst in het stukje zaken door elkaar. De crowdfunding was voor herstel van een luchtboog in de kerk. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk Nederland en niet van de gemeente Utrecht.

 2. Charles

  Paar hobbyprojectjes van Lotje niet door laten gaan en geld dat dan overblijft toewijzen aan restauratie Domtoren. Probleem opgelost.

 3. Alex

  Als de politiek in het voorjaar de hand op de knip had gehouden en geen miljoenen had uitgedeeld aan oa. het doortrekken van de singel, Tivoliverdeburg boven water te houden en Hardebollenstraat op te kopen was er nu meer dan genoeg geld om de Domtoren te restaureren. Dat de Dom dringend aan onderhoud nodig had was toen ook al bekend, het lijkt er dus op dat de gemeente snel het geld heeft opgemaakt aan leuke cadeautjes voor de stad in de hoop dat de staat bijspringt met geld voor de Domtoren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).