Waakklok van Utrechtse Buurtoren gaat avondklok aankondigen Waakklok van Utrechtse Buurtoren gaat avondklok aankondigen

Waakklok van Utrechtse Buurtoren gaat avondklok aankondigen

Waakklok van Utrechtse Buurtoren gaat avondklok aankondigen
Het Utrechtse Klokkenluiders Gilde. Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse Waakklok van de Buurtoren gaat vanaf maandag de avondklok aankondigen. Vroeger werd deze klok gebruikt om te waarschuwen dat de stadspoorten binnenkort zouden sluiten.

De Utrechtse Waakklok van de Buurtoren gaat vanaf maandag de avondklok aankondigen. Vroeger werd deze klok gebruikt om te waarschuwen dat de stadspoorten binnenkort zouden sluiten.

De Waakklok wordt al lange tijd om 07.55 en 21.55 uur geluid. Vroeger betekende dit dat de stadspoorten zouden openen of dat mensen haast moesten maken om de stad nog binnen te komen voordat de poorten sloten.

De avondklok, die vanaf 21.00 uur geldt, heeft volgens het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) hetzelfde karakter als het sluiten van de stadspoorten. Daarom is in overleg met de gemeente en het UKG besloten om de luidtijd van de Waakklok tijdelijk te vervroegen naar 20.55 uur.

Maandag

Vanaf maandag gaat de Waakklok de avondklok aankondigen. Het roept de mensen op om snel naar hun bestemming te gaan omdat ze over vijf minuten binnen moet zijn.

De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari tot en met dinsdag 9 februari. Het is op al die dagen verboden om tussen 21.00 en 04.30 uur buiten te zijn, tenzij er een geldige reden is.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Rinke Doornekamp

  Oude tijden herleven. Wie de geschiedenis kent kent de toekomst, dat blijkt nu weer eens al te goed.

 2. Kees Truijens

  Heel vervelend natuurlijk dat die avondklok nodig is, maar dit berichtje vertedert met toch.

 3. Lexus

  De avondklok is nog beter te vergelijken met de klok ‘ruumstrate’ die in de Middeleeuwen werd geluid voor de scholieren van het domkapittel om ‘s avonds van de straat af te gaan (de straat te ontruimen). We hebben de avondklok van nu immers vooral te danken aan onverantwoordelijk en dus onvolwassen gedrag van een grote groep mensen.

 4. Pee

  Ik heb zo mijn twijfels over die avondklok.
  Ik zie het nut er niet van in.

 5. Endie

  Beste Pee, daar kunnen die mensen van de Utrechtse Buurttoren niets aan doen. Dit artikel gaat over hun aardige geste om de klok te luiden, voor degenen die op tijd binnen willen zijn. Je mening over de avondklok kun je beter in Den Haag neerleggen.

 6. Rien

  Hebben de klokkenluiders ontheffing?

 7. Theo

  Ik heb geen twijfels, Pee. Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregel volstrekt zinloos is en alleen schade teweegbrengt.
  Niet voor niets is onze regering geen argumentatie kan geven.
  En dat geldt helaas voor de meeste beperkende maatregelen waarmee we worden opgezadeld.

  Dat neemt niet weg dat het aanpassen van de luidtijd van de Buurtoren een aardig gebaar is. Maar ik kan niet wachten tot de normale situatie weer wordt hersteld.

 8. Scherpschutter

  @Pee

  Hier is het probleem (denk hier goed over na): zelfs al is de avondklok wel succesvol, hoe meet je dat dan…?

  Lexus heeft gelijk op 13:30. We hebben deze avondklok te danken aan bijzonder onverantwoordelijke mensen. Politici.

 9. UTRECHTSE JANTJE

  Best wel ‘n leuk gebaar van het Klokkenluiders Gilde om deze oeroude Traditie in ere te houden …Toch !

 10. Hans

  De avondklok is tot zover een uiterste maatregel, – er kan meer volgen- genomen door een overheid die z’n verantwoordelijkheid wel degelijk, goddank neemt. Waarom werd de maatregel ook al weer getroffen?
  Omdat een substantieel aantal mensen structureel te beroerd, te lamlendig en te gewetenloos is om zich te houden aan de dringende gedragsadviezen vanuit het RIVM en de rijksoverheid i.z. het terugdringen van het coronavirus. Gevolg: grootschalige verspreiding van corona met als direct gevolg het volstromen van ziekenhuizen met coronapatienten. De zorg kraakt in zijn voegen. Het zorgpersoneel is de uitputting nabij.
  De avondklok hebben we dus direct en rechtstreeks te danken aan diegenen die de maatregelen zoals afstand houden, vermijden van groepsbijeenkomsten en feestjes, toch naar de werkplek gaan etc. etc. aan de laars lappen. Zij rekenen erop zelf niet al te ziek te worden. Da’s een gokje want dat kan wel degelijk helemaal fout uitpakken. In elk geval verspreiden zij zonder twijfel moedwillig een voor vele anderen, m.n. kwetsbare ouderen, een potentieel levensgevaarlijk virus. Hun ouders en grootouders zijn de klos. Maar dat kan deze mensen geen ene moer schelen. Blijkbaar. Het is deze mentaliteit, die uiteindelijk leidt tot het criminele gedrag van de relschoppende en gewelddadige coronaontkenners in de straten van onze steden. Gestimuleerd, aangemoedigd en aangevuurd door de PVV en FvD. Over onverantwoorde politici gesproken meneer de Scherpschutter. Wilders en Baudet strijden om de voorrang om deze kwalificatie voor zichzelf op te eisen.

 11. Bram van Reemst

  20.55 uur lijkt me wat laat. Wie dan nog buiten is, zou binnen 5 minuten thuis moeten zijn. Als je niet naast de kerk woont, is dat moeilijk haalbaar. Is kwart voor negen geen nuttiger tijdstip?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).